Kakšno je življenje v ZDA?
aha.se pravi da sem naprimer nekje v ZDA,eni državi in potem se “preselim” za dan ali dva v drugo državo in lahko spet mirno pridem nazaj ?
kako dolgo pa lahko delam tako ? ker namreč kolikor sem slišal imaš po nekaj obiskov potem en čas prepoved ali kako če se ne motim ?
aja glede firme ja.vem kaj bi rad,imam tudi nekaj denarja tako da tisto ni glih problem.gre se do cirka 50.000€.pač prodaja avtomobilov-rabljenih,in to je to.pač običajni car dealer.
To nikakor ne drzi (prosim, ne dajat napacnih informacij)!! Ce gres v Mehiko ali Kanado, se to steje v prvotnih 90 dni in se ne podaljsa za nadaljnih 90. Ravno zato, ker je to folk pocel, so sosednje drzave izkljucili, tako da se ne da vec tako goljufat.
While in the U.S., you may go to Canada, Mexico and the Caribbean and re-enter the U.S. using the I-94W you were issued when you first arrived in the U.S., although the time you spend there is included in the 90 days allotted for your visit.
If you go to Canada and Mexico or the Caribbean, and while you are there, your initial 90-day period of entry expires, but you need to come back in to the U.S. to fly home, you may encounter a problem. The terms of the VWP are very clear – it is only to be used for occasional, short visits to the U.S. If the CBP Officer thinks you are trying to “reset” the clock by making a short trip out of the U.S. and re-entering for another 90-day period, you can be denied entry.
vir: https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/194/~/visa-waiver-program—eligible-countries
Drugace pa na VWP nimas nobenega legalnega statusa v ZDA, tako da tudi ce bi od prehodu meje dobil novih 90 dni, tako ne bi mogel normalno zivet (s tem mislim biti legalno zaposlen in na splosno funkcionalen clan druzbe), ker na VWP/turisticni vizi nimas dovoljenja za delo in ostalih pravic, ki jih imajo drzavljani in stalni prebivalci.
no točno to me je zanimalo…res se mi je zdelo malo čudno zakaj bi to pustili,ker dobra stvar se razve hitro,sploh takšna.ampak sam nisem bil prepričan in nisem solil pameti.
pa vete mogoče kje je kakšen dober pogoj,poceni življenje za zaćetek…ko si doli tistih 9 dni itq…
ker namreč jaz lahko dobim službo v LA ali Chicagu. V LA kot nekakšen vzdrževalec,v Chicagu pa mogoče-res mogoče ni vse 100% ker niti ne vem ali to drži da lahko dobim pooblastilo od človeka,ki živi gori,in je šef oz. nekaj več v firmi.Gre za firmo Chevrolet-pooblaščeni serviser in bi dobil službo kot avtomehanik.Pojma pa nimam kako je s pogodbami,možnosti bivanja skratka nič.
Mesta so draga. Kalifornija je itak med top 3 najdrazjimi zveznimi drzavami, tako da v LA je zivljenje drago, Za Chicago ne vem, ampak verjetno ne zaostaja kaj dosti. Poceni so kaksne bolj “zakotne” drzave. Jug recimo je zelo poceni. (Za primerjavo: midva z mozem ziviva v Kaliforniji, najemnina za stanovanje z eno spalnico je 1200 na mesec, pa ne ziviva v vecjem mestu. Moja prijateljica zivi v Georgii in za 1200 ima v najemu hiso s 4 spalnicami.)
Za te poklice, ki jih omenjas, delovne vize zal ne mores dobit. Trenutno jih dajejo samo visoko izobrazenim ljudem, ljudem ki so izsolani za poklice, ki jih v ZDA primanjkuje. (Pogoj za delovno vizo je, da delodajalec dokaze, da v ZDA ni nasel primerne osebe za to delo) Ljudi za poklice, kot je avtomehanik in vzdrzevalec ne primanjkuje in brezposelnost je velika, tako da bodo prej zaposlili drzavljana (oz. nekoga z Green card), preden bodo tujcu zrihtali vizo. Tudi za J1 exchange vizo ti poklici ne pridejo v postev. Edina moznost je, da delas na crno, samo potem je bolje da ostanes v Slo, ker ziveti in delati na crno v ZDA ni nobeno zivljenje. Pa nocem biti debbie downer ampak tako je realno stanje.
no zanimalo me je točno to…cena stanovanj in ostalo…baje pa da se da kupit bajto tudi če nisi državljan…kot naprimer vikend na hrvaškem lahko ima slovenski državljan. je to res tako ? namreč nekaj sem se pozanimal in so rekli da okoli tega se je malo poboljšalo,in da se da kupit.Mala hiška in to je to…to seveda nebi naredil takoj ker niti ni financ da bi začel vse naenkrat.Sam itak pa nič ne pomeni če ne smeš živet doli.
ja mislil sem za to.ta naprimer ko dela v Chevrolet firmi je rekel da se da nekako zrihtat.oz. da bi on lahko zrihtal če bi že temu bilo tako.ne vem pa na kak način in ostalo.govoril pa je točno o tem da bi mogel zrihtat neko licenco al kaj pa potrdilo da ni našel gori dobenega primernega.
Ja, seveda se da kupit nepremicnino. AMPAK glede na to, da kot nov prebivalec ne bi imel nobene kreditne zgodovine (v Ameriki se pri vlogi za kredit gleda credit score in ne koliko zasluzis), bi moral za nakup v celoti placati z gotovino.
Glej, ta clovek bi tebi moral zrihtat vizo, ne samo potrdilo, da ni nasel primernega (ki pa ga na USCIS po vsej verjetnosti ne bi upostevali, ker avtomehanika primernega verjemi lahko najde kjerkoli in jih ne primanjkuje), kar pa so kar veliki stroski za podjetje.
ja pač plačilo z denarjem.to še sedaj ni možno seveda ampak zanimalo me je če so te govorice resnične.
Ja čudno se mi je zdelo ker je rekel da nebi bilo problemov glede tega.pač zrihtal bi mi vse papirje gor bi se preselil in je to to…sam koliko vem osebno brez izkušenj,ker se samo bral,raziskoval ni to kar tako.
Je pa možakar gori če blizu 30 let in se mi pa zdi nekoliko mogoče možno da kaj uredi.
bom videl kako bo.sedaj imam še nekakšne druge načrte.
kakšno je pa kaj stanje s prijatelji,zaupanjem,odnosi med ljudmi in ostalo ? eni govorijo tako drugi spet drgač.Ta možakar je rekel da so ljudje super,se pozdravljajo že v trgovinah itq.
drugi,ki sem se pogovarjal z njim-starejši moški pa tudi živi v Chicagu pa je rekel da se še sosedje ne pozdravijo kaj šele kaj drugo.pa da je nevarno hodit že podnevi okoli kaj šele ponoči.Pa mislim da ni temu tak no…
Mene pa zanima če kdo ve, koliko kaj velja v ZDA diploma iz Slovenije? Zanima me predvsem za kakšne običajne poklice, ki so pri nas javni, kot na primer profesor in podobno (predvsem to ali lahko tam dobiš službo, ki ustreza tvoji diplomi ali bi te na primer zaposlili kot natakarja v restavraciji, nosača v hotelu, bag-boya v trgovini ali kaj podobnega, torej nekaj čisto mimo tega kaj si študiral tu v Sloveniji).
Na pamet mi je padla ideja morebitne selitve v ZDA ter da si tam ustvarim kariero in družino, zato sem se odločila povprašati malo okrog kako in kaj. Ali sploh obstaja neka realna možnost za začetek normalnega življenja, če tam ne poznam nikogar in bi tja odšla zgolj na svoje stroške in zaradi svojih interesov (vem da veliko ljudi odhaja tja kot del službe v primeru premestitve in podobno ter nato ostanejo tam za vedno in si ustvarijo družino, tega pa v mojem primeru ni)?
Hvala že vnaprej če se bo komu dalo vzeti malo časa in deliti svoje izkušnje.
Pozdravljeni,
Jst sem bil dvakrat v Chicagu, ker imam tam sorodnike. Mesto je fenomenalno. Predmestje zelo lepo… In bi rekel, da ima Chicago prednost pred New Yorkom in Los Angelesom. Prvič ker ni tako ogromno, drugič ker je veliko bolj čisto in nazadnje veliko bolj poceni kaj te tiče tax pri nas t.i. DDV. Kar se tiče zdravstva, mislim, da ni potrebno omenjat ker je itak tabu tema kadar se govori o odhajanju v ZDA. Tukaj je vredu dokler si še mlad in ti še zdravje služi (če ti), ko pa začne pehat je pa treba zobe stisnit pa šparat.
Moja prednost je to, da mi sorodniki nudijo stanovanje in hrano, kar je že velik del bremena pri selitvi in nenazadnje bivanju v ZDA priskrbljen. Tako, da, če ima kdo sorodnike v tujini in se razume z njimi NE ČAKAT! IZKORISTI PRILIKO, KER TI JE LAHKO ZELO ŽAL!
Tako, da se imam namen odseliti drugo konec poletja če bo vse po sreči…
Ker mam malo izkušenj z iskanjem dela v tujini bi prosil za kakršnokoli informacijo ali internetno stran preko katere se lahko kaj izve ali najde. Slišal sem veliko tudi, da se iščejo varuške, tudi moške… in je eno boljših del, čeprav veliko odgovoren.
Zanima me pa še nekaj glede vise. A je kakšna možnost, da ti vise ne odobrijo? Itak vem, da je, ampak hočem vedet ali morajo biti za to kakšni tehtni razlogi al je bolj ali manj to njihova dobra volja? (Sliši se neumno ampak danes čist vse možno)
HVALA!:)
Za Phoebe3,
Tako je, ko sem bil v Chicagu sem se pogovarjal z starimi ljudmi, ki so že v penziji.
Povedali so mi to, da so morali poprijeti za katerokoli delo, ki je bilo na voljo, ne glede na njihovo izobrazbo in tako je še danes. Tako ti lahko povem, da se kljub tvoji izobrazbi zaposliš pri kateremkoli drugem poklicu, le pokazat moraš znanje in voljo! Vedi pa to, da ima vsak človek več kot en talent in maš tud ti, tako ga lahko ponucaš v ta namen!
Glede tega, da nimaš sorodnikov v ZDA. Nerad to govorim, ker vem kakšne so moje sanje in veselje, ampak boš sama zelo težko začela. Če boš, boš morala imeti veliko začetno vsoto denarja za bivanje in hrano. Lažje ti bo, če greš preko kakšne organizacije, ki ureja vse te zadeve za tujino. Sama se boš sicer lahko znašla, ampak zelo težko. Ni pa rečeno, lahko pa, da bo sreča na tvoji strani;)
Sicer ti pa jst to povem, NE OBUPAJ! Probaj, vrneš se lahko še zmeraj… mam pa dober filing da ti bi ratalo, samo če je trdna volja;)
Če te še kaj zanima vprašaj…
Lp.
Prvo kot prvo, za legalno bivanje in legalno zaposlitev v ZDA potrebujes delovno vizo ali green card. Vizo je IZJEMNO tezko pridobiti, saj je delovne sile tu v ZDA vec kot dovolj, tako da tujcev ne potrebujejo, razen ce imajo ti neke izjemne sposobnosti oz. so izobrazeni v poklicih, ki jih v ZDA primanjkuje. Za vsakdanje poklice delovne vize ne odobrijo. Drugace pa za pridobitev delovne vize potrebujes najprej delodajalca, ki zate zacne postopek za vizo.
Green card je pa druga stvar, ampak tudi tudi dokaj neuresnicljiva za vecino ljudi. Najlazja pot je seveda preko moza ali zene, ki je drzavljan/ka ZDA ali starsev, ki morajo biti prav tako drzavljani ZDA. Ostali sorodniki pri pridobitvi green carda ne morejo prav nic pomagati. Ena moznost je se green card lottery, kjer je vsako leto na voljo okrog 50.000 zelenih kart.
Druge moznosti za stalno prebivalisce in legalno delo v ZDA ni. Tudi tukaj je nezaposlenost visoka, tako da ni potrebe po novi delovni sili in s tem seveda ni na voljo delavnih viz.
Lp!
jaz sem bil v forumu že prej in upam da nisem zmotil pogovora.Tudi to mene najbolj skrbi kako vse skupaj začet v ZDA.
Ker tukaj ne bo več dolgo za ostat.Cene gor,plače dol.Ne mislim da je v ZDA biserno ampak boljše je ziher.
Slišal sem tudi da se zberejo skupine,naprimer 15 ljudi hoče it v drugo državo ali kaj podobnega in si skupaj začnejo urejat papirje itd… je to kak način ali je to samo larifari ??? mislim pa da bi lahko bilo dost lažje kot pa en sam.
TinaW
hvala za odgovor.sorodnika nimam v ZDA imam pa v chicagu prijatelja.Dela v firmi Chevrolet,in je rekel da bi se dalo mogoče nekako vse skupaj zrihtat.ampak ne vem nič dalje ker se nisma nič slišala.Mislis da bi bilo mogoče kaj preko njega ?
Eni pridejo v ZDA,drugi ne,ne vem kako je vse skupaj.
Kaj bi pa delal v tej firmi? Kot sem ze zgoraj omenila, je eden od pogojev za delovno vizo ta, da delodajalec ne najde v ZDA primernega kandidata za to delovno mesto, za kar mora tudi predolziti dokaze. V glavnem, dokazati mora, da ni nasel ustreznega kandidata (z ustrezno izobazbo/sposobnostmi/specializacijami) in da zato potrebuje tebe, tujca. Tukaj je ogromno Americanov in tujcev ki imajo dovoljenje za delat pa ne najdejo sluzbe oz sprejemejo zelo slabo placane sluzbe tako da trenutno “novi tujci” skor nimajo sanse za karkoli dobit.
Za serviserja avtomobilov zal ne bos dobil vize. To ni poklic, ki bi bil visoko iskan in za katerega bi on moral najeti tujca, ker je seriviserjev tam dovolj. Seveda ti lahko probajo zrihtat vizo, ampak ti priporocam, da nimas visokih upov, ker sem 100% prepricana, da na imigracijskem uradu ne bo slo skozi.
To sem tudi jaz bil malo v dvomih ker sem se že kr nekaj časa zanimal za to.ampak,ko je rekel da je 100% možno uredit nisem vedel,oz. še niti sedaj ne vem kaj ima v mislih.
Serviserjev je doli dovolj verjamem…ni to neko delo ko ga zna samo nekaj sto ali tisoč ljudi po svetu da bi on moral iskati po tujini.
ne vem…bom videl…mam prijatla s maribora,ki pa pravi da bi v USA kupil hišo.nekaj majnšega ampak da bi nekaj imel doli.pozanimala sma se in pravijo da hišo lahko kupiš ni problema…samo kako pa je potem z bivanjem v njej ? gre to samo za dopust ali kako drugače ??? pa tudi cene…preko prodajalcev nepremičnin so cene zelo pretirane kakor cene na internetu.Je netu za zaupat ali je to samo neka cena za brezveze.vozim sicer ameriški avtomobil in ko smo ga uvažali v SLO sem gledal po enih straneh in so cene prave,oz. podobne tistim ko je realno,druge so pa kot da kupuješ razbit avto.
Je pa še neka firma v LJ,ki se pa baje ukvarja z urejanjem papirjev in podobno…probal bom tudi tam pa da vidimo.
hpcolor
Meni se zdi da je Tina rekla da je skoraj 100% sigurno da kot avto mehanik v USA nimas sanse
legalne zaposlitve. Kot sam pravis, mehankarjev je povsod dovolj.Ne ustvarjaj si iluzij!!
Nekaj ti pa lahko povem kar se tice Amerike, da je uspeh visok v primerjavi z slovenijo toda padec je dosti,dosti nizji.Malo se pozanimaj koliko te stane na primer porod otroka ali zobozdravnik itd Razlika med bogatimi in revnnimi je vedno vecja le revnih je vedno vec Zapomni si da,tam nikoli ni bilo socializma.Prav nasprotno, ameriko so ustanovili v vecini tisti ki so bezali pred socializmom. Tam je komunizem prepovedan.
Lp Brit
brit
jaz imam poznanstva v USA ni problema za bilo kaj.Tudi denar bi nekako šel skozi za 2 leti naprimer.Prijatelj,ki kupuje hišo tudi.ampak je vse prevelik problem če nimaš nekoga doli,ki ti to lahko uredi.Sem pa prepričan da bom našel način za odhod v USA.Kaj pa če ima nekdo državljanstvo USA,vendar živi pri nas ??? kako je s tem ??? se da preko njega kaj uredit???
Jaz v slo prodajam avte in podobno…zato sem mislil da bi šel dol…oz.začel znova…ker na USA avtomobile se dosti spoznam in mi nebi bil tako strašni problem.
brit? ti živiš v USA ali v SLO? doben ni spraševal za porod otroka ali kaj podobnega…mene to ne zanima…to pride kasneje…to da je vedno več revnih govorijo
e stoletja…Ja kako je pa pri nas??? človek ki dela za minimalno plačo je že skoraj suženj…bencin skoraj 2€ kruh,meso…vse gre gor…
Seveda lahko kupis hiso, ce imas denar (gotovino). Kupis lahko karkoli, kar se z denarjem da kupiti, ampak z nakupom nepremicnine ne dobis avtomatsko dovoljenja za bivanje/delo. Nepremicnine in imigracija sta dve popolnoma razlicni in loceni stvari.
Poznanstva pri imigraciji zal nic ne pomagajo. Tudi tvoj prijatelj, ki je drzavljan, ti ne more nic pomagati. Kot sem ze zgoraj omenila, green card (dovoljenje za bivanje in delo) je mozno dobiti samo preko direktnega sorodnika, ki je drzavljan ZDA, se pravi preko moza ali zene ali strasev.
Glej, v ZDA vsako leto legalno imigrira tisoce ljudi, ki izpolnujejo pogoje za green card, se pravi, da so bliznji sorodniki drzavljanov ZDA, ali pa so zaradi svojih izjemnih sposobnosti preko delovne vize dobili green card.
Poleg legalnih imigrantov je v ZDA se nekje 10 miljonov nelegalnih imigrantov (se pravi brez vseh papirjev), po nekih podatkih naj bi jih bilo celo 20 milijonov. Tocne stevilke seveda ne vemo, ker ti ljudje niso nikjer dokumentirani. Od vseh ilegalcev jih je okrog 8 milijonov zaposlenih (sluzbe na crno) in s tem jemljejo sluzbe drzavljanom in tujcem z green card-om.
Glede na te podatke, se ti zdi, da ZDA z veseljem dajo delovno vizo/green card, vsakemu, ki si zazeli, da bi delal v Ameriki? ZDA so ena od drzav, v katere je legalno najtezje imigrirati, ker je pac imigrantov ze vec kot dovolj in dobesedno ne rabijo novih. Za marsikatere bivanje in delo v ZDA pac ostanejo samo ” ameriske sanje” (ali pa pridejo in delajo ilegalno).
Forum je zaprt za komentiranje.