Kakšno je življenje v ZDA?
Ja ce je bilo prej vse organizirano, potem res ni panike. Ce pa si moras sam poiskati sluzbo, pa verjemi, da ni lahko; je situacija podobna Sloveniji.
Kako pa nacrtujes priti do zelene karte (brez nje namrec ne mores ziveti v ZDA)? Ce ne nameravas studirat na studenstki vizi ali delati na delovni vizi, potem vama z mozem ostane samo se DV lottery. Ostalih moznosti nimata, ne glede na to, koliko imas stikov, ker ti pri pridobitvi zelene karte ne morejo pomagati.
Že 2x sem bil v Ameriki kot turist in sem se zaljubil. Še posebaj v San Diego, CA in Miami, FL. Sem še mlad, samski, zaposlen za nedoločen čas in brez privarčevanega denarja in imam veliko željo se preseliti v ZDA, ker je tukaj življenje dolgočasno in to nisem vedel dokler nisem videl Amerike. Vendar nimam pojma kako in kje začeti…prosim za cimvec informacij; kje na internetu najti delo, stanovanje…???
Hi American
Mlad, zdrav in American Dream. Pocasi si pridobivas negativnou reputacijo na tem forumu ,kot sem si jo jaz sam.Te kar vidim kako uzivas, imas prav pac zakaj ne?Tam je na milijone imigrantov ki so uspeli ziveti american dream. Tu v angliji se veliko ve kako je v ameriki, posebno ko dream postane mora. In vedno je ista pesem, Prodajo hiso v UK in se cela druzina seli v US tam zacnejo bisnis, otroci zrastejo se vrnejo v uk ali drugam potem en od starsev zboli.Zavarovalnica placa ene dve leti ali celo pet potem je pa bajta in koncno se vrnejo,brez vsega, domov v uk kjer je zdravljenje zastonj. Ameriski kapitalizm je sel v nasprotni extreme in meni je dobesedno ogaben, kako se bogatasi tam preseravajo. filmski igralci na vladi in podobno.Edina dobra stran amerike je da smo zavezniki v primeru vojne, in da je interesantna dezela,narava. Govoris o privatnih penzijah itd jaz bi se manj zaupal mojo penzijo tam nekemu zidovskemu podjetniku v ameriki kot slovecu v slovenskem podjetju. Smo ze doziveli tu v uk koliko so vredne ne- drzavno garantirane privatne penzije, ko gre firma v iztok. Moja je drzavna, hvala bogu!!!!
Ko sem bil mlad sem sel po svetu, jebal se je men za penzijo ,zdravstvo, politiko,belo ali crno. Toda jaz sem imel baje sreco,ne pameti , da sem koncal tako kot sem, mislis da jo bos ti tudi imel………???
LP in mnogo srece.
Britishman
Upam, da se bo vse vec ljudi zamislilo ob tem vprasanju, kjerkoli ze zivijo, ker je bolj aktualno kot si vecina predstavlja.
Kar pa se mene tice, srece “na sreco” ne bom potreboval, ceprav se je ne bom branil. Na sreco sem ze mlad spoznal funkcioniranje sistema v Evropi in ZDA. In za razliko od podrejene vecine sem se mu prilagodil. Tako bo tudi “penzija” rezultatom primerna. Privatna. Osebna. Dobra. In zgodnja. 🙂
Se bo pa res marsikdo “vrnil” praznih rok. Dvomim le to, da ga bo “doma” pricakalo kaj brezplacno, penzija ali zdravnik.
Iz cesa si diplomiral? Delavne vize lahko dobijo ljudje z dolocenimi poklici, ki jih v ZDA primanjkuje (recimo v zdravstvu), zelo visoko izobrazeni ljudje, ljudje s posebnimi znanji (prevajalci arabscine recimo), znanstveniki, umetniki itd. Poklici, ki jih je ze tako dovolj, ne pridejo v postev. Delodajalca delovna viza kar dosti stane, tako da investirajo v to, ce se jim res splaca (imajo nek profit od tebe). V glavnem, delodajalec, ki zate vlozi peticijo, mora dokazati, da v ZDA ni nasel ustrezne osebe (drzavljan ali permanenti rezident ZDA) za to delo. Poleg tega so delavne vize vecinoma neimigrantske, green card preko delavne vize ne dobis avtomatsko, tako da moras po izteku vize zapustiti drzavo. Tukaj si lahko preberes malo vec o delavnih vizah.
Ja res je. Tudi v ZDA je nezaposlenost visoka, tako da delavne vize ne dajo vsakemu, ki si zeli delati tu. V bistvu je do green carda (dovoljenje za stalno bivanje) najlazje in najhitreje prit preko direktnih sorodstvenih vezi (moz, zena, starsi, otroci), ali pa green card lottery, ce imas sreco, da zadanes in potem dejansko dobis visa number. Vse drugo traja. Vize so zacasne in ne dovoljujejo bivanja za stalno.
Živim v ZDA že nekaj časa in verjetno bom tudi v prihodnje (dosedaj s premori, zaradi papirjev jasno). Pred kratkim so malo zrelaksirali pridobitev B1 vize (pol leta) in HB1 (dovoljenje za delo tri leta). Jaz upam, da mi uspe čimprej dobiti eno izmed teh dveh, zaenkrat zgleda, da ne bo težav. Rabiš pa kontakt (podjetje), ki te povabi/garantira zaposlitev za čas vize. Mladi, sposobni in izobraženi z malo truda tak kontakt hitro dobijo. No, jaz sem v IT-ju in moram reči, da je šel ta prvi del kar gladko skozi. Če dobim HB1 vizo, potem do green carda ni več tako daleč in ko je enkrat green card, je državljanstvo ‘za ovinkom’. Eko, to so moji načrti in primarni cilj je ameriško državljanstvo.
Kako se živi? Prav fino, če nisi ravno neizobražena delovna sila (kuhinje, gradbišča, etc.), pa tudi takrat se da peljati, mislim da lažje kot v SLO, če govorimo o legalnih oblikah zaposlitve. Seveda je resnica to, da je za malo denarja malo muzike (junk food, slabo zavarovanje, itd.), ampak cilj vsakega mora biti, da spleza višje. Kaj je poceni glede na SLO? Vsake vrste roba – tehnična, cunje, čevlji, pohištvo, avti, benz, hiše… Kaj je drago? Kvalitetna hrana in pijača, zavarovanje oz. storitve nasplošno, poleg tega pa tudi dosti odvisno od lokacije. Sam živim v neposredni bližini San Francisca v Kaliforniji in temu ustrezne so cene (pa tudi plače).
Navdušen sem nad odprtostjo ljudi, strpnostjo tako v osebnem življenju kot recimo na cestah (tam voziti avto je prava milina v primerjavi s kakšno Ljubljano, kjer ti žmigajo in trobijo ob prvi priliki). Ljudje so dost ustrežljivi, tako na delovnem mestu kot v kolegialnem smislu. Všeč mi je tudi t.i. talilni lonec, tu okoli imam ogromno ljudi iz latinskih držav, azije, evrope in vsi se lepo štekamo. Smo drugačni, v določenih pogledih nekompatibilni, ampak dost dobro funkcioniramo. Vsakič, ko prispem v SLO se zgrozim nad zateženostjo, jamrarijo in osornostjo ljudi. Tudi, če človeka ne poznaš, si lahko do njega prijazen! Ampak Slovenci še nismo tam, verjetno dosti vpliva tudi naša mračna zgodovina.
Lepo se imejte še naprev:-)
Lep pozdrav iz Silicijeve doline
Kako dalec je do green carda, je odvisno v kateri kategoriji si. Dolocene kategorije so “current”, vecina pa caka tam nekje 5 let ali vec na green card. Za drzavljanstvo lahko zaprosis po 5 letih (izjema so zakonski partnerji drzavljanov ZDA, ki lahko za drzavljanstvo zaprosijo po 3 letih) od datuma, ko postanes Permanent Resident. Tako da vse skupaj traja nekje 10, 11 let (ali vec) do drzavljanstva, za kar pa ne bi rekla da je ravno “za ovinkom”.
Drugace pa se strinjam s tabo. Zivljenje na splosno je dokaj drago, Kalifornija je pa itak med najdrazjimi zveznimi drzavami (med top 3, ce se ne motim). Slovenci smo v primerjavi z Americani res zatezen narod. Tukaj te vsak pozdravi, poklepeta s tabo, ti zazeli lep dan itd., medtem ko se v Sloveniji ljudje neznancem raje izognejo, kaj sele da bi izmenjali kaksno besedo.
Scipio
Mi vse vemo kako se zivi ce imas dobro placo,dobro lokacijo in dobro zdravje. Vsi ki zivite v USA samo opisujete lepote zivljenja. Povej nam kako je ko se znajdes na socialni podpori v USA namrec sele takrat se pokazejo vrline drzave in ljudi okrog tebe. Me zanima koliko kolegov is Silicon Valley te bi prislo obiskat v tisto stanovanje ki ti ga prideli USA-SSI v kaksnem umazanem predelu SF.V Silicon Valley niti na obisk nebi smel vec priti, ali ne?
Jas zivim v UK ki ima eno od najboljsih socialnih sistemov na svetu in kljub temu zivljenje na socialni podpori v uk ni vredno ziveti, kaj je sele v USA. Seveda nihce ne gre v USA z namenom ziveti ne socialno podporo, toda se zgodi.Ti govoris o prijaznosti ljudi do tujcev, kaj ne bos prijazen, ko ves da vsak ta drug ima pistolo v zepu.Tam ni pretepov kot na gasilskih veselicah v sloveniji.se manj kot jih kazejo v svojih Holywoodskih kavbojkahPoleg kriminala, in neenakopravnosti je zame dovolj razloga, da nebi nigdar sel zivet v USA, kjer samo denar govori.
Lp Britishman
Dobro jutro, naj rečem samo, da je moj življenjski moto videti rešitve, ne pa probleme. Kako je živeti na socialni podpori me ne zanima v toliko, da bi šel in si prebral pogoje, zneske, itd. Sem pa prepričan, da nikjer na svetu ni lepo biti na socialki. Mislim tudi, da je neumno migrirati nekam s ciljem živeti od podpore in računati na pomoč države. Migriram zaradi lepšega življenja in boljših možnosti za naprej. Kar je zame pomembno, je to, da sta moj trud in moje znanje ustrezno plačana in glede na moje izkušnje je to razmerje v ZDA dosti boljše kot v SLO. In še, morebitne zaplete okrog papirjev (green card štorija) bom reševal sproti, ne glede na trajanje postopkov. Kot sem rekel, državljanstvo je moj končni cilj.
Peace,
scipio.
Ja, itak, ja. Ves, hollywoodski filmi niso vedno prikaz realnosti in ni vsak American pripadnik tolp. Za nekoga, ki ZDA ni videl niti od blizu, si kar precej pameten.
Cisto iz radovednosti, ce smem vprasat, zakaj ti je to koncni cilj? Gledas na to kot nek dosezek v zivljenju? Jaz recimo imam greencard, kmalu bom lahko zaprosila za drzavljanstvo, ampak se mi zaenkrat niti najmanj ne mudi.
>Cisto iz radovednosti, ce smem vprasat, zakaj ti je to koncni cilj?
Ni nobene misterioznosti :-). Želim si postati Američan. Uradno in poštemplano. Land of the free and home of the brave ;). Že od zgodnje mladosti me povsem fascinira zgodovina ZDA vključno s prvimi kolonijami. Folk je kar šel in pustil vse za sabo ter ustanovil novo družbo, temelječo na prostem trgu, vladavini prava in demokratičnih načelih. Za tiste čase izjemno napredno. Ne morem verjeti, da so že več kot 200 let nazaj sprejeli ustavo, ki je na tak daljnoviden način uredila različne veje oblasti, da niti ena ne more postati premočna/diktatorska. Checks and balances. Prav zanimivo je, kako lahko narod imigrantov doseže tako veliko. Želim biti del tega in to tudi podariti svojim otrokom.
Peace,
scipio.
OK,OK ne prevec pretiravat Scipio , vsi poznamo zgodovino ZDA in vsi vemo da si ves navzdusen nad ameriko saj ti je koncno uspelo priti v dezelo tvojih sanj. USA je se danes dezela pustolovcev ki lovijo tisti american dream s razjiko da dream ne obstoja vec, ostalo je le veliko pustolovcev. Je naivno misliti, da bo sreca vedno na tvoji strani. Na kaj mislim ni izguba sluzbe ali bolezen, ker v obeh primerih se lahko se vedno vrnes domov, kaj mislim reci je, da se na primer znajdes na napacni strani zakona in koncas v death rowu od koder ne bos nikdar vec prisel domov ali pa kamorkoli drugam. V USA veliko,vec kot drugje po svetu,si lahko kupis pravico, vec denarja vec pravice, Osebno amerika zame nima privlacnosti toda ti mislis drugace in vsaka ti sreca v USA.
Lp Brit
Seveda obstaja kriminal. Pokazi mi eno drzavo, kjer kriminala ni. Zrtev lahko postanes kjerkoli na svetu, ne samo v ZDA.
A to je tvoj argument, zakaj je zivljenje v Ameriki slabse? Ce sreca ni na tvoji strani, se lahko znajdes na napacni strani zakona? Ce enega zastihas recimo, “sreca ni bila na tvoji strani”? Kdo pa gre kamorkoli zivet z mislijo, da bo morda pristal na napacni strani zakona in nekoga umoril? In kaj ima to zveze s sreco? Ce si tako primitiven, da nekoga umoris, to ni samo tvoja nesreca, ampak je nekaj hudo narobe v tvoji glavi. Kaznovan bos pa za to kjerkoli, ne samo v ZDA.
Mimogrede, ce v UK “sreca ni na tvoji strani” in se znajdes na napacni strani zakona ter nekoga umoris, ne bos pristal na death rowu, bos pa do konca zivljenja sedel v zaporu, od koder tudi ne bos vec prisel domov ali kamorkoli drugam.
Pozdravljen “Brit”, jaz nikjer ne trdim ali zahtevam, da so ali da bi morali biti moji pogledi splošno sprejeto dejstvo. Jasno mi je poznan odpor večine Slovencev do ZDA. Ampak jaz se s tem ne obremenjujem in sledim svoji pameti. Tudi moji lastni starši, otroci socializma, so me vedno opozarjali pred pokvarjenostjo ZDA in njenem izkoriščanju lastnega prebivalstva. Ter se posmehovali mojim mladostniškim sanjam. V glavnem, jaz sem zrasel, sanje so ostale.
Glede možnosti, da se mi kaj zalomi, da ne bi imel sreče in podobno. To je riziko, ki ga mora vsakdo sprejeti v svojem življenju, pa četudi nikoli ne pokuka izven svojega rodnega mesta. Shit happens. Pomembno je, kaj narediš, ko padeš po tleh. Se pobereš in skočiš še dlje ali obstaneš na mestu? Ni mi jasno, kaj povprečen Slovenec toliko premleva “kaj bi, če bi, ko bo …”. Življenje ni vnaprej napisana knjiga, je bolj kot ne ruleta, ki jo lahko s trudom in znanjem zavrtimo v svojo korist, lahko pa tudi ne. Če poskusiš, lahko uspeš. Če niti poskusiti nočeš, potem uspel zagotovo ne boš.
Seveda. Ampak moj point je bil, da zakaj bi nekdo ob selitvi kamorkoli razmisljal, kaj se bo zgodilo, ce bo tam obsojen umora? Ce si posten clovek, se nimas tega kaj bati, ni res? Meni umor na kraj pameti ni padel ko sem zivela v Sloveniji, niti zdaj, ko sem v ZDA, kaj sele da bi se obremenjevala s smrtno kaznijo. In ljudi v ZDA ne pobirajo kar z ulice in po krivem obtozujejo umora. Poleg tega te ne vrzejo v plinsko celico, pa smrtna kazen tudi ni kar avtomatska za umor (vecja verjetnost je, da dobis dosmrtni zapor), poleg tega pa se smrtna kazen ne izvaja v vseh zveznih drzavah. V glavnem, smrtna kazen je slab argument, zakaj naj bi zivljenje v ZDA bilo slabse kot kje drugje.
Forum je zaprt za komentiranje.