Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Električni avto da/ne

Električni avto da/ne

Kolega je imel hibrida, poraba pa prek 9 litrov na 100, statistika za 3 leta. Ga je zamenjal za elektriko.

Polnilnica je nuja – doma ali v službi.

Brezvezno prerekanje. Smisel bi bil vse stroške vsaj za 10 let vreč v tabelce, pa po razredih, ne moreš primerjat tričetrt stvari ki se vozijo pocestah.

ni bistvenih razlik, vsakega električarja se da peljat pod 20 kWh/100km. Prevsem na račun tega, da ko stojiš v prometu, ne porabi nič.

Dizla zelo težko pelješ pod 40 kWh/100 km (4l dizla), v mestu ni šans niti toliko.

Odgovor na objavo uporabnika
ni bistveni razlik, 29.05.2025 ob 17:39

ni bistvenih razlik, vsakega električarja se da peljat pod 20 kWh/100km. Prevsem na račun tega, da ko stojiš v prometu, ne porabi nič.

Dizla zelo težko pelješ pod 40 kWh/100 km (4l dizla), v mestu ni šans niti toliko.

moja letna poraba v skoraj 3 letih je okoli 21kWh/100km, ga pa ne šparam, avtocesta 150+

No vidiš, če bi že samo po predpisih vozil, bi bil pod 20 kWh. Z dizli ali bencinci ni variante

ni bistveni razlik, 29.05.2025 ob 17:58

No vidiš, če bi že samo po predpisih vozil, bi bil pod 20 kWh. Z dizli ali bencinci ni variante

tudi tako sem zadovoljen

tak sopodatki, 29.05.2025 ob 17:31

Kolega je imel hibrida, poraba pa prek 9 litrov na 100, statistika za 3 leta. Ga je zamenjal za elektriko.

Polnilnica je nuja – doma ali v službi.

V našem kraju sta ob občini 2 parkirna prostora, kjer lahko el. avto polniš.

Od pon do petka sta tam po 8h parkirana vedno ista avtomobila od dveh dam, zaposlenih na občini.

Parkiraš pred vhodom in “tankaš” zastonj. Ne rabiš ne domače elektrarne, ne polnilnice.

Potem tudi stisneš zobe, če greš tu in tam 500 km v eno smer.

Takšni lahko pametujejo!

Ahha, 29.05.2025 ob 19:46

Od pon do petka sta tam po 8h parkirana vedno ista avtomobila od dveh dam, zaposlenih na občini.

Parkiraš pred vhodom in “tankaš” zastonj. Ne rabiš ne domače elektrarne, ne polnilnice.

Takšni lahko pametujejo!

Praktično ni več polnilnice, kjer bi lahko filal gratis. Če je nekdo priklopljen cel dan, se mu po določenem času začne zaračunavat parkirnina. Če še nimate tako, bo pa kmalu. Razen če gre za polnilinico v lasti občine, namenjeno polnjenju občinskega voznegsa parka in ne javni uporabi.

Trenutno se tudi dela na projektu, kjer bodo določeni EV uporabljani tudi kot hranilniki elektrike za čas, ko je elektrika najdražja, avto pa ni v uporabi, ampak lahko iz avta filaš karkoliže.

Gor nekdo fantazira da bi rabil nevem kolk JE da bi zadostili večjemu št. EV. Popolna neumnost. EV se načeloma filajo ponoči, ko je poraba minimalna. Filajo pa se počasi, več ur, na navadni vtičnici ali domači polnilnici, ki je načeloma še vedno dokaj počasna.

Dela se še na marsičem in EV gre samo še naprej.

Hibrid s porabo 9l na 100km? Ne fantaziraj in ne zavajaj. Napiši za ker avto gre in bomo hitro ugotovili tvoje nakladanje.

Naš Prius druge generacije, star 15 let, porabi 4,5l na 100km.

ukvarjaš se, 29.05.2025 ob 16:41

Ne, ker nočem imeti na skrbi še avto. Naj me pelje tako daleč, kot hočem, da ustavim, kot jaz hočem.

Da pridem fomov in se ne ukvarjam s polnilci za telwfon, aplikacijami..recimo, da je to luksuz, ki ga plačam za dražjo vožnjo z bencinom.

Kakšno je to ukvarjanje pri el avtu? Prideš domov, priklopiš 30s. Zjutraj greš od doma, odklopiš 30s. Recimo 3x to nardiš doma za ekvivalent 1 tank bencina nafilat. Se ti pa ni problem peljat na črpalko, ker doma je nimaš, tu gre par minut, potem se ti ni problem ukvarjat z ročko za bencin, rokavičke gor, pa na blagajni čakat, spet gre par minut. Za tankanje ti gre več časa kot za vštekavanje na domači vtičnici. Za večino ljudi. Komaj za daljše razdalje se obrne, to pa avtorica dela samo 2x letno, je sama napisala.

Kje doma polnijo ljudje, ki zivijo v bloku?

Pa bucke o filanju 15 minut, ko si prevozil 300km. Malo morgen, vsaj pol ure, obicajmo vec.

Tesline polnilnice? Super so, se strinjam, a v tujini, pri nas jih ni in se te, ki so, od Petrola, Gremo na elektriko ali Lidl, jih pol ne dela!

Da ne govorim o Teslah, ki so bile inventar na Lidlovih parkingih, dokler se je dalo filat zastonj, udaj, ko je olacljivo, pa nikjer nobene Tesle.

Skratka, el. avromobili se niso prakticni za uporabnike, bo minilo se kar nekaj let, preden bosta tehnologija in infrastruktura tako dobri, da bo elektricni avto uporaben kot se spodobi.

Takšni lahko pametujejo!

Saj tudi če iz domače navadne vtičnice polniš, je elektrika proti bencinu ali dizlu samo 1/3 cene na km, torej praktično zastonj. Pa tudi ne rabiš nobene elektrarne, nobene ekstra polnilnice in nobenega švercanja. Samo navadno vtičnico. Pametujejo ti lahko tudi tisti, ki skoz samo doma polnijo, ker nimaš pojma o zadevah.

Tesline polnilnice? Super so, se strinjam, a v tujini, pri nas jih ni

POJMA NIMAŠ, DINOZAVER:

https://siol.net/avtomoto/novice/nov-projekt-tesle-v-ljubljani-veliko-vec-tezav-pa-v-zda-633012

Tesla je prve hitre polnilnice z močjo nad sto kilovatov sicer na obrobju Ljubljane postavila že pred desetletjem

Tako kot o tem nimaš pojma, nasploh nimaš pojma o EV

Kje doma polnijo ljudje, ki zivijo v bloku?

Ja koli me burac za blokarje jadne. Saj je jasno da blokarji težko polnijo doma. Vsi ostali pa lahko. Za blokarje je pač avtobus, bicikl ali pa hibrid.

A zdaj ker blokar ne more polnit, si pa avtorica v bajti ne sme kupit EV za 60 km dnevno, pa 2x letno 500 km? Pa naj se vozi 3x dražje, ker se ji blokarji smilijo ali kaj?

Anonimno 9604, 29.05.2025 ob 20:29

Praktično ni več polnilnice, kjer bi lahko filal gratis. Če je nekdo priklopljen cel dan, se mu po določenem času začne zaračunavat parkirnina. Če še nimate tako, bo pa kmalu. Razen če gre za polnilinico v lasti občine, namenjeno polnjenju občinskega voznegsa parka in ne javni uporabi.

Trenutno se tudi dela na projektu, kjer bodo določeni EV uporabljani tudi kot hranilniki elektrike za čas, ko je elektrika najdražja, avto pa ni v uporabi, ampak lahko iz avta filaš karkoliže.

Gor nekdo fantazira da bi rabil nevem kolk JE da bi zadostili večjemu št. EV. Popolna neumnost. EV se načeloma filajo ponoči, ko je poraba minimalna. Filajo pa se počasi, več ur, na navadni vtičnici ali domači polnilnici, ki je načeloma še vedno dokaj počasna.

Dela se še na marsičem in EV gre samo še naprej.

Seveda je minimalna poraba ponoči, ker je tudi električnih avtov minimalno. Če bi jih bilo velika večina, pa tudi poraba ponoči ne bi bila več minimalna.

Če bi hoteli EV, bi potrebovali domačo polnilnico. Torej razbiti asfalt, flikati…pa težava bi verjtno bile tudi varovalke.

Ah, da bi morala še o tem razmišljati ali bo elektriko ven vrglo?

Pa odpadli bi hitri vikend izleti po službi,  ko se NE ustavljamo? In na destinaciji bi napolnili kje? Namesto naši aktivnosti, bi morala še za avto poskrbeti?! Hvala, ne.

Da o tankanju z aplikacijo ne govorim!

Če je tako, raje plačam več!!!

Še moja izkušnja.

Vozila sem Twingota letnik 2017. Ta avto ze sam po sebi ni bil nek blazen strošek, ampak glede na to, da imamo na strehi panele, ki mi vsako leto pridelajo se kar nekaj viska elektrike, me je vsako tankanje bencina strasno jezilo.

V sluzbo dnevno naredim od 20-30 km, pol se nabere se malo na račun razvazanja otrok. Za vikende gremo radi v hribe, poleti na morje (Pula).

Verjeli ali ne, meni so tudi vsi govorili, da EV samo kot drugi avto. Pa je Dacia Spring z 28kW motorjem postala prvi in edini avto in povsem normalno zivimo. Do zdaj sem jo dvakrat polnila na javni polnilnici, pa se to bolj iz previdnosti, ne zaradi nujne potrebe.

Meni je bil glavni razlog financna računica – stare modele Dacie so pozimi odprodajali in za 9990 (ce upoštevamo subvencijo) sem dobila nov avto. Twinga sem prodala za dobrih 6k, v treh letih bo Dacia na racun prihranka bencina amortizirana, vsa leta, ki sledijo, bodo samo še plus.

Od konca januarja do danes imam prevozenih 7k km. Mirno pridem do Slovenj Gradca in nazaj, pa v Semič in nazaj, v Pulo se pripeljem 30 min kasneje, kot z bencinarjem, pa mi ostane se 20% baterije. Filam doma, na navadni vticnici, tahitrega kabla oz polnjenja moj model sploh ne podpira.

Je pa res, da sem clovek, ki se mu dat 40k za avto (kakrsen koli) tako ali drugace zdi neumno. Udobje, luksuz, nevem kaj se vse – avto je prevozno sredstvo, ne izvor moje notranje srece.

Pod crto – izjemno zadovoljna. Range anxiety pa tudi mine z malce prakse. ?

Mi smo iskali vikend oddaljen max 3,5h zavtom. To je razdalja, čas, ko ni potrebno ustavljanje, ko smo v petek še pred polnočjo dol, če gremo ob 20ih na pot in smo lahko v ponedeljek  po jutranji kavi in zajtrku ob 10ih v službi.

Pri nas že zato elektrika ne pride v poštev!

pojma nimaš, 30.05.2025 ob 03:11

Tesline polnilnice? Super so, se strinjam, a v tujini, pri nas jih ni

POJMA NIMAŠ, DINOZAVER:

https://siol.net/avtomoto/novice/nov-projekt-tesle-v-ljubljani-veliko-vec-tezav-pa-v-zda-633012

Tesla je prve hitre polnilnice z močjo nad sto kilovatov sicer na obrobju Ljubljane postavila že pred desetletjem

Tako kot o tem nimaš pojma, nasploh nimaš pojma o EV

V Ljubljani je tocno ta ena in edina Teslina polnilnica.

Potem imas pa se 4 priporocene pri 4ih hotelih.

V Ljubljani je 300.000 ljudi, si predstavljas, da bi imela tretjina voznikov elektricni avto, kje bi ga polnili?

Verjetno je pogon na elektriko prihodnost, a zaenkrat elektricni avto ni funkcionalen za sirso populacijo.

Druga stvar, ki mene se bolj moti od funkcionalnosti, je ekologija. Elektricni avto ni nic ekoloski, veliko vecji onesnazevalec je od dizla.

NE!!!

.https://youtu.be/bGqrtRP04Qk

Nekaj vam mora bit jasno. Kadar koli vam nekdo “pomaga” z subvencijami, je nateg….

Če bi hoteli EV, bi potrebovali domačo polnilnico. Torej razbiti asfalt, flikati…pa težava bi verjtno bile tudi varovalke.

Joj,, ne fantaziraj, a ti veš, kaj je navadna vtičnica? Na navadno vtičnico lahko polniš, nobene polnilnice ne rabiš. Podaljšek za 10 € si potegneš pod nadstrešek ali kaj imaš. To je to. Kake ekstra polnilnice so samo, če rabiš nekaj hitrejšega. Kdaj ti bo elektriko ven vrglo, ponoči, ko se polni, ko vsi spite in noben nič drugega ne porablja? Avto se lahko fila tudi samo z 2 kW doma. A če si greš lase fenat, te je tud strah za varovalke? Potem rabite itak boljši napeljavo, če vam 2 kW ne zdrži. LOL, kdo vam je štrom napeljeval? hahaha. Kake kvasite norci. Kot da avto mora 10 kW vlečt čez noč

V Ljubljani je tocno ta ena in edina Teslina polnilnica.

Najprej si lagalo, da ni nobene, zdaj lažeš, da je ena.

V Ljubljani je 300.000 ljudi, si predstavljas, da bi imela tretjina voznikov elektricni avto, kje bi ga polnili?

Večinoma doma. Hitre polnilnice rabiš samo za velike razdalje in ko se mudi. Ja, pyzda, ČE BI BILO AVTOV X krat več kot danes, pa noben ne bi infrastrukture nadgrajeval, BI BIL PROBLEM V TVOJEM SANJSKEM SCENARIJU. ZDAJ PA NI, KER SE GRADIJO KONSTATNO NOVE.

Nekaj vam mora bit jasno. Kadar koli vam nekdo “pomaga” z subvencijami, je nateg….

LOL debil, subvencija je bonus. Zastonj dnar. Še plačajo ti, da se 3x ceneje voziš. Dolgo ne bo, v Nemčiji več ni subvencij, tak da je pri nas treba zagrabit, dokler so še. Pa je v .de nov EV 13,5 jurjev, nič kaj dražje od bencinarja isto velikega. Potem pa vožnja 3x cenej.

joj ne fantaziraj, 30.05.2025 ob 08:20

Joj,, ne fantaziraj, a ti veš, kaj je navadna vtičnica? Na navadno vtičnico lahko polniš, nobene polnilnice ne rabiš. Podaljšek za 10 € si potegneš pod nadstrešek ali kaj imaš. To je to. Kake ekstra polnilnice so samo, če rabiš nekaj hitrejšega. Kdaj ti bo elektriko ven vrglo, ponoči, ko se polni, ko vsi spite in noben nič drugega ne porablja? Avto se lahko fila tudi samo z 2 kW doma. A če si greš lase fenat, te je tud strah za varovalke? Potem rabite itak boljši napeljavo, če vam 2 kW ne zdrži. LOL, kdo vam je štrom napeljeval? hahaha. Kake kvasite norci. Kot da avto mora 10 kW vlečt čez noč

Delam tudi ponoči, polnim čez dan. Torej pozimi. Toplotna, indukcija, pečica, pomivalni, pralni, sušilni, napa, računalniki…, …avto…

Seveda je minimalna poraba ponoči, ker je tudi električnih avtov minimalno. Če bi jih bilo velika večina, pa tudi poraba ponoči ne bi bila več minimalna.

Še vedno bi bila minimalna. Za celo Slovenijo lahko EVjev prklopiš ponoči, pa njihova poraba nikoli ne bo dohitela dnevne porabe vsega drugega, industrije, trgovin, šol itd.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close