Sin brez vozniškega izpita – problemi
Pisala bom samo o stvareh, ki jih poznam. Torej:
-V alpinistični šoli in odseku Lj Matica je sama mularija njegovih let. Ko grejo za vikend na ture, se zmenijo za prevoz.
– Poznam 20 letnega fanta, ki je na eno oko skoraj slep, pa je opravil zdravniški izpit. Ko bo star cca 25, si gre lahko operirati oči in bo videl kot sokol. Poznam tudi človeka, ki ima zaradi poškodbe glave močno zožano vidno polje, pa je tudi naredil izpit. Čudno mi je, ali pišeš, da ima 15 odstotni vid ali vidno polje. Vid zagotovo ni enak na obeh očesih?
– Glede na nesocialno obnašanje je morda poškodba vida posledica nevrološke bolezni? Če ga imaš res tako rada, zakaj ga ne pošiljaš od zdravnika do zdravnika, ker če se vid nepojasnjeno slabša, je nevarnost, da ima v glavi tumor.
– Glede na asocialnost in ko pišeš, da si hotela klicati policijo, ali si pomislila, da ima kakšno vrsto avtizma?
Naj gre na pregled za vid, pozanima o operaciji in na nevrološke preglede.
Srecno!
Kaj pa mariborska okolica? Preselita se v Slovensko bistrico ali pa Slovenske konjice tu ima roglo, pohorje, Boč, Donačko goro… Miljone pohodnih poti kjer po večini srečujem samo mladino tudi tu imamo avtobuse in vlake konec koncev če se preselita v Poljčane je sicer manjši kraj ampak je železniška in odlična povezava z mariborom peš lahko gre na Boč ali pa z avtobusom v Sl. Konjice in na roglo 15 min stran. ali pa 15 min v drugo stran v sl bistrico. Pa na pohorje ali pa z vlakom v Maribor kjer so šole. Je pa in v Bistrici in v konjicah tudi izobraževanje odraslih z ogromno programi. Količkov čez katere bi se spotikal pa tukaj ni. Avstrija je 40 min vožnje hrvaška pa tudi nekaj takšnega
Pozdravljeni
Kar se dogaja vam, predvsem pa vašemu sinu je res težko. Ne ozirajte se na grede in obsojajoče, komentarje! Žal v takih primerih ljudje ne vedo, kaj pišejo.
Za fanta je zelo hudo, da ne bo vozil. Izpit za avto moškim do neke mere predstavlja moškost, on pa dobro ve, da ga nikoli ne bo mogel opraviti. Tu se lahko skriva tudi dejanski razlog, zakaj nima volje s šelo.
Tudi sama sem močno slabovidna in vem, kaj govorim.
Bodite hvaležni in veseli, da si je sin izbral zdrav hobi. Podprite ga. Lahko bi bil odvisen od telefona, lahko bi imel slabo družbo, alkohol, droge… Fant se v končni fazi zelo trudi. Oba z možem se resno ukvarjava z gorništvom in bi bila kdaj vesela njegove družbe. Če bi vašega sina ideja zanimala, mi pustite kakšen kontakt. Pa srečno.
Mamica mamica, kje je prišel skozi zdravniški pregled, če morda veste? Hvala vnaprej.
Za alpinistično šolo ima že 2 težavi. Nima prevoza v Ljubljano in ne bojo ga sprejeli zaradi slabovidnosti in mu ne bojo zaupali varovanje…. Ker ne bo videl, če je slučajno kak klin slabo zabil..
Glede vida, hvala bogu se mu ne slabša od 8. leta starosti. Nikoli niso ugotovili vzroka za slabšanje vida, šele ko sem ga peljala na zasebno, so trdili, da je to od obveznih cepljenj. Dejansko se mi zdi, da se mu je po vsakem cepljenju poslabšala dioptrija.
O avtizmu sem pisala. V mojem otroštvu še vedeli nismo, kaj je to. Se mi zdi samo še dodatna ovira in breme za vse skupaj, če bi mu dali to diagnozo. Vem, da jo dajo v vsakem primeru. Ima jo tudi sosedova hčerka, ker kao preveč čisti posodo, sobo, stvari….
A pol sin ne naklada? Večkrat mi trdi, da bi morali v Poljčane ali Rogaško Slatino ali kje okoli Maribora, čeprav sama delam v Kopru, ker je baje tam kup mladih in v alpinistični šoli in iščejo družbo po družabnih omrežjih s tistih koncev… pa, baje jih kar dosti sreča na svojih poteh tam. Največ jih je baje na Donački gori, sam pravi, da je kar dolga vožnja do tja z vlakom, pa prestopat…
Z nekaj prebivalci Slovenskih Konjic sem sicer imela slabe izkušnje nekoč, v času študija, so bili vsi zelo arogantni… Sedaj je verjetno vse drugače.
S Poljčan je še kakšna povezava kot vlak? Boč vem, da ni daleč. Pa Dolga gora tudi ne.
Na Rogli je bil že dostikrat. Saj smo nekoč hodili smučat. Spali v hotelu Planja, vedno dobra izkušnja.
Anonimno 3043, potem imate vozniški izpit, če da, kje? Vsaj da bi lahko po teh “praznih” cestah se legalno vozil? Pa po gozdovih. Ali pa da se vsaj na železniško postajo pelje, da mu ni treba 8 km pešačiti. Sicer imamo dosti blizu tudi pravi železniško postajo, vendar je ukinjena oz. vlaki skorajda ne ustavijo več.
Z ostalim se pa skoraj strinjam. Hja, on bi rad vrstnike, da bi šel po 50 km peš, težke ture, mika ga celo Elbrus in Kilimandžaro. Najvišje kar je osvojil je Wildspitze…
Mislim, da se gospa zelo dobro izmišljuje, poglejte koliko komentarjev….!!!
-
Se mi zdi podoben stil kot
Majda 1948, a je morda od župnikov prešaltala na planince.
Če pa je res, kar gospa piše, pa res delo na sebi, ne moreš se zaradi sinovega hobija seliti po Sloveniji in ugajati njegovim muham.
Najbolje, da se na Tibet preselite, pa šerpe najamete, da ga vodijopo gorovjih, ne bo izpita rabil.
Joj, kake mame….ubogi sin!!!
Anita263, 02.11.2023 ob 20:01
Mislim, da se gospa zelo dobro izmišljuje, poglejte koliko komentarjev….!!!
-
Se mi zdi podoben stil kot
Majda 1948, a je morda od župnikov prešaltala na planince.
Če pa je res, kar gospa piše, pa res delo na sebi, ne moreš se zaradi sinovega hobija seliti po Sloveniji in ugajati njegovim muham.
Najbolje, da se na Tibet preselite, pa šerpe najamete, da ga vodijopo gorovjih, ne bo izpita rabil.
Joj, kake mame….ubogi sin!!!
Kaj res ne razumeš, da sem v stiski, ker so me migranti skupinsko posilili?
Xyz560, 27.10.2023 ob 22:55
Če tako rad hodi, naj tudi po ravnem prehodi tiste razdalje, ki jih ne more z avtom in noče z avtobusom. Pa dezja ne trpi, a v gorah je pa vedno sonce ?
V glavnem, tiste gorske poti so dovolj nobl, da jih prehodi. Zakaj, za vraga, ne prehodi vseh poti ? Neko spalno vrečo v nahrbtnik in gremo. Saj nima nobene druge skrbi, kot eno nogo pred drugo.
Ja,ne rabi domov,naj skoz hodi.
Jaooo, sin hoče to, sin noče tega… ti mu pa rit odnašaš. Če ga nobena šola blizu vašega kraja ne sprejme, je pač edina alternativa dijaški dom v Lj. Kakšna vožnja 2 uri v eno smet vsak dan??? To bi mu morala takoj reči, da ni altrnativa. Dijaški dom in pika! Od tam ima povezav do hribov kolikor hočeš. Ampak on noče busa, pa noče dijaskega, pa noče bit v Lj, pa noče hodit v šolo… Če bi bil samo slaboviden, ne bi zavračal stvari, ki mu pri slabovidnosti pomagajo, večjega tiska itd. Fant ima zelo verjetno tudi duševno motnjo. Taki pa vse zavračajo in ves čas trmarijo, ker oni hočejo biti kot ostali. Sprijazni se, da tvoj sin ne bi bil kot ostali tudi če bi videl kot sokol. Ta slabovidnost mu je samo izgovor, da zaradi nje ni kot ostali. Zelo verjetno je zaradi duševne zaostalosti tudi zelo konflikten, verjetno hitro ponori, je socialno nezrel in zato ga drugi zavračajo, ne pa ker slabo vidi. Tudi na socialnih omrežjih ni zaradi tega, z organiziranim športom se zaradi tega ne ukvarja, vrstniki se zato z njim ne pogovarjajo, nima slabovidnost nič pri tem. Prej ko se boste s tem sprijaznili, bolje bo. Poleg vsega tega je pa še nenormalno razvajen.
Najprej, kdo si drzne pisati pod mojim vzdevkom tako nagravžne stvari? Sram te naj bo. V glavnem jaz sem prava “obupana”.
Hvala Varnostnik510 za namig.
No, tisti ki se zgražate glede 2h vožnje v Ljubljano. Ko je on šel v 1. letnik, smo bili 15 km od Ljubljane. Pa je tudi vedno jamral, da se na Brezovici zabije in čakajo tudi po uro. Tako je v šolo rabil vsaj 1,5 h vsak dan. Sedaj rabi do Ljubljane z busom točno 1h, nato še po Ljubljani skoraj 1h, ker vmes hodi peš, da mu ni treba 2x prestopat na LPP… Z busi rabi še več. Torej, razumljivo? Dijaškega doma noče, ker on ne je kosil in večerij, takih kot jih določi dijaški dom in bogve kako bi se sporazumel tam z ljudmi, bi še tam imel “nadležne” sošolke… Je pač ocenil, da se bo 2h vozil, koristil status vozača in šel popoldne v naš gozd, ne po betonu med količki in se zvračal ma nos. Jasno?
In od dijaškega doma ne bi imel veliko povezav, ker njemu je muka čakat na avtobusni postaji Ljubljana, od dijaškega doma pa ima nekaj km že do tam. Niti mu kot 17 letniku to ne bi pustili…. Še največja muka mu je pa mesto Ljubljana? To ni jasno. Ni človek za mesto! Tudi jaz nisem, sem že kot študentka v najemnem stanovanju v Ljubljani trpela precej in se kasneje raje še eno leto z vlakom vozila 2h v eno smer, kot se sedaj sin , nato pa naredila izpit za avto in se udobno vozila 40 minut do Ljubljane, sedaj imam pa službo lepo v Kopru in nisem bila v Ljubljani že od zadnjih govorilnih ur še pred karantenami. Sedaj je k sreči vse online k sreči, kar bi sicer sin zeloooo rad.
Lahko da ima duševno motnjo, če to postane pri 16ih letih? Zavrača ker noče biti slaboviden ampak enakovreden družbi
ojoj no
Torej po vaše je sin duševno zaostal po prvem pregledu za vozniški izpit? Še najbolj pa potem, ko mu je oče umrl, ki ga je do takrat vsaj 2x ali 3x tedensko vozil v Ljubljano, ker je hodil v službo tja. Do, takrat smo našli vse kompromise, odkar očeta/moža ni več, pa je postajal čedalje bolj tak.
V osnovni šoli je z vsemi ljudmi shajal brez prepirov, mi je celo psihologinja 1x omenila, da je noj sin res bister in miren fant, tudi v vrtcu so ga pohvalili, da ni problematičen. Srednja šola pa tudi 1. letnik še ne, potem se ne pa začelo vse skupaj. In sedaj je skorajda najbolj problematičen v razredu. Če je to duševna zaostalost? Je pa že z razredom osnovne šole se pogovarjal o avtih in mehaniki… Sedaj se ne more, ker si mislijo, eh kaj pa on ve, saj še izpita nima… sedaj nima niti teme za pogovor.
O razvajenosti pa raje ne bi. Slaboviden, brez očeta in dedkov, nima osebne svobode, ki ga avto omogoča. Pametni telefon sva mu pustila šele pri 18ih, večkrat ni dobil vsega na pladnju, kar se tiče osvajanja vrhov. Pa še brez družbe je… Če je to razvajenost, kaj so potem vsi ostali, ki imajo vse?
Večji tisk pa sem že napisala, zakaj zavrača. Ker se naloge raztegnejo na 2 strani in narobe prepiše. Ter sovraži pisat na veliko, ker potem ne vidi celega lista in mu je lažje, če je na drobno napisano in se ne zgubi.
Marsikdo ga noče, ker je nemobilen brez avta in ga ne morejo ekstra iz Jesenic iskat v Divačo in nazaj…. Še s punco je imel probleme glede transporta, ker je bila še od Jesenic po dolini naprej. Srečala sta se samo 2 ma mesec, zato pa je punca šla v Nemčijo, ker je tam boljši javni prevoz. Pa sedaj ima tudi že izpit.
Ni vse v morebitnih duševnih motnjah, ampak v NEMOBILNOSTI. Ima tudi kolege iz tujine, pa se srečajo 1x na leto, ko se sama psihično pripravim na dolgo vožnjo, kot je Dubrovnik.
Na provokacije sploh ne bom odgovarjala. Glede na to, da ga že od sobote ni, ga težko dojim. Pa tudi prestara sem že za to. In za jest si izključno sam pripravlja. Zelo zelo redko jaz kuham.
Če mislite, da je izmišljeno, srečni če ste, da ne poznate nikogar s takimi problemi.
Ja, lahko bi si delila taxi, sam kako, sin bo spet, da sta preveč narazen lokacijsko.
Obupana zaradi sina, 02.11.2023 ob 21:55
Najprej, kdo si drzne pisati pod mojim vzdevkom tako nagravžne stvari? Sram te naj bo. V glavnem jaz sem prava “obupana”.
Hvala Varnostnik510 za namig.
No, tisti ki se zgražate glede 2h vožnje v Ljubljano. Ko je on šel v 1. letnik, smo bili 15 km od Ljubljane. Pa je tudi vedno jamral, da se na Brezovici zabije in čakajo tudi po uro. Tako je v šolo rabil vsaj 1,5 h vsak dan. Sedaj rabi do Ljubljane z busom točno 1h, nato še po Ljubljani skoraj 1h, ker vmes hodi peš, da mu ni treba 2x prestopat na LPP… Z busi rabi še več. Torej, razumljivo? Dijaškega doma noče, ker on ne je kosil in večerij, takih kot jih določi dijaški dom in bogve kako bi se sporazumel tam z ljudmi, bi še tam imel “nadležne” sošolke… Je pač ocenil, da se bo 2h vozil, koristil status vozača in šel popoldne v naš gozd, ne po betonu med količki in se zvračal ma nos. Jasno?
In od dijaškega doma ne bi imel veliko povezav, ker njemu je muka čakat na avtobusni postaji Ljubljana, od dijaškega doma pa ima nekaj km že do tam. Niti mu kot 17 letniku to ne bi pustili…. Še največja muka mu je pa mesto Ljubljana? To ni jasno. Ni človek za mesto! Tudi jaz nisem, sem že kot študentka v najemnem stanovanju v Ljubljani trpela precej in se kasneje raje še eno leto z vlakom vozila 2h v eno smer, kot se sedaj sin , nato pa naredila izpit za avto in se udobno vozila 40 minut do Ljubljane, sedaj imam pa službo lepo v Kopru in nisem bila v Ljubljani že od zadnjih govorilnih ur še pred karantenami. Sedaj je k sreči vse online k sreči, kar bi sicer sin zeloooo rad.
Lahko da ima duševno motnjo, če to postane pri 16ih letih? Zavrača ker noče biti slaboviden ampak enakovreden družbi
Kako 17 letnik, če si v prvem postu napisala, da je 21 letnik?
Ma ja..verjamem, da je tole napol resnično. Verjamem pa, da je to en mulo, ki na vsak način hoče na cesto, čeprav za tja ni primeren. Niti zaradi vida niti zato, ker je totalno neprilagodljiv.
Luknje v zgodbi pa zato, ker frajer rad laže in manipulira, da je le v njegovo korist. Ker je pa tokrat prvič okusil, da za razliko od doma, nekateri ostali celo ne padajo na te fore, se pa meče ob tla kot triletni otrok in misli, da bo s tem dosegel svoje.
Najboljše da daš odpoved v službi, 20 letni otrok vendar ne more kar sam tavat okoli. Saj zato pa je socialna podpora, da mame lahko otroke okoli vozijo vsaj do 95ega leta. Glej da mu boš skrbno oprala tudi vse perilo in pospravila stanovanje. Ko bo imel druge telesne potrebe, mu ga boš pa še povlekla, saj je znano da slovenska mati vse opravi sama najbolje. Pa še novega partnerja ti ne bo treba iskat. Win win.
Forum je zaprt za komentiranje.