Zakaj se na forumu ne moremo pogovarjati o globljih temah, filozofskih?
Osebno se izogibam debatam z ljudmi, ki ne ločijo dejstev od občutkov. Sploh pa se izogibam primitivnosti. Ni stvari na tem svetu ki jo preziram bolj kot primitivne ljudi. Pridejo v kombinaciji z zlobo. In tega je ogromno na tem forumu. Na žalost je praktično nemogoče imeti debato tu ob kateri te ne bi minilo vse ali pa postalo strah med kakšnimi ljudmi živiš. Sem in tja se na srečo pojavi kdo, ki ti malo upanja v ljudi povrne :). Večino časa si pa samo lažem, da v mojem okolju ni takšnih ljudi (res jih ne vidim) kot je večina tu. Oz. večina prispevkov tu. Si govorim da je to samo par res ne ok v zgornjem nadstropju ljudi, ki pač tu pozornost išče, ker so nekje sami cele dneve. Upam da imam prav. Malo optimista je še v meni 🙂
ni veliko “sogovornikov”, 05.09.2025 ob 14:21
Osebno se izogibam debatam z ljudmi, ki ne ločijo dejstev od občutkov. Sploh pa se izogibam primitivnosti. Ni stvari na tem svetu ki jo preziram bolj kot primitivne ljudi. Pridejo v kombinaciji z zlobo. In tega je ogromno na tem forumu. Na žalost je praktično nemogoče imeti debato tu ob kateri te ne bi minilo vse ali pa postalo strah med kakšnimi ljudmi živiš. Sem in tja se na srečo pojavi kdo, ki ti malo upanja v ljudi povrne :). Večino časa si pa samo lažem, da v mojem okolju ni takšnih ljudi (res jih ne vidim) kot je večina tu. Oz. večina prispevkov tu. Si govorim da je to samo par res ne ok v zgornjem nadstropju ljudi, ki pač tu pozornost išče, ker so nekje sami cele dneve. Upam da imam prav. Malo optimista je še v meni 🙂
Vidiš – se čisto strinjam. Sploh s prvimi tremi stavki.
En razlog za propad posameznih debat tu (zame) so izpadi primitivnosti, pospremljeni z zmerjanjem in raznimi obkladanji. Na tisto se vsaj minimalno kulturen človek pač ne more odzvati.
A če uspeš to spregledati, se da debatirati s preostalimi par in včasih se pride do česa zanimivega.
Anonimno 6236, 05.09.2025 ob 14:40
Ok. Pa dajmo.
Kdo je ta, ki je skromen?
Kaj pomeni zmernost?
Kaj smatramo za pravičnost?
Je skromen ta, ki nosi haljo in poje en obrok na dan?
A je pravica to, da eni stradajo, drugi mečejo hrano v smeti?
A je zmernost to, da spijem 1liter vina, namesto dveh litrov?
skromen je tisti, ki ima 1200 evrov plače, ampak ima vsaki mesec več na banki
glede na gostilniške porcije zmeren vedno pol pusti na krožniku
pravičnik bo pri ločitvi majhne otroke do 12 let vedno pustil mami
skromnsot je opisana zgoraj
pravica nima veze z SEGEDIN GOLAŽ, ker revni itak jedo zelje, bogati pa meso, ampak tisti ki je zelje je zagotovo bolj zdrav in kaj ima to s pravico
zagotovo je boljše 1 liter
No, prav, pa dajmo – najprej o pojmih:
Skromen… je tisti, ki potrebuje, želi, zahteva – oziroma porabi – manj, kot je povprečje v njegovem okolju.
Zmernost je pojem, ki izhaja iz latinskega izraza za »srednjo velikost« (v angleščini – moderate/moderation) in pomeni nekaj srednjega. Torej označuje približno povprečje razpona. V zadnjem času pa smo mu dodali podpomen, da gre bolj proti skromnemu delu razpona – in tako označuje vrednost med povprečjem in minimumom.
Pravičnost… uff, to pa je debata, ki je ni konca! A na hitro – pojem uravnoteženega ravnanja, ki enakovredno vpliva na nasprotne poglede (in upošteva koncept moralne pravilnosti – če govorimo o pravičnosti za ljudi).
Skromnost se nahaja na spektru med samopoveličevanjem in samopodcenjevanjem, usmerjena pa je na ego in status.
Zmernost se nahaja na spektru med pretiravanjem in odrekanjem, usmerjena pa je na potrebe, impulze in ravnovesje.
Pravičnost se nahaja na spektru med sebičnostjo in žrtvovanjem, usmerjena je na odnose, oz. enakovrednost in ravnotežje med pravicami ter dolžnostmi.
– – –
Torej:
Skromnost ni to, da stradaš v halji, ampak da ne težiš drugim, ker si domišljaš, da si zaradi tega svetnik.
Pravičnost ni, da en strada in drugi meče hrano stran. To je samo slab izgovor za svinjak. Ko vsak dobi svoj pošten delež, smo blizu.
Zmernost ni liter vina namesto dveh. To je še vedno alkoholizem, le da si “na dieti”.
iDESI ?, 05.09.2025 ob 15:13
Skromnost se nahaja na spektru med samopoveličevanjem in samopodcenjevanjem, usmerjena pa je na ego in status.
Zmernost se nahaja na spektru med pretiravanjem in odrekanjem, usmerjena pa je na potrebe, impulze in ravnovesje.
Pravičnost se nahaja na spektru med sebičnostjo in žrtvovanjem, usmerjena je na odnose, oz. enakovrednost in ravnotežje med pravicami ter dolžnostmi.
– – –
Torej:
Skromnost ni to, da stradaš v halji, ampak da ne težiš drugim, ker si domišljaš, da si zaradi tega svetnik.
Pravičnost ni, da en strada in drugi meče hrano stran. To je samo slab izgovor za svinjak. Ko vsak dobi svoj pošten delež, smo blizu.
Zmernost ni liter vina namesto dveh. To je še vedno alkoholizem, le da si “na dieti”.
Ja, ja.. in vse vse je dobro, eaj pa pravijo, da tut slabo je za nekaj dobro.
Pa še o vprašanjih – kjer je treba upoštevati že zgoraj omenjeno RELATIVNOST…
V našem okolju – JA. Tam kjer ostali hodijo goli in sploh ne jedo – NE.
Na splošno – NE. V drugačni paradigmi… pa lahko JA.
V pijanskem okolju, kjer je povprečje 2 litra in več – JA. V abstinenčnem… pa NE.
Ponavadi ugotovim, da tisti, ki hoče težiti s filozofskimi debatami, ni preveč pameten, je pa vsekakor precej zagledan vase.
Najbolj hecne so pa babe, ki težijo z osebno rastjo in duhovnostjo (ti si na nižjo ravni in ne razumeš mojih prepričanj, ki temeljijo na izmišljotinah) in nimajo dovolj širine, da bi dojele, kako neumno izpadejo. Če primešajo še astrologijo vmes, so pa sploh zmagovalke.
rok-1, 05.09.2025 ob 15:17
Pa še o vprašanjih – kjer je treba upoštevati že zgoraj omenjeno RELATIVNOST…
V našem okolju – JA. Tam kjer ostali hodijo goli in sploh ne jedo – NE.
Na splošno – NE. V drugačni paradigmi… pa lahko JA.
V pijanskem okolju, kjer je povprečje 2 litra in več – JA. V abstinenčnem… pa NE.
Obstaja tut nek absolutizem. To tehtanje okolj je pogosto zlo na roko, ko je treba opravičevat lastne grehe.. mi vi oni.
skromen je tisti, ki ima 1200 evrov plače, ampak ima vsaki mesec več na banki
Tale je precej neumen, če vse kar pušča na banki, če še navadnih 2 posto obresti ne dobi iz tega.
glede na gostilniške porcije zmeren vedno pol pusti na krožniku
tudi ta je precej neumen, če naroča več kot rabi.
pravičnik bo pri ločitvi majhne otroke do 12 let vedno pustil mami
Mogoče bolj tisti, ki navija za posvojitev. Ker če je izbral babo, ki tako razmišlja, tudi on ne more imeti ene pike.
Zanimive stvari imate za filozofijo 😀
Anonimno 8955, 05.09.2025 ob 15:19
Ponavadi ugotovim, da tisti, ki hoče težiti s filozofskimi debatami, ni preveč pameten, je pa vsekakor precej zagledan vase.
Najbolj hecne so pa babe, ki težijo z osebno rastjo in duhovnostjo (ti si na nižjo ravni in ne razumeš mojih prepričanj, ki temeljijo na izmišljotinah) in nimajo dovolj širine, da bi dojele, kako neumno izpadejo. Če primešajo še astrologijo vmes, so pa sploh zmagovalke.
Ni rečeno. Mene so te zadeve vedno zanimale, nikoli pa nisem imel časa zanje, tako da rad preberem, čeprav velikokrat ne vem kako vprašat, ker o tem še ne vem dovolj.
Lloyd kmot te kaj naučim ti sam reč. Pa morva filozofe poleg vpeljat, da je bolj učeno. Platon je razlagal o pravičnosti,vidiš prav in pravično je, da tut ti dobiš svoj kos zaslužene pogače. Sokratu si kr malo podobn, ko je reku vem da nč nvem in se nardiu skromnga. Če obvladaš svoje želje si pa še primerno zmern. Kdo hudiča je že o tem.. aristotel? Al tut platon. Ma saj platon je biu kr požrešn kr se intelektualnga kapitala tiče .
crazyfrog, 05.09.2025 ob 15:45
Lloyd kmot te kaj naučim ti sam reč. Pa morva filozofe poleg vpeljat, da je bolj učeno. Platon je razlagal o pravičnosti,vidiš prav in pravično je, da tut ti dobiš svoj kos zaslužene pogače. Sokratu si kr malo podobn, ko je reku vem da nč nvem in se nardiu skromnga. Če obvladaš svoje želje si pa še primerno zmern. Kdo hudiča je že o tem.. aristotel? Al tut platon. Ma saj platon je biu kr požrešn kr se intelektualnga kapitala tiče .
Ti kar razlagaj. Bom vse prebral.
Epic Fail, 05.09.2025 ob 16:21
No bom pa še jaz… bolj vezano na forum
Skromen je tisti, ki se ne kurči z diplomami, koliko zasluži in kaj vse ima. Še posebej pa ostalih ne zmerja s socialci.
Pravičen je tisti, ki gleda kaj govori in ne kdo govori.
Zmeren je tisti, ki zna v par stavkih povedati bistvo.
Ooh thats only me: hi u waving ???
Star dec, 05.09.2025 ob 12:20
1. Ker smo Slovenci eni največjih primitivcev in bojazljivcev v EU.
2. Kar potrjuje tudi dejstvo, da že 30 let volimo ene ali druge, pa nam še vedno ni kristalno jasno, da med njimi NI večjih razlik…
3. Ker smo pustili, da pokradejo vse, kar se je pokrasti (prodati) dalo.
4. Ker se OČITNO celo tistim z le 1200 evri neto plače na mesec jebe, jebe se pa (očito, ker ne pridejo na proteste) tudi veliki večini penzičev, ki imajo 500, 600 ali 700 evrov pokojnine.
Mazohizem, da mu ni para!
Še malo, pa boste omenjeni veseli (in boste plesali), če boste dobivali toliko denarja, da boste lahko jedli enkrat dnevno…
Cankarjevi hlapci, ostali boste hlapci vse do vaše smrti. Vaši otroci pa tudi…
Govori zase. Pa rodovnik malo preveri.
Forum je zaprt za komentiranje.