Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sin brez vozniškega izpita – problemi

Sin brez vozniškega izpita – problemi

Ne rečem, da se dela norca. Na neko stvar se že osredotoči, ko pa mora gledati kam iti, na tla, morebitne ljudi, kot je to v mestih, pa je že težava.

V hribe pač lahko hodi, ker gleda sano na pot in ko je v dvomih se zanaša na GPS. Tudi po snegu je sposoben iti. Je šel letos pozimi sam na Triglav, pa je prišel vse sam, med tednom seveda. Bivakiral je v votlini pod vrhom.

Tudi žaga z motorko, ker gleda kaj dela. Zaenkrat se ni ne še užagal, ne zadel s sekiro, nič. Bi bila pa drugačna situacija, če ni bilo več ljudi in bi se v koga zaletel, tako pa dreves zaenkrat še ne podira, samo privlečejo mu hlode, ki jih mora razžagat z motorko, pa pomaga nosit hlode v razcepljenje.

Pa v Kopru se veliko bolje znajde, kot v Ljubljani.

Ja, se strinjam, da bi bil nevaren za sebe in okolico, če bi vozil avto.

Makalonca

Prepirov ni bilo, ker smo se vse sproti zmenili. Seveda sva mu postavljala meje, sploh, ker je želel npr, na 3 tisočake, pa je moral počakati na poletje in dopust, seveda nekaj zraven prispevat.

Če misliš materialno. Mu pa niti nisem mogla postavit meje, san igrač nikoli ni želel, tudi sladkarije mu niso bila nobena motivacija, tudi v trgovini ni nikoli, ampak res nikoli ni sitnaril ali me spravljal v sramoto, ker mu nisem hotela nečesa kupit. Če sem mu rekla NE, je to upošteval. Včasih je vprašal zakaj ne in po pojasnilu sva zaključila brez težav. Ko sem ga peljala na igrišče, sem mu rekla pol ure, ok. Ko je bilo dovolj je upošteval, nikoli ni sitnaril. Ko sem mu rekla, da gre lahko še 3x po toboganu, je šel še 3x in sva šla. Brez težav. Zato pravim, da so se ostali udeleženci oz. starši res čudili. Ker njihovi otroci so pa skos, jaz bi še, nočem z igrišča, pa v trgovinah sem bil priča sitnarjenjem otrok, ko mu niso hoteli kupiti bonbonov… Zato sem to napisala.

On je pripravljen samo izpit za avto narest in dobiti boljši vid. Pa še kar vztraja, če bi kje čez zdravniškega prišel. Že 3x je probal… V mestih pa pod nobenim pogojem noče živeti.

Hm. Popoldne v hribih so nevihte, dež poleti. Zato je fajn, da zjutraj začne, ne pa, ko z busa izstopi ob 13.00 se ulije.

2h v Ljubljani. Nima kaj delat pravi. Da se samo zaletava v ljudi ko se sprehaja, zajaha količke, pade, in izgubi voljo do vsega. To je tudi glavni vzrok, da bluzi šolo, ker med tednom čaka samo pol ure ali manj na naslednji bus.

Hh. Pri psihologu je bil že dostikrat, vendar je še psihologinja rekla, da se mora sprijazniti s tem, da ne bo imel izpita, on pa ne, da se nikoli ne bo in je psihologinja rekla, da je brez veze to. Da če se ne sprijazne, potem mu ji pomoči. K psihiatru ga pa ne m

islim vozit, če sam noče…

Odgovor na objavo uporabnika
Obupana zaradi sina, 27.10.2023 ob 09:22

Bom kar vse skupaj odgovorila.

Ja, mulo je na nek način razvajen, vendar ko mu to rečem, je tako verbalna vojna. 1x sem že skoraj policijo klicala zaradi psihičnega nasilja in sedaj mu tega raje ne omenjam. Ker trdi, da bo razvajen šele ko bo imel dober vid, dovolj za opravljanje vozniškega izpita in šel kamor hoče.

Taksista mu špilam samo takrat, če je bila naslednji dan šola, ker mi je skoraj lažje kot da potem izgovore iščem, da opravičim izostanek… V nasprotnem je že vedno kje bivakiral ali šel v kočo. Sicer večinoma hodi po hribih brez koč…

Služba mu v poštev ne pride. Vedno mi odvrne, ja, če ga bom vozila, drgač ne. Z busi v službo med mulci že ne bo šel… Sicer ja, drži, v našem okolišu res ni služb za njegov poklic.

Druga težava pa je, da je delal poklic, ki ga niti slučajno ne zanima in ga posledično tudi +2 ne zanima preveč. Želel je iti ma same take šole, kjer je dober vid važen. Gozdarstvo, mizarstvo, avtomehaniko, mehatroniko, karkoli z vodnim prometom… Na koncu je pristal na en poklic in je bil skoraj edini fant v razredu. Zdej že punce sovraži, in ima konflikte z njimi še danes…

Šolo bo zdaj težko delal, ker ima preveč neopravičenih, 3 cveke in spore z razredom. Razredničarka mi ne že naznanila, da ime zelo malo možnosti, da gre nazaj v šolo, da naj gre v izobraževanje odraslih. Kar pa spet. Popoldan so predavanja in takrat ima res zelo slabe avtobusne povezave. Pravi, da on pa že ne bo čakal v Ljubljani po 2h… Za nazaj bi pa mogel na vlak in potem ga jaz iskat 10 km do železniške postaje…

Glede njegovega vida. Dioptrijo ima sicer visoko, nosi očala, problem pa je njegovo vidno polje, ki je precej zožano. Vidi tam okoli 15 stopinj.

Njegova prihodnost je invalidninska pokojnina+ hribi. Mu pripada, ker tako slabo vidi.. trenutno prejema pokojnino po očetu. Prej je tudi delal gozdarska dela pri sovaščanih, ker to ga edino motivira, samo šole iz tega pa nima in to ne bo mogel opravljati uradno. Zato si avto finančno lahko privošči z izpitom vred, ker to si je želel že pri 16. letih. In zdaj je še bolj razočaran… Žal vida še ne znajo povečat. Glede dioptrije, pa pravi, da nima smisla, če še vedno ne bo mogel avta vozit…

Ja, kam naj se pa odseli? Kamorkoli gre, ne bo zadovoljen brez voznih redov. Sva mu jaz in mož povedala pri zadnji selitvi, da on izbira kam. Tako, da bo z javnim prevozom zadovoljen. Po pol leta še kar ni vedel, govoril je, da še če živi ob avtobusni postaji Ljubljana ne bo dobro… potem sva mu postavila, da izbere 5 krajev približno, pa preverimo, kje je kaj naprodaj. Nato še katera je službi bližje, glede na to, da povprečno 1x tedensko hodim fizično v službo mi je vseeno, kam se peljem. No, našli smo, kar je hotel. Zdaj pa, po 3 letih je vse prehodil okoli, kot že prejšnji 2 lokaciji. In zdaj bi spet se selil… Žal ne gre več. Nimam več energije se ubadat z vsem selitvenim zadevam…

Recimo, če gre v Bovec, ne pride z busi v Bohinj, niti v šolo v Ljubljano, in obratno, če bi bili v Bohinju. V Kranjski Gori je vse res predrago. Jesenice, pa je pol Hrvaška še vedno predaleč in moja služba…

Hm. On v petek pride ob 16ih domov, preden kam pride je že tema, pa pravi, da tudi popoldan ni busov za Ljubljano. Edino v Bovec je naštudiral, če ga peljem v Novo Gorico. Tam pa je že vse bil… Razen nekaj alpinističnih, pa tudi vremena ni cel vikend… pol me pa klicari, da ga dež pere ITD, da naj ga pridem iskat…

Glede resnosti, on pravi, resen v šoli ali hobi. Izbral je svoj hobi, ki ga zadovoljivo opravi le med tednom… Pa manj gužve na poteh, pa prosta prenočišča, pa boljši javni prevoz, ni da ni…

Kaj je sedaj problem? Ti, razvajeni mulo, šola, vozniški izpit? Mešaš vse po vrsti.

Vse je problem.

Že sam je pisal na več naslovov, za več busov in bolj multimodalno vse skupaj, najbolj mu za vikend gre na živce, da mu bus za Kranjsko Goro uide za 5 minut in potem čaka 1h 55 minut v Ljubljani, to p

ravi, da je najbolj ubitačno.

PA dej nehi no

Kaki kurac hribi ce sole ne dela.

Teb dela slabo vest ker ne vidi in te zajebava.

Rec drekacu da nej pusti solo ampak tist trenutek da nisi slisala en jamr. Naj zvi po svoje. Zakva tebe jebe ce ni busa. Kaj mu ti lohk po.magas tuki.koji kurac hoce od tebe.

Ni edini k je slep na pol. So se hujsi invalidi ampak uni si recejo

Ok sem invalid ampak bo. Naredu vse da mi bo cimboljse slo v lajfu.

Ta tvoj pa se je obesu nate, in te sesa

Ti mu nadomescas kolege punco vse zivo.

Skurci ga ko psa naj zivi kokr hoce. Le tebe naj pusti pr mir.

Šole noče delat, ker za vikend ne more v hribe lahko pa obrne, in ne za vikend v šoli in dva dni med tednom je frej. Brez premeščanja voznih redov.

Glede punce sem mu že bilijonkrat rekla, da naj si jo najde, pa vedno dobim odgovor, da takšne punce, kot so sošolke in kjerkoli nih sreča. Ni šans. En čas je sicer hodil s 30 letnico, sam je pol ta šla v tujino in sta zaključila. Stike imata baje samo še po Messengerju.

Jebe me, ker mu nočem taksista špilat… ne vem kako mu dat prevoz. Danes mi spet, so počitnice in kaj bo delal v dežju. Rad bi šel na Biokovo ali Durmitor. In spet izključno samo z avtom… Da z javnim prevozom ne bo prišel skozi. Mu pravim, da itak v šolo ne hodi, ima zlat čas, pa spet, da ne bo v dežju čakal na buse in ovinkaril čez Ljubljano in Zagreb, ter Split, ko pa ima čez Jelšane avtocesto do vznožja…

Kaj mu lahko naredim? Kajo naj mu omogočim, glede na to, da imam sama službo tudi čez praznike? Niti se mi ne da tako daleč vozit, samo zato, da bo on zadovoljen.

Če pusti šolo izgubi pokojnino in status ter brezplačen javni prevoz. Potem pa sploh noče it. Že vlake z IC, MV, RG in ne vem kakšnimi oznakami se izogiba, ker mora nekih 2 EUR al kok doplačati. Ne, za javni prevoz ne da niti centa…

Obupana zaradi sina, 27.10.2023 ob 13:30

Šole noče delat, ker za vikend ne more v hribe lahko pa obrne, in ne za vikend v šoli in dva dni med tednom je frej. Brez premeščanja voznih redov.

Glede punce sem mu že bilijonkrat rekla, da naj si jo najde, pa vedno dobim odgovor, da takšne punce, kot so sošolke in kjerkoli nih sreča. Ni šans. En čas je sicer hodil s 30 letnico, sam je pol ta šla v tujino in sta zaključila. Stike imata baje samo še po Messengerju.

Jebe me, ker mu nočem taksista špilat… ne vem kako mu dat prevoz. Danes mi spet, so počitnice in kaj bo delal v dežju. Rad bi šel na Biokovo ali Durmitor. In spet izključno samo z avtom… Da z javnim prevozom ne bo prišel skozi. Mu pravim, da itak v šolo ne hodi, ima zlat čas, pa spet, da ne bo v dežju čakal na buse in ovinkaril čez Ljubljano in Zagreb, ter Split, ko pa ima čez Jelšane avtocesto do vznožja…

Kaj mu lahko naredim? Kajo naj mu omogočim, glede na to, da imam sama službo tudi čez praznike? Niti se mi ne da tako daleč vozit, samo zato, da bo on zadovoljen.

Če pusti šolo izgubi pokojnino in status ter brezplačen javni prevoz. Potem pa sploh noče it. Že vlake z IC, MV, RG in ne vem kakšnimi oznakami se izogiba, ker mora nekih 2 EUR al kok doplačati. Ne, za javni prevoz ne da niti centa…

Ima pokojnino in zato mu povej, da kadar ga boš ti peljala, mu boš zaračunala bencin in čas. Avtobus ima zastonj.

Naj se odloči, ti bo dal denar ali pa se bo smilil sam sebi, ker on pač ne bi čakal, ko dežuje. A ti bi pa lahko vozila, ko dežuje?

Naj si najde nove hobije, prilagojene njegovi hibi!! Naj gre tako kot vsak normalen fant v gostilno, kaj spije, se malo poveseli… Tam ga bodo razumeli, vsi pijani imajo omejen, zozen vid. Njegov problem ni v izpitu, ampak v tem da je čudak. Poznam ljudi, ki so obsedeni s hribi, vsi so introvertirani, depresivni, zamorjeni… Da pa tako mlad človek ne vidi drugega kot hribe, pa je še bolj čudaško. Nazeni ga  od bajte in se več ne ukvarjaj z njim!

Čebela_adela, 27.10.2023 ob 11:41

lol

in vsemu temu nakladanju verjamete?????

Ma čisto možno, da gre za malo počasno familijo. Mulc s posebnimi potrebami, pa ne zaradi slabovidnosti, najbrž tudi malce prizadet, huda slabovidnost gre večkrat z roko v roki z lažjo duševno motnjo recimo. Mati tudi ne prav brihtna in pol imaš to, kar tu pripoveduje. Hahahaha, 21-letnik jo gnjavi in tečnari, da ga mora vozit okoli v hribe, medtem ko v šolo ne hodi. Hahahahahaha.

Če bi bil tip kolikor toliko pri pameti, bi vedel že zdavnaj prej, da izpita za avto ne bo mogel delat, če ima 15% vida. Očitno je revež pač malo za luno. Pa njegova mati najbrž tudi.

Vse se vrti okrog tega, kaj on hoče in česa noče.Da sta vzredila parazita, so ti že povedali, da se sprašuješ, kaj naj mu še vse omogočiš, je pa milo rečeno idiotsko.

Ženska, si zrela, odrasla oseba.Si se kdaj vprašala, kaj bo s tem tvojim nebogljencem, če ti bognedaj resno zboliš ali celo umreš. Ti jaz povem: znašel se bo v realnem življenju, kjer za njegove  razne muhe ne bo razumevanja.Zato najprej sebe spravi v red, ker ogromno škode je že narejene.Torej če že sprašuješ za nasvet, najprej spucaj v svoji glavi, potem se ti pa mogoče posreči vajino sobivanje spraviti v red.

Avtorica, zakaj ne poveš da ima ta tvoj sine še druge težave, ne samo slabovidnosti? Je imel odločbo ali je hodil v posebno šolo? Ne deluje samo razvajeno, deluje omejeno.

Pa tale tvoj sine ve, da penzije ne bo, če ne bo nikoli hodil v službo?

Praviš, da če ne bo hodil v šolo, izgubi penzijo po očetu.

Misliš, da bo potem svojo penzijo dobil? Ne, penzijo dobijo tisti, ki imajo vsaj nekaj malega delovne dobe. Pa pogoji za invalidsko penzijo so hudi. Če lahko pozimi gre na Triglav, ni šans, da dobi invalidsko penzijo.

Tako, da zbrcaj tega razvajenega smrkavca ven. Če se ne šola, ga vrži ven pa naj počne kar hoče.

Ja, ima težave, ampak zato ne rabi tebe zajedat. Smkravec je razvajen parazit. Kdo je pa kriv za tako vzgojo pa vemo. Ampak ni še vse izgubljeno. Mulcu postavit meje. Danes.

Novih hobijev ne bo našel. V to sem prepričana. Kultura ga ne zanima NIČ, računalniške igre so zanjga glupe, ima pa več hobijev, hribi, jame, jadranje, gozdarstvo, tudi ribištvo včasih, vrtnari tudi rad. .. normalna mladina pa kaj počne? Tiktok in računalniške igrice. Vsaj kakor jaz opažam. Vsi na telefonih.

Z bajte ga naj vržem? Saj ga fizično ne morem? Kaj pa bo? Ne morem biti tako nesramna, ker potem bo pa CSD, pa še kdo vmešal…

Ne, ni hodil v posebno šolo, ker je za to VEDNO protestiral. Ja, drugih težav uradno nima, bi pa rekla, da so še kakšne duševne motnje, sam šele zadnja leta. Kot sem rekla, nevzdržno je zadnje leto, ko nima več očeta, da bi mu taksista špilal, še ko je umiral ga 7h nisem spravila od njega. So mogli zdravniki ukrepat na koncu. Takrat se je pa res cmeral ko en dojenček pred vsemi. Sam to razumem, je bil navezan nanj. Da, ne bo pomote, sam je prišel še zadnjič do njega, preden sem jaz lahko prišla.

No, pol leta potem sem mu lahko še stregla s prevozi, ki mi jih vedno plača. Potem pa nisem več parkrat zmogla, pa službene poti in se je začelo vse skupaj.

Penzija mu pripada, samo še par papirjev mora oddati. Ko se neha solat, mora to urediti in je. In ja lahko pride, če hoče. Sam da bo zaradi busov v službo zamujal, pa nihče ne bo gledal. Še v šolo ga vedno grdo zmerjajo, koz amudi.

Kako ste se vsi spravili na tega otroka! Če bi pa VI imeli tak primer, bi pa jokali na POP TV, hodili po CSD in iskali vse možne finančne ugodnosti in prilive!?

BRUHA SE MI OD VAŠE DVOJNE MORALE!!!

Meni se on ful smili. In mislim, da rabi psihicno pomoc. Njega je prizadelo to z vidom in omejitve, ki sledijo. Ne more se sprijaznit. Zal mi ga je. Ampak ne morete narediti nicesar kot da ga redno vozite k psihologom/psihiatrom, ce bi sam tako zelel. Hudo je, ampak dejstvo je, da se ne more sprijaznit s tem kar se mu je zgodilo (sej, kdo pa bi se?), in to je to.

Vanesa177, 27.10.2023 ob 15:16

Meni se on ful smili. In mislim, da rabi psihicno pomoc. Njega je prizadelo to z vidom in omejitve, ki sledijo. Ne more se sprijaznit. Zal mi ga je. Ampak ne morete narediti nicesar kot da ga redno vozite k psihologom/psihiatrom, ce bi sam tako zelel. Hudo je, ampak dejstvo je, da se ne more sprijaznit s tem kar se mu je zgodilo (sej, kdo pa bi se?), in to je to.

Končno en pameten komentar

Ta tema je res dober vic. V bistvu se dela norca iz vseh ves ki tega ne dojamete.

Človek ki tako slabo vidi da se zaletava v količke in ljudi sam hodi v hribe. Se ni smel vpisat v srednjo šolo v katero je hotel, ker ima edin pogoj za vpis narejeno osnovno šolo. Mamica se hoduje ker ne sme delat izpita ker tako slabo vidi in ga mora zato vozit okrog. Za kakšno drugo obliko prevoza, razen javnega pa tud še noben ni slišal.

Možnosti ima kolikor želi. Če mu toliko pomeni neodvisnost in bolj dostopen javni prevoz, se bo pač MORAL seliti v mesto. Vsega ne more imeti, kaj mu ni jasno?? Potem so tu še prevozi.org, na Facebooku ima skupine, kjer se zbirajo hriboljubci in ljudje, ki imajo podobne hobije, lahko se skupaj kam zapeljejo, turistične agencije ponujajo izlete in potovanja z avtobusi (jaz nikoli ne grem z avtom), če mu denar ni problem lahko plača nekoga, ki bo njegov “taksist” in ga bo v zameno za bencin in malo dodatnega zaslužka vozil naokrog. Možnosti je res OGROMNO, ampak naj ugasnem – nobena od teh mu ne diši. Tvoj sin ima psihične težave in to je tisto, kar mora reševati.

Jaz osebno imam izpit in avto od svojega 18. leta. Lani sem bila par mesecev nezmozna voziti zaradi večje poškodbe. Kljub temu, da sem vajena na neodvisnost se nisem pritoževala, ampak sem se prilagodila. In ugotovila, da sploh ni bilo tako slabo uporabljati javni prevoz ali prevoze.org. Vedno sem koga srečala, več sem se pogovarjala z ljudmi, bila sem bolj družabna. Tvoj sin je navaden jamrac, ki se smili sam sebi in najde sto izgovorov, da lahko jamra naprej in ti najeda. Na tebi sprošča svojo slabo voljo.

Tako slaboviden je končal šolo, hodi sam po hribih, žaga drva a se po mestu zaletava v količke in ljudi?

Ja pač se ne more sprijaznit s svojo invalidnostjo in je zato zagrenjen in zato rine v aktivnosti (in šole), ki jih ne zmore in trmari. Ni sprijaznjen in pretirava s pohodi v hribe, ker si hoče dokazat, da je “normalen”. Dejstvo je, da je normalen kljub slabovidnosti, samo sprejet mora. Vas pa kaznuje in meni, da ker pa je “bogi” in mu je marsikaj prikrajšano, da mu pa morate vi omogočit vse kar lahko. Marsikateri “športnik”, ki pretirava s tem zapolnjuje notranji manjko in mir. Tukaj velja tudi za športnike invalide, ki se toliko ženejo, ker ne sprejmejo, da pač imajo zdravstvene težave, niso pa zato nič manj vredni. Seveda je to še vedno boljša varianta kot pa smiljenje samemu sebi v sobi.

preveč razvajen, 26.10.2023 ob 22:55

Brez zamere, ampak pubec je preveč razvajen. Preveč mu strežeš in zato gunca take afne.

Jaz sem v njegovih letih sicer imela izpit, ampak avta pa ne. Tako, da ja, je bilo kar kolo v pogonu.

Če ne bo šolo izdeloval, bo brez statusa, torej služba vabi. To mu jasno povej, da ga ne boš pedenala, ko ne bo več v šoli.

Da pri 21ih packa še SŠ, je jasno, da ima razvajeno rit. Ne ga podpirat, ko take afne gunca.

Ne vem zakaj si mu taksi čez pol Slovenije ali pa celo v tujino?

Jaz si nisem nikoli drznila reči, da naj me pride kdo 50 km daleč iskat. Pa naj pod smreko prespi. Se bo vsaj naučil reda.

Kar se pa oči tiče: je kakšna možnost dioptrije? Verjetno ne, ker ne omenjaš kratkovidnosti, ampak vseeno vprašam.

Torej fantu postavit jasne meje. Nima kaj te uporabljat kot taksi.

Huda reč, če slabo vidiš (jaz imam vedno težave, ampak mi podaljšajo izpit). Vendar pa to še ne pomeni, da ti moraa mama rit odnašat.

Pa to je noro, kako skačeš okoli odraslega fanta.?

Manj ugodnosti in več obveznosti, pa se bo nehal zafrkavat iz belega kruha.

Dvakrat ste se selili zaradi njega? ?

Torej, najprej odrasti ti in pusti da?odraste še on.

Za POP TV se pa res nisem spomnila 🙂 CSD se je pa že 1x vmešal, ker ga je šola poslala tja, jih je pa po najhitrejšem postopku odpikal.

Psihično pomoč bi sicer rabil, ampak sam trdi, da kaj mu bo pomoč, če ne bo vozil avta zaradi tega. Jaz ga ne bom silila.

Marsikdo reče, da se mora sprijazniti. Pa trdi, da se ne bo nikoli.

Tudi če se odseli v mesto, bo moral imeti javni prevoz. Sicer pa iz mest so slabše povezave, tle na podeželju je vsaj nekaj delavskih avtobusov, da lažje pride oz. seka v drug kraj, da mu ni treba v Ljubljano. Recimo v Ilirsko Bistrico ima direkten bus in tako lažje pride na morje. Kot če bi moral z vlakom v Pivko in prestopat v Ilirsko Bistrico oz. Reko…

Prevozi.org poznam, sem že sama koga peljala preko tega. Sin pa vedno trdi, da s tem ne dobi prevoza ali pa “na pol”, od našega kraja res ni veliko prevozov v Ljubljano, potem naprej pa tudi ni prav veliko. Skoraj nobeden pač ne vozi na avtobusno postajo Ljubljana, zato je tu težava … Sicer sama ne preverjam vsega, kar trdi,..

Tudi družbo je že iskal preko Facebooka, semaforuma, baje celo preko Tinderja… Z dvema se je uspel toliko dogovorit, da sta šla, vendar je eden baje prekinil vse stike, drugi pa ni več resen, nima časa, nima bla bla… Ima še enega bivšega sošolca iz osnovne šole, sam je jezikoslovec in ga ni nič v Sloveniji… Mogoče gresta 3x na leto kam, pa še to ju 1x peljem jaz, 1x njegova mama, ker on avta še ni imel, od letos pa ga baje ima, pa nista šla nikamor…

Če bi našel “taksista”, ki bi šla skupaj v hribe, to trenutno najbolj “išče”. Vendar hoče nekje, da mu ne bo treba na bus do njega, tudi če 1h v temi hodi zjutraj do njega.

V busu pravi, da vsi spijo in se nihče nove pogovarjat. Govori tudi o težavi, da mu zjutraj nihče ne odstopi sedeža in mora sam se prisilit k nekomu, in da šofer ne prižge luči ob vstopu na bus in pade in in. No, 1x lansko leto si je prebil arkado na busu. Je potem šel na naslednji postaji dol, peš domov in na pregled… Zato, se ima buse čedalje poln kufer… Ker ponoči pa res slabo vidi.

Ja, šolo je končal, v ljudi se pa zaletava tudi v šoli. In v mestih in tudi v hribih. Bogve kolikokrat sploh ne pove, vpričo mene se je pa tudi v hribih že zaletel, sploh v temnih prostorih kakšnih koč. Prav na poti se pa spomnim samo 3x. Pa “samo” 1x je bil padec z obeh strani.

Saj še sam ne ve, ali hoče bit normalen ali ne, je pa že trdil, da si a hojo v hribe dokazuje svoj manjko in se tako čuti bolj sposobnega, sploh ko gre 100 km. Recimo da Jakobove poti prehodi v 2 ali 3 dneh.

Prvič smo se selili zaradi očetove službe, drugič zaradi čedalje bolj čudnih odlokov občine in konstantnega zapiranja ulic zaradi kanalizacije, plinovoda, bilokaj še. A hkrati sem mu hotla omogočit, da bi imel dobre povezave in društva blizu. Društva je videl dobra na Štajerskem ampak povezave bolj na Primorskem…

Menim, da sem odrasla. Kakorkoli že. Sama sem že dalam arsikaj skozi.

Drgač pred leti je že sin pisal tu gor. Kolikor se spomnim, identične težave. Družba za hribe, sami upokojenci itd.

Jaz mislim, da je rešitev zaenkrat samo taxi. In da pač ima neke “stalne” taksiste, ki mu zaupajo, da ga grejo tudi izven svojih območij iskat. Je drago, ampak saj mamin bencin in čas tudi ni zastonj. In če mu je to prioriteta, bo pač za taksije plačeval, kolikor bo lahko. Poznam nekatere starejše ljudi, ki so primorani vzet taxi na drugo stran države. Ampak to ni konec sveta, plačaš pač. Saj avto tudi stane.

Ne dovoli, da te izsiljuje. Najprej naj naredi šolo, potem pa bo imel celo življenje čas hodit v hribe.

Po opisanem sodeč je avtist. Verjetno zna marsikaj na pamet, tudi planinske poti. Izpit za avto je njegov najmanjši problem. Tiste črke pri pregledu vida se napifla, marsikdo mi je to povedal. Menim, da bo dober izvidnik za ukr. vojsko.

Da je sin pisal tu gor? Bi pa rada prebrala, kaj je napisal? Sicer možno. Ga bom kdaj vprašala, samo sedaj ne, ker bo sumljivo 🙂 Ne vem, meni je sestra predlagala, da tu vprašam, pa sem “cvikala” en mesec, preden sem se opogumila napisat.

Hja, na dolgi rok je avto cenejši kot taksisti. Vem, ker sem sama za operacijo kolena najela taksi in sem dala skoraj 20 EUR za Ljubljano. No, za nazaj me je pa mož prišel iskat.

Težava je v tem, da on je delal v gozdu, sam zato, da bi del stroškov za avto prispeval sam in še danes hrani ta denar poleg očetovih prihrankov in od penzije. Sedaj pa poklapan zaradi tega.

Šolo bogve kaj bo. Če ga izključijo zaradi navedenih težav, bo lahko samo izredno zaključil. Trenutno sploh nočem o tem razpravljat z njim, ker je samo kreg, da je izpit za avto problem, ne on… Da ima poln kufer busov, njihovih zamud, hoje do avtobusne postaje, prestopat, se fjakat 2h v šolo in nazaj, potem še kakšna profesorica razred spusti 1h prej in pol čaka 1h na bus… Ali pa kombinira na rizik, in pol ima bus zamude in naslednji uide, ker ima samo 2 minute vmes za prestop in pol mene klicari, naj ga pridem med šihtom iskat, fajn, sploh ko začnem ob 14.00 in me ob 14.05 kliče, da je v Logatcu in ni več busa v našo smer…. Čeprav je ne vem čez 3h. Ene parkrat je pač čakal in pol drugi dan ni šel v šolo ali pa se je izogibal dnem, ko je vedel, da končajo prej. Tako, da ne vem.

Hja, so me silili peljat na pregled za avtizem, pa nisem pristala na to. Sem zvedela, da vsak, ki pride na pregled, mu potrdijo diagnozo in mu nisem hotela greniti odločbe še s tem, da ne bi bilo večjega posmeha med sošolci. Za to se mi celo zahvali.

Saj veste, da to Šnelca piše?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close