Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Kakšno je življenje v ZDA?

Kakšno je življenje v ZDA?

Hi Scipio
Jaz se nimam za tipicnega slovenca ker sem prezivel vecino mojega odraslega zivljenja v tujini.V mladih letih sem tudi sam sanjal o ameriki.Moje mnenje o USA se je spremenilo v obdobju vecih let na podlagi vseh mogocih izvorov katere srecas v teku zivljenja tu v UK.. Imas prav, zivljenje ni naprej napisana knjiga a velja pravilo:” da kakor si bos postlal…………..!” V ruleto pa jaz nisem nikoli zaupal mojo usodo.V glavnem se mi zdi da imas glavo prisraufano na ta pravem koncu toda vseno ne reskiraj prevec.
Mnogo srece
Brit

Brit, tebe najbrz se ni zaneslo v ZDA, da nam tako pametne prodajas, a ne? Hahaha

Vsak po svoje, eni imajo radi socialno podporo, drugi raje zase poskrbijo. Orozje je del ameriske kulture in ce ti ni to vsec, pac ne hodis sem. Vecina prejateljev in sodelavcev ima orozje in niso zaradi tega nic slabsi ali boljsi. Kar pa se varnosti tice, edina drzava kjer so me okradli doslej je Slovenija, s statistiko se pa itak da vse dokazati. In vsaka drzava ima stvari ki te motijo in stvari ki so ti vsec, spet odvisno od cloveka. Osebno imam raje ribeye kot fish & chips, lahko pa da se spremenim mnenje.

LP iz Texasa

AMC
Si zamisljas gasilsko veselico v Rovtah, ce bi bilo orozje dovoljeno v sloveniji kot je v ZDA.Bi vsi odsli domov pred deveto uro, trezni. To bi pomenilo konec slovenske tradicionalne gasilske veselice s pretepom, se pravi se ne splaca imet tako veselico brez pretepa. Po moje bi se slovenci prostovolno odrekli nosit orozje,ha ha .
Kar se tice fish&chips pa ne bom imel besede proti posebno od nekoga ki je ni nikdar ocusil,cod je riba kot ji ni para. Cod& chips in velika kisla kumara ter pint of bitter to je zivot.
LP iz South West England
Brit

Če je slučajno še kdo zainteresiran za to temo;

Bi mi znal kdo odgovorit:
Za kandidiranje za zeleno karto ti ni treba poznati nobenega potencialnega ali dejanskega delodajalca v ZDA?
Ali se da kandidirati za zeleno karto večkrat?
Če dobim zeleno karto, kaj pa moja punca/žena, otroci?
Če imam recimo slovenski doktorat iz naravoslovja (biologija), potem kandidiram za drugačno zeleno karto?
Kako dolgo je treba živeti v ZDA, da dobiš državljanstvo?
Ali koga, ki je že vsaj 10 let v ZDA, daje hudo domotožje (imprinting iz lepih otroških dni), ali pogrešate evropejsko mentaliteto v ljudeh okoli sebe?

Najlepša hvala, še posebej se priporočam tistim, ki so ali dejansko živijo v ZDA.

LP, Janko

Pa še to bi vprašal, vsi ki ste se preselili v ZDA, koliko ste bili stari, koliko je po vašem lahko človek še star, da si v ZDA lahko najde službo in našpara za hišo?

Hvala,

Janko

Zeleno karto se da dobiti preko dela, preko druzine, kot azilant ali kako drugace:

Link do USCIS

Zelena karta je stalno dovoljenje za bivanje, izda se za dobo 10 let. Neposredni sorodniki lahko dobijo dovoljenje na podlagi nosilca zelene karte. Sam doktorat ne bo dovolj, izjemni dosezki pa so lahko razlog za pridobitev zelene karte. Za Slovence je postopek pridobitve dokaj kratek. Za drzavljanstvo je potrebno prebivati v ZDA 5 oz 3 leta, ce je to poroka z ameriskim drzavljanom. Osebno sem prisel v ZDA po 40 letu, hipoteka je lahko tudi 20 ali 15 let.

LP

vauuuuu! Mogoče še obstaja kanček upanja za Slovenijo. Razgledani ljudje, kot npr. g. Zakrajšek morajo biti ponos za državo kot tako (seveda brez velikega števila njenih prebivalcev).

LP

I pledge allegiance to the Flag
of the United States of America,
and to the Republic for which it stands:
one Nation under God, indivisible,
With Liberty and Justice for all.

Good luck!

Sicer sem jst v Ameriki bil samo na dopustu. Slisim pa od kolegov (Americani) kako se drzijo
eni boljse eni slabse, eni menjajo sluzbe. Pac kriza povsod.

Good luck!

Sicer sem jst v Ameriki bil samo na dopustu. Slisim pa od kolegov (Americani) kako se drzijo

I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands: one Nation under God, indivisible, With Liberty and Justice for all.

Good luck!

Good luck!

“American” men si pa ti kr všeč, no to kar si povedal, mi je všeč.

Slovenci smo en zarukan, narod, nevoščljiv in zaprt, no ja ampak to je tudi lahko prednost, npr tukaj bi se lahko kaka zvezda filmska (ameriška) mirno sprehajala, pa je ne bi verjetno nihče povohal…

V Sloveniji so mladi, sposobni, podjetni ljudje brez prihodnosti po večini brezposelni in že med študijem brez motivacije. Službe se večinoma dobijo z vezami in ne s sposobnostjo. Tukaj direktorji javnih firm delajo z denarjem kot, da bi bil njihov (Vegrad in drugi), tukaj reveži nimajo pravic, plačilna nedisciplina, slaba zaščita prebivalcev, kar se tiče kriminala: en Maček pijan ubil 3 ljudi, zlatar Papler šus v glavo, tud po Tivoliji zvečer se nerada sprehajam) no v centru LJ je kar OK. In kar se tiče sociale, počasi izgubljamo svojo socialno blaginjo. kar lepo zračunite kok davka in prispevkov gre od plača v primerjavi z ZDA, pa če to seštejete, dobite kar lepo vsoto v 30 letih – tok kot boste morali delati.

Kar se tiče ZDA, ne poznam življenja v ZDA, se mi pa zdi, da je preveč potrošniško naravnana, bolj mi je všeč miren in skromen način življenja, če bi šla kam bi najraje na NZ.

Ja American je mlad, odlocen,aroganten in ve kaj hoce.Na zalost je amerika polna ljudi z istim mislenjem,
Lp Brit

Ajej, večina omenja kr ene cifre in skoz neki primerjate puse in minuse. To povsod je in povsod bo. Nikjer ni raja. Je pa res,d a se človek nekje bolje počuti, nekje pa malo manj.

Jaz sem bil pol leta v ZDA in bom šel nazaj. Sigurno. In naj omenim, da ko je govora o ZDA, so OGROMNE razlike med vzhodnim in zahodnim delom. ZDA so ogromne. Ne metat vsega v en koš. Meni osebno je tam veliko bolje kot v Sloveniji oz. EU. Ljudje so bolj prijazni, odprti, ni obremenjenosti. Ja, mogoče živijo v mehurčku, ampak sem raje v mehurčku, ko pa skoz obdan z nekim drekom, ki ga tu doživljam. In don’t get me wron, Slovenija je lepa, ljudje pa … Eni so, večina pa malo manj. Žal. Tako jaz to doživljam in vidim. Aja, da še povem, da sem bil v Wyomingu.

Je pa večina ljudi zaslepljena z velikimi mesti, ki ponavadi niso kar mislimo da so. Blišč in beda. V ZDA se skriva toliko dobrih ljudi in narave, ko ljudje sploh ne znajo malo sami pobrskati. Najlažje je videti kar nam ponudi TV in ostali mediji.

No, šele ko se človek res počuti domače, potem pa se lahko začne govoriti o številkah in delovnikih ipd. Moje mnenje.

In je razlika, če se ZDA opazuje iz distance, ali greš tja kot turist ali pa tam dejansko živiš. Jaz toliko dobrih ljudi nisem spoznal naenkrat kot sem jih tam. Ali pa sem mel samo takšno srečo.

In vse je mogoče.

lp!

jaz bi tudi rad dobil kakšno informacijo glede dela in zaposlitve v ZDA.Namreč po poklicu sem avtoserviser,in zanima me točno to delo.So možnosti pridobitve službe,je možnost začeti kasneje tudi s svojo privat firmo.Mislim da so možnosti dokaj večje,pa tudi volja je do tega.

Ker mislim da je avtomobilov dokaj več v ZDA na število prebivalcev mislim da bi nekako šlo skozi.

kako je s pridobitvijo državljanstva ? v prvi vrsti me zanimajo Los Angeles,Chicago drugo pa manjša mesta,ni nekakšne omejitve glede tega.

Poznam človeka ki ima v Chicagu strica,ki je zaposlen v Chevrolet firmi.Od njega sem zvedel da je zaposlitev možna in da tudi pridobitev državljanstva kasneje.

Zaposlitev oz. pridobitev delovne vize je mozna samo za ljudi, ki so izsolani v poklicih, za katere je visoko povprasevanje, gre pa za visoko izoslan kader. Avtoserviser zal ne spada med njih. Mnozicna (legalna) imigracija v ZDA se je ze zdavnaj koncala in danes je zelo zelo tezko pridobit zeleno karto, ce nimas sorodnika drzavljana, ki te lahko sponzorira (stric te zal ne more).

aha.hvala za odgovor.

ja tudi to sem slišal za sponzoriranje in nekakšno garancijo…podobno naj bi bilo tudi v australiji.kaj pa nekateri ko se gori poročijo z državljanom ZDA,ali pa kupijo gori hišo in imajo tam lahko stalno bivališče je kaj od tega res ali je to zgolj gola laž oz. brezvezna govorica ?

Ja, green card (stalno prebivalisce) preko poroke z drzavljanom je seveda mozno dobiti (to je najhitrejsa pot do green carda v bistvu), ampak mora biti zveza seveda prava. Dokazati jim moras namrec, da si se porocil iz ljubezni in ne samo zaradi GC.

Hiso lahko v ZDA kupi kdorkoli, ki ima dovolj denarja, ampak tako zal ni mogoce priti do green carda.

aha.no to sem mislil ja da z hišo ni možno,vsaj čudno bi bilo,ker je marsikateri zmožen kupit kakšno hiško v določenem mestu,ki so zelo poceni.

kako dolgo pa traja približno potem postopek pridobitve green card in potem še državljanstvo.

imam enega znanca,ki je bil v Kanadi 14 let.to da je bil doli je že dolgo nazaj,in je rekel da že takrat je bil postopek kar zakompliciran,trajalo naj bi namreč vse skup 8 let.

Cisto odvisno, v kateri kategoriji viz dobis green card. Preko delovne vize traja vsaj kakih 6 let, obicajno se vec. Ce se porocis, dobis v manj kot 1 letu. Za drzavljanstvo pa lahko zaprosis po 5 letih od pridobitve GC oz. 3 letih , ce si porocen z drzavljanom.

aha…no sej glede poroke sem mislil…meni nebi bil problem oditi v ZDA,,prvo preko delovne vize,ampak potem se ustavi…kako ostati v ZDA,ker namreč poročit se ne moreš kar tako,moreš najdi človeka,s katerim boš živel celo življenje.

kako je pa glede s.p-ja se pravi samostojnega podjetnika…je možno to kako zalaufat ker se najde tudi takšnih,ki imajo firme po ZDA.naprimer mene zanima smer CAR DEALER-prodajalec avtomobilov…svoj privat in to je to ???

Saj ce gres delat za par let, obstaja moznost, da spoznas bodocega partnerja. Poznam kar nekaj primerov, ko so sli v ZDA na delovni ali studentski vizi pa se zaljubili in ostali. 🙂 Tako da vse je mogoce! Glede drugega vprasanja pa ti zal ne znam nic povedat. Vem samo, da je kakrsenkoli biznis tezko zacet, ce nisi prebivalec (drzavljan ali vsaj permanenet resident z nekaj kreditne zgodovine z ZDA), ker preverijo 100 in eno stvar, preden ti dajo potrebna dovoljenja. Mogoce bo kdo drug znal kaj vec povedat glede tega.

sem v tej smeri razmilšjal ja.mogoče pa se kaj uresniči. ja za privat firmo je kar problem se mi zdi…poznam enega,ki ima firmo v ZDA-ne vem točno kje…samo vse skupaj je problem…sploh ker ne moreš ostat dole in si to mirno rihtat.

drugač pa hvala za inf.

Lp!

Lahko prides s tursticno vizo za 90 dni, ce to ni dovolj potem gres v Kanado ali Mexico za kak dan in se vrnes za naslednjih 90 dni. Dokler nisi vec kot 183 dni v ZDA v koledarskem letu, ne bodo prevec sitni na Immigration Office. Kar se pa firme tice pa ni tako tezko, ce ves kaj hoces. Potrebujes pa nekaj zagonskega kapitala. Kolega je pred nedavnim odprl podjetje, in je moral za odprtje poslovnega racuna na Wells Fargo poloziti 25000 v gotovini kot garancijo, ki jo je dobil nazaj sele po 3 tednih. Ce imas pa veliko denarja (mislim da je 500k limit) in zaposlis nekaj delavcev, pa lahko na podlagi tega dobis vizo.

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close