Sin brez vozniškega izpita – problemi
adijo162, 31.10.2023 ob 09:49
ajoooj, 31.10.2023 ob 08:59
Sin pa hodi v Ljubljano in se skoraj 2h vozi v eno smer, s tem da konstantno govori, da še po Ljubljani porabi več kot uro z LPP. V dijaški dom sploh noče, ker si želi imeti popoldan sprehod po naravi, ne po betonu.
Naj povzamemo. On bi hodil v hribe, ampak nima prevoza z vašega kraja med vikendi, zato pač šprica šolo in hodi v hribe. On bi vozniško, da bi lažje hodil v hribe in ker je ne more dobiti, gnjavi tebe.
Marsikdo nima vozniške, čeprav bi jo lahko imel, ampak ker živi v centru mesta, je ne rabi. Tvoj sin bi zlahka bil v dijaškem domu in se med vikendi od tam vozil kamor koli v hribe z busom. Ampak ne, on to ne bi, on bi se vsak dan cijazil po dve uri v šolo, ker “si želi popoldan imeti sprehod po naravi”.
A je vedno v življenju dobil čisto vse, kar si je zaželel? Zato je pa tak. Razvajen mamin sinko, ki bo mami telebanil do 45. leta in čez. In ti mu nisi znala povedat, da ima dve možnosti:
1. ali je v šoli v LJ in je tam V DIJAŠKEM DOMU
2. ali si izbere šolo zraven svojega kraja ali v kraju bivanja
Tudi mladina, ki ni slabovidna, izbere eno od teh možnosti in ne rabi vozniškega izpita! Ampak ne tvoj! Tvoj si izbere vožnjo v LJ vsak dan dve uri, potem pa pizdi, da se noče vozit z busi. Če ni razvajen, ima pa duševne motnje, ker to ni normalno.
Pa vi sploh ne znate brati. Saj piše, da ga zaradi vida niso želeli sprejeti v nobeno šolo razen to.
Ma ne govori neumnosti! V srednjo šolo sprejmejo vse z odločbami, ona pravi, da niti odločbe ni imel in z učnim uspehom nima problemov. Sprejmejo avtiste, slabovidne, tiste na vozičkih… vse sprejmejo v poklicne šole. To, da ga zaradi slabovidnosti niso sprejeli v nobeno poklicno šolo, osnovno šolo je pa brez problemov končal brez odločbe, ni možno!!!
Pa ne vem, zakaj sin vztrajno ignorira preprosto rešitev: denar -> taxi. Vse rešeno. Če bi obstajala operacija za vid v Ameriki … bi bila morda 20.000 evrov …pa bi nekako poskusil iti. Preprosto naj nameni denar za taxi. Pa če sama sebe vprašam, kako bi bilo, če bi ga jaz nekam peljala/šla iskat/šla z njim, se dejansko bojim, da se ne bi držal ure, da bi hotel, da se začneva vračat kasneje od dogovorjene ure, izsiljeval, da se zapeljeva dlje, precenil svojo hitrost, oz. si vzel, kolikor časa bi hotel. Zakaj bi to kdo prenašal? Pri uradnem odnosu: taksist – stranka pa bi lahko delal karkoli in pač plačal.
ajoooj, 31.10.2023 ob 09:55
Ma ne govori neumnosti! V srednjo šolo sprejmejo vse z odločbami, ona pravi, da niti odločbe ni imel in z učnim uspehom nima problemov. Sprejmejo avtiste, slabovidne, tiste na vozičkih… vse sprejmejo v poklicne šole. To, da ga zaradi slabovidnosti niso sprejeli v nobeno poklicno šolo, osnovno šolo je pa brez problemov končal brez odločbe, ni možno!!!
Na lesarsko? To je malo drugače kot v OŠ sedet in v zvezek gledat. Poklicne pa večinoma niso za sedet. Saj je avtorica jih en kup naštela, kam vse je sin hotel, ne spomnim se na pamet.
adijo162, 31.10.2023 ob 10:07
Pa ne vem, zakaj sin vztrajno ignorira preprosto rešitev: denar -> taxi. Vse rešeno. Če bi obstajala operacija za vid v Ameriki … bi bila morda 20.000 evrov …pa bi nekako poskusil iti. Preprosto naj nameni denar za taxi. Pa če sama sebe vprašam, kako bi bilo, če bi ga jaz nekam peljala/šla iskat/šla z njim, se dejansko bojim, da se ne bi držal ure, da bi hotel, da se začneva vračat kasneje od dogovorjene ure, izsiljeval, da se zapeljeva dlje, precenil svojo hitrost, oz. si vzel, kolikor časa bi hotel. Zakaj bi to kdo prenašal? Pri uradnem odnosu: taksist – stranka pa bi lahko delal karkoli in pač plačal.
Aha, se pravi ti si avtorica. A nakladaš in je vse skupaj provokacija? Zakaj lažeš, da sina niso hoteli sprejeti na nobeno od okoliških šol, ker je slaboviden, v isti sapi pa trdiš, da je OŠ končal čisto brez odločbe in brez problemov. Torej bi se vpisal v neko sr. šolo, podali bi spričevalo to bi bilo to. Potem bi bil vpisan in bi začel hoditi v to šolo. Nihče vas ne bi ničesar vprašal, če je sin brez odločbe končal OŠ. Tudi če bi imel odločbo, bi jo pač imel v sr. šoli tudi. Zakaj nakladaš neumnosti?
adijo162, 31.10.2023 ob 10:10
Na lesarsko? To je malo drugače kot v OŠ sedet in v zvezek gledat. Poklicne pa večinoma niso za sedet. Saj je avtorica jih en kup naštela, kam vse je sin hotel, ne spomnim se na pamet.
Saj si ti avtorica, ne? Kot zgoraj povedano, nihče te nič ne vpraša pri vpisu. Če bi si res grozno želel v lesarsko iti in bi OŠ končal brez odločbe, ga nihče nič ne bi vprašal. Če je vse res, se pač sam ni odločil za lesarsko, avtomehanika ipd., ne pa ker ga ne bi sprejeli! Ker je to čista laž.
ajoooj, 31.10.2023 ob 10:16
Saj si ti avtorica, ne? Kot zgoraj povedano, nihče te nič ne vpraša pri vpisu. Če bi si res grozno želel v lesarsko iti in bi OŠ končal brez odločbe, ga nihče nič ne bi vprašal. Če je vse res, se pač sam ni odločil za lesarsko, avtomehanika ipd., ne pa ker ga ne bi sprejeli! Ker je to čista laž.
Zakaj bi bila jaz avtorica? Pa zakaj bi šel v poklic, ki ga ne mara, namesto v poklice, ki jih ima rad? ? Adijo.Lepdan
adijo162, 31.10.2023 ob 10:35
Zakaj bi bila jaz avtorica? Pa zakaj bi šel v poklic, ki ga ne mara, namesto v poklice, ki jih ima rad? ? Adijo.Lepdan
Pa saj ravno pravi, da se je v Lj vpisal v poklic, KI GA NE MARA. In da se ni vpisal v svojem kraju v poklice, ki jih ima rad. Zakaj se ni, ve samo ona (ali pa ti, ki provociraš).
No, se spet javljam. Nisem nič vmes pisala. Sem imela včeraj kar gužvo z vsem…
Najprej da razjasnim šole. V osnovni šoli sicer URADNO je imel odločbo, vendar jo je celih 9 let zavračal. Najprej so mu sicer dajali povečan tisk, in se je vsakič bunil, da mu povečajo tako, da je pol naloge na eni strani in pol druge na drugi in narobe prepiše. Vsaka nova učiteljica mu je dala povečan tisk za teste in se je tako zbunil vsakič… Tudi pri menjavi šole zaradi selitve se je zbunil in ni podpisal odločbe. Edino zdravniški opravičilo je imel za športno, pa še to se je hodil, edino iger z žogo ni igral, ker mu učitelji niso pustili…
V srednjo šolo ga niso sprejeli, zaradi varnosti na praksi. Drugače bi ga vzeli, samo panika glede prakse pa, nekatere šole bi mu dali spremljevalca, pa se je odločno uprl. No, na koncu ga je vseeno dobil in mi 4 leta kri pil glede tega poleg vozniškega. Trdi rudi, da je zato šprical letnik.
Glede asistence sem že pisala, samo za nujne opravke v mestih, ne za prevoz.
Žal v Postojni ali Kopru, razen gimnazije, ki ni hotel zaradi vseh predmetov, ki jih ne mara…ni drugih programov, ki so za slabovidne.
V Ljubljano z busom rabi 1h 15 min, med tednom. Potem še po Ljubljani vsaj 45 minut. Skupaj vsaj 2h v eno smer. Ja, se je zavedal vsega skupaj. Samo prej je bilo bližje Ljubljani, pa je vsak dan v koloni stal 1h… Zato je hotel dlje…
Anonimno 10229
Da pokomentiram še tvoj komentar. Sem prečitala tudi tisto stran. Zdej kaj fali skopiranemu odseku sporočila.
40 km do Ljubljane – od nas je še skoraj 1x več.
3 avtobusi na dan, od nas jih je 5 in še nekaj več, če gre po “vikend” trasi. Na Primorsko stran (ko bi vedela, kam), jih ni več, ampak isto ali manj. V Sežano mislim, da je 5 busov na dan. Ne vem točno .
Samski je, to drži, vendar se niti ne zanima preveč za punce, ker so menda grozne, sploh če pomisli na vse sošolke. Sicer je svoj čas hodil z eno, samo se je v Nemčijo potem punca preselila in zdaj imata samo Messenger stike.
Pa še kaj bi se našlo, niti ni sinov stil pisanja. Baje, pa je 1x tu pisal gor, je ena omenila, pa ne najdem teme… sem malo iskala po naslovih, pa nič konkretnega.
Kot je bilo omenjeno, v lesarski ali avtomehanični ali gozdarski ni samo sedenje, ampak potreben dober vid…
No iz prejšnjega posta sem pozabila dopisat, da ne vem, kdaj bo se sin peljal v Italijo in da voznik ni mogel več voziti… Gre za drug primer.
V gozdarsko šolo je sanjal vse do 8. razreda, dokler mu niso povedali, da to ne bo šlo. Tudi recimo v 1. razredu, ko so pisali, kaj bi bil po poklicu, je vedno napisal “Gozdar”.
“adijo” Ne vem o kakšnih občutkih.
A sin je podal natančen kraj slučajno? Žal fake maila nimam, niti nima smisla odpirat, ker še pravega ne uporabljam skoraj.
Lahko pa namignete, kaj naj v Google napišem približno. Sicer pa treba ni nič. Verjetno je res pisal. Naj pa povem, da sin zelo rad “ponareja” kraje, da bi izpadel čim bolj odrezan od javnega prevoza in se toliko bolj nagibal na avto. Zelo rad omenja, da je z Babnega Polja, Brkinov, Čepovana, Abitantov… V resnici je pa vmes med vsemi naštetimi. To mi sam prizna, da kakšnim “firbcem” v hribih razlaga, da je od tam…
Skratka včeraj je spokal na Hrvaško in baje je (kot ponavadi) spet na štop dobil prevoz do Sinja. V tujini vedno dobi štop, v Sloveniji pa nikoli. Trdi celo, da mu v tujini ljudje celo ustavijo in ga vprašajo, če rabi prevoz… pa sploh ne štopa, v Sloveniji pa štopa, pa nič, dokler se mu kak tujec ne “usmili”.
Mogoče debata. Zadnje čase mi konstantno omenja, če se ne bi selil v Avstrijo, Hrvaško, Bosno ali Italijo, da so tam ljudje bolj prijazni… sama vem, da so v Srbiji in Bosni reees prijazni ljudje, glede štopov pa žal ne vem. Sama sem v mladosti tudi veliko preštopala po Jugoslaviji s prijateljicami.
Obupana zaradi sina, 31.10.2023 ob 17:22
No iz prejšnjega posta sem pozabila dopisat, da ne vem, kdaj bo se sin peljal v Italijo in da voznik ni mogel več voziti… Gre za drug primer.
V gozdarsko šolo je sanjal vse do 8. razreda, dokler mu niso povedali, da to ne bo šlo. Tudi recimo v 1. razredu, ko so pisali, kaj bi bil po poklicu, je vedno napisal “Gozdar”.
“adijo” Ne vem o kakšnih občutkih.
A sin je podal natančen kraj slučajno? Žal fake maila nimam, niti nima smisla odpirat, ker še pravega ne uporabljam skoraj.
Lahko pa namignete, kaj naj v Google napišem približno. Sicer pa treba ni nič. Verjetno je res pisal. Naj pa povem, da sin zelo rad “ponareja” kraje, da bi izpadel čim bolj odrezan od javnega prevoza in se toliko bolj nagibal na avto. Zelo rad omenja, da je z Babnega Polja, Brkinov, Čepovana, Abitantov… V resnici je pa vmes med vsemi naštetimi. To mi sam prizna, da kakšnim “firbcem” v hribih razlaga, da je od tam…
Skratka včeraj je spokal na Hrvaško in baje je (kot ponavadi) spet na štop dobil prevoz do Sinja. V tujini vedno dobi štop, v Sloveniji pa nikoli. Trdi celo, da mu v tujini ljudje celo ustavijo in ga vprašajo, če rabi prevoz… pa sploh ne štopa, v Sloveniji pa štopa, pa nič, dokler se mu kak tujec ne “usmili”.
Mogoče debata. Zadnje čase mi konstantno omenja, če se ne bi selil v Avstrijo, Hrvaško, Bosno ali Italijo, da so tam ljudje bolj prijazni… sama vem, da so v Srbiji in Bosni reees prijazni ljudje, glede štopov pa žal ne vem. Sama sem v mladosti tudi veliko preštopala po Jugoslaviji s prijateljicami.
Ma ti zbrcaj tega sina v rit bo tako letel. Sem kar vesela, da nimam otrok, ko vas berem. No pa saj tudi nisem imela priložnosti, da bi dobila otroka, saj se me dedci ognejo. Sem predobra za njih.
Ponosna se nase.
Hvala za informacije in pogled.
Naj povem, da ure se vedno drži, to trdijo celo ostali ljudje, ki ga hodijo iskat. Mene je samo 1x zafrknil, pa še to baje, ker ni bilo vlaka ta prvega, obvestiti me pa ni mogel, ker je spraznil baterijo na telefonu… Sicer me je klical preko potnika, jaz butara se pa nisem javila na neznani cifro, ko sem ga živčno čakala… ?
Z ostalim bi se pa strinjala, večkrat hoče, kam dlje od dogovorjenega. Hitro spremeni plan.
Obupana zaradi sina, 31.10.2023 ob 17:29
Hvala za informacije in pogled.
Naj povem, da ure se vedno drži, to trdijo celo ostali ljudje, ki ga hodijo iskat. Mene je samo 1x zafrknil, pa še to baje, ker ni bilo vlaka ta prvega, obvestiti me pa ni mogel, ker je spraznil baterijo na telefonu… Sicer me je klical preko potnika, jaz butara se pa nisem javila na neznani cifro, ko sem ga živčno čakala… ?
Z ostalim bi se pa strinjala, večkrat hoče, kam dlje od dogovorjenega. Hitro spremeni plan.
Ti se samo ne sekiraj stara, bo kmalu odrasel in šel za babami in novimi priložnostmi.
V glavnem če so problem kakšni osebni podatki, jaz nimam nič s tem.
Mi je pa žal za njegovo situacijo in bi želela nekako pomagati, se spomniti rešitev, v končni fazi donirati, ampak zgleda je preveč trmast in škrt. In bo rajši šel z glavo skozi zid in mu morda celo kaj uspe… ni vsak iz testa za štop.
Hvala za link. Na hitro sem preletela. Nikjer ne omenja slabovidnosti (ali še nisem zasledila), kraji niso realni, okolica Cerknice (po nekaj stavkih, sumim, da Lož), mi smo čez cel Snežnik in še naprej. Da bo malo jasno, okolica Divače.
Ne vem, če se je sin toliko za jamarstvo zavzel, saj ni bil kaj dosti med jamarji. Hm, kolo, sin ga sploh ne vozi, razen tu okoli malo po gozdnih poteh, ker po cesti ga je strah, da ga kdo zbije. 1x je v potoku pristal s kolesom. Razen skrivljenih očal je zelo dobro odnesel.
Ne bi vedela, da bi bil v dnevnih centrih ali med taborniki.
Tudi stil pisanja ni glih njegov. On bi vedno izpostavil izpit za avto, pa pisal, “kva vam ni jasno”… Tak prepirljiv stil bi rekla.
Hvala za nekaj idej. Preberem še bolj natančno. Še 1x hvala za link.
V glavnem. Ene zgodbice so podobne (ali iste) mojemu (izbira šole, iskanje družbe, starejši, slaboviden, brez izpita…)
Ravnotežje? Moj sin nima nobenih težav s tem. Ma, še boljše ravnotežje od mene ima, lahko stoji na hlodu, kolikor ga je volja, med tem ko jaz padem takoj, ker sem štorasta, sploh zaradi kolen.
Tudi kolo bi lahko vozil, samo hitro spregleda kak avto. Ni varno, v glavnem.
Starost se ne ujema. 18 let 2022, moj je bil 19. Sicer ja, ni tok važen podatek.
Potem iz šole se ni prepisoval v +2, ker baje ni možno… bogve, če je avtor naredil kakršnokoli šolo…
Nismo nikoli živeli 5 km iz Ljubljane. Prvič smo bili 30 km iz Ljubljane, potem vsaj 15, sedaj nekje okoli 70 km. Pa pravi, da je v drugih dveh primerih v istem času v Ljubljani, ne glede na to ali je 15 ali 75 km.
Jalovec, da ji prišel. Seveda je bil gor z mano in možem, nismo nič obračali. Še sam je bil tudi na Špičku in okoli, ter še vsaj 1x, če ne 2x na Jalovcu. Se spomnim, da je baje rabil dereze za gor, pa večina je bilo pred letom 2022.
Bi se mogla najti. Bom sinu poslala, pa da vidim, a je toliko priredil vse skupaj, ali pa je kdo drug 🙂
V glavnem, malo idej sem dobila. Mogoče ga pa v kaj prepričam.
Higiena ok ?
Sva bila pred leti tudi zasebno, odgovori isti kot v javnem, le večjo šanso je imel za to, da bi mu odstranili dioptrijo. Sin trdi, da je to brez veze, ker ne bo še vedno imel izpita, poleg tega, da misli, da lahko zašuštrajo, ima izkušnjo od bratranca, ko so mu zašuštrali, da so mu napačno nogo operirali…
Forum je zaprt za komentiranje.