Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Kakšno je življenje v ZDA?

Kakšno je življenje v ZDA?

Kakšno je življenje v ZDA? Kaj je tam boljše kot pri nas in kaj je tam slabše kot pri nas?

Nekje je ok, drugje ni, odvisno v kakšnem smislu misliš … Če mene vprašaš je življenje v Sloveniji z večih vidikov veliko boljše kot življenje v Ameriki. Amerika je “Amerika”
le na papirju.

Kaj vem, mislim, da imas tam vec moznosti za uspeh in za propad, odvisno za kaj si bolj nadarjen.

… kod da bi kdo drug vprašal, kakšno je življenje v Evropi.

Pozitivne strani ZDA:
– Obstajajo kotički, kjer se lahko skriješ v popolno osamo;
– Angleško (tj. en sam jezik) se govori na območju, velikem kot evropska celina v celoti;
– Ni se treba učiti drugega jezika, če greš v drugo zvezno državo, kar pomeni, da je tudi službo lažje iskati v drugi zvezni državi ZDA (če si tam zaposlen) kot pa v drugi članici EU;
– Če te pozimi zebe, greš lahko na jug, ne da bi imel zaradi tega težave s komunikacijo;
– Ena valuta v vseh 50 zveznih državah;
– V okviru ZDA so tudi Havaji;
– Nižji davki kot pri nas.

Negativne strani ZDA:
– sme se nositi orožje;
– zdravstveno zavarovanje je samo privatno in je zelo drago;
– za pokojnino moraš varčevati sam;
– dovoljene so ustne odpovedi;
– veliko več je umorov na 1000 prebivalcev kot v Sloveniji;
– rasna in druga diskriminacija je še vedno prisotna.

Vedno sem sanjal, da bi živel v New Yorku; že odkar pomnim. Zdaj, ko sem to doživel in se vrnil domov … sem mnenje močno spremenil. Mesto je čudovito, takoj bi šel še enkrat in vem, da bi se imel čudovito, a da bi živel tam … hvala lepa. Mesec ali dva in ga imam dovolj za nekaj časa 😀

@Mr.Gaga: po moje je tako z vsemi kraji po svetu, ki se nam na prvi pogled ali kot turistu zdijo raj na zemlji. Dokler nekje ne živiš nekaj časa, ne moreš vedet. Potem je pa lahko slika čisto drugačna.

Nesmiselno je govorit o “Ameriki”, ker to pomeni tako NY kot npr. Oklahomo, ranc v Teksasu ali stanovenje v LA.. miljon razlicnih stvari. Odvisno koliko denarja mas. Odvisno a si bel ali crn ali gej ali strejt.. Poznam ljudi, ki zivijo krasno zivljenje, v ogromnih vilah, zasebne sole, hude sluzbe, potovanja in zurke za vikend in poznam ljudi, ki zivijo v bednih stanovanjih in delajo za par sto dolarjev ko norci in si ne morejo privoscit zdr.zavarovanja itd.
Skratka, zivljenje zna bit res sanjsko, ce mas denar. Ce nimas in ce nimas osnove da si ga ustvaris (izobrazba, veze, izkusnje, sreca..) zna bit pa kar trd kruh. Skoraj bolj kot pri nas si upam trdit.

Če imaš dve roki in dve nogi ter nekaj pameti, ne boš lačna ne tam ne tu pri nas. Za kaj ekstra pa je, po mojem mnenju in nekajletnih izkušnjah, čez lužo neprimerno več možnosti. Tako v smislu privatništva kot v smislu plačanih služb. Pri nas gre na primer vse preveč služb preko vez. Tisti, ki imate ambicije in želite malo višje rangirano službo, točno veste, o čem govorim. Kakorkoli, meni se odpirajo določene opcije za vrnitev v zda in srčno upam, da mi bo uspelo. Tukaj ni ničesar zame.

ne poznam odgovora, poznam pa kar nekaj ljudi, ki se je vrnilo iz Amerike v Slovenijo in so tu bolj zadovoljni.

Tole lahko mirno napišeš tudi za Slovenijo. Ker kdor je danes mlad si bo definitivno moral sam privarčevati za pokojnino. Kdor se slepi da ne, bo na starost gadno najebal.

Billu po moje ni hudega…

odvisno od veliko reci

amerika sux.
kolega iz chicaga pravi da smo lahko srečni tu v europi, da bi takoj prišel živet sem.

____________________ [b]404 Not Found[/b] [i]nginx/1.6.2[/i]

Odvisno jst jih poznam precej, ki so zadovoljni v Ameriki. Poznam pa tudi eno punco, ki je prisla zivet v Anglijo, ker se je zaljubila v angleza. Sem bil pri njih na obisku in je kul. 🙂

Čeprav jamramo ko sto vragov in govorimo, da naša država ni socialna, je tam šele vrag. Javno zdravstvo je bolj tako, ker moraš imeti kar dobro zdravstveno zavarovanje, da ti krijejo stroške zdrvaljenja, če kdo slučajno resneje zboli. Prijatelja sta morala vzeti kredit, oziroma dodatno zavarovanje kljud precej dobri zdravstveni shemi v službi, da bosta lahko speljala zdravljenje svojega bolnega otroka (rak).
da ne govorimo o pordoniškem dopustu. Pri nas smo doma eno leto, v ZDA pa cca 3 mesece, čeprav mislim da sem nekje brala, da so zdaj celo zmanjšali čas.
Socialne pomoči ne dobiš, če si lastnik česa vrednega. Ti bodo rekli: najprej prodaj avto, hišo, potem pa pridi nazaj po socialno pomoč.
Cele dneve delajo, futr je baje za zjokat: sama zmrznjena hrana, kruh jedo menda večinoma v obliki toasta, navadnega kruha ni oziroma je drag kot pes, zelenjava nima nobenega okusa…
Je pa bencin cenejši, avtomobili ravno tako. Tudi nepremičnine niso tako drage kot pri nas, bajte v glavnem delajo iz lesa.
Vse ima svoje pozitivne in negativne lastnosti. Mene osebno ne spraviš tja za noben denar, sodeč po pripovedovanju prijateljice, ki tam živi in sorodnikov, ki živijo v Kanadi, imamo “Ameriko” tukaj. Bi pa šla 1x, pa ne zaradi velemest ampak njihovih nacionalnih parkov: Yellowstone, Yosemite.

Niso ga zmanjšali, že dolgo je 6 tednov. TEDNOV, ne mesecev. 1,5 meseca. Svinjarija. Je pa res, da so ženske tudi samo doma, ker mož lahko dobro zasluži.

Uh kako nalagate. Sami poznavalci, a ne?

V ZDA ti je tako kot si postiljes.

Slovenija je mala drzavica s smesno malimi moznostmi. Samo je vecina prevec zaplankana, da bi se tega zavedala. Koliko izvodov knjige lahko proda slovenski pisatelj? Kaksen je domet slovenskih igralcev, glasbenikov, …? Kaksne moznosti ima strokovnjak v Sloveniji? Kaksne moznosti imajo slovenska podjetja? Kaksen je domet www strani v Slovenscini? Med cem vse lahko izbira Slovenec, ki zeli ostati v Sloveniji? Kje vse lahko zivi, kje vse lahko dela; kako lahko zivi, kako lahko dela; … A se sploh zavedate kako omejeni ste v tej Sloveniji? Omejeni v moznostih, omejeni v duhu? Malo morgen se zavedate…

V ZDA ti je tako kot si postiljes. Nekdo bi rekel, kot v Sloveniji, a ne? Hahaha. Ja, samo da je spekter moznosti astronomski. A se sploh zavedate kako velika drzava so ZDA? Kje vse in kako se lahko tu zivi? A veste koliko svetovno znanih korporacij ima svoj sedez v ZDA? Ni da ni!
Ampak noben ne izbere za vas idealne poti namesto vas in nic ne pade samo od sebe z neba. Se je treba kar lepo izboriti za tisto kar si zelite. Delati tako z glavo kot rokami, ker konkurenca je v primerjavi s Slovenijo strasna.

Ne, ZDA niso idealna drzava, in to ne glede na vase druzbeno, ekonomsko ali politicno prepricanje. Tako kot Slovenija imajo tudi ZDA se pa se svojih problemov. Nekateri so povprecnemu Slovencu znani, nekateri tuji.

To nabijanje o zdravstvenem zavarovanju, pokojnini, porodniski, kar vecina tako dovolj ne razume, pove precej o razmisljanju opranih mozganovov povprecnega ponosnega Slovenca. Za “drzavo”, podjetnike, “bogate”, … misli, da so socijalna ustanova, katerih skrb je njegova dobrobit.

Ja, “res”, hehehe, v ZDA je zelenjava brez okusa, sadja sploh ni za dobit, meso delajo le se v laboratorijih; namesto kruha jemo le se “slovenske” toaste; zivimo v lesenih barakah in vsakih par leti postavimo novo, ker nam je staro veter odpihnil; ce zbolimo se kar za prvo vrbo obesimo, ker nimamo za zavarovanje; po ulicah ne hodimo, da se nas ne bi kak “lovec” s pusko lotu; krizarjenja po svetu so polna evropskih upokojencev, ker si ameriski se za toast niso uspeli privarcevati; za razliko od Slovenije je rodnost v ZDA tako nizka, da se malo pa bodo Americani izumrli zaradi preskromnega porodniskega dopusta; ce govoris slabso Anglescino, te vsepovsod diskriminirajo kot se spodobi za “cefurje”; uradnikov se izgogibamo kar le lajajo na nas; namesto restavraciij imamo fast food; …

Za letosnje novoletne praznike bo 92 milijonov Americanov, ~1/3 prebivalcev ZDA, odpotovala kam vec kot 80km stran od doma; od tega jih bo 10% potovalo z letalom. Saj veste, to so isti Americani, ki se Ameriko ne znajo pokazati na zemljevidu sveta, zelo koristno znanje ponosnega povprecnega Slovenca. Skoda le, da mnogi se za bencin za tako pot nimate, ste pa vseeno ponosni, da ste se parkrat v zivljenju ze zapeljali 50km do meje z drugo drzavo. Ampak prepotentnezi vseeno zamerite omejenost povprecnemu butastemu Americanu, ki se se ni podal izven meja ZDA, pa ceprav le ta potuje dosti vec in dlje od prepotentnega Slovenca.

Ah, se mi vec ne da; grem raje spat. Saj veste, se je treba spocit, da bom lahko se naprej delal 24/7, da bo za zavarovanje in toast. Hahaha…

Dajte se no zresnit.

A ni Michael Moore omenil v eni od svojih knjig, da ima le 9% Americanov potni list? Ce zaplankan potuje do drugega zaplankanca, bosta oba se vedno samo zaplankana.

Populisticno nabijanje…

Americani smo lahko vse do 2009 prestopili tako kanadsko kot mehisko mejo tudi brez potnega lista. Nismo ga potrebovali niti za Guam, Samoa, Puerto Rico, Virgin Islands, … mnoga krizarjenja po Karibih, …

Prenesimo to na Slovenijo.
Koliko Slovencev je ze pokukalo iz Evrope in pocitniskih destinacij okoli Mediterana? 9%? Aha, you wish.

American, iz Slovenije

Američan, ne vem, zakaj je treba tko agresivno napadat Slovence. Kot da smo zdej pa vsi zaplankani, pa smo v življenju uspeli pridet samo do Fernetičev. Mislim halo, človek, nehaj napadat ljudi za brezveze. Pač napišeš svoje mnenje o Ameriki in gotovo.
Jst zadnja leta opažam, da potuje ogromno Slovencev. Povsod po Aziji, kjer sem že potovala, sem srečala kakšnega Slovenca, pa nas je relativno malo. Če pa človek potuje samo po Evropi, ga pa zato tud ne moreš linčat. Nekateri preprosto nimamo želje po tem, da bi potovali po Ameriki, gremo pa zato kam drugam.

Minusi ZDA so: visoki stroški zdravljenja, če hudo zboliš, kriminal, kratke porodniške, visoke šolnine. Plusi pa: veliko možnosti, da si najdeš službo, mladi diplomanti službo dobijo prej kot v SLO, nižje cene nepremičnin.
Pri nas je najhuje to, da si človek z minimalcem ne more privoščiti niti zdrave hrane za čez mesec, ker mu gre skoraj vse za položnice. Kako naj potem še do svoje nepremičnine pride?? Razmerje plača:cene živil:cene nepremičnin so pri nas bolane. Tega v ZDA ni.

Nobenega ne mislim lincati. Se najmanj pa popotnike. 🙂

Vsak si naj misli kaj zeli, potuje ali ne, in po svojih kriterijih vidi pluse in minuse.

To kar vam pa lahko jaz povem je, da Slovenci radi nakladate. Tudi ti draga cc_c, nakladas z dragimi stroski zdravljenja, brez da bi se zavedala kako zdravstvo v ZDA fukncionira, poznala sistem zdravstvenega zavarovanja, deductible, out-of-pocket max, opcije, moznosti brezposelnih, itd. Za zadnje korenite spremembe zakonodaje pa se slisala nisi. Se hujsi ste od butastih Americanov.
Kar se kriminala v ZDA tice, 90% ga je vezano na gangs in soseske katere povprecen american v zivljenju se povohati ne rabi. V preostalih 90% ZDA pa je varneje kot v Fuzinah. Lahko iz prve roke povem.

Sicer pa se gospodarska kriza v ZDA iz leta v lepo poglablja, tako kot v Sloveniji, in ze dolgo ni kar tako priti do zaposlitve.

Se podpišem pod izjavo, res tam res velja ‘kakor si boš postlal tako boš spal’. Če si dobro motiviran in nimaš vez se pri nas z precej truda zvlečeš v povprečje, sicer še to ne. Pri njih z enako truda skoraj med zvezde. Glede zdravstvenega zavarovanja: malo odprite svoje lepe očke in poglejte resnici v oči – je pri nas zdravstvo res tko oh in sploh? Na papirju je, v reali… sem pogledala na izplačilko, več kot polovico zneska katerega plača podjetje dobi država, v zda pa le manjši del. S to razliko si lahko omogočiš kar lepa zavarovanja. Pri nas ljudje umirajo (npr za rakom), ker nimajo denarja za privat zdravnike, družbeni so pa taki kot so. Če imajo srečo, da ga družbeni pravočasno odkrijejo, pa tudi pri nas nekateri že vzamejo kredit za to…

ZDA površina 9,826,675 km2 Slovenia 20,273 km² . Že zaradi tega ne moreš delati primerjav. Jaz še nisem bil v Ameriki, pa vendar mislim , da mi capljamo za njimi 30 let nazaj. Upam da zadanem maja 2011 na DV Lottery.

Ja v USA je res groza. Javno zdravstvo je tako, da si moreš kredit vzet, če se hočeš zdravit, za jest je sam fast food…. Ja pri nas pa nimaš možnosti kredita dobit za zdravljenje (dobijo ga lahko tisti, ki imajo tak al tak dovolj), naše javno zdravstvo pa je katastrofa, tak da lahko crkneš, ker se ne moreš DOBRO zdravit (ne nakladat, da to ni res, ker imamo več grozljivih izkušenj z našim zdravstvom- v dveh primerih bi se lahko končalo s smrtjo….. zaradi POSAMEZNIKA-zdravnika se je dobro izšlo, ne zaradi sistema..). Ja pa v USA nimajo Šrotov, bavčarjev, Janš….. je pa res da majo grmičevje (Bush)…, … Skratka, sam res ne bi živel v USA, sem pa prepričan, da so možnosti veliko boljše kot pri nas (mladi naj kupijo hišo pri nas, na kredit na 25-30 let- ni šans, saj stane koliko-toliko hiša v LJ 300 k€, v MB 200k€, kredit pa ne dobiš niti za pol..)…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close