Sin brez vozniškega izpita – problemi
Saj ne bi vozil po Ljubljani. Sicer pa pozna celo Slovenijo, edino Ljubljane ne.
Še ko greva v tujino, ki brez GPS zna vodit kamorkoli že, medtem ko je moj sodelavec na službeni poti 10x z GPSjem zgrešil odcepe, sin vse ve vnaprej.
Žal mu ni všeč, da hodi v skupini, ki imajo iste/podobne težave. On hoče biti normalen in v normalni družbi, sposobno plezat, it v jame, it na ferate, kar pa oni v priloženem linku niso sposobni. Pa to sin trdi, ne jaz, ker ne vem.
No, ker hoče biti normalen, hoče biti enakovreden normalnim. In, ker mu šola uspeva, da ni v centru IRIS, mu uspe pridit v gore, v gozd, žagat drva z motorko… Trdi, da mu samo še izpit za avto manjka in bo enakovreden normalnim ljudem. Pomoje mu manjka še malo tečajev komunikacije, pa navadit na žure, alkohol, punco…
No, pa ni normalen. Pa ne zaradi vida. Slabovidni so lahko čisto normalni. Normalen ni zato, ker je razvajena driska, ki se je odločila, da bo vse po njegovo ali pa sploh ne bo.
Pa nehaj že podtikati tega razvajenca neki punci, da ti ga bo z grbe vzela in mu špilala hlapca.
Ja, najbolje, da se še na alkohol navadi. A ni že brez tega zadosti zmešan?
Na tvoje žaljivke se pa ne bom odzivala. Ne komentirajte psihičnega dela otroka, ampak fizično oviro. In če do 16 leta NI BIL TAK, tudi zdej zna bit tak, samo pogojuje z vozniškim izpitom. Ko greva kam skupaj, je čisto normalen, ne glede na situacijo, sam ko je SAM, ni ok. In to misli, da zaradi avta, ker ga nima…
Torej kaj?
Pač hoče bit normalen.
Vprašanje se pa nanaša na, kako drugi slabovidni ljudje se svobodno prevažajo?
Vsi normalni pijejo alkohol, on pa nima družbe zaradi tega. Vsi njegovi v šoli to počnejo.
Obupana zaradi sina, 29.10.2023 ob 15:50
Saj ne bi vozil po Ljubljani. Sicer pa pozna celo Slovenijo, edino Ljubljane ne.
Še ko greva v tujino, ki brez GPS zna vodit kamorkoli že, medtem ko je moj sodelavec na službeni poti 10x z GPSjem zgrešil odcepe, sin vse ve vnaprej.
Žal mu ni všeč, da hodi v skupini, ki imajo iste/podobne težave. On hoče biti normalen in v normalni družbi, sposobno plezat, it v jame, it na ferate, kar pa oni v priloženem linku niso sposobni. Pa to sin trdi, ne jaz, ker ne vem.
No, ker hoče biti normalen, hoče biti enakovreden normalnim. In, ker mu šola uspeva, da ni v centru IRIS, mu uspe pridit v gore, v gozd, žagat drva z motorko… Trdi, da mu samo še izpit za avto manjka in bo enakovreden normalnim ljudem. Pomoje mu manjka še malo tečajev komunikacije, pa navadit na žure, alkohol, punco…
Šola mu ne uspeva, poglej, kaj vse si glede tega že napisala.
Problem z druženjem pa ima že od nekdaj, ker ne počne, kar počnejo njegovi vrstniki. Ne zanima ga nogomet (logično), računalniške igrice, Tiktok, tidi Facebook in Instagram si je odprl zelo pozno napram drugim. Nima recimo Snapchata, saj koga bi pa imel.
Tudi če koga od sošolcev sreča, par besed ali pa še to ne in konec. Nimajo si kaj povedat.
In če bi punca imela izpit za avto, bi bil najbrž srečnejši. Tudi sama sem moža našla, da sem imela s kom v hribe hodit. Prej nisem našla niti partnerja, dokler nisem vozniškega izpita naredila pri 19ih. Potem sem hodila na društvo in evo ga, sem dobila moža pri 20 letih. Pa sem imela kar nekaj prijateljic za druge aktivnosti.
Obupana zaradi sina, 29.10.2023 ob 17:41
Na tvoje žaljivke se pa ne bom odzivala. Ne komentirajte psihičnega dela otroka, ampak fizično oviro. In če do 16 leta NI BIL TAK, tudi zdej zna bit tak, samo pogojuje z vozniškim izpitom. Ko greva kam skupaj, je čisto normalen, ne glede na situacijo, sam ko je SAM, ni ok. In to misli, da zaradi avta, ker ga nima…
Torej kaj?
Pač hoče bit normalen.
Vprašanje se pa nanaša na, kako drugi slabovidni ljudje se svobodno prevažajo?
Vsi normalni pijejo alkohol, on pa nima družbe zaradi tega. Vsi njegovi v šoli to počnejo.
Drugi slabovidni se ne prevažajo sami, vozijo jih sorodniki, prijatelji, uporabljajo javni prevoz, koristijo taxi, Prostofer ali pa prevoze.org ali kaj podobnega.
Ja, pa naj si v glavi dopoveduje, da sej bi dobil vozniško, ker je vse ok z njim, samo ne ljubi se mu vozit. Psss… sej to lahko tudi drugim razlagate, da vas ne bo sram, da nimate normalnega otroka, kot vidva poimenujeta slabovidne. Mislim resno, no comment več. Sramujeta se oba tega, da ne vidi dobro medtem, ko bi se lahko sramovala česa drugega.
Šolo je zabluzil samo zato, ker sem ga pustila 5 vikendov doma zaradi svojih obveznosti in 10 vikendov zaradi okrevanja po operaciji križnih vezi in mu je prekipelo in je namesto v soboto, šel v ponedeljek v hribe, namesto v šolo in v sredo nazaj, ker je javni prevoz boljši, ni mu treba pešačiti še 5km kot za vikend, ker bus mimo naših krajev vozi samo ob delavnikih. In potem v Ljubljani med tednom čaka samo 10 minut, pa je malo zastoja na avtocesti, pa se samo presede v Ljubljani in gre naprej proti hribom. Zato. Pa manj stresen tudi nazaj, če enega busa ne ujame, bo šel na drugega in potem ima še tri različne linije, do katerih pride domov ali celo vlak, pa ga pridem iskat.
Drugače učno ni bil nikoli problematičen. Kskor se spomnim, je imel točno 3 cveke v življenju, enega iz angleščine v 7. razredu, drugega iz biologije v 8. razredu in iz slovenščine v 1. letniku.
Nato je imel kup NPS in nedopolnjenih obveznosti in dopolnilnih izpitov in seveda, je raje ponavljal. Pa še to komaj. Sicer ocene solidne, ampak neopravičenih pa ojoj. S tem ukori… Tudi dvojke ima zelo redke.
Tako da, javni prevoz ga ubija, ker za vikend pa, kot sem že pisala, čakanje, hoja 5 km do druge ceste, prestop v Ljubljani 2h, prepozno v hribih. Potem pa v nedeljo mora že ob 12.00 biti na busu, da še pride k nam. Pa potuje povsod, tudi v Italijo in na Hrvaško hodi skoraj večkrat kot v Alpe. In med tednom so skoraj super vozni redi…
Ko bo zaključil šolanje, bo moral pa buse plačevati in jih ne bo hotel, zato zdaj izkorišča ko ima zastonj.
Prijateljev nima, sorodnike, samo mene in sestro, ter babico brez izpita, ker ga ni hotela. Itak je delala 200 m stran od hiše, prevažal jo je pa večinoma mož ali prijateljice, kot jo še danes ali pa jaz…
Prostofer? Prvič slišim, bom šla guglat.
Česa naj se sramujem? Sin se sramuje ja. Nikomur ne pove, dokler ga drugi ne opazijo. Ko se zaleti v količek vpričo sošolcev potem sošolci izvedo, da je slaboviden. V hribih ni še nihče pogruntal, čeprav se je včasih v sobi kam spotaknil.
Obupana zaradi sina, 29.10.2023 ob 18:00
Šolo je zabluzil samo zato, ker sem ga pustila 5 vikendov doma zaradi svojih obveznosti in 10 vikendov zaradi okrevanja po operaciji križnih vezi in mu je prekipelo in je namesto v soboto, šel v ponedeljek v hribe, namesto v šolo in v sredo nazaj, ker je javni prevoz boljši, ni mu treba pešačiti še 5km kot za vikend, ker bus mimo naših krajev vozi samo ob delavnikih. In potem v Ljubljani med tednom čaka samo 10 minut, pa je malo zastoja na avtocesti, pa se samo presede v Ljubljani in gre naprej proti hribom. Zato. Pa manj stresen tudi nazaj, če enega busa ne ujame, bo šel na drugega in potem ima še tri različne linije, do katerih pride domov ali celo vlak, pa ga pridem iskat.
Drugače učno ni bil nikoli problematičen. Kskor se spomnim, je imel točno 3 cveke v življenju, enega iz angleščine v 7. razredu, drugega iz biologije v 8. razredu in iz slovenščine v 1. letniku.
Nato je imel kup NPS in nedopolnjenih obveznosti in dopolnilnih izpitov in seveda, je raje ponavljal. Pa še to komaj. Sicer ocene solidne, ampak neopravičenih pa ojoj. S tem ukori… Tudi dvojke ima zelo redke.
Tako da, javni prevoz ga ubija, ker za vikend pa, kot sem že pisala, čakanje, hoja 5 km do druge ceste, prestop v Ljubljani 2h, prepozno v hribih. Potem pa v nedeljo mora že ob 12.00 biti na busu, da še pride k nam. Pa potuje povsod, tudi v Italijo in na Hrvaško hodi skoraj večkrat kot v Alpe. In med tednom so skoraj super vozni redi…
Ko bo zaključil šolanje, bo moral pa buse plačevati in jih ne bo hotel, zato zdaj izkorišča ko ima zastonj.
Oprosti, ampak mulo JE razvajen.
Ker si bila ti na operaciji, je on šel v hribe med tednom, ni pa šel v šolo.
Ko je prvic to naredil, bi morala ti znoreti in mu jih napovedati. Ne da še vedno mirno opravicujes, da je pač to naredil.
In glede na to, s koliko njegove kondicije se hvališ, mu 5 km hoje ne bi smelo predstavljati težav, če noče čakati 2 uri.
Pa še kako sem ga kregala. Pa je začel z izgovori, pa sem vedno pristala. Ker sem imela sama s sabo dost dela… Pa mi sploh ni povedal, je šel za en dan, namesto v šolo, pa sploh ni povedal. Dokler nisem bila na govorilnih, ker sem bila posebej vabljena, nato sem zvedela. Potem sem mu uspela še slike prebrskat na računalniku in sem videla, kje se je klatil… Imel je pa kup izgovorov, da bo zaradi ne vem česa, prespal pri sestri, seveda nisem takoj sestre spraševala, skratka ja, zelo dolg in oster pogovor sva imela na to temo. Pa ne pomaga dosti, zmeraj me ozmerja, da če nočem razumeti, da za vikend ni dovolj busov.
Narobe ste zastopili.
Med tednom ima direkten bus, 10 minut stran od nas v Ljubljano in potem po voznem redu še 10 minut čakanja na naslednji bus, ali za Bohinj ali za Kranjsko Goro.
Za vikend mora 5 km peš do večjega kraja (ne da se mi hodit po vedno eni in isti poti, sploh ker kadar konča ob 12ih v šoli, hodi na vlak in po isti špuri hodi tudi z vlaka, le da je ta še 4 km od tega kraja) in potem na bus in ovinkari čez Postojno, Logatec… In nato 2h čaka na naslednji bus.
Torej za vsaj 4 h se za vikend podaljša pot kot med tednom. Zato. Po eni strani sem mu oprostila, ker ocene ima solidne, razredničarko v 3 letnem programu je imel dokaj razumevajočo… Zdaj pa ima razredničarko eno, ki ob vsakem najmanjšem problemčku izključuje dijake. Jih je že enih 7 izključila, pa še njega bo…
Obupana zaradi sina, 29.10.2023 ob 19:30
Pa še kako sem ga kregala. Pa je začel z izgovori, pa sem vedno pristala. Ker sem imela sama s sabo dost dela… Pa mi sploh ni povedal, je šel za en dan, namesto v šolo, pa sploh ni povedal. Dokler nisem bila na govorilnih, ker sem bila posebej vabljena, nato sem zvedela. Potem sem mu uspela še slike prebrskat na računalniku in sem videla, kje se je klatil… Imel je pa kup izgovorov, da bo zaradi ne vem česa, prespal pri sestri, seveda nisem takoj sestre spraševala, skratka ja, zelo dolg in oster pogovor sva imela na to temo. Pa ne pomaga dosti, zmeraj me ozmerja, da če nočem razumeti, da za vikend ni dovolj busov.
Narobe ste zastopili.
Med tednom ima direkten bus, 10 minut stran od nas v Ljubljano in potem po voznem redu še 10 minut čakanja na naslednji bus, ali za Bohinj ali za Kranjsko Goro.
Za vikend mora 5 km peš do večjega kraja (ne da se mi hodit po vedno eni in isti poti, sploh ker kadar konča ob 12ih v šoli, hodi na vlak in po isti špuri hodi tudi z vlaka, le da je ta še 4 km od tega kraja) in potem na bus in ovinkari čez Postojno, Logatec… In nato 2h čaka na naslednji bus.
Torej za vsaj 4 h se za vikend podaljša pot kot med tednom. Zato. Po eni strani sem mu oprostila, ker ocene ima solidne, razredničarko v 3 letnem programu je imel dokaj razumevajočo… Zdaj pa ima razredničarko eno, ki ob vsakem najmanjšem problemčku izključuje dijake. Jih je že enih 7 izključila, pa še njega bo…
No, razredničarka sama kar ne more nekoga izključiti!
On zdaj se je v zgodbi pojavila se sestra. Tvoja? Torej naj gre v petek do nje, v soboto pa v hribe. V ponedeljek pa šolo in vsak dan do petka v šolo. Brez izgovorov.
Pika.
Ne more se več nikamor prepisat. Če ga zdaj izključijo, bo samo izredno lahko delal. To pa spet ne bo šlo, ker predavanja so popoldan in busov bi takrat.
Triletno je končal. Pa tudi triletne niso za budale, ker potem je za vas večina budal?
Moja sestra ja, sinova teta, ampak k njej ne šel samo zato, da ga ne bi kregala, ker ni šel v šolo. Sicer pa je sestra ob isti avtobusni liniji kot midva, le da je malo pred Postojno doma. Vozni redi so identični. Edino za hodit ima manj, pa tudi ona ga ne more skos gledat, no.ima svoj lajf in partnerja.
Pa ravno razredničarka he podala predlog o izključitvi, se vtaknila zmešana “svetovalna” delavka… Ta pa je začela, da to ji način, da jo boli k za njegove težave in preprosto predala ravnatelju predlog. In zdaj čakam izid. Ta teden je samo 1x probal v šolo, pa je razredničarka mu preprečila vstop v razred, sicer ilegalno, ker ni dobil še nobenega papirja in ima “samo” en ukor. Lahko mi pa tudi tu svetujete, kaj naj?
Alkohol omenjam, ker so ga že na 3 letni razred zajeb…, da ne pije, obe generaciji, in zdaj na tedanji mu celo nekaj sošolcev med odmori ga silijo pit… Češ, oni pijejo že od 5 leta… Mislim, z lepim se hvalijo…
Bebec. Resnično hvala, in vas boli k, v kakšnem sem ga spočela. Sama vem, da sva ga z možem načrtno zanosila … Glede na to, da sva se poročila zaradi tega, vemo, da ni bila pijanost kriva. Pa samo na maturantskem plesu sem vila pijana, pa še to so me silili pit… Nikoli več!
Vprašanje…..
Ali je možna kakšna operacija oči, da bi boljše videl? Ste se mogoče kaj pozanimali glede tega? Če se se ne da v Sloveniji, mogoče v tujini?
Če se da, bi to lahko potem mogoče en del vaših izzivov rešilo, saj če bo boljše videl bo lahko tudi vozil, bil bolj zadovoljen v življenju, in s tem tudi razbremenil vas in sebe težav ki jih trenutno imate.
Nazadnje par let nazaj so na očesni kliniki rekli, da ni še rešitev.
Pa tudi sama sem se guglala, oči so že presadili menda, vendar ne še tako zares, da bi zdaj to vsem počeli. To je podobno, kot če bi slepim ljudem želeli povrniti vid. Le da ima sin srečo in ima nekaj ostankov vida. Iskreno pa ne bi vedela, kako bi se lotila, če bi kdaj zares operirali oz. presadili oči recimo v ZDA. Kako postopati temu…
Zadnji post pa, kakšne so druge težave? Vse težave prvotno izvirajo pri slabem vidu, ker se ne sprejme. Sem 100 % prepričana, da bi bil spet psihično normalen, če bi se mu vid povrnil.
Found you. Še sreča, da nisi zares mama, ker tako zmežanih žensk, upam, da ni, ampak v resnici razvajenček sam. Ki še precej laže za povrhu. Ghostnili so te pa zato, ker si nadležen s tem, da hočeš, da je vse po tvoje, ne zaradi izpita.
.https://forum.zurnal24.si/forum/tema/ne-upam-si-iskati-partnerja-avto-izpit-23436409/
Tudi sam nimam izpita in sem samski. In to bom najbrž vedno. Izpita nimam, ker sem slaboviden in že 4 zdravniške preglede sem dal skozi in nikoli niso hoteli odobriti. Javni prevoz je za en k. Od Ljubljane nisem tako daleč stran (cca. 40 km), pa je avtobus 3x na dan za Ljubljano, malo več jih je za Primorsko stran. Samo ob vikendih pa ne moreš nikamor, in že od osnovne šole iščem družbo za hojo v hribe ali jame. 10 let pozneje sem na istem. Odvisen od javnega prevoza in fehtanja sorodnikov za prevoz.
Vsak, ki je šel kdaj z mano, je pol ghostnil, po fake Facebooku jih kontaktiram, “malo v celofna zavijem” z vprašanjem in zvem, da je problem, da nimam izpita in se je težko prilagodit, čakat na avtobusni postaji, pobirat kje sredi ceste, za daljše vožnje sem nauporaben, ko voznik postane zaspan ali naveličan vožnje. Ne bom pozabil vožnje nekam v Italijo, cca. 600 km, vozniku je bila vožnja ena sama muka, in konstantno je, ko bi vsaj jaz vozil, mi je prekipelo in sem brez izpita zares vozil (so me eni uspeli naučiti vseeno) po eni “vukojebini”… Tako, da avtorica, upam, da si vseeno najdeš partnerja, kljub vsem stiskam glede javnega prevoza.
Obupana zaradi sina, 30.10.2023 ob 07:25
Nazadnje par let nazaj so na očesni kliniki rekli, da ni še rešitev.
Pa tudi sama sem se guglala, oči so že presadili menda, vendar ne še tako zares, da bi zdaj to vsem počeli. To je podobno, kot če bi slepim ljudem želeli povrniti vid. Le da ima sin srečo in ima nekaj ostankov vida. Iskreno pa ne bi vedela, kako bi se lotila, če bi kdaj zares operirali oz. presadili oči recimo v ZDA. Kako postopati temu…
Zadnji post pa, kakšne so druge težave? Vse težave prvotno izvirajo pri slabem vidu, ker se ne sprejme. Sem 100 % prepričana, da bi bil spet psihično normalen, če bi se mu vid povrnil.
Ima težave, ker se ne sprijazni s tem, da pač slabo vidi in ne more imeti izpita.
Za koji klinac se je pa v srednjo šolo vpisal v Ljubljano??? Toliko pizdi čez prevoze in kako jih ni, potem pa mu pri 15 dovoliš, da gre v Ljubljano in se VSAK DAN VOZI TJA s Primorske!! Saj praviš, da je šel kar na eno šolo, ki mu sploh ni všeč! A pri vas ni nobene poklicne šole? Tip se vpiše na šolo 2 uri stran z busom od kraja, kjer živi, potem pa pizdi, da ni prevozov, ker on pa ne bo v dijaškem domu, on se bo vozil vsak dan! Vozit se mu pa ne ljubi!
A ste pri vas v familiji vsi diht? Očitno ne.
Sin pa hodi v Ljubljano in se skoraj 2h vozi v eno smer, s tem da konstantno govori, da še po Ljubljani porabi več kot uro z LPP. V dijaški dom sploh noče, ker si želi imeti popoldan sprehod po naravi, ne po betonu.
Naj povzamemo. On bi hodil v hribe, ampak nima prevoza z vašega kraja med vikendi, zato pač šprica šolo in hodi v hribe. On bi vozniško, da bi lažje hodil v hribe in ker je ne more dobiti, gnjavi tebe.
Marsikdo nima vozniške, čeprav bi jo lahko imel, ampak ker živi v centru mesta, je ne rabi. Tvoj sin bi zlahka bil v dijaškem domu in se med vikendi od tam vozil kamor koli v hribe z busom. Ampak ne, on to ne bi, on bi se vsak dan cijazil po dve uri v šolo, ker “si želi popoldan imeti sprehod po naravi”.
A je vedno v življenju dobil čisto vse, kar si je zaželel? Zato je pa tak. Razvajen mamin sinko, ki bo mami telebanil do 45. leta in čez. In ti mu nisi znala povedat, da ima dve možnosti:
1. ali je v šoli v LJ in je tam V DIJAŠKEM DOMU
2. ali si izbere šolo zraven svojega kraja ali v kraju bivanja
Tudi mladina, ki ni slabovidna, izbere eno od teh možnosti in ne rabi vozniškega izpita! Ampak ne tvoj! Tvoj si izbere vožnjo v LJ vsak dan dve uri, potem pa pizdi, da se noče vozit z busi. Če ni razvajen, ima pa duševne motnje, ker to ni normalno.
ajoooj, 31.10.2023 ob 08:59
Sin pa hodi v Ljubljano in se skoraj 2h vozi v eno smer, s tem da konstantno govori, da še po Ljubljani porabi več kot uro z LPP. V dijaški dom sploh noče, ker si želi imeti popoldan sprehod po naravi, ne po betonu.
Naj povzamemo. On bi hodil v hribe, ampak nima prevoza z vašega kraja med vikendi, zato pač šprica šolo in hodi v hribe. On bi vozniško, da bi lažje hodil v hribe in ker je ne more dobiti, gnjavi tebe.
Marsikdo nima vozniške, čeprav bi jo lahko imel, ampak ker živi v centru mesta, je ne rabi. Tvoj sin bi zlahka bil v dijaškem domu in se med vikendi od tam vozil kamor koli v hribe z busom. Ampak ne, on to ne bi, on bi se vsak dan cijazil po dve uri v šolo, ker “si želi popoldan imeti sprehod po naravi”.
A je vedno v življenju dobil čisto vse, kar si je zaželel? Zato je pa tak. Razvajen mamin sinko, ki bo mami telebanil do 45. leta in čez. In ti mu nisi znala povedat, da ima dve možnosti:
1. ali je v šoli v LJ in je tam V DIJAŠKEM DOMU
2. ali si izbere šolo zraven svojega kraja ali v kraju bivanja
Tudi mladina, ki ni slabovidna, izbere eno od teh možnosti in ne rabi vozniškega izpita! Ampak ne tvoj! Tvoj si izbere vožnjo v LJ vsak dan dve uri, potem pa pizdi, da se noče vozit z busi. Če ni razvajen, ima pa duševne motnje, ker to ni normalno.
Pa vi sploh ne znate brati. Saj piše, da ga zaradi vida niso želeli sprejeti v nobeno šolo razen to.
Forum je zaprt za komentiranje.