Kakšno je življenje v ZDA?
mene pa zanima kakšno bi bilo življenje in kakšne so možnosti diplomiranca iz zgodovine – ameriške zgodovine, ki govori tekoče angleško, poleg pa tudi nemško in špansko, kakšne so možnosti zaposlitve in plače, ter ali si lahko s takšno izobrazbo v nekem srednjem razredu ali malo višje, v katerem mi ne bo nič manjkalo. sicer zelo dobro razumem da tako kot si boš postlal tako boš spal, in moja želja je že od 12 leta da bi se preselil v ZDA, oz. bolj natančno v kalifornijo. zanima me tudi ali mi lahko kdo tukaj pomaga najti kakšno knjigo ali neko literaturo napisano ali na internetu ali na papirju, kako delujejo sistemi v ZDA, ker konec koncev nisem “zaletav” ampak hočem dosti preučiti preden se odločim za neko stvar, moram omeniti tudi da je velika možnost da mi bodo doma omogočili okoli 30.000€ za začetek. Nisem vajen živeti na veliki nogi in bom zadovoljen z lepim stanovanjem, avtom, ter z urejenim zravstvenim zavarovanjem, ter z možnjostjo da si lahko privoščim tudi lepe stvari in kakšne počitnice. se mi zdi da je spekter možnosti v ameriki astronomski v primerjavi s slovenijo, vendar brez dela ni nič. Žal se v sloveniji niti malo ne vidim, življenje je dolgočasno. Samo to da bi živel tam, pa če tudi nebi tako dobro kot v sloveniji bi mi prineslo veliko zadovoljstvo
Tu je link za ucitelje zgodovine v high school. Bruto letna placa malo vec, kot ti bodo domaci dali za popotnico in malo vec kot je bruto letni prihodek na gospodinjstvo v ZDA. Bos pa verjetno moral narediti se magisterij.
Kako najti zdravstveno varstvo v Kaliforniji
http://www.coverageforall.org/pdf/FHCE_BC_Brochure_english.pdf
Najemnine v San Franciscu
https://sfbay.craigslist.org/apa/
Okvirni izracun zdravstvenega zavarovanja.
Ker pravis, da govoris tekoce, je tvoja prva naloga, da postanes iznajdljiv, tudi z internetom. Brez tega ne bo slo/
Predvidevam da si hotel vprasati Kaj bi se zgodilo, ce bi delal v ZDA s turisticno vizo. Nic ce te ne dobijo. Kot preostalih 8 milijonov ilegalnih priseljencev. Delo brez vize bo pa verjetno kaj kar americani nocejo delati in pod minimalno placo ki je $7.25. Ne bi imel nobenih pravic in zdravstvenega zavarovanja.Ce pa te dobijo, pa sledi izgon in prepoved vstopa v ZDA verjetno za 5 – 10 let.
LP
Poznala sem eno Poljakinjo, ki je v ZDA prisla s turisticno vizo, si nasla delo na crno in tako mirno zivela nekaj let. Rekla je, da je celo davke placevala, v kar malo dvomim. Potem je zaprosila za dovoljenje za bivanje v Kanadi in ga dobila in se odselila v Kanado.
Ce delas na crno, kot ze receno, nimas zavarovanja in prakticno nobenih pravic, in imas vecjo moznost, da te bodo delodajalci izkoriscali. Seveda vse pod pogojem, da te ne dobijo.
Tu v UK veckrat kazejo dokumentacije racij na ilegalne delavce. Na primer pridejo s policijo v restavracijo,tovarno,hotel ali kjer pac so ti ilegalci in jih poberejoter odpeljejo take kot so, ne dajo jim moznosti da vzamejo sabo niti svojo rezervno obleko. Po navadi so drugi dan na avionu v Indijo, pakistan ali tja od kjer so prisli.Karkoli imajo ,pohistvo avto,denar na banki,neplacane poloznice itd ostane kjer je. Taki kot so prisli pred 10 leti taki grejo nazaj, z nic. Ali je tako tudi v USA?
Pozdravljeni
Pred 3 leti sem v Indianapolisu,katero spada v eno izmed 12 največjih towns v zdruzenih drzavah spoznala moskega,se zaljubila vanj,sedaj ze leto ziviva skupaj .Moz je drzavljan,zaposlen ter nas samo on prezivlja,prav tako sm zaprosila za drzavljanstvo 🙂
Menim da nikakor ne morete primerjati slovenijo ter ameriko,vsaka drzava ima svoje prednosti in slabosti.
lp
Draga moja Marjanca, lepo te prosim,kdo pa primerja Slovenijo z Ameriko.Ne bi rekel ce bi rekla s Svico hahahah…..Slovenci se radi primerjamo s Svico.
UK pomeni United Kingdom(Anglija),Ali pa Zdruzeno Kraljevstvo, Velika Britanija , GB Great Britain…………………? Ali je veliko indijancev v Indianapolisu?
Ti zelim srecen zakon, vecno!
lp
bom še jaz dodal – en gospod mi je rekel, da je v Ameriki precej bolje kot pri nas. Davki so nižji, vse štima – če si tam priden imaš večje možnosti priti nekam naprej, kot pri nas. Torej že to je razlika – pri nas si lahko delaven, priden in ti država pobere ful davkov in nikamor ne prideš. Tam so pač privatna zdravstvena zavarovanja – res je sicer to pri nas tabu tem, če se o tem pogovarjamo, ampak pri nas država odreja koliko mora nekdo plačati za zavaroavnje, če nimaš si državi dolžan. Če v Ameriki nimaš zdravstvenega zavarovanja, pač nisi zavarovan. Stroški kot so elektrika, voda itd. so baje nekoliko nižji. Jaz bi želel živet v Ameriki, edino kar me odbija stran od Amerike je – kriminal. Če tam padeš nizko – si praktično obsojen živet med sodrgo – to pa ni luštna zadeva! Pri nas takih velikih socilanih razredov še ni. Ampa po moje še pride 🙂
[Če v Ameriki nimaš zdravstvenega zavarovanja, pač nisi zavarovan.Pri nas takih velikih socilanih razredov še ni . Ampak po moje še pride :)[/quote]
To lahko rece samo nekdo ki ni bolan,. Isto kot ce si mlad ne mislis na penzijo itd. Toda ko si bolan v USA brez zavarovanja pades med ,kot sam pravis, SODRGO. To je takrat ko najbolj rabis pomoc, takrat ko si na tleh, te sistem brcne v glavo.Jaz v ameriko ne bi sel zivet. To jee nevarna dezela ne samo zdravstveno.Vsi norci hodijo okrog oborozeni in se hodijo izzivjat nad divjacino v Kanado in Alasko.. In saj ves, ce imas pistolo za pasom jo bos uporabil. Pa ne name ker me ne bo tam.z zavarovanjem al pa brez! Amerika je dobra kot zaveznica v casu vojne, in to je to.
lp
Takih je bilo ogromno, vsaj pred 11.septembrom si lahko šel na občino in si dobil Social Security number, kar je osnova za vse. Lahko si odprl firmo, delal, plačeval davke, naredil izpit za avto. Tudi če te je ustavila prometna policija, niso vedeli, da si na črno, niso imeli povezav z imigracijsko.
Vem, da se je potem to bolj zaostrilo, samo včasih se je pa res dalo.
Takih je bilo ogromno, vsaj pred 11.septembrom si lahko šel na občino in si dobil Social Security number, kar je osnova za vse. Lahko si odprl firmo, delal, plačeval davke, naredil izpit za avto. Tudi če te je ustavila prometna policija, niso vedeli, da si na črno, niso imeli povezav z imigracijsko.
Vem, da se je potem to bolj zaostrilo, samo včasih se je pa res dalo.[/quote]
Sedaj moras za voznisko dovoljenje prinesti potni list, vizo in potrdilo o zaposlitvi, ce je viza delovna. DMV je racunalnisko povezan z Homeland Security (vem, ker sem moral dvakrat priti, ker niso mogli vzpostaviti povezave prvic) in preverijo tvoj status.
LP
najmanj $250.000. ko carinikom na letasliscu poves, da si prisel zivet v ameriko, najprej cez terminal potegnejo tvojo kartico, da vidijo, ce je gor vsaj toliko. ce je manj, te ne spustijo cez. ce imas pa na kartici vsaj $750.000, ti pa ze na meji dajo green card. ce ims vsaj $1.000.000 pa avtomatsko dobis drzavljanstvo.[/quote]
Mene pa zanima koliko je to res?Ali drži ali ne?
najmanj $250.000. ko carinikom na letasliscu poves, da si prisel zivet v ameriko, najprej cez terminal potegnejo tvojo kartico, da vidijo, ce je gor vsaj toliko. ce je manj, te ne spustijo cez. ce imas pa na kartici vsaj $750.000, ti pa ze na meji dajo green card. ce ims vsaj $1.000.000 pa avtomatsko dobis drzavljanstvo.[/quote]
Mene pa zanima koliko je to res?Ali drži ali ne?[/quote]
Delno drzi. Lahko dobis dovoljenje za bivanje kot podjetnik:
Entrepreneurs (and their spouses and unmarried children under 21) who make an investment in a commercial enterprise in the United States and who plan to create or preserve ten permanent full time jobs for qualified United States workers, are eligible to apply for a green card (permanent residence).
Up to 10,000 visas may be authorized each fiscal year for eligible entrepreneurs.
You must invest $1,000,000, or at least $500,000 in a targeted employment area (high unemployment or rural area). In return, USCIS may grant conditional permanent residence to the individual.
A si še v USA?
jaz sem bil 2009 samo za 2 meseca, sem delal v bmw NC, pa zdaj razmišljam, da bi e preselil.
Če vidiš, mi prosim pošlji mejl dak.jurij@gmail.com
l.p.
Ali vidis kaj pravi AMC1 in on ima prav taka je amerika. To je kapitalizem in overdrive, pretiravan kot je komunizem bil na Kitajskem in Rusiji. Kaj ni to ogabno , podlo in neclovesko. Za denar dobis vse v USA in to takoj. Nihce se ne briga samo da lahko placas. Toda zavedaj se, da, ko, ce pa zmanjka denarja se tudi noben ne zmeni, briga ko crkavas v jarku. Mogoce se bos znasel v bolnici za revne, kjer te bodo okradli se za tistih par dolarjev ki jih skrivas v gatah.V teh bolnicah nimajo zdravil in orodja, naprav itd. Tam imajo nekaj nun ki te tolazijo v imenu boga. Amerski sistem je ustvaril neverjetno bogate in neverjetno revne sloje. Revni sloji se prebijajo skozi zivljenje na vse mogoce nacine v glavnem s kriminalom. Amerka je rodila najbolj podle in brezcutne morilce na svetu. Amerika je dokaz kaj se zgodi ce das ljudem prosto roko. Amerika je zasla predalec na desno kot Rusija predalec na levo.Toda jaz sem vseeno raje v Rusiji kot Ameriki.
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.