Moški se bojijo močnih žensk!
Tudi marsikateremu očetu je to pretežka naloga in marsikatera mama te stvari z “lahkoto” opravlja. Jaz ne bi preveč posploševal glede na spol.
Nastala so seveda od trenutka, ko so nastale skupnosti ljudi, ki so zaradi različnih razlogov (varnost,
boljše možnosti za preživetje) zaživele skupaj.
Za uspešno sobivanje so se posamezniki morali držati nekaterih osnovnih pravil, ki so po vsem svetu
in pri vseh (še tako izoliranih ljudstvih) enaka.
Niso recimo rekli “ne bom ukradel sosedu hrane, da bog (ali božanstvo) ne bo hud”, ampak zato, da
ga ne izženejo iz skupnosti, oziroma za uspešno sobivanje v skupnosti.
Seveda dodatna grožnja z jezo različnih božanstev tudi zaleže….vsaj pri tistih bolj preproste pameti…
(uporabili so jo seveda vedno tisti pametnejši, za dosego svojih ciljev)…[/quote]
prav hudo strinjam se pa ne s tvojo obrazložitvijo.
Konec koncev je človeštvo ves čas v konfliktnih situacijah, vojnah …. podrejanju … ravno zaradi kršenja (po moje neobstoja!!!) etičnih načel ☺[/quote]
In kako zvezo imajo vojne in kršenje etičnih načel z samim nastankom le teh?
Tudi marsikateremu očetu je to pretežka naloga in marsikatera mama te stvari z “lahkoto” opravlja. Jaz ne bi preveč posploševal glede na spol.[/quote]O tem ne dvomim, le da otrok tega (še) ne ve 😉
Njemu je mama prispodoba za ugodje, s tem zavedanjem se je že rodil in težko, če ne kar nemogoče, mu je to preklopit brez (slabih) posledic.
Uh a tako superiorno. Ne jaz nisem še bil. A boš povedala kje si dopustovala? :)[/quote]
Zakaj je to pomembno? A kar pošljem fotko?:))) Dej seba, umir se malo:).[/quote]Jst bi tut fotko! Pa naj se nove brazilke vidijo…… 😀
Tudi marsikateremu očetu je to pretežka naloga in marsikatera mama te stvari z “lahkoto” opravlja. Jaz ne bi preveč posploševal glede na spol.[/quote]O tem ne dvomim, le da otrok tega (še) ne ve 😉
Njemu je mama prispodoba za ugodje, s tem zavedanjem se je že rodil in težko, če ne kar nemogoče, mu je to preklopit brez (slabih) posledic.[/quote]
Ne strinjam se s tem in ravno to ti želim povedat. Tudi oče mu je lahko ugodje in prav tako mu je mati lahko “strah in trepet”. Vloge niso tako striktno deljene pri vseh družinah, kot je to recimo pri vas. Jaz vidim, da so vloge ponekod ali pa vsaj v določenih primerih tudi zamenjane.
O tem ne dvomim, le da otrok tega (še) ne ve 😉
Njemu je mama prispodoba za ugodje, s tem zavedanjem se je že rodil in težko, če ne kar nemogoče, mu je to preklopit brez (slabih) posledic.[/quote]
Ne strinjam se s tem in ravno to ti želim povedat. Tudi oče mu je lahko ugodje in prav tako mu je mati lahko “strah in trepet”. Vloge niso tako striktno deljene pri vseh družinah, kot je to recimo pri vas. Jaz vidim, da so vloge ponekod ali pa vsaj v določenih primerih tudi zamenjane.[/quote]Seveda so, a na škodo otroka.
Mama nosi otroka in ko se mali rodi je mama edino kar otrok na tem svetu pozna, pika.
Ona ga doji, (če ga…) neguje….itd in od rojstva dalje (in še prej) je ona njegov vir ugodja. Ras pa je da imaš tudi bolj “krute mame”, ki otroka prikrajšajo za to ugodje, žal. Pač podležejo nekim normam družbe oz lastni…zaslepljenosti?
Na vzgojo se vedno gleda iz stališča otroka in njegovih potreb, ne iz stališča družbe/odraslih.
:)) Tut prav, čeprav sem mislil, da bova odplesala še en krog, ampak, če te že noge bolijo….. :))))
prav hudo strinjam se pa ne s tvojo obrazložitvijo.
Konec koncev je človeštvo ves čas v konfliktnih situacijah, vojnah …. podrejanju … ravno zaradi kršenja (po moje neobstoja!!!) etičnih načel ☺[/quote]
Če hočeš etična načeka kršiti, morajo najprej obstajati, a ne?
Če VEMO, da je neko početje narobe, potem je to obstoj etičnega načela. Če se ga
držiš, je pa druga pesem.
A hočeš reči, da jih recimo verniki ne kršijo?[/quote]
Kar je za nekoga “narobe” je za drugega “samoumevno, OK” ☺ .. itak pa gre pri etičnih načelih za filozofijo, ne pa verovanje
Verniki pa imajo “izhod v sili” – odpuščanje grehov ☺
zanimiv link http://sl.wikipedia.org/wiki/Kategorija:Eti%C4%8Dna_na%C4%8Dela
Če hočeš etična načeka kršiti, morajo najprej obstajati, a ne?
Če VEMO, da je neko početje narobe, potem je to obstoj etičnega načela. Če se ga
držiš, je pa druga pesem.
A hočeš reči, da jih recimo verniki ne kršijo?[/quote]
Kar je za nekoga “narobe” je za drugega “samoumevno, OK” ☺ .. itak pa gre pri etičnih načelih za filozofijo, ne pa verovanje
zanimiv link http://sl.wikipedia.org/wiki/Kategorija:Eti%C4%8Dna_na%C4%8Dela%5B/quote%5D
Lepo da si poguglaš, ampak o tem je res veliko literature.
Še tole : “narobe” je za oba…samo enemu je samoumevno, da je tak džek, da to lahko krši.
Itak da etična načela niso verovanje, kako pa bi lahko bila?
In ja , verniki “grehe” odpišejo s spovedjo – kaj seveda ne pomeni, da ne kršijo etičnih načel, ki so v
teh “grehih” zajeta…
Dobro, to drži za prvi mesec ali dva (pa še to ne), potem pa že vedno manj. Ali ti kot oče nikoli nisi crkljal tako malih otrok oziroma mu nudil kakršnegakoli podobnega ugodja? Ali misliš, da to ne spada pod naloge/dolžnosti očeta?
zanimiv link http://sl.wikipedia.org/wiki/Kategorija:Eti%C4%8Dna_na%C4%8Dela%5B/quote%5D
Lepo da si poguglaš, ampak o tem je res veliko literature.
Še tole : “narobe” je za oba…samo enemu je samoumevno, da je tak džek, da to lahko krši.
Itak da etična načela niso verovanje, kako pa bi lahko bila?
In ja , verniki “grehe” odpišejo s spovedjo – kaj seveda ne pomeni, da ne kršijo etičnih načel, ki so v
teh “grehih” zajeta…[/quote]
se mi zdi, da primerjaš napačne pojme.
Etična načela so kot 10 božjih zapovedi, 7 naglavnih grehov
in etika se primerja z verovanjem
Dobro, to drži za prvi mesec ali dva (pa še to ne), potem pa že vedno manj. Ali ti kot oče nikoli nisi crkljal tako malih otrok oziroma mu nudil kakršnegakoli podobnega ugodja? Ali misliš, da to ne spada pod naloge/dolžnosti očeta?[/quote] 🙂 Da nisi ti mal preveč domišljav? :)))
Ne moreš primerjat med sabo očetovega pestovanja, crkljanja in nosečnosti, dojenja v smislu spomina, ki ga otrok nosi v sebi kot vir ugodja.
Kot oče ne boš nikoli postal mama pa če se še tako trudiš 😉
Sploh pa…. kdaj pa je tisti čas, ko naj otrok v svojem mišljenju, zamenja vlogi mame in očeta? Je to sploh primerno, smiselno? (iz stališča otroka!)
in etika se primerja z verovanjem[/quote]
??? Kaj?
Etika se primerja z verovanjem? Daj si malo več preveri no, kot dve vrstici iz Wikipedije….
IEtična načela so eno, božje zapovedi so pa drugo. To ni eno in isto.
Nekatera etična načela so zajeta tudi v božjih zapovedih, niso pa vse božje zapovedi (pa tudi 7 grehov)
osnovane na etičnih načelih. Recimo vse tisto o verovanju v enega boga, o ne izgovarjanju božjega imena,
o spoštovanju nedelje itd….to nima veze z etičnimi načeli.
Tista o ubijanju, kraji, pričanju po krivem pa ima.
in etika se primerja z verovanjem[/quote]
??? Kaj?
Etika se primerja z verovanjem? Daj si malo več preveri no, kot dve vrstici iz Wikipedije….
Nekatera etična načela so zajeta tudi v božjih zapovedih, niso pa vse božje zapovedi (pa tudi 7 grehov)
osnovane na etičnih načelih. Recimo vse tisto o verovanju v enega boga, o ne izgovarjanju božjega imena,
Tista o ubijanju, kraji, pričanju po krivem pa ima.[/quote]
slabo nama gre tole tipkanje.
Verovanj je več … in Etika je v istem filozovskem rangu, predalčku kot verovanja.
pa, ko že o branju
http://www.cek.ef.uni-lj.si/magister/mendizevec601-B.pdf
na starni 14 nasloni avtor etične nauke na verovanja / religije
??? Kaj?
Tista o ubijanju, kraji, pričanju po krivem pa ima.[/quote]
slabo nama gre tole tipkanje.
Verovanj je več … in Etika je v istem filozovskem rangu, predalčku kot verovanja.
pa, ko že o branju
http://www.cek.ef.uni-lj.si/magister/mendizevec601-B.pdf
na starni 14 nasloni avtor etične nauke na verovanja / religije[/quote]
Aja? Slab primer si dal….ali pa nisi bral do konca….vsaj ne tistega dela o zgodovini etike……
Poleg tega jaz sploh ne govorim o etiki kot vedi, ampak o etičnih načelih, kar SPET ni
isto.
Dejva se raj spet slišat, ko boš ločil osnovne pojme…
Dokler je gugl na svetu, mene ne rabte.
Jaz jemljem samo napredne študente…na mal višjem nivoju…[/quote]
Kam ti to jemlješ samo napredne študente? V svoje kabinetke ljubezenske fantazije? In vsakič znova z višin pristaneš med kurami in petelini monovega komposta. Kako ti to uspeva?[/quote]
Kabinetke, ja :-)))
Sicer sem že povedala, da se raje učim, kot da koga poučujem….je bolj luštno.
Kam ti to jemlješ samo napredne študente? V svoje kabinetke ljubezenske fantazije? In vsakič znova z višin pristaneš med kurami in petelini monovega komposta. Kako ti to uspeva?[/quote]
Kabinetke, ja :-)))
Sicer sem že povedala, da se raje učim, kot da koga poučujem….je bolj luštno.[/quote]Če je pa tako bomo pa mi tebe poučevali, ok? 🙂
Še Oblakov Jožko bo šel z nami, kot mentor :)))
Če je pa tako bomo pa mi tebe poučevali, ok? 🙂
Še Oblakov Jožko bo šel z nami, kot mentor :)))[/quote]
Aja? Kaj pa znaš?[/quote]Ammmm…. sekat drva? 🙂
Pa žagat tut!
Kaj bi se pa ti rada naučila? :))
Forum je zaprt za komentiranje.