Električni avto da/ne
Za avtorico morda da.
Za nas ne, ker EV ne doseže 400 km brez polnjena (tudi v vročini in mrazu), ker ni zagotovila, da polnilnice delajo, da so hitre.
Od tovarniških dosegov je potrebno odšeti nekako 20 do 30% in še toliko, če se vozi v mrazu, v vročini. Potem pa vidim tesle na AC, ki vozijo 115/120 km/h. Obup, no.
Pa še daljšo pot moraš načrtovati pač ne po službi, ko že imaš na pol prazen avto!
Ker takega avta ne moreš pustiti, ker se v mirovanju prazni.
Ker je polnjenje povezano z organizacijo. Torej moraš daljše poti načrtovati, se poigrati za aplikacijami, biti ziher, da imaš poln telefon, signal.
Ravno včeraj je šel mož na Dunaj, s sabo ni imel dodatne baterije. Telefon se mu je na Dunaju povsem spraznil. Kako bi recimo napolnil električni avto???
Zame ne, ker se ne nameravam po avtocesti voziti 110.
Ne, ker ne nameravam polnit avta na še ne 200 km pozimi v mrazu, ko gremo na smučanje.
Ne, ker mi ni do prijavljanja v aplikacij polnilnic
Ne, ker mi ni do načrtovanja poti.
Ne, ker ni ni do tega, da imam neprestano v mislih, koliko % baterihmje še imam.
Ne, ker ga ne morem pustiti zunaj v mazu ali vročini dlje časa….
Morda je top izbira za nekoga, ki ima doma sončno elektrarno, ga uporablja kot drugi avto…
Za nas ne, 31.05.2025 ob 12:50
Zame ne, ker se ne nameravam po avtocesti voziti 110.
Ne, ker ne nameravam polnit avta na še ne 200 km pozimi v mrazu, ko gremo na smučanje.
Ne, ker mi ni do prijavljanja v aplikacij polnilnic
Ne, ker mi ni do načrtovanja poti.
Ne, ker ni ni do tega, da imam neprestano v mislih, koliko % baterihmje še imam.
Ne, ker ga ne morem pustiti zunaj v mazu ali vročini dlje časa….
Morda je top izbira za nekoga, ki ima doma sončno elektrarno, ga uporablja kot drugi avto…
in kaj od tega kar ti tuki fantaziraš zanima avtorico teme?
res ste eni nepismeni, al polni sami sebe, al kaj vam v lajfu fali, da se morte praskat tam, kjer vas ne srbi.
zato jih pa ne, 30.05.2025 ob 17:16
Vse kar ti subvencijonirajo je dvignilo ceno. Recimo fasada pri hiši, ogrevanje
O ti pyzdo mater, izolacija bajte je zarota hudobnega lobija. Da manj porabiš vsako leto za ogrevanje, je zarota prodajalcev 😀 😀 😀
Da 2x manj dnarja porabiš na km vožnje, po tej logiki tudi mora biti zarota, torej EV je zarota.
Nekoč smo imeli precej bolj potratne žarnice z žarilno nitko, pa smo imeli nižje račune za elektriko kot danes, ko so žarnice 5x varčnejše in vsi aparati precej varčnejši.
PIKULET VELIKOMODNI, 31.05.2025 ob 16:11
Nekoč smo imeli precej bolj potratne žarnice z žarilno nitko, pa smo imeli nižje račune za elektriko kot danes, ko so žarnice 5x varčnejše in vsi aparati precej varčnejši.
Povprečne porabe elektrike na družino, so sedaj neprimerno večje kot v preteklosti.
Žarnice so zanemarljiv porabnik. Tudi v preteklosti do bile večinoma 40-100W.
Glavni porabniki do Pečica/Kuhalne plošče(hitro par kW- prej se je kuhalo veliko na plin in drva), Toplotna črpalka, Sušilec, Pralni stroj, Ogromen Hladilnik, električni radiatorji, navaden boiler.
A nekoč je tudi bilo toliko aparatov v hiši?
Ld tv z velikimi ekrani, toplotne črpalke, indukcijske kuhalne plošče, pečice na elektriko, veliki hladilniki, nape, računalniki, sušilni stroji…tiste žarnice sploh nimajo omembe vredno porabo…
Pred 40imi leti smo kuhali na plin, se greli na kurilno olje, še prej na premog. Prali posodo na roke. Perilo smo sušili zunaj, prali smo veliko manj. Imeli smo en mini hladilnik, eno tv, 2 radia.
Nobenih polnilcev za 1001 zadevo itd…
Ti, jugonostalgik, daj primerjavo, koliko si časa si moral delat z minimalcem za osvetlitev ene sobe za en dan v SFRJ in koliko danes. Potem pa pridi nazaj, pa povej, da te nategujejo z novotarijami.
Verjetno je razlog, zakaj moja babica pedantno, prav s strahom ugaša luči, jaz pa ne.
Pa da se vrnemo na temo: DANES, ko vas “nategujejo” z “drago” elektriko, za aparate, osvetlitev, ogrevanje “dražjo kot nekoč”.
DANES, danes, danes stane vožnja z EV avtom 3 € / 100 km
Z bencinskim pa 9 € / 100 km
To se pa nič ne vprašate, kako pri nafti nateguje kdo, a ne? Ker nafto imate vi eko domačo in ugodno.
Ja, kako?
Če malo pogledaš naokoli po trgovniah, najdeš LED žarnice za 1 €, ki nadomestijo po svetilnosti 60 W klasično žarnico, majo pa manj kot 10 W porabe
v 100 urah delovanja ti prihranijo 5 kWh, kWh stane 20 centov, torej 1 € ti prihranijo v 100 urah delovanja samo. Recimo, da so krš, pa držijo 500 ur kljub navedenim večinoma 5000 uram delovanja. 5 € prihranjenih napram starim žarnicam v tem času.
Zdaj pa ti daj svojo računico, kako so klasične cenejše, da vidimo to komedijo
ja kako, 01.06.2025 ob 12:37
če bi klasične žarnice zastonj talali, po 100 urah že minus delaš z njimi. Pa jih nikjer.
Da si navezan na klasične žarnice, moraš bit pa še bolj retardiran kot če si navezan na bencinske avte. Samo eni morate bit dinozavri v čisto vsaki stvari, razumem.
Ti pa spadaš med tiste, ki priskutite ljudem tudi dobre stvari….
ja kako, 01.06.2025 ob 13:04
me niti najmanj ne moti, da debili prostovoljno plačujete dražje, zaslužena kazen za neumnost, svet itak napreduje tudi brez vas. Matematiko sicer objavim tudi za tiste, ki imajo kanček pameti, tisti ki nimate, pa kar mazohistično štrafajte sami sebe.
Ma pusti retarde dinozaverske, ki zvračajo vsako tehniko in napredek. Ni prvič v zgodovini, da imamo opravka z ludisti. Le da so ti v preteklisti razbijali stroje v industriji, danes pa taki slaboumni osebki brez argumentov smetijo po forumih.
Anonimno 1852, 01.06.2025 ob 13:17
Ma pusti retarde dinozaverske, ki zvračajo vsako tehniko in napredek. Ni prvič v zgodovini, da imamo opravka z ludisti. Le da so ti v preteklisti razbijali stroje v industriji, danes pa taki slaboumni osebki brez argumentov smetijo po forumih.
Na takle način boš prodal zelo malo, kar pač prodajaš 😀
Sem pa rajši dinozaver, kot pa aroganto teslo. 😀
Kaj ste se zdej udarl?
Sej mas brezplacne polnilnice.
In vsako avto je pušiona. No, te za vsakodnevno uporabo. Pa al je na elektriko al pa na notranje izgorevanje.
Spušiš ko ga kupiš. Tega dnarja več ni in ga najverjetneje nikoli več ne bo. Sepravi ob denar si. Dobis pa stvar oz kup pleha s katero mas stroske, amortizacijo, se kvari, rjavi i zgublja vrednost dokler na koncu ni vredna nic.
Muško bo InshAllah kr naprej se z kolesom vozu.
Luksuz je da avta ne rabiš. Govorimo o vsakodnevni rabi, ne kaki ferariji.
Anonimno 3469, 27.05.2025 ob 14:33
El.avto
pa dajva dečva. razčleniva to uganko. če si ti doktorca in si dobila delo pač nekje, kjer si zadovoljna , imaš svoj park plac garantiran, si top of the fruit chane, imaš še doma avto, še mož ima avto, in imš preveč denarja in živiš v neki orng lepi hiši in imaš fse porihtano, avto v garaži, da sa v garaži fila, imaš v sluzbi garantirano polnilnico in park plac tvoj, pol se lahko afnaš, kumot. če nimaš takih pogojev, raje ne. čist iskreno, raje ne. pa nisme niti toliko proti elekričnim avtom, meni so kul, meni so full fajn, čist iskreno. one padel driwe, sam ogas, bremza sam na full. samo dobremzaš, ustavitev, ima avtonomno vožnjo, še to en rabiš nič mislit. ja meni so ok. jaz vem pr isebi da je to prihodnost, čeprav sem nor na bencinske in deizeslk avte ki grejo in so pravi moški avti. da približno veš kakšen sem. da si lažje narediš stališče zase. jaz imam tudi eno zelo zelo kontroverzno tabelo. nad kero se fsi zgražajo. ampak jaz sem po 15 letih vožnje to sprobal. pa bil sem voznik profi. ja? poglej. če delaš dnevno, torej fsak dan, delovni dan, od 20 do 30 km. obe smeri, pač tisti dan za sluzbo, te kilometre rabiš golfa, po možnosti 2.0 tdi dsg. še bolej touran. če delaš 40 do 60 km na dan, rabiš passat 2.0 tdi dsg. ali tiguan 2.0 tdi dsg. če delaš več kot 60 torej 60 do 90 na dan fsak dan delovnika , rabiš audi a6 2.0 tdi. autmatik. in pol samo navzgor. vem ,da se bodo ljudje zgražali. ker se pač vozijo 60km na dan v eno smer z cliontom. vem jaz to fse. ampak sedaj je ze taki fukjen promet, taka guzva, hrbtenica je vredna dobrega avta. udobnega, varnega, kakobvostnega. ni rečeno da morajo biti lih vw grupa. ampak za ta rang. to sme vzel, da si lazje predstavljaš. ja? no, z passatom 2.0 tdi dsg nov. nimaš kaj zgrešit. to bi blo to. lahko touran, tiguan. recimo. to je skupaj 60km. cesta bo polna, guzva, torej smrt. zastoji, popravila, dopusti. ne veš, če boš imela to sluzbo. al veš? je to , to ziher? al ni ziher? ne moreš it v nakup vozila, če ni 10000%. razumeš? se da to drugače rešit za 3 mesece? vlak? da pač malo potrpiš, pa bo fse skupaj zelop zelo cenej. mogoče avtobus 3 mesece. robam ti prdalgat neki, da ne bi šla v taki strošek hudi. kaj če ti en bo fajn. kaj če ti ne boš njim pasala. si lahko spsodiš avto od fotra, mame? za ta čas, dokelr ne veš ziher? ne kupuj neki. ne igraj na prvo žogo. to vožnjo lahko opraviš v zelo poceni vozilu tudi. probaj si raje sposodit za 3 mesece. pa pol kupuj. elektrika je zelo zelo nesigurna zadeva. nepraktična, ni to to. mi smo albanci. če res moraš kaj kupit, če že moraš nujno, kupi neki avto, ki ga lahko prodaš. vw polo. recimo. vem, da je proti moji tabeli, vem . ampak mislim da še ti nis toliko zjebana od vožnje in mislim da bi zato zmogla z polotom dost uredu furat. mogoče najdeš koga, ki te vzame poleg. ki je blizu doma in se skupi peljeta in plačaš vožnjo. če je moški, mu zdrkaš in sfafaš. če ti je sexy se še pofukaš. če je ženska pa je llezbika ji daš pizdo. če pa je hetero pa plačaš tisih ne vem koliko, 8 eurov na dan. pa si rešena. tako bi jaz. jaz kupoval na silo ne bi.
Ti in tvoja staroslovenščina, od kje si se vzel, 200 let nazaj? A v kakšno šolo si tudi hodil, ali si samouk?
Za razliko od tebe ne poskušam prodajat stvari, ki jih ljudje ne rabijo ali nočejo. Ravno gledal tole
.https://www.youtube.com/watch?v=1OgN_qctcGs
Za ta denar bi imel lahko vsaj pedala, kot je nekdo napisal :-D, sicer pa luštna reč.
Jst sm med drugim gledu tudi tega.
Ampak ta je prvo biu 10900… pol pa kr 12900… ista firma.
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id=20997068&display=Volkswagen%20Golf
Maš golfka… maš bmw i3… tudi zelo lepi… ampak absolutno navite cene.
Muško bi pa trončija.
Razdalje mora bit csaj 250km.
Če ne si zoeja uzam.
Forum je zaprt za komentiranje.