Električni avto da/ne
Me, myself & I
jaz sem bil profi šofer. bus, tovornjak, blinda, fse kar jezeleno ina ima od 4 do 12 kol. in več. vozili smo se z clionti 1.5dci do megana, 5 ljudi, nato po par letih in neki ddnarja, passati in superbi 4 ljude, nato po 15 letih , audiji a6, bmw530d, pa taki klaibri. po 3 skupi mogoče 4. ker ni šlo več. ko si mlad, gre marsikaj. pol pa je vdno težje. in vidiš da je moja tabela kr zelo prava. vem pa, da se bo samo nasmejal. hahaa ker vem. ampak jaz ti povem, kot fse drugo iz svojih izkušenj. ker je ful razlika, če se peljaš npr. iz mb do kopra v golfu, ki je lahko ok avto. nič mu ne majnka. je uredu. če ej nek 2.0 tdi dsg. je super. ampa, ko se pelješ z audije A8 3.0 tdi pa je zgodba zelo zelo drugačna. avto je velik, tezak, izliran, dvojna šajba, tih, eleganten, miren, gre, pol vidiš, ko se nehaš vozit veliko km na dan, ker dobiš drugo sluzbo blizje, pa greš občasno kam ap stojis v zatoju si misliš pri sebi. kako pofukano tele sem bil da sem se sploh z tisto pofukano jajco fural tolko km na dan , toliko let. nikoli več. nikoli ne bi smel. tosi misliš. pri sebi. vem jaz to fse. sem fse sprobal. in kaj lahko rečeš šefu. povej mu da sme jaz to rekel. če ga zanima kdo mu povej, da nekdo, ki res zna vozit. en , ki res zna. ki ej vozil fse. od hond, citorenov zx vulcan, opel gsi, audi 3.0 tdi mercedes e v8 cdi , s clas ja fse. peugeot 2o6 s16, saxo vts, honde, motrje, vse. vsekar imam otor in gre kam. povej mu, tako. da je promet vedno hujši, da si utrujena/en za volanom, da nem oreš več z tem drekom nikam več. da al nabavi boljši avto al pa naj se sam fura. jaz sem zgubil na poti domov iz sluzbe 4 kolege. od utrujenosti in ok. tudi starih avtov. to ej tudi res. evo. ampak so bili ponoči pokonci, drugi dan mudilo domov in je bilo konc. ni vredno, se vozi v slabem avtu zasluzbo. ni vredno. fsaj nekega passata novega. alpa neko škodo kodiaq. je pa tko. dokelrse t ien bo nič zgodilo, boš to toleriral. ko se ti bo, ga boš nabil na kurac, direktorja in njegovo šparanje. tudi to sem že probal. postavi se zase raje .
Še največji minus je trenutno izguba vrednosti in da je tak avto rabljen skoraj nemogoče prodat. Določeni se svaljkajo po salonih že leto in več, noben noče prevzet tveganja z rabljeno baterijo.
To je popolna laž, gledam konstatno rabljene električne, ker bo naslednji moj električni. Zato gledam a.net in se zelo hitro prodajo, v roku meseca večinoma, niti približno ni nobenega, ki par mesecev ne bi prodal, kaj šele eno leto.
Vrednost pa izgubljajo ne zato, ker bi baterije bile kaj posebej fuč, ampak ker se trg električnih izjemno hitro razvija, vedno novi modeli z vedno večjimi baterijami prihajajo ven, medtem ko pri bencinarjih ni nobene revolucije. Seveda, če hočeš za 10 let starega zoeta 20 jurjev, ko imaš novega večjega električarja z večjo baterijo za ta denar po subvenciji, ne boš prodal. Samo takega butla ni na a.net nobenega, so realistični prodajalci in se vse proda zelo hitro.
kar jim stoji od EVjev v salonih so novi z napihnjenimi cenami, kakšne tesle ali pa tudi VWji za 40 jurjev. Tisto seveda nima nobene veze z rabljeno baterijo, ker so novi, ampak s poskusi lupljenja in navito ceno. Pa še oni dajo popuste kaj hitro, da se sprazni. Saj ne more si prodajalec privoščit, da ne premakne robe, ima omejen prostor.
za 2x 30 km dnevno lahko tudi rabljene električne gledaš za kakih 10 jurjev ali manj, bodo preko glave dost.
Če te skrbi izguba vrednosti, bodi ti na tej strani kupcev rabljenih, ki s to izgubo profitirajo. Vožnja, servisi bo cenejša, udobje boljše, ker ni hrupa in ni menjavanja. Skoraj sami plusi.
Edini minus so daljše vožnje. Če jih ne delaš pogosto, se splača 100 %
Zato, 27.05.2025 ob 16:05
El.avto, 27.05.2025 ob 14:13
d2222 – zakaj pa še ne kot prvi družinski avto? Kaj so argumenti za to?
Res hvala vam za vsa mnenja.
Zato, ker odpadejo vikend izleti, če niso dobro načrtovani. Npr.zvečer v petek, po vseh obveznostih in že prevoženih km iti 350 km na pot..ok, ampsk se moraš ustaviti za dlje časa samo za tankanje.
Kolegi imajo električnega. Pravijo, da na bencinski porabijo tisto denar za tank za kave, sokove prigrizke. Ni ravno zabavno z otroki vsake toliko za vsaj pol ure stati. Ali več, ker v sezoni čakaš na prosto mesto. Torej mimogrede več kot 1h postanka.
Ne moreš na vse trajekte.
To je sicer res, da ko greš na daljšo pot se ustaviš lahko za 10-15 minut dlje, po drugi strani pa nimaš tedeskega postanka na črpalki, ki bi ga drugače imel. Časovno si po mojem tam tam.
V EU je na prodaj ogromno EV s praktično nič prevoženimi km, vzeti po firmah na lizing, ki jih kupiš po res dobri ceni in pri nas uveljavljaš še subvencijo. Če imaš možnost kupit na firmo brez ddv, imaš EV praktično za pol cene.
Jamrači za postanke ste pa res svojga dnarja vredni no. Na hitri polnilnici avto nafilaš v 15 minutah, lih na WC greš in mal noge pretegneš pa maš polno. Sploh pa, kolkrat na leto v enem šusu prevoziš več kot 300km? Normalno se EV fila doma 1-2x na teden, čez noč. EV je poezija, sploh kar se vožnje tiče.
Hvala res vsem, zelo ste mi pomagali z vašimi komentarji, skoraj sigurno sem že odločena za nakup EV. Daljša vožnja (300km) bo na vrsti mogoče 2x letno, s pavzami po potrebi, kar nam čisto ustreza.
Vse ostalo so dnevne vožnje do max 80 km/dan.
Velikokrat se omenja tudi požarna varnost EV. Kako je pa s tem?
Seveda pa se je treba zavedat, da hitre polnilnice niso na vsakem koraku, da so na avtocestah v sezoni pogosto vrste. Vsekakor pa vožnja ni popolnoma nič ceneje kot na bencin. Imamo na firmi službeno bencinsko in električno vozilo (Tesla). Električno polnjenje je sicer res 50% ceneje kot polnjenje bencinskega tanka, je pa tudi 50% pogosteje 🙂
Še izkušnja lanskoletne vožnje Ljubljana – Split; z bencinskim cca. 6 ur, z električnim 9,5 🙂 🙂 Z bencinskim udobna vožnja s klimatsko napravo, z električnim brez, ker ti vklop klime drastično zmanjšuje doseg.
ne hvala, 28.05.2025 ob 14:12
Seveda pa se je treba zavedat, da hitre polnilnice niso na vsakem koraku, da so na avtocestah v sezoni pogosto vrste. Vsekakor pa vožnja ni popolnoma nič ceneje kot na bencin. Imamo na firmi službeno bencinsko in električno vozilo (Tesla). Električno polnjenje je sicer res 50% ceneje kot polnjenje bencinskega tanka, je pa tudi 50% pogosteje 🙂
Še izkušnja lanskoletne vožnje Ljubljana – Split; z bencinskim cca. 6 ur, z električnim 9,5 🙂 🙂 Z bencinskim udobna vožnja s klimatsko napravo, z električnim brez, ker ti vklop klime drastično zmanjšuje doseg.
Do Splita sem prišel v dobrih 5 urah z električnim avtomobilom. Do sedaj v 3 letih nisem naletel na polnilnico, kjer bi moral čakati. Hitrih polnilnic je bilo pred 3 leti v SLO in HR premalo, sedaj je situacija precej boljša. Zahodna Evropa je na vsakih nekaj 10 km hitra polnilnica.
Anonimno 10754, 28.05.2025 ob 14:01
Tudi modeli po ceni < 20k EUR omogočajo hitro DC polnjenje.
Kakor kateri, zato je potrebno preveriti pred nakupom.
Večja moč polnjenja na hitrih polnilnicah še ne pomeni tudi hitrejšega polnjenja vašega električnega avtomobila: dejanska hitrost polnjenja je namreč odvisna od zasnove električnega avta in njegovih omejitev, ki jih določa krmilna elektronika BMS. Vsak električni avto ima namreč določeno največjo hitrost polnjenja, ki jo njegov akumulatorski sklop lahko varno prenese. Avto se bo vselej polnil le stolikšno močjo, kot jo omogoča krmilni sistem BMS avtomobila – četudi ima polnilna postaja večjo deklarirano moč. (vir: amzs.si)
lastna izkušnja, 28.05.2025 ob 14:37
Do Splita sem prišel v dobrih 5 urah z električnim avtomobilom. Do sedaj v 3 letih nisem naletel na polnilnico, kjer bi moral čakati. Hitrih polnilnic je bilo pred 3 leti v SLO in HR premalo, sedaj je situacija precej boljša. Zahodna Evropa je na vsakih nekaj 10 km hitra polnilnica.
Ja seveda, saj ne bo noben lastnik električnega avtomobila po pravici povedal. Ker ste fancy, ker ste “ekološki”, moderni in ne upate priznati, da ste se nate*nili.
ne nakladaj, 28.05.2025 ob 14:48
Ja seveda, saj ne bo noben lastnik električnega avtomobila po pravici povedal. Ker ste fancy, ker ste “ekološki”, moderni in ne upate priznati, da ste se nate*nili.
Jaz imam svoje izkušnje, ti jih pač nimaš. Glede na to, da mi je avto kupila služba in ga lahko zamenjam v kolikor mi ne odgovarja, tudi tvoj argument o priznavanju napak ne zdrži.
to je popolna laž, 27.05.2025 ob 19:14
Še največji minus je trenutno izguba vrednosti in da je tak avto rabljen skoraj nemogoče prodat. Določeni se svaljkajo po salonih že leto in več, noben noče prevzet tveganja z rabljeno baterijo.
To je popolna laž, gledam konstatno rabljene električne, ker bo naslednji moj električni. Zato gledam a.net in se zelo hitro prodajo, v roku meseca večinoma, niti približno ni nobenega, ki par mesecev ne bi prodal, kaj šele eno leto.
Vrednost pa izgubljajo ne zato, ker bi baterije bile kaj posebej fuč, ampak ker se trg električnih izjemno hitro razvija, vedno novi modeli z vedno večjimi baterijami prihajajo ven, medtem ko pri bencinarjih ni nobene revolucije. Seveda, če hočeš za 10 let starega zoeta 20 jurjev, ko imaš novega večjega električarja z večjo baterijo za ta denar po subvenciji, ne boš prodal. Samo takega butla ni na a.net nobenega, so realistični prodajalci in se vse proda zelo hitro.
To, da ga en švercer proda drugemu, še ne pomeni, da se je prodal…. slabo tole spremljaš….
feg, 28.05.2025 ob 15:18
To, da ga en švercer proda drugemu, še ne pomeni, da se je prodal…. slabo tole spremljaš….
Pa to, da se ne prodajajo, ker se trg “hitro razvija” so tud bučke brez primere… ne morš se ga znebit, zato se ne proda. Ne ker bis e trg “razvijal”. Novo šaro dajejo ven ekspresno hitro, stare pa prodat ne morš. Rezultat je isti, sam razlog drug. Na koncu imaš še vedno ničvredno staro baterijo v kovinski škatli v garaži, ki se je ne morš znebit. Še v račun jih zelo neradi vzamejo ali pa sploh ne.
-p revisoka vstopna cena.
– slaba polnilna infrastruktira
– predrago vzdrževanja
– draga baterija ob menjavi
– slaba avtonomija
– stres ob iskanju polnilnice
– čakanje u pizdu mater, da se baterija napolni in kreganje s čakajočimi elektro-fanatiki
– izguba vrednosti rabljenih
– zelo pogosto se samovžgejo in jih je nemogoče pogasiti, EN EV se fžge in zjebe celo parkirišle avtov.
– prevelika obremenitev okolja (drage kovine, obremenitev električne infrastrukture…)
– povetava s prihajajočim socialnim točkovanjem, digitalizacijo in popolnim nadzorom, če boš priden boš vozil…par – nepar, vse možno si bodo izmišljali za onemogočanje vožnje.
– v bodočih 15-minutnih distopičnih orvelijanskih mestih ne bomo rabili avtov
El.avto, 28.05.2025 ob 13:06
Hvala res vsem, zelo ste mi pomagali z vašimi komentarji, skoraj sigurno sem že odločena za nakup EV. Daljša vožnja (300km) bo na vrsti mogoče 2x letno, s pavzami po potrebi, kar nam čisto ustreza.
Vse ostalo so dnevne vožnje do max 80 km/dan.
Velikokrat se omenja tudi požarna varnost EV. Kako je pa s tem?
Načeloma nič slabša, kakor pa z motorjem na notranje izgorevanje – to so izredno redki dogodki. Sicer je v primeru baterij izredno težko zadevo pogasiti, vendar podobno je tudi z avtomobilom, če bi se hipotetično vnel rezervar.
EV ima problem z baterijami v primeru malo večjih prometnih nesreč. Takrat avta verjetno(ekonomsko) več ni mogoče/smiselno popraviti.
feg, 28.05.2025 ob 15:20
Pa to, da se ne prodajajo, ker se trg “hitro razvija” so tud bučke brez primere… ne morš se ga znebit, zato se ne proda. Ne ker bis e trg “razvijal”. Novo šaro dajejo ven ekspresno hitro, stare pa prodat ne morš. Rezultat je isti, sam razlog drug. Na koncu imaš še vedno ničvredno staro baterijo v kovinski škatli v garaži, ki se je ne morš znebit. Še v račun jih zelo neradi vzamejo ali pa sploh ne.
Degradacija baterije pri novejših modelih sploh več ni tako velik problem. Teslina baterija mora zdržati npr. 400-700 tisoč prevoženih kilometrov preden kapaciteta pade pod 80%
Anonimno 4387, 28.05.2025 ob 09:55
V EU je na prodaj ogromno EV s praktično nič prevoženimi km, vzeti po firmah na lizing, ki jih kupiš po res dobri ceni in pri nas uveljavljaš še subvencijo. Če imaš možnost kupit na firmo brez ddv, imaš EV praktično za pol cene.
Jamrači za postanke ste pa res svojga dnarja vredni no. Na hitri polnilnici avto nafilaš v 15 minutah, lih na WC greš in mal noge pretegneš pa maš polno. Sploh pa, kolkrat na leto v enem šusu prevoziš več kot 300km? Normalno se EV fila doma 1-2x na teden, čez noč. EV je poezija, sploh kar se vožnje tiče.
Od aprila do konca oktobra hodimo na vikend v Dalmacijo. 3krat na mesec. Gremo v 1 kosu, samo izjemoma se ustavimo na wc, a redko.
Forum je zaprt za komentiranje.