kaj za kosilo?
ker so stroci v šoli in že tam jedo kosilo (so še majhni – 7 in 6 let) , sva pri nas samo dva za to – zato imava kar bolj enostavne jedilnike
včeraj – hrenovke v listnatem testu (kupimo zmrznjeno testo, navilamo z po želji – sir, popečena slanina, gor gorčica in hrenovka, nato to zaviješ skupaj in pečeš v pečici 200 stopinj celzija 20 min – lahko tud pripraviš en dan prej)
danes – ostanek včerajšnjega kosila, ker je bilo preveč testa v vrečki pa skleda solate zraven
jutri – pituljice
pojutrišnjem – sv. ribica z začimbami (sv. ribico popečeš, ji dodaš začimbe – ne me vprašat katere, ker je to moževa specialiteta, namažeš gor zenf, posuješ s sirom, da se stopi in rata ena velika palačinka, ki jo potem razreževa na dva dela – obvezno moraš delat na teflonski pponvi – zaradi sira)
sedaj delam bolj hitre in nezahtevne jedi, ker sva z našim malim sončkom(6 mesecev) oba bolna
Pozdravček Mateja
Čisto enostavno je. Prepražiš na olivnem olju čebulo… Jo daš kar precej, samo se more “razpustit”. To traja kar nekaj časa. Vanjo dodam curry, česen, poper, malo tudi čilija, čisto na koncu dodam smetano za kuhanje. Vmes pa seveda dolivam vodo. Puranje zrezke najprej popečem in potem jih dušim skupaj s čebulo. Super je, pa čisto enostavno.
Kako pa narediš z rakci?
Hej!
Evita,vceraj so moji odleteli. Danes sva bila z mozem spet sama pri mizi.Kaj sva jedla za kosilo?
Korenckova juha z rdeco leco s kosckom prepecenca in parmezanom.
Moli – zelo lahko prebavljive bele ribe(niso drage),ki sem jih naredila “lesso”.To pomeni na mrzlem olivnem olju in malo vode dusim 20 minut.Zacinila sem s koriandrom,soljo,poprom,semeni sladkega janeza in dodala na rezine narezan gomolj sladkega janeza.Nastane taka dobra naravna omakica,ki jo jemo s polento.
Radic .
Moz seveda se majhno kokosovo rezino. Lep pozdrav Babi
Babi, vesela sem, da si se oglasila. Mislila sem, da si že kaj zbolela, ker te nekaj časa nisem zasledila. Vem , da si se lepo imela s svojimi, vem pa tudi, da je bil včeraj zate zelo naporen in žalosten dan. Zadnjič sem ti poslala eno voščilo in slikco, pa mi je zavrnilo pošto. Ali imaš omejitev?
Tvoj meni pa zelo dobro zveni. Jaz se bom tud morala bolj potrudit s kakšnimi ribami. Premalo jih uživamo. Tudi leče še nisem nikoli kuhala, niti jedla. Saj, še pripravit je ne znam. Bom morala še malo bolj pobrskat po netu in knjigah in tudi to probat.
Ali veš, da dokler nisem začela obiskovat tega foruma, pri nas ni bilo na jedilniku bučk, jajčevcev,ovsenih kosmičev,…
Sedaj pa tega veliko pojemo. LP
Hej,Evita!
Najprej hvala za lepo misel.Mislim,da racunalnik nima omejitev,vsaj vecjih ne. Vcasih mi isti dan kaksne priponke res ne odpre,druge pa.Ne spoznam se toliko,da bi lahko z gotovostjo kaj rekla.Drugace pa s posto nimam tezav,vsaj mislim.
Ce te zanimajo strocnice (leca,cicerka…),si skusaj poiskati v knjiznici knjigo Prezrte strocnice.V njej je nic koliko receptov;jaz si z njo zelo pomagam.
Sicer imam leco in cicerko res rada.
Sem enkrat ze omenila oddajo na TV Koper ob sobotah ob 18 30:Zs murja v lonc(narecno).
Tam pripravljajo (cenovno vsem dostopne) ribe na razne nacine in zelo simpaticno. Vrednost uzivanja rib ni ravno v oradah in brancinih;tudi cenejse ribe so lahko zelo okusne in predvsem zdrave.
Vnuk je ob sliki tvojih jezkov tudi opazil,da so kot zivi,zlasti tiste na drugem pladnju,kjer zgleda,da jo hocejo ucvreti…Bil je delezen tudi tvojih(ki sem jih zamrznila).Te je pohvalil.
Sem vesela,da si z izmenjavo receptov nasih jedilnikov koristno pomagamo. Lep pozdrav Babi
Hej,Tan! Pa ne vikaj me, prosim;vem,da sem veliko starejsa od tebe,toda tu se res vse tikamo.Bolj sprosceno je in se mlajso se pocutim:))
Korenckovo juho je zelo preprosto narediti.Osnovni recept se lahko tudi z dodatki lahko spreminja.
Malo pora narezem na tanke kolobarcke,rdece korencke(kaksne 4 srednje velike) naribam. Na toplo olivno olje dam najprej por(imam raje kot cebulo),malo pomesam,dodam pol skodelice (za crno kavo) drobne rdece lece,malo poprazim in nato se korenje.Ko se vse zdusi in je korencek ze izparil svoj sok,samo malo poprasim z moko(ni nujno) in zalijem z vodo. Zacinim s soljo,poprom in muskatnim oreskom.Pocasi naj se kuha dobre pol ore.V bistvu se leca potem sploh ne cuti,samo juho zgosti.Lahko naribas notri tudi en vecji krompir,da se kuha z ostalim.Juha naj bo bolj gosta.Na koncu dodas se malo nasekljanega petersilja in drobnjaka.
V tako juho dodas lahko tudi posebej preprazene in do mehkega zdusene gobice.
Okus izboljsas ,da ze na krozniku dodas zlico kisle smetane in kapljico limoninega soka(ce ti je vsec). Jaz je ne zakuham,dam samo prepecenec na vrh in naribam se malo parmezana.
Ce das malo vec vode,da je bolj redka,pa lahko zakuhas kaksne drobne
testenine(zvezdice…) ali tudi riz. Nic posebnega;meni pa je vsec.
Zelo enostavno!
Listnato testo raztegnem po krpi, gor naložim kuhano mešano zelenjavo (po želji), zmešano s kislo smetano in kakšnimi začimbami za boljši okus, na to naribam sir in s pomočjo krpe zavijem. Pazi, ne sme biti preveč nadeva, ker je potem pretežko in se trga!
Pred pečenjem še po vrhu namažeš s stopljenim maslom (nekateri premažejo z jajčko). Ko je pečeno pokrijem s folijo, da je bolj mehko in ne hrusta pod zobmi:-)))
Lep pozdrav,
Jasna
Forum je zaprt za komentiranje.