Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zakaj se na forumu ne moremo pogovarjati o globljih temah, filozofskih?

Zakaj se na forumu ne moremo pogovarjati o globljih temah, filozofskih?

Odgovor na objavo uporabnika
lloyd, 06.09.2025 ob 12:31

iDESI ?, 06.09.2025 ob 12:15

lloyd, 06.09.2025 ob 11:37

iDESI ?, 06.09.2025 ob 08:16

lloyd, 06.09.2025 ob 06:54

crazyfrog, 05.09.2025 ob 19:51

lloyd, 05.09.2025 ob 19:48

no ja, 05.09.2025 ob 18:54

Ampak to “širino” dobiš le ko ti bombe vse zradirajo kot v Ukrajini. Tiste ki hodijo po duhovnost na Tibet in v Indijo imajo le širino riti in tudi pamet v njej

Glede teh, ki hodijo po neko duhovnost v Indijo in kaj vem kam, se popolnoma strinjam. Glede vojne pa ne. Ni nujno, da ob popolnem uničenju okoli tebe dobiš to širino (je pa res, da pridobiš skromnost in se ti vrednote popolnoma spremenijo), tako kot ni nujno, da rabiš uničenje okoli sebe, da pridobiš širino.

Skromnost lahko dobiš z izkušnjo, verjetno to ni nujno. Sam sem dobil lekcijo, ko so bile poplave. Drugi dan, ko je bilo že precej podrto. Folk je začel zganjat paniko, da bo popustil čep iz drevja in ostale krame in da ga bo prineslo do mostu kakšnih 50 metrov stran, zabilo in da bo pač naraslo vse skupaj. Potem je bil en alarm , zunaj sem imel avto na robu korita, zanj se itak nisem sekiral, stara krača. Malo višje je bil avto od mame, praktično nov. V hiši mama zganjala paniko, drugih ni bilo doma, je nisem mogel spravit na varno, pa če nevem kaj. V kuhinji sem imel par ruzakov pripravljenih, da jih odvlečem v breg- smešno ker je par ur prej iz istega brega teklo v hiše… Spomnim se samo da sem pogledal po kuhinji, kaj bi odvlekel s sabo…

ruzaki so bili itak pretežki da bi tekel z njimi, vem da sem si mislil, fuck it… potem mi je bilo samo to na mislih kako bi mamo odvlekel v breg in psa. Že prej nisem bil kakšen navdušen materialist, od takrat pa sploh nisem več.  Se nimam za skromnega ampak… V bistvu ne rabimo veliko. Več in dražjo kramo imaš več in dražje je vzdrževanje. Postaneš suženj lastnine. Kr neki…

Ja saj.. bogatun zgubi bajto se križa za vse, revež kolibo se klanja za življenje bližnjih in lastno.

Mam vprašanje- je kdo študiral Junga?

Misliš v zgodovinskem smislu ali kot smer?

Ma najprej- od njega ne vem ma nič. Sem pa zadnijč gledal na yt en, verjetno AI, video v katerem razlaga od duš dvojčic  pa se mi je zdelo precej zanimivo.  Kako se ljudje ujamemo, po energijah mislim. A je samo tist dober občutek, ko se nehaš pogovarjat z njim al je še kaj drugega. Pa ne zato ker je konec pogovora.

Ti posnetki nimajo veze z Jungom. Zasledil sem tudi druge reference, kot je Macchiavelli  ipd. To so zlorabe tujega imena za širjenje lastne propagande.

Se pravi da se Jung s tem sploh ni ukvarjal? Se pravi da yt ratal total svinjak.. sicer me ne preseneča, ampak…

Bolj kot ne imaš prav.

iDESI ?, 06.09.2025 ob 11:17

monovka, 06.09.2025 ob 11:13

iDESI ?, 06.09.2025 ob 10:31

monovka, 06.09.2025 ob 10:09

iDESI ?, 06.09.2025 ob 09:52

monovka, 06.09.2025 ob 09:48

iDESI ?, 06.09.2025 ob 09:33

monovka, 06.09.2025 ob 09:03

crazyfrog, 06.09.2025 ob 08:43

Jah no saj.. nam je svetloba povabilo,mogoče bi bla tut ribici,če bi gledala s srcem.. in mi bi s srčnim vidom v temah jame ugledali lepote, ki jih drugače ne bi zaznali.

Pa poglej mene na primer.. skoz vas gledam s srcem. Iščem resnico tam, kjer je moje oči ne dosežejo. Sem pravzaprav mon ribica, popolnoma v mon temi,v globini dreka, kjer iščem svoj mir. ?

?? pa ja. Mi pa te iz naše silne svetlobe ves čas skušamo zaslepiti s svojo bleščavo…

Kaj bi res izbrali, če bi bili pred dilemo izgubiti vid ali izgubiti srce? Pa ne mislim na organsko nujo, da brez delovanja srca pač umremo.

A veš, da to ni zgolj teoretična izbira. Je zelo dobro vprašanje. Sem ga dal skozi v praksi.

Tokrat ne bom preveč na dolgo in široko: ko se človek znajde v odnosu z narcisoidno osebo, obstajajo ustaljeni postopki za izstop – gray rock, no contact, DEEP, itd.

Skupno vsem tem pristopom je, da spodbujajo čimbolj hladen, distanciran, stvaren način komuniciranja z narcisoidno osebo. In so čisto ok za šok terapijo. Ko pa človek rabi leta ohranjati določeno raven odnosa, postanejo kontraproduktivni. Pride do konflikta: tako kot vidim ali tako, kot se čuti prav?

Izbral sem zdravo mero druge možnosti. Radikalno sprejel, da nikoli ne bo drugače. In da sem za lastno počutje še najbolj odgovoren jaz sam. Najtežje je ljubiti tiste, ki ljubezen najbolj potrebujejo. ?

Dokler je prisotna kontraproduktivnost, je to samo znak, da je ločitev razumskega in čustvenega nedokončan proces.
Radikalizacija je zadnji zasilni izhod, nikakor  dober. Samo koristen kot samoobrambna tehnika. Stane te namreč dela lastne osebnosti in to se mi zdi bistveno previsoka cena za “mir”.
Rešitev je pa vedno v uravnoteženju, ne v eliminaciji.

Pri aplikacije obstaja ena druga raven, ki se ji popularno reče Pascalova stava. Oz. konkretno: kaj je alternativa? ?

Jaz bi bolj rekla, da je radikalizacija alternativa -se pravi odprava simptomov, prvobitna rešitev je pa odpravljanje vzroka bolečine v njenem izhodišču -torej trajna ozdravitev in način, da se enaka bolečina nikoli več ne pojavi.

Konkretno: zakaj te tako zelo boli? Ker je ona druga oseba, kakršna pač je, ali ker je tvoj odnos do nje takšen, da te dela ranljivega?

Včasih naletimo na izraz “maligni narcisizem”. S tem se želi prikazati dinamiko, kako se patogen kot metastaze širi po sferi drugega.

Kemoterapija pomeni ukrep, ko upamo, da bodo maligna tkiva podlegla prej, kot gostitelj. Vemo pa, da tudi kemoterapija sama poškoduje tudi zdrava tkiva.

Še vedno trdim, da je vpliv druge osebe nate odvisen od tebe, ne od te druge osebe. Če si dovoliš, da te ta oseba spreminja in oblikuje, to pomeni, da je našla v tebi praznino, ki jo je imela možnost zapolniti. V polno se ni mogla vriniti, če ti nisi imel prostora za vstop.
Karkoli ti je že prinesla v tvojo dopolnitev, je bilo na tebi, da ovrednotiš in pravilno (skladno s seboj) umestiš. Če je šlo na napačno polico ali na polico brez naziva, ni njena krivda. Najbrž niti tvoja ne, vsekakor je pa zate neuporabno in nekoristno, zato je tudi nesmiselno, da se temu posvečaš. Je pač spominek, ki nekje stoji in nima funkcije, če je ti temu ne pripisuješ. Lahko bentiš, zakaj je tam, lahko prah brišeš iz tega, lahko pa pospraviš v neko škatlo v kleti in narediš na polici prostor za kaj novega.

Vse to je TVOJA izbira.Ostalo so izgovori.

Povej mi, ko dobiš vabilo na zaslišanje s pravnim podukom, da če se ne odzoveš, te lahko prisilno privedejo in se ti bodo take situacije vlekle leta, če boš enakega mnenja. ?

Absolutno mi ne bi bilo potrebno tega poduka niti napisati, ker bi zagotovo sama želela imeti stvari čim prej zaključene in dorečene. Sploh bi se potrudila reševati nesoglasja sama direktno in brez sodišč, če je le možno.
Težko mi je razumeti, da bi moralo sodišče posredovati med dvema, ki sta se nekoč ljubila.
Kje pa ti vidiš smisel vleči neke pretekle zgodbe v nedogled?

monovka, 06.09.2025 ob 14:00

Absolutno mi ne bi bilo potrebno tega poduka niti napisati, ker bi zagotovo sama želela imeti stvari čim prej zaključene in dorečene. Sploh bi se potrudila reševati nesoglasja sama direktno in brez sodišč, če je le možno.
Težko mi je razumeti, da bi moralo sodišče posredovati med dvema, ki sta se nekoč ljubila.
Kje pa ti vidiš smisel vleči neke pretekle zgodbe v nedogled?

Pa boli ga no.. saj si me zna pomagat. Ni tu večjega smisla. Rad se muči?

crazyfrog, 06.09.2025 ob 14:22

Pa boli ga no.. saj si me zna pomagat. Ni tu večjega smisla. Rad se muči?

Hja, tudi neke sorte hobi nekaterim…

Pa ni pred časom pisal, da osebnostno raste oziroma intenzivno dela na tem?

Ne vidim smisla.

Ah.. dvomim, da mu je to hobi.

iDESI ?, 06.09.2025 ob 14:32

Ne vidim smisla.

V čem ne vidiš smisla? V dokončni razrešitvi nerešenih vprašanj?
Zanimivo. Za moje pojme precej v nasprotju s tem, koliko se dejansko nenehno vračaš v to tvojo zgodbo z bivšo partnerko.

Hm, ali pa prav zato… ali obstaja možnost, da zgodbe ne želiš zaključiti?

monovka, 06.09.2025 ob 14:44

V čem ne vidiš smisla? V dokončni razrešitvi nerešenih vprašanj?
Zanimivo. Za moje pojme precej v nasprotju s tem, koliko se dejansko nenehno vračaš v to tvojo zgodbo z bivšo partnerko.

Hm, ali pa prav zato… ali obstaja možnost, da zgodbe ne želiš zaključiti?

Pa ne ga tk grdo no. ? Malo materinske ljunbezni daj od sebe. Konc koncu smo vsi otroc

Zdi se, da nisi pozorno prebrala, kaj sem napisal. V mimogovoru pa se mi zdi škoda časa in energije, da bi sodeloval.

iDESI ?, 06.09.2025 ob 14:49

Zdi se, da nisi pozorno prebrala, kaj sem napisal. V mimogovoru pa se mi zdi škoda časa in energije, da bi sodeloval.

Hallo. Monovka ni mimo nkol. Kaj je z vama zdaj. Tečna sta

Ja vidiš, zato pa takim na vabilo napišejo, da je obvezujoče. Ne moreš kar reči, da se ti ne ljubi in da ne vidiš smisla v dogovarjanju, če pa nisi ti edini v igri. Te pač mora očitno sistem prisiliti, da se boš izjasnil in sprejel neke dogovore, ki bodo obveljali in bo zadeva rešena.
Pač ne gre tako, da boš kar sam odločal o vseh vpletenih in si rekel, da je zate stvar zaključena, če pa očitno ni. V takih primerih pač mora pomagati nekdo tretji. Žalostno sicer, ampak edino pričakovano.

Ne bom niti omenjala, da si znova bil TI tisti, ki si debato o sebi odprl in vprašal za mnenje. Sem pa vmes pozabila, da tebi nezaželjenih odgovorov ne maraš in zbežiš iz debate. Ni prvič, saj res.

Seveda pa lahko iz debate kadarkoli izstopiš tu na monu. V reali se je pa treba soočiti, pa če ti je prav ali ne.

crazyfrog, 06.09.2025 ob 14:48

Pa ne ga tk grdo no. ? Malo materinske ljunbezni daj od sebe. Konc koncu smo vsi otroc

? otroci so učljivi. Odrasle trme pa žal tudi z materinsko čutečim razumevanjem včasih ne. Zanje pa pridejo trši prijemi na vrsto. Seveda še vedno v imenu ljubezni in skrbi za dobrobit ?

monovka, 06.09.2025 ob 15:10

? otroci so učljivi. Odrasle trme pa žal tudi z materinsko čutečim razumevanjem včasih ne. Zanje pa pridejo trši prijemi na vrsto. Seveda še vedno v imenu ljubezni in skrbi za dobrobit ?

Ma saj nima veze, niti nism vse bra. Kr vtaknala sm se. Čoj če se bota tepla bom pa s tabo držala ok, da ne bo spet, da ne znamo skup držat.

crazyfrog, 06.09.2025 ob 15:15

Ma saj nima veze, niti nism vse bra. Kr vtaknala sm se. Čoj če se bota tepla bom pa s tabo držala ok, da ne bo spet, da ne znamo skup držat.

Samo brez panike! Tule filozofiramo, nobeden ne bo krenil iz naslanjača?

Brezplodno mešamo meglo in temo, dokler več nobeden ne bo vedel, če je mandlc ali vajbla ?

Uh, smo zašli. To je problem pri filozofiji, da se zaplete v besede, znanja, citate, predstave, ideje. Nič novega, nič svežega. Medtem pa ko je zunanji svet le zrcalo naše notranjosti.

monovka, 06.09.2025 ob 15:04

Ja vidiš, zato pa takim na vabilo napišejo, da je obvezujoče. Ne moreš kar reči, da se ti ne ljubi in da ne vidiš smisla v dogovarjanju, če pa nisi ti edini v igri. Te pač mora očitno sistem prisiliti, da se boš izjasnil in sprejel neke dogovore, ki bodo obveljali in bo zadeva rešena.
Pač ne gre tako, da boš kar sam odločal o vseh vpletenih in si rekel, da je zate stvar zaključena, če pa očitno ni. V takih primerih pač mora pomagati nekdo tretji. Žalostno sicer, ampak edino pričakovano.

Ne bom niti omenjala, da si znova bil TI tisti, ki si debato o sebi odprl in vprašal za mnenje. Sem pa vmes pozabila, da tebi nezaželjenih odgovorov ne maraš in zbežiš iz debate. Ni prvič, saj res.

Seveda pa lahko iz debate kadarkoli izstopiš tu na monu. V reali se je pa treba soočiti, pa če ti je prav ali ne.

Predstavljaj si, kako bi bilo tebi, če bi kdo stalno premikal tarčo.

Tema ni o meni, temveč sito konsistentnosti. Lahko je filozofirati v prazno. Zatakne se pri aplikaciji.

Človek, kaj tebi babovje počne. Dokler boš to dovoljeval ti z nobeno žensko ne bo šlo.

iDESI ?, 06.09.2025 ob 15:34

Predstavljaj si, kako bi bilo tebi, če bi kdo stalno premikal tarčo.

Tema ni o meni, temveč sito konsistentnosti. Lahko je filozofirati v prazno. Zatakne se pri aplikaciji.

Ma saj sm ji rekla, naj bo bolj nežna s tabo.

@6236 “To je problem pri filozofiji, da se zaplete v besede, znanja, citate, predstave, ideje. Nič novega, nič svežega.”

V resnici je obratno in je ravno filozofija najbolj čist in plemenit med intelektualnimi podjemi in skozi zgodovino je novo in sveže prišlo ravno od tam, ampak nam so kot otrokom v šoli priskutili filozofijo, da jo dojemamo kot neproduktivno “filozofiranje”, niso nam je znali približati in razložiti, da filozofija išče odgovore na najbolj temeljna vprašanja, kdo smo, zakaj smo tu, prijateljstvo, ljubezen…

Učne ure filozofije so bile in so gotovo še danes recikliranje informacij, ne pa generiranje znanja, niso nas in tudi današnjih otrok ne opremijo z miselnimi orodji in tehnikami za učinkovito kritično razmišljanje, filozofija bi bila idealen predmet za to.

Človek skoraj posumi, da establišment mogoče niti noče kritično razmišljujočih, informiranih državljanov, ampak konformirane, ubogljive podložnike, in da je to cilj izobraževalnega procesa. Mogoče tudi zato v nekaterih državah sploh ni dovoljeno, da bi se otrok učil samo doma, od staršev ali domačih učiteljev, obvezno mora v inštitucijo po uradni del programa.

Ja, čisto dobro razumem (kolikor si pač lahko predstavljam iz tvojih opisov) in se absolutno strinjam, da je težko. Obema namreč in še najbolj nič krivim otrokom.

Koliko časa traja ta drama? Dve leti? Več?
Enkrat bo konec, zagotovo. Verjetno ne v polno zadovoljstvo na obeh straneh, temveč nekje na sredini.
Ravno zato bi sama na tvojem mestu želela stvari pospešiti in ne raztegovati. V konkretnem primeru raje dam 50€ več, samo da je čimprej konec. Najdragocenejša sta čas in mir, denar je samo potiskan papir. Se iti neskončno tekmo, kdo bo imel bolj prav, je pa bedasto, ker v takih primerih ni zmagovalcev.

Pa da se razumema-tako sem ravnala tudi sama in če bi bilo treba, bi ponovila. Sicer ne v ločitvenem sporu, ampak poslovnem, kjer je denar edini faktor. Ko pa gre za odnose, pa še toliko prej. Če na drugi strani nimaš korektnega sogovornika, je iluzorno pričakovati dober dogovor, zato je edino pametno čimprej zaključiti.

Nagajanje in cikcakanje je traparija, pri kateri nagajivec nikoli ne bo zadovoljen, žrtev nagajanja pa ne bo imela zadoščenja, da je pravica na njegovi strani. Le drama se vleče in nor moraš biti, če na tak butast trik padeš.

Greš, dorečeš, podpišeš in greš dalje. Življenje tako ali tako nenehno spreminja dejavnike in današnja situacija bo čez leto ali dve popolnoma drugačna. Čemu si torej dodatno komplicirati stvari, ki so že same po sebi komplicirane?

Kaj če bi vidva na Freuda štartala?

Filozofija brez življenjske, praktične podlage, pa najsi bo še tako “globoka”, odpove, če je samo teorija. Prava filozofija mora izhajati iz osebnih izkušenj posameznika, zato spreminjanje te v kolektivno filozofijo, filozofija množic, rojeva politiko in religijo.

matias, 06.09.2025 ob 17:11

Filozofija brez življenjske, praktične podlage, pa najsi bo še tako “globoka”, odpove, če je samo teorija. Prava filozofija mora izhajati iz osebnih izkušenj posameznika, zato spreminjanje te v kolektivno filozofijo, filozofija množic, rojeva politiko in religijo.

Ja ampak to pomeni da ima vsak svojo?

lloyd, 06.09.2025 ob 17:12

Ja ampak to pomeni da ima vsak svojo?

Res je pr filozofiji je praksa full pomembna!! Pr medicini npr ni. Tam se mudi. Saj veš matias cepiva in to?

Čisto osnovne smernice so lastne večini, čar je pa v individualnih niansah.

Vsi ljubimo svoje otroke, kajne? In jim hočemo le vse najboljše. Ga ne boš našel, ki bi trdil nasprotno.
Nek oče tako svojega otroka recimo redno tedensko premlati iz gole ljubezni in preventive, da ga obvaruje morebitnih neprimernih stranpoti in pripravi na resnost življenja ?

Drugi ima iz istega naslova ljubezni svojega zamotanega v vato, ker bo tako ali tako kasneje moral naleteti na trde ovire.

Osnovni model je enak, v praksi se pa potem nabere dodatna oprema…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close