Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Kakšno je življenje v ZDA?

Kakšno je življenje v ZDA?

@American

Ali lahko poveš kaj več o ZDA, recimo koliko traja delovnik, koliko denarja potrebuješ za življenske potrepščine za mesec dni (hrana, stroški stanovanja, kino, zavarovanja…), koliko stane registracija vozila, dobiš regres, božičnico, kako je z davkom (koliko jih imajo, kolikšen procent, davek za nepremičnino plačaš 1-krat letno v kakšnem znesku)…?

Mene zanima v ZDA samo Los Angeles, v Evropi pa Zurich. Ko diplomiram se bom odselil v tujino, če v SLO ne dobim dobre službe.

Najprej novica: takoj po diplomi se bos tezko zaposlil tako v Svici kot ZDA. Obe drzavi imata specificno imigrantsko politiko, ki takim podvigom ni naklonjena.

Kar se tice ostalega:
1. Delovnik? Kakor kje. Uraden poln delovnik je 40ur na teden. Vecina pa ima manj dopusta kot v Sloveniji. Ostalo podobno kot v Sloveniji, je pa v ZDA sirsi spekter odstopanj..
2. Zivljenski stroski? Odvisno od lokacije, zivljenskega sloga, tvojih navad, zelja, znajdljivosti, prilagodljivosti, benefits podjetja, … L.A. velja za drago mesto.
3. Registracija avta? Velike razlike, odvisno od zvezne drzave, avta, starosti, …
4. Bozicnica, regres: Praviloma ne, imajo pa nekateri razne bonuse, ipd.
5. Davki? Komplicirano; razlicni davki, razlike od drzave do drzave, mesta do mesta; na splosno pa so davki v povprecju nizji kot v Sloveniji; izjema je visja obdavcenost nepremicnin, so pa izjeme.

Se enkrat, Amerika je velika in zelo razlicna (okolje, cene…). Zivljenje v New Yorku je popolnoma drugacno od Nebraske ali Floride, tako da se na da vse v en kos stlaciti. Ce si zdrav in pripravljen delat si lahko hitro ustvaris dobro zivljenje. Je pa vse bolj dinamicno kot v Evropi. Kot so ze drugi napisali, je predvsem odvisno od tebe samega. Osebno zivim bolje kot prej na Nizozemskem, vse skupaj pa je precej bolj urejeno kot v Sloveniji. Kar se pa toasta tice, tudi Anglija, Belgija in Nizozemska poznajo v glavnem mehak kruh, takega s trdo skorjo, kot je v Sloveniji je tezko dobiti. Sluzbo je lahko izgubiti ampak jo tudi lazje dobis. Delas teden dva in ce ti ni vsec gres drugam. In karkoli si delal ti placajo, tudi uvajanje v delo. In placa je zmeraj na dogovorjeni dan, raje dan prej. Dopust je odvisen od podjetja in pri nas ga je primerljiv z Slovenijo. In ja, za pokojnino placujes sam, tako kot povsod po svetu, razlika je samo, da tukaj ti odlocas koliko bos dal za to in da vidis koliko imas, v Sloveniji pa gre to nekam v skupno vreco. Znanje geografije je spet stvar posameznikov, povem pa vam da je Evropa dalec, majhna in precej nepomembna od tukaj. Americanom je bolj pomebno glavno mesto Utaha kot pa Svice.

Hvala @American!

V Švici imam znance in prijatelje, pa še vize bodo ukinili aprila letos za nove članice EU.

Zanima me, ali se plača kaj za DV lottery za ZDA?

Za DV Lottery se nič ne plača. Je pa baje nekje 1:100 , da dobiš. Se pravi bolj malo možnosti.

Zasledil sem članek o tej loteriji iz leta 2003. Že takrat se jih je prijavilo 7,3 milijona ljudi, od tega je bilo izbranih 8 slovencev.

Country DV-2010 DV-2009 DV-2008 DV-2007 DV-2006 DV-2005 DV-2004 DV-2003 DV-2002 DV-2001
SLOVENIA 19 21 12 7 5 6 8 3 5 10

DV-2009 Oct 4, 2007 – Dec 3, 2007 9.1 million
DV-2008 Oct 4, 2006 – Dec 3, 2006 6.4 million
DV-2007 Oct 5, 2005 – Dec 4, 2005 5.5 Million
DV-2006 Nov 5, 2004 – Jan 7, 2005 6.3 Million
DV-2005 Nov 1, 2003 – Dec 30, 2003 5.9 Million

http://www.usafis.org/green_card/prev_years.asp

Ali kdo pozna koga v Tennessiju ali Kentacky -ju, morda kdo tam živi.

Rad bi vedel, kakšne so turistične znamenitosti, ki se jih da tam ogledati.

Za Elvisa vem, pa muzej county glasbe ampak da se splača narediti kakšno turo naokoli?

Hvala

primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

Jaz zivim ze 3 leta v ZDA – natancneje – Chicago, Illinois. Porocila sem se z drzavljanom in sedaj sem tu, pa ne bi sla nazaj v Slovenijo, tja se vracam samo na pocitnice, pa se to bolj redko. V sluzbo ne hodim, moz zasluzi zadosti, po poklicu je inzinir strojnistva. Imava leto in pol staro hcerkico, trenutno smo pa spet noseci 🙂
Treba je vedeti, da se zivljenje po vsej ZDA razlikuje. Popolnoma drugace je, ce zivis v NY ali kje drugje. Ce se selite sami brez koga, ki vas lahko sponzorira, vam ne bi priporocala takoj iti v New York, Los Angeles ali San Francisco, vendar manjse mestece, ki je cenejse in tudi ljudje vas bodo prijaznejse sprejeli. Kar se tice hrane, je res da je tu popolnoma drugace kot v Sloveniji, vendar se je za navaditi. Jaz ne pogresam nicesar, se pa tudi tukaj vse da skuhati 🙂
Cene hrane se prav tako razlikujejo, cisto odvisno je spet kje si. Vendar so place visje in si je v ZDA mozno privosciti vec. Jaz vam bolj tezko govorim o placah in delovnikih, ker ne delam, vendar moj moj dela po 8 ur na dan. Je popolnoma odvisno od delodajalca. In ja, res je da se delo lazje dobi kot v teh casih v Sloveniji. Ceprav ni vse zlato kar se sveti in tudi ZDA ni prostor kjer se cedita med in mleko, je prav tako kot povsod drugje, imas kar si ustvaris. Ampak jaz v Slovenijo ne grem vec. 🙂

Veš Barabara,ko bo eden to Ameriko razbil,boš govorila drugače.Amerika je sinonim za netenje vojn in vsega.Bojim se,da se bo čez noč obrnilo in ta tvoja Amerika ne bo več ista “Amerika”.Morda se ti še stoži po Sloveniji.Zarečenega kruha se največ poje.

Primer iz zdravstva v USA.Povedala mi ga je znanka,da je šel nekdo v USA na dopust.Doživel napad žolča,pred izlitjem.Nujna operacija,cena okoli 40.000 eurov.Ni bilo izbire.

Američan,grdo si napadal našo malo zemljico.Slovenci nismo tako butasti in zaplankani,kot nas predstavljaš tukaj in morda tam.
Ti si en pravi ameriški čudak.

Daj ne seri kuku. Slovenija je navadna septična jama iz katere je treba čimprej pobegniti.

> Primer iz zdravstva v USA.Povedala mi ga je znanka,da je šel nekdo v USA na dopust.
> Doživel napad žolča,pred izlitjem.Nujna operacija,cena okoli 40.000 eurov.Ni bilo izbire.
Is there a point you wanted to make?!?

American, te čisto razumem, kaj želiš povedati. Ampak vsaka nam čast, smo tako potrpežljivi, da smo sami sebi vampirji.

Zanima me, če imajo umetniki tam kakšno prihodnost?

Mene pa zanima, kako se gibljejo cene mesečnega najema manjšega stanovanja v San Franciscu? Koliko v manjših (tudi cenejših) mestecih okoli? V kolikor imate kakšen link, mi prosim pošljite.

http://www.apartments.com

Poglej na craigslist.com. Jaz placujem 1600 $ mesecno za 1B, kar je spodnje povprecje. Odvisno tudi od “neighborhood”.

Pozdravljeni,

iz zdravstvenih razlogov bi moral v mesecu aprilu ali maju v ZDA, natančneje v Los Angeles. V bistvu ni nič resnega (in niti preveč dragega), vendar v SLO se še s tem ne ukvarjajo.

Kakor koli že – kako dolgo bi ostal, bi bilo predvsem odvisno od denarja. Šel bi s turističnim vizumom, ki omogoča bivanje do treh mesecev, vendar brez možnosti dela. O pridobitvi H1B vizuma, tukaj iz Slovenije, niti sanjati ne upam, vendar zanima me, če je možno dipl. ekonomistu (enakovredno Bachelor’s Degreeju) z znanjem večih jezikov dobiti službo tam (jeziki so v bistvu edina karta, na katero lahko igram + nekaj IT znanja)? Kakšne so v bistvu možnosti? Študij še sicer nadaljujem, vendar delal bi karkoli, samo, da bi lahko tam ostal vsaj leto dni in si kril stroške.

Za kakšen resen odgovor bom zelo hvaležen.

Manj zingat pa bo, hehe

Kaksne so moznosti? Nicelne!!

A ti mislis, da bos sel v ZDA na VWP, ki dovoljuje, da ostanes v drzavi DO 90 DNI KOT TURIST, in ti bo drzava kar dovolila, da ostanes kolikor dolgo bos zelel in delal?? Te bodo po hitrem postopku deportirali, ko bodo odkrili, poleg tega pa bos dobil se vecletno prepoved vstopa v drzavo!

Visa Waiver Program dovoljuje tocno to kar obljublja – potovanje v ZDA v turisticne namene do 90 dni. Ne more kar vsak ostati kolikor dolgo hoce in poceti, kar se mu zljubi! Za bivanje in delo so vize!

A mislis, da je samo v ZDA tako?
Ce bi tujec prisel v Slovenijo na dopust in rabil nujno operacijo, mislis, da bi mu jo naredili zastonj?! Prav tako bi placal, ker ne bi bil v Sloveniji zavarovan!!

Tud v Sloveniji se da lepo zaslužit….je pa tu več možnosti, da si lahko lenoba in dobro živiš an račun države, delaš ko črnc in zaslužiš malo, delaš na črno in zaslužiš več, kot minister ali predsednik države, tu se lahko z avti vozimo vsepovsod, odmetavamo odpadke, kjekoli, nabiramo sadeže kjekoli in neomejeno, ….to je svoboda.

…Jaz drugače en mečem smet kar nekam pa tud z avtom se ne vozim vseppovsod, pa tud ne nabiram neomejno, ampak tud kaj pustim za ostale.

Zdravo!
komaj čakam, da se vrnem v ZDA in ti za zmeraj. V Sloveniji si želim delati, pa ne dobim dela. V Ameriki je to čisto drugače. Sem bila tam pol leta in vem kaj govorim. Živela sem v najcenejši državi ZDA in res, privoščila sem si stvari, ki si jih tukaj nisem mogla. Presenetilo me je tudi, da razno ZOO-ji, muzeji ipd. niso imeli vstopnine, bencin pa je itak pol cenejši kot pri nas. Všeč mi je ker ko si sprejet na eno delovno mesto, le-tega zares opravljaš in nisi “deklica za vse” kakor se to dogaja pri nas.
Vesela sem, da sem šla v Ameriko, še bolj bom ko se vrnem tja.
Glede zaplankanosti američanov: ah dajte nehat filme gledat, pa brat neke nesmiselne ankete, pa biti v šoku, ker ne vedo kje je slovenija

Hrana v Virginiji je cenejša kot v Slo (vključno z barilla špageti:). Imajo male pekarne in kruh s trdo skorjo. Moja plača pa je bila 2000 eur/mes, delala pa sem 5 ur dan, 5 dni v tednu

nery_7, kje si pa delala in kako si dobila to sluzbo? Me res zanima, kje si zasluzila 2000 evrov na mesec? Na kateri vizi si bila? Glede na to, da si bila pol leta, je bilo to verjetno ze vse prej organizirano in se ti ni bilo treba trudit z iskanjem sluzbe?
Ce je bilo tako, potem dvomim, da ves, kaksno je realno stanje. Tudi v Ameriki se trenutno zelo tezko dobi sluzbo, se je treba kar pomatrat in posiljat prosnje na 100 in en konec, da te sploh kam poklicejo na razgovor. Jaz tukaj permanentno zivim, nisem samo na dopustu za pol leta, tako da vidim kaksna je realna situacija.
Ne vem, kaksna je situaciji v Virginiji, ampak tukaj v Kaliforniji je hrana draga. Z mozem na mesec zapraviva sama toliko za hrano, kot smo v Sloveniji z mojo druzino (4 clani), tako da se mi ne zdi ravno poceni. Je pa res, da je standard visji in tudi place so visje.
Kako se bos pa vrnila za stalno? Se bos porocila?

sjw; vse potrebne dokumente, službo, nastanitev so mi uredili v STA Ljubljana. Sprejeta sem bila na delovno mesto pomivalca posode in sem zaprosila za delovno mesto kuharja (line cook), imela sem zelo proste roke, enkrat tedensko sem lahko pripravljala slovenske jedi.
Ja, prej je bilo vse organizirano.
vem kakšno je dejansko stanje, ker hodim še vedno tja na dopust in še vedno me čaka služba, ker so bili z mano zelo zadovoljni.
Virginija je najcenejša država v ZDa in tudi mene je presenetila nizka cena hrane-govorim v trgovinah in ne v restavracijah.
Ne vem še kako se bom vrnila, kakor kaže je malo daljši proces, ampak se s tem ne obremenjujem.
Poročena sem pa v Sloveniji, tako da bova skupaj šla v ZDA. V vsem tem času sem navezala ogromno stikov in nekako se bo že izšlo. Še vedno se je:)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close