Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sin brez vozniškega izpita – problemi

Sin brez vozniškega izpita – problemi

Js sm se.vozila v 25km oddaljeno solo! Nihce mi ni nikoli odnasal riti…pa sem imela popoldan predavanja ali izpite.  Vcasih pa zvecer busa sploh ni blo in je bilo pac treba pesacit 4km v oddaljeno vas…Ker sem hodila na solo ki je dejansko sredi polja….Na misel mi ni prslo da klicem tastare pridte te me iskat v 25km oddaljeno vas…! Neee nikoli…aja pa imam 27let

Fake post pred mano, PROSIM, ČE NEHAŠ PISAT POD MOJIM VZDEVKOM!!!!!

Nikar ne žali sina, da je gej, ker NI. Je nekaj časa punce iskal in jo tudi imel. Nobeden sosed se nama ne posmehuje, ker jih prvič nimava prav blizu in z najbližjimi imamo res krasne odnose. Vedno si pomagamo, izmenjamo izdelke in se vabimo na kavo.

Pikapoka594. Včasih je res bolje zabluzit, samo on ima poklic, ki ga totalno nič ne zanima. Najslabše ocenjeno z dvojko je imel prakso in večina teorije. Medtem ko je imel matematiko in slovenščino 5. Zato on ne bo delal tega poklica. Sem celo potrdilo o opravljenem zaključnem izpitu našla med starim papirjem nedolgo nazaj. Sem ga rešila in ga zdaj jaz skrivam, ker kaj pa če bo za šolo rabil…

Noben ga ne pošilja v dijaški dom, me hočete malo zmesti? Sploh ne pri skoraj 21ih. Pri 16 NI BIL polnoleten, zato ga ne bi pustili v hribe, ker so taka pravila. Jaz pač sem ga že od 17. leta pustila kamorkoli. Pa že pri 14ih je že šel sam marsikam, sicer za krajši čas.

Kje sem omenila reševalce, da ga spravijo v dolino? Nikoli še ni rabil GRSja k sreči. Niti ni član nobenega PDja. Tako da ja. Upam, da se to ne zgodi.

Sem ga pa že mogla it z avtom iskat, ker ga je tema lovila in je taval po Vršiški cesti do Kranjske Gore, kjer bi mu bus ušel, je štopal brez uspeha, no malo pred Mojstrano me je dočakal. In to ni edini primer. Na Reko ga moram hodit iskat vsaj 1x mesečno, da mu ni treba z vlakom v Pivko in čakat drugi vlak za Sežano in 8 km peš. Medtem ko imam jaz pol ure vožnje do Reke. Pa v Trst sem ga že hodila iskat, ker vlak pelje preredko. Ali pa mora v Opčine peš in pol na vlak.

Skratka, sin se ne sprijazni, da imajo vsi okoli njega izpite, on pa ne…

Ja, ste se vozili kot so se pred 50-100 leti. Pa vsa družina. Niste bili sami. Včasih so bili drugi časi in predvsem boljši vozni redi. Včasih je vozil bus iz krajev med Ljubljano in Vrhniko direkt, danes ne več. Pa vlak na Vrhniko, v Planico, veliko ozkotirnih, ki jih danes ni več.

Jasno sem napisala, da pri 20ih letih hodi v zadnji letnik +2 srednje šole. Na fakulteto bi morebiti šel v Maribor. Če bo spacal ta letnik…

V Zadru piha baje. Sicer pa ni ob morju, ampak nekje pod hribi. V Udbini je sedaj, bo podaljšal pot. Ker ima ene hribe tam. Dobil štop do tja, tako da…

Hja. 25 km je malo razlike od 80 km. Ja, marsikdo pač ne kliče ta “starih”.

Sam če ni busa v radiusu 8 km? Z Ljubljane z vlakom proti Sežani. Potem v Divači dol, ker so ukinili Železniško postajo Vreme, ker bi imel precej bližje? Naj v temi slaboviden blodi ob prometni cesti? Skozi gozd, kjer so zveri?

Težava je, da on vedno pomisli, tega mi ne bi bilo treba, če ne bi bil slaboviden in postane slabe volje.

In zdaj boste, naj se seliva spet? Jaz ne več, mi ne lokacija všeč, odnosi z ljudmi super, služba precej blizu, grem v kontra, kot promet v konici. narava tu blizu, lepa… Povezave med tednom dobre.

Zato. 4 km je za mojega sina 40 minut hoje, za 8 km, pa 1h 20 min, pozimi se krepko podaljša, če mora gaziti. Pa noč je kaj hitro, zdej ko so uro prestavili.

Vaš sin piše Ne najdem vrstnikov za hribe, na isti strani, lp

Sedaj pa sigurno ne piše.

In veliko dogodkov ni resničnih na tisti strani. Pa itak so samo alternative, ne pa rešitev… Sicer pa sina jamarstvo ne zanima kaj preveč, ker ne mara teme in majhnih prostorov. Niti nisva z Loža.

Še vedno, ne glede na ovire, kako bi mu omogočila kot bi lahko omogočila normalnemu otroku, brezskrbno potovanje kamorkoli vsaj ob vikendih?

Pa pozabite na soočenje s problemom. Marsikdo se ne sprijazni! In se tudi sin najbrž ne bo. Še sama trdim, da je avto nuja, ne luksuz, vsaj v Sloveniji.

Marsikomu se z vozniškim izpitom odprejo vrata v življenje in postane zadovoljene s sabo in dobi več družbe….

Oj…a je danes kam šel, ko je veter?

Prijel se bo migranta in prispel v Ilirsko Bistrico.

Ja, je prišel na Reko zvečer, sem ga mogla it iskat spet, ker je vlak imel več kot pol ure zamude in mu je za naprej ušel vlak ali bus ali kaj že….

Na štop ne bo prišel dlje kot do Rupe… Zakaj Ilirske Bistrice, ko pa je čez Pasjak bližje?

Glede šole pa ne bom zgubljala besed.

Odgovor na objavo uporabnika
Obupana zaradi sina, 06.11.2023 ob 18:08

Ja, je prišel na Reko zvečer, sem ga mogla it iskat spet, ker je vlak imel več kot pol ure zamude in mu je za naprej ušel vlak ali bus ali kaj že….

Na štop ne bo prišel dlje kot do Rupe… Zakaj Ilirske Bistrice, ko pa je čez Pasjak bližje?

Glede šole pa ne bom zgubljala besed.

Štopaš tam, kjer je več prometa in ne tam, kjer je bližje.

Vedno bilo tako in vedno bo.

Vidiš, kako smo zaskrbljeni za tvojega sina, iščemo rešitve…

Štopaš že, kjer je več prometa, sam baje mu v Sloveniji še ni nihče ni ustavil, razen tujcev. Na Hrvaškem in Italiji in tudi v Bosni mu pa samo od sebe ponudijo prevoz, sploh štopat ne rabi.

Ja, hvala za iskanje rešitev. Sam pravih ni.

V glavnem sedaj mi že brska, kakšni pogoji so, če se preseli na Hrvaško ali v Bosno. Tudi morebiten študij bi nadaljeval tam. Pa išče, kje so tečaji…

Kar povej mi, da mora prvo končati srednjo šolo.

Kakršnokoli že, tudi na jugu je pogoj za študij več kot pa samo triletna poklicna šola.

Problem je, če dela šolo, ki ga nič ne zanima, Če bi ga zanimalo, ne bi bluzil, sem prepričana v to.

Ker recimo bratranec njegov (po očetovi strani) je tudi tak, ko je komaj spacal osnovno šolo, a srednjo šolo za računalnikarja je speljal z “levo” roko. Sicer zelo rad igra računalniške igrice. Sedaj je na že na fakulteti in mu tudi gre dobro. V glavnem 1 leto mlajši od sina in je na faksu.

Vem, da če bi delal recimo gozdarsko, bi sedah bil ali na fakulteti ali v službi. Samo preteklost pač ne moremo spremeniti.

Vem, da mora šolo končat, trdi, da v najslabšem izredno… ker, redno skoraj ni šans, da ga vzamejo nazaj… Ima nekaj NPS, cvekov sicer nič.

Zato sem tukaj vprašala, kaj storiti, da bi šel v šolo, namesto v hribe, le te pa obiskal za vikend… Seveda sam s svojim prevozom, ker recimo v Vrata ali Krmo ne prideš z busom, niti na Pokljuko, Jezersko, Jermanco, Robanov kot, Jelendol, Kočo pri Savici, vse gozdne ceste…

Družbe si ne najde, pričakuje, da ne bo v službi ali imel otrok, ker “potem nimajo nikoli časa”, zato noče s starejšimi. Ker tudi s punco sta se srečala le parkrat na mesec, ker je skos delala… Zdaj pa itak, nima časa sploh v Slovenijo pridet… Verjame, da je v Bosni več možnosti. Samo meni je smešno, velik jih je bežalo iz nje, ampak eni pa tja bežijo….

Tudi če je to šola, ki ga ne zanima, je za vpis naprej potrebna.

Žal, meni se vse bolj zdi, da ti sama iščeš izgovore in mu daješ potuho, kaj zmore, kaj želi, kaj naj … Včasih ne pač treba udariti po mizi in reči, zdaj imaš toliko manjka, toliko neopravičenih, zdaj boš hodil v šolo. Ko se zadeve uredijo, boš spet kak dan šel v hribe, zdaj ne. Pika. Brez pregovarjanj.

Jaz tudi ne bi jutri šla v službo, bi šla raje na morje. Pa pojutrišnjem tudi. Pa vem, da moram. In enako velja za sina.

Samo razlika med vami in sinom je, da na morje boste šli lahko za vikend z avtom, medtem ko sin ne more iti za vikend v hribe brez avta.

Izgovorov pa jaz ne iščem, ampak pišem, kot sin pravi.

Tudi če bom po mizi udarila in mu prepovedala, bom dosegla kontra učinek. Šel bo v hribe za več tednov in šolo pustil. Sem to naredila z možem pred 3 leti in kaj sva dosegla? Ponavljanje letnika, nič drugega.

Itak je sedaj v postopku. Morajo odločiti, če lahko nadaljuje.

Njemu je vedno motivacija, da gre lahko za konec tedna kamorhoče in če ve, da jaz ne bom dosegljiva, mi ga začne biksat, pravi, da samo vikend prinaša med teden in bo za vikend delal za šolo… Seveda ne more, ker ni šole. Vse sam zaradi nikakvega javnega prevoza.

Ni poanta v tem, kako bi šla na morje – poanta je v tem, da bi šla, pa vem, da imam obveznosti in zaradi tega ne morem.

Pa naj se dodam – sem hodila kar nekaj na morje tako, da sem šla peš do avtobusne postaje, potem prestopila na drug avtobus, potem na vlak, pa spet na morju na avtobus in zadnjih 10 km peš, vmes pa štop, ker do tja, kamor sem šla, avtobus sploh ne vozi.

In nazaj enako.

In pišeš

Tudi če bom po mizi udarila in mu prepovedala, bom dosegla kontra učinek. Šel bo v hribe za več tednov in šolo pustil. Sem to naredila z možem pred 3 leti in kaj sva dosegla? Ponavljanje letnika, nič drugega

Ko je prvič to naredil, bi imel izhod od doma samo še v šolo.

In prepričana sem, da potrebuje nekaj takega /program-reintegracije-in-rehabilitacije

Celotna povezava

Program reintegracije in rehabilitacije mladostnikov

Mene pa zanima kako si on lahko privošči vso to vozakanje gore dole. Ok busi med vikendi so skoraj zastonj, med tednom pa ne, pa verjetno mora tudi kaj jest. A to mu daješ žepnino? Misli, jaz ko sem bil v srednji, dostikrat nisem jedel malice, da mi je vsaj nekaj ostalo za čez vikend za kakšno pijačo. Tele poti na dolge proge niso ravno zastonj.

Seveda je poanta v prevozu. Sin je pripravljen počakati do vikenda in ito za vikend. Vendar DOBRO VE, da za vikend ne bo opcija iti kamorkoli, zato gre med tednom, ker potem trdi, da drugače življenje nima smisla več. Zato.

Na morje se da z avtom med vikendom, z avtobusom pa ne in zato bo šel med tednom.

Tole z Rakitno pa, jaz ga silit ne morem več, ker rabi napotnico za tja. Če bi ga prisilila, ga bom spet mogla vozit naokoli. Ma, enostavno se mi ne da še s tem. In kaj mu bido tam? Dali izpit za avto? Vse ostalo je potrata časa in denarja. On se NOČE spremeniti, dokler ne dobi izpita za avto in to mi “ploza” že od 16. leta.

Ja, izhod od doma. Preprosto namesto v šolo, bi šel v hribe 🙂 on si drzne. In vsakič ko bi kam šla, bi pobegnil, pa tudi če ne, skozi okno bi šel v hribe, se upa tudi po štriku spustit. Ne morem mu omejevat hobijev, ker potem postane zelo depresiven. In da ne postane tak, mora pač med tednom it.

Po Sloveniji ima navji prevoz zastonj. Žepnine NE prejema. Zasluži z gozdarstvom in ostalim, ter še prejema pokojnino po očetu, ki je imel 37 let delovne dobe. Za tujino si pač plačuje, čeprav na Hrvaškem je še izvohal ene dobre popuste. Nekaj pa potem štopa, oz. mu ljudje kar samo od sebe ustavijo. 99% ljudi potem “noče” sprejeti “novca”.

Hm. Hrano si kupije sam, tako da me vem kaj sploh je. Baje v tujini dobro je v kočah za pol cenejše kot v Sloveniji. V Sloveniji pa gre zelo redkokdaj v kočo. Baje je itak zaprtih koč nekaj. Krn, Lepena, Kališče, pa ne vem še kje je bil.

Ko je šel po hribih okoli Zagreba pravi, da je imel zelo malo hrane, ker so vse koče tako poceni, da pride z 10 EUR na dan skozi s pijačo vred.

V glavnem. Odgovora ni.

Obupana zaradi sina, 07.11.2023 ob 06:47

Seveda je poanta v prevozu. Sin je pripravljen počakati do vikenda in ito za vikend. Vendar DOBRO VE, da za vikend ne bo opcija iti kamorkoli, zato gre med tednom, ker potem trdi, da drugače življenje nima smisla več. Zato.

Na morje se da z avtom med vikendom, z avtobusom pa ne in zato bo šel med tednom.

Tole z Rakitno pa, jaz ga silit ne morem več, ker rabi napotnico za tja. Če bi ga prisilila, ga bom spet mogla vozit naokoli. Ma, enostavno se mi ne da še s tem. In kaj mu bido tam? Dali izpit za avto? Vse ostalo je potrata časa in denarja. On se NOČE spremeniti, dokler ne dobi izpita za avto in to mi “ploza” že od 16. leta.

Ja, izhod od doma. Preprosto namesto v šolo, bi šel v hribe 🙂 on si drzne. In vsakič ko bi kam šla, bi pobegnil, pa tudi če ne, skozi okno bi šel v hribe, se upa tudi po štriku spustit. Ne morem mu omejevat hobijev, ker potem postane zelo depresiven. In da ne postane tak, mora pač med tednom it.

Po Sloveniji ima navji prevoz zastonj. Žepnine NE prejema. Zasluži z gozdarstvom in ostalim, ter še prejema pokojnino po očetu, ki je imel 37 let delovne dobe. Za tujino si pač plačuje, čeprav na Hrvaškem je še izvohal ene dobre popuste. Nekaj pa potem štopa, oz. mu ljudje kar samo od sebe ustavijo. 99% ljudi potem “noče” sprejeti “novca”.

Hm. Hrano si kupije sam, tako da me vem kaj sploh je. Baje v tujini dobro je v kočah za pol cenejše kot v Sloveniji. V Sloveniji pa gre zelo redkokdaj v kočo. Baje je itak zaprtih koč nekaj. Krn, Lepena, Kališče, pa ne vem še kje je bil.

Ko je šel po hribih okoli Zagreba pravi, da je imel zelo malo hrane, ker so vse koče tako poceni, da pride z 10 EUR na dan skozi s pijačo vred.

V glavnem. Odgovora ni.

Bolj kot te berem, bolj mi je jasno, da je sin razvajen mulc, ki se meče ob tla, da doseže svoje.

Ti pa mu žal ne postavljaš mej, ampak ga še vzpodbujaš pri vsem tem.

Kaj naj soseda reče, njen otrok je na vozičku, ob dobrih dnevih gre okrog hiše z berglami – nikoli ne bo vozil kolesa, pa si zelo želi. A ve, da je to neuresničljiva želja in je s tem sprijaznjen.

In do istega bi morala pripeljati ti sina, neuresničljiva želja.

Na srečo, ker sem prepričana, da bi naredil prometno nesrečo in če bi bila res sreča, bi bil razbit samo avto. In ne zraven tudi on. Ali pa celo kdo umre v taki nesreči.

Pika. Konec zgodbe. Ne vidi, ni sposoben voziti avta, ker je prenevaren kot šofer. Konec. In ob naslednjem tarnanju mu poveš samo to. In ne “joj ubogi, saj nekoč bomo uredili, da se boš sam vozil”. Ne!

Poveš samo “ne vidiš dovolj dobro, da bi bil varen šofer. Bi rad koga ubil?”.

Nima se smisla pregovarjat s to žensko ker je že v štartu zjebala otroka! Ne razumem kje ti je logika tupa baba da nemoreš otroku dopovedat da avto za njega ni!!! Takega človeka spustit v avto je isto ko da bi bombo vrgla v množico ljudi! Če hočeš avto vozit moreš dobro videt! Vdari z roko po mizi pa reči zaj pa dovolj pa ne iskat izgovorov da je letnik ponavlav ker si to ti kriva takrat bi mogla popizdit mu dat mejo ne pa mu popustit takrat je on zmagal in zaj on tebe vodi pa ne zaj jokat po forumu in izgovorov iskat ker si sama kriva da je tak kot je ker si mu  popustila takrat ko bi mogla najbolj vztrajat! Da zgine za en teden in letnik pade bi mogo met hausarest dokler ne konča šole ne pa bogi bogi pa izgovori avtobus pa vlak pa zamude! A misliš da je edini na svetu ki slabo vidi in ne more avta vozit? Misliš da je edini z omejitvijo? Ti moreš postat starš in meje postavit ne pa da on tebe vodi in manipulira s tabo! Med tednom je šola konec debate po hribah bo pa lazo ko bo šolo končal ne pa vikendi pa izgovori. Zdaj pa žanji kar si sejala!

Nikolu mu nisem rekla, da je bogi.

Tudi, če mu tako rečem, bo začel kako pa naj to in to in je kreg.

Ker se nimam živcev kregat je rezultat tak.

Obupana zaradi sina, 07.11.2023 ob 12:59

Nikolu mu nisem rekla, da je bogi.

Tudi, če mu tako rečem, bo začel kako pa naj to in to in je kreg.

Ker se nimam živcev kregat je rezultat tak.

Ja res, ker nimaš živcev mu postaviti mej, je potem tak kot 3-letni otrok.

Jaz pa razumem avtorico. Ko noben pogovor ne pomaga več. Lahko samo greš stran. Tukaj je malo bolj zapleteno, ker je njen sin. Ampak je polnoleten, 21 je star in sam odgovarja zase. Vsak se zase odloči. Vsak nosi posledice za svoja dejanja. In tudi, ko reče, ti si kriva. Se ne sekiraj. Vsak človek je zase odgovoren.

Ja, ker je že 4 leta eno in isto. Vse neumnosti dela samo zato, ker nima izpita za avto. Itak me ne uboga, če mu kaj rečem. Vem, kako se obnaša 3 letni otrok. Moj se ni obnašal kot običajen 3 letnik. In tudi sedaj je normalen, ko dobi prevoz. Ali gre velo kdo z njim, je pa še bolj normalen.

Kam nej grem stran? Men je tu čisto ok. Ne reče mi, da sem kriva (no, mi je že izjavil, da bi me najrajši tožil, ker sem ga rodila, po zavrnjenem zdravniškem pregledu mi je to rekel), pa sem razumela kot afekt. Ampak name se “obeša” ker nima nikogar za prevoz. Samo mene in teto ima, vse ostalo so xy.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close