kaj za kosilo?
Jooooj, sem jaz danes padla v tale med.over.net. Tule se mi kar sline cedijo. Tudi jaz bom probala korenčkovo juhico od Babi. Mi Korošci (Babi ti si verjetno s Primorske), jo pa delamo takole:
olupljen krompir in korenček skuhaš v slani vodi, začiniš s soljo in muškatnim oreščkom, ko je kuhano pretlačiš (s tlačilko za pire), zaliješ z vodo, dodaš žlico kisle smetane, žlico olivnega olja (nič kaj Koroško, zato pa zdravo). Jaz zraven skuham vaseršpoclne (kot mi Korošci rečemo njokom (saj veš, jajček, moka, sol, mi ne delamo tega s krompirjem), ki jih zabelim z drobno sesekljano prepraženo čebulco. Je tudi NJAM.
Lepo kuhanje vsem.
Vaseršponcli – čeprav sem iz koroške, mi ta beseda ne laži ravno na jeziku…bi pa lahko rekla, da jo “slišim” nekje daleč, daleč v spominu 🙂 Bolj to poznam kot “špecli” oz. originalno iz avstrije Spatzle (s preglasom na a), ker sem jih lani prvič tam tudi jedla in sem tako dolgo vrtala po vseh živih knjigah in internetu, dokler nisem pogruntala, kaj ta dobrota sploh je! Res so dobri, še posebej zapečeni v pečici s sirom. Enostavno in poceni, bi rekli nekateri…..pa še res je.
June, če lahko vprašam, iz katerega dela koroške pa si?
LP
Ojla Zala,
Moje koroške korenine segajo v Ravne na Koroškem, voseršpoclne je pa delala moja oma (ki je rodom iz Esienerza v Avstriji). Pravilno se napiše Wasserspaetzle, mislim pa, da je to neka lokalna avstrijska varianta, ker original prihaja iz Nemčije (Švabska), kot Spaetzle (majhni vrabček ali nekaj takega). Original se dela skozi posebno stiskalnico (podobno kot za kuhan krompir), ali pa se na hitro nastrgajo z deske direkt v kipečo vodo, tako da so bolj drobni. Moja oma jih je delala z žlico (kot žličnike) in bolj trde (tako rekoč al dente). Pripravljala jih je na več načinov (z ajeršpajzom: še v tekoče jajčke vržeš kuhane špoclne in popražiš, ali pa s kuhanim krompirjem: narezan na rezine, popražen na čebulci skupaj s špoclni), zraven pa obvezen motovilček – to je bila hrana za kopico lačnih otrok, jedli pa smo jih tudi sladke (s češpljevo marmelado). Skratka, nikoli ji ni zmanjkalo idej.
Lep pozdrav.
Naj se samo malo vmešam… V Ivačićevi knjigi imam to prevedeno kot vodni vrabčki ali drobni žličniki, vendar pa jih vedno, odkar sem zasledila ta recept na forumu, delam po tem in so res super:
Tisto testo iz knjige pride zelo gosto, to pa se lepo zmeša kar z mešalcem.
In June, tudi jaz imam sorodnike na Ravnah in sem kot osnovnošolka veliko hodila gor na počitnice. Imam tudi prijateljico na Javorniku, predvsem pa zelo slabo vest, saj zaradi pomanjkanja časa, odkar imam družino, nisem bila tam že nekaj let. Ko pa se odpravimo gor, imamo pa postanke od Slovenj Gradca, Kotelj, Dobje vasi in zaključek na Ravnah … saj imam komplet “žlahto” po očetovi strani na koroškem.
No, pa sem spet zašla…
Pozdravček vsem!
Vladka
Včeraj: marinirana piščančja bedrca, pečen krompir, solata
Danes: kremna zelenjavna juha (bučke, koleraba, cvetača, por, grah in korenček – vse kar je bilo pri hiši), “češpljevi” knedlni
Če je bilo pa “užitno” še ne vem, ker je kosilo do konca naredil mož, saj sem v službi in sedaj čakam odzive moje mladeži..
Jutri: nekaj iz čisto taprave bio govedine – bolj mlade – leto in pol stare telice. Če ima katera kakšno dobro idejo – se priporočam
Lep dan, četudi pri nas brez snega..
Jaz jih zakuham kar s pomočjo dveh žličk, nič drugače ne packam :o)
In tisto drugo… kuhajo se 5 minut in potem jih še 10 min. pustim v vodi, preden jih odcedim. Nam so tile res všeč, upam, da bodo vam tudi.
Sicer pa smo pri nas včeraj jedli kar špagete s tuno in paradižnikom ter zeljnato solato s krompirjem,
danes pa je bila krompirjeva musaka in zelena solata z jajcem.
Jutri… oh, ko bi jaz to vedela :o)
Lep večer!
Vladka
ponedlejek: sarma, pire, rdeča pesa
torek: juha, ocvrta jajčka in jajčka na oko (kakor komu bolj paše), kruh
sreda: rižota, solata
četrtek: ocvrti svinjski zrezki, špinača, pire
petek: goveja juha, borovničevi cmoki (Pečjak)
Mogoče bi bilo najboljše, da se oglašamo enkrat na teden in napišemo recepte za vsak dan (meni bolje znese če jih pišem za nazaj, ker nikoli ne vem kaj bomo jedli naslednji dan), sicer pa kakor vam bolj ustreza, Je pa tole vse skupaj super ideja.
Danes je bila cvetačna kremna juhica zame in za mami, nato so sledil pitulice sporom in rdečo papriko ter za očija in mami goveji zrezki v omaki in svaljki.
Jutri: špageti s super artičokino omako s tuno – bolj po meditransko :), verjetno bo mami naredila še kakšno juhico. Za sladico pa tiramisu (jaz ne).
LP
Hej,
mi smo pa danes imeli za kosilo juho iz jelenjega mesa z vlivanci, jelenje hlebčke (kot malo manjše in debelejše pleskavice), riž z grahom in seveda zelena solata s toplim krompirjem.
Sedaj pa pečem še jabolčno pito po receptu misihike (oz. njenega očija, ki jo peče po Ivačičevem receptu :)) No, pa ker bo ravno pečica vroča, sem spekla še kruh – bel hlebček, ter dve majhni “kitki”- eno s sezamom in lanenim semenom, drugo posuto z makom.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.