Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Zakaj vsi rinete na Hrvaško, če je toliko lepših in cenejših destinacij?

Zakaj vsi rinete na Hrvaško, če je toliko lepših in cenejših destinacij?

Spodnji post povzame kar jaz mislim. Mi gremo čez poletje na Hrvaško k starim znancem, med drugimi počitnicami pa vsakič drugam.
Zanimivo pa je nekaj.
Pri ceni teh “poceni” počitnic z letalom. Ne letim tako zelo pogosto, ampak navadno je treba priti do letališča, ponavadi ne peš.
Recimo da letiš iz Benetk ali Dunaja – torej pot do tja je zastonj (bencin?), cestnine ali vinjete zastonj, parkiranje cel teden zastonj??? Letališke takse? A tega pa noben ne upošteva? Samo tistih 280 eur na teden.

No, torej. 279 za enega odraslega za teden dni. Če računamo za 4-člansko družino, je to toliko, kot nas apartma, prevoz in hrana na Hrvaško pride za vseh 14 dni. Ja, v redu, ponudba kao ni primerljiva, saj nismo v hotelu in kuhamo ter se prevažamo sami. Ampak smo pa na morju, čistem morju, pod dišečimi borovci, ne pa na neki konfekcijski “peščeni plaži” brez sence,z zatravljenim morjem, v hotelu, ki se ne razlikuje od podobnih sredozemskih industrijskih kreacij. Domačini nas zastonj peljejo nabirat školjke, lovit ribe, kar potem skupaj pripravljamo za večerjo. Po večerji pridejo še sosedje, ki nam z gostitelji priredijo pravi klapski večer – zastonj, pač zato, ker so navajeni vsak večer prepevat in ker bistvo življenja ni prodaja vsakega aspekta življenja kot “turistične zanimivosti”. Če imamo težave, nam ckrne avto ali karkoli podobnega, nam to zrihtajo, brezplačno. Čoln nam posodijo brezplačno, zato ker smo redni gostje. Naši in njihovi otroci so kot bratranci in sestrične. Pišemo si za novo leto in rojstne dneve in druge priložnosti. Poznamo način življenja tega kraja in njegove bližnje in daljnje okolice v nulo. Sodelujemo pri lokalnih prireditvah.

Pa smo dali skoz mnogo potovanj. Ampak v 14 dneh težko spoznaš karkoli, še v pol leta ne. Ko na isti kraj zahajaš dlje časa, ugotoviš, da je polno eksotike in navdiha čisto blizu. Ni treba za to na Djerbo, še posebej ne v all-inclusive.[/quote]

No, torej. 279 za enega odraslega za teden dni. Če računamo za 4-člansko družino, je to toliko, kot nas apartma, prevoz in hrana na Hrvaško pride za vseh 14 dni. Ja, v redu, ponudba kao ni primerljiva, saj nismo v hotelu in kuhamo ter se prevažamo sami. Ampak smo pa na morju, čistem morju, pod dišečimi borovci, ne pa na neki konfekcijski “peščeni plaži” brez sence,z zatravljenim morjem, v hotelu, ki se ne razlikuje od podobnih sredozemskih industrijskih kreacij. Domačini nas zastonj peljejo nabirat školjke, lovit ribe, kar potem skupaj pripravljamo za večerjo. Po večerji pridejo še sosedje, ki nam z gostitelji priredijo pravi klapski večer – zastonj, pač zato, ker so navajeni vsak večer prepevat in ker bistvo življenja ni prodaja vsakega aspekta življenja kot “turistične zanimivosti”. Če imamo težave, nam ckrne avto ali karkoli podobnega, nam to zrihtajo, brezplačno. Čoln nam posodijo brezplačno, zato ker smo redni gostje. Naši in njihovi otroci so kot bratranci in sestrične. Pišemo si za novo leto in rojstne dneve in druge priložnosti. Poznamo način življenja tega kraja in njegove bližnje in daljnje okolice v nulo. Sodelujemo pri lokalnih prireditvah.

Pa smo dali skoz mnogo potovanj. Ampak v 14 dneh težko spoznaš karkoli, še v pol leta ne. Ko na isti kraj zahajaš dlje časa, ugotoviš, da je polno eksotike in navdiha čisto blizu. Ni treba za to na Djerbo, še posebej ne v all-inclusive.[/quote][/quote]

Tisti, ki ni bil še nikjer razen na Hrvaškem, govori da je Hrvaška draga. Pejte malo v svet in boste videli kakšne so cene, Hrvaška je đabe v primerjavi z drugimi turističnimi kraji. Samo kampi so dražji, so pa seveda veliko bolj poštimani. Dajte pa vedno primerjat jabolka z jabolki in ne Grčijo in zajtrk v hotelu s tremi zvezdicami in Hrvaško polpenzion v hotelu s 4. Dobri hoteli so tudi v Grčiji dragi.

Kje pa so lepše in cenejše destinacije.

V tvojem nicku je zbrana vsa creme de la creme hrvaškega pavšalista.

Folk vedno znova dopustuje na Hrvaški, ker:
– si boljšega ne more priviščiti
– slabo govori tuje jezike
Poleg tega, da gre za navado, nekompliciranje, zapečkarstvo, itd.

To je mogoče ena kategorija – mogoče.
Druga, precej velika, je, da imajo tam lastne nepremičnine.
Tretja, tudi velika in mednjo sodim tudi sama, je tista, ki je videla že dovolj sveta, da zna dobro oceniti, kam in kako in za kakšen denar se bo, če se bo, premikala po svetu.

Mene Hrvaška ni videla že 15 let in me tudi nikoli več ne bo!

Le zakaj bi stala v koloni, spala v umazanem, smrdljivem apartmaju za 100 evrov na noč, se sončila na umazani betonski plaži, plavala v umazanem in mrzlem morju, prenašala zoprnijo in nadutost hrvatarjev, če lahko za dosti manj denarja letim v klimatiziranem avionu, uživam v razkošju hotela s 5 zvezdicami v Turčiji, se sončim na čudoviti peščeni plaži pod senčniki ali ob prelepem hotelskem bazenu, plavam v kristalno čistem toplem morju, jem odlično hrano, mi domačini in hotelsko osebje izkazujejo vso spoštovanje in čast? Povejte mi en dober razlog? Ga ni!

He he, ti kar uživaj tam. Meni bi bila pa to huda muka. Grem na morje, potem se pa kopam v kloriranem svinjskem bazenu? Pa zjutraj moram vstat, da rezerviram ležalnik? 🙂 Na plaži pa mi leze mivka povsod – bljak! Potem pa lažno prijazno osebje. Ne, hvala, zame bi bila to kazen. Raje uživam na otočku, v prijetni hiški ob morju s sencno teraso in kristalno čistim morjem! Okoli mene pa samo ribice 🙂 Raj na Zemlji! Pa še precej manj od tvojih 100 eur plačam:-)
Sicer pa smo že ugotovili, da ni nikjer ceneje od Hrvaške. Sploh za familije ni šans. Da že Grk ipretiravajo s svojimi zvezdicami, kaj šele Turki, je pa itak splošno znano.

Tretja, tudi velika in mednjo sodim tudi sama, je tista, ki je videla že dovolj sveta, da zna dobro oceniti, kam in kako in za kakšen denar se bo, če se bo, premikala po svetu.[/quote]
Vem, da se napisal precej provokativno. Razlogov, da gremo sem ali tam, kamorkoli, je še pa še. Dejansko pa verjamem, da sem z opisom zadel več kot polovico Slovencev, ki REDNO dopustujejo na Hrvaški.

Za začetek, kdor slabo govori tuje jezike, se bo težko odločil za ne vem kakšno tujino. Pravega razloga si sicer nikoli ne bo priznal. Poleg tega ta demografska skupina niti ni znana po presežkih sredstev za ne vem kakšna potovanja. Gre za relativne zaplankance. Podobno velja za družine z otroci. Redkim se ne zatakne pri ceni 4 letalskih vozovnic. Super ugodnih ponudb povratnih letov za €50 pa tudi ni najti za vsakim vogalom. In se lepo odpeljejo na Hrvaško. Dodajmo še razne Yugo nostalgike in druge “tradicionaliste”, med katere spada tudi večina lastnikov počitniških hišk, vikendic in kamp prikolic, in njihovih tesnih prijateljev, in že smo pokrili veliko večino rednih slovenskih čevapov na hrvaških plažah.

Razumem, da se ima marsikdo, ki je v primerjavi z zgornjimi čevapčići par dopustov prezivel še kje drugje, za pravega svetovljana. Dejstvo pa je, da gre pri večini še vedno za kombinacijo dela zgoraj opisane realnosti in želje po specifični vrsti čevap turizma, ki je domet ponudbe naših sesedov. 🙂

Tretja, tudi velika in mednjo sodim tudi sama, je tista, ki je videla že dovolj sveta, da zna dobro oceniti, kam in kako in za kakšen denar se bo, če se bo, premikala po svetu.[/quote]
Vem, da se napisal precej provokativno. Razlogov, da gremo sem ali tam, kamorkoli, je še pa še. Dejansko pa verjamem, da sem z opisom zadel več kot polovico Slovencev, ki REDNO dopustujejo na Hrvaški.

Za začetek, kdor slabo govori tuje jezike, se bo težko odločil za ne vem kakšno tujino. Pravega razloga si sicer nikoli ne bo priznal. Poleg tega ta demografska skupina niti ni znana po presežkih sredstev za ne vem kakšna potovanja. Gre za relativne zaplankance. Podobno velja za družine z otroci. Redkim se ne zatakne pri ceni 4 letalskih vozovnic. Super ugodnih ponudb povratnih letov za €50 pa tudi ni najti za vsakim vogalom. In se lepo odpeljejo na Hrvaško. Dodajmo še razne Yugo nostalgike in druge “tradicionaliste”, med katere spada tudi večina lastnikov počitniških hišk, vikendic in kamp prikolic, in njihovih tesnih prijateljev, in že smo pokrili veliko večino rednih slovenskih čevapov na hrvaških plažah.

Razumem, da se ima marsikdo, ki je v primerjavi z zgornjimi čevapčići par dopustov prezivel še kje drugje, za pravega svetovljana. Dejstvo pa je, da gre pri večini še vedno za kombinacijo dela zgoraj opisane realnosti in želje po specifični vrsti čevap turizma, ki je domet ponudbe naših sesedov. :)[/quote]

V primerjavi s “čevapčiči”, kot jih imenuješ, nisem samo par dopustov preživela kje drugje, ampak sem kar konkretno potovala po svetu. Tako da ne sodim ne med zaplankane ne med čevap turiste.

In ti hočem povedati naslednje: da je kakršnakoli kategorizacija, ki jo boš naredil popolnoma brezveze. Pa če so t.i. “čevapčiči” po tvoje zaplankani ali ne. A zakaj? Zato ker delajo edino pametno stvar, če imaš to srečo, da živiš pa ur vožnje od enega najlepših in najbolj cenovno dostopnih morij na svetu. Redno in pogosto ga obiskujejo, in to za pol toliko denarja, kot ga spičiš za primerljive lokacije drugje. Edino pametno.

Razen nekaterih, ki se pritožujejo, ker mož vsako leto rezervira isti apartma na Hr, sami so fovš sodelavkam, ki se hvalijo s fotkami na FB iz tujih krajev, ne povejo pa, koliko jih je ta hec koštal. Riti dvignit za izbrskat lokacije se jim pa ne da, raje jamrajo po monu. Samo ti so tvoji ti. zaplankanci. Ostali so – ne glede na tvoj poniževalni opis glede neznanja jezikov itd. – vsi pametni ljudje, bolj pametni od letavčkov po svetu, ki ne delajo drugega kot zbirajo žige v neki svoji namišljeni turistični ali popotni knjižici.

Pišete namreče tako, kot da bo kdo komu dal medaljo za obisk čimveč lokacij zunaj Hr. Če je za lepo preživet dopust pomembno le izogibanje tej nam bližnji deželi, se mi res smilite.

važno je, da se obrega ob druge
sploh, če sam kdo nima ideje, €, …. kaj početi

Na hrvaško hodimo ker je lepo in ker imamo stanovanje tam,pa še varnejše in zaželjene se počutim.Še ni hrvata,ne policista,ki me je nategnil kolikor me je slovenc.Slovenija vodi 100% proti hrvaški z 0% natega.

Torej,naj ne hodim v državo kjer sem varen,spoštovan??

Razumem, da se ima marsikdo, ki je v primerjavi z zgornjimi čevapčići par dopustov prezivel še kje drugje, za pravega svetovljana. Dejstvo pa je, da gre pri večini še vedno za kombinacijo dela zgoraj opisane realnosti in želje po specifični vrsti čevap turizma, ki je domet ponudbe naših sesedov. :)[/quote]

V primerjavi s “čevapčiči”, kot jih imenuješ, nisem samo par dopustov preživela kje drugje, ampak sem kar konkretno potovala po svetu. Tako da ne sodim ne med zaplankane ne med čevap turiste.

In ti hočem povedati naslednje: da je kakršnakoli kategorizacija, ki jo boš naredil popolnoma brezveze. Pa če so t.i. “čevapčiči” po tvoje zaplankani ali ne. A zakaj? Zato ker delajo edino pametno stvar, če imaš to srečo, da živiš pa ur vožnje od enega najlepših in najbolj cenovno dostopnih morij na svetu. Redno in pogosto ga obiskujejo, in to za pol toliko denarja, kot ga spičiš za primerljive lokacije drugje. Edino pametno.

Razen nekaterih, ki se pritožujejo, ker mož vsako leto rezervira isti apartma na Hr, sami so fovš sodelavkam, ki se hvalijo s fotkami na FB iz tujih krajev, ne povejo pa, koliko jih je ta hec koštal. Riti dvignit za izbrskat lokacije se jim pa ne da, raje jamrajo po monu. Samo ti so tvoji ti. zaplankanci. Ostali so – ne glede na tvoj poniževalni opis glede neznanja jezikov itd. – vsi pametni ljudje, bolj pametni od letavčkov po svetu, ki ne delajo drugega kot zbirajo žige v neki svoji namišljeni turistični ali popotni knjižici.

Pišete namreče tako, kot da bo kdo komu dal medaljo za obisk čimveč lokacij zunaj Hr. Če je za lepo preživet dopust pomembno le izogibanje tej nam bližnji deželi, se mi res smilite.[/quote]
“Letavčki po svetu”, “ki zbirajo žige”? Haha.

Ene pač zmoti, ko kdo opiše večino slovenskih čevapov, ki iz leta v leto dopustujejo skoraj izključno na hrvaški obali.

Saj ni nič narobe, če se kdo iz tekšnih ali drugačnih razlogov pogosto odpelje na hrvaško obalo. Ali slovensko. Naj ima svoje veselje. Lahko bi pa sam sebi priznal, da mu je smisel življenja ležanje na plaži z možgani na off i chivavo na straži.

Pa a je kdo kdaj to zankal? 🙂 Ti si pa res hecen – če misliš, da so Zmelkoow pisali o takem smislu v negativni luči, se hudo motiš. Daj preber še kakšno vrstico te pesmi, če jo že citiraš.

Vidiš, mene pa vse tole, kar ti šteješ v plus, odbija. Peščena plaža – fuj! Je ne maram, če je zastonj. Ne potrebujem ležalnikov in senčnikov, še manj all inclusive variante, vsiljivce na bazarjih…. Uživam pa v miru in neokrnjeni naravi ter čistem morju. Skale – zakon! Edino Grčija na določenih mestih se lahko kosa z južno Dalmacijo. Ampak je spet tu oddaljenost in cena prevoza za družino. V glavnem – ne zamenjam mojega dopusta! :-)[/quote]

Moj podpis!
Pa še nekaj, prijateljica je prejadrala svetovne oceane, obale lahko rečem skoraj vsega sveta pa je na trenutke, zlasti ko so bili visoki valovi in slabo vreme velikokrat rekla: kaj hudiča mi je blo treba sem, ko pa imam pred vrati tako lepo morje. Hrvaško morje je prelepo to moramo priznati ni kaj. Ne vem zakaj se eni toliko ukvarjate z enimi, ki to vidijo.

točno to !

Vidiš, mene pa vse tole, kar ti šteješ v plus, odbija. Peščena plaža – fuj! Je ne maram, če je zastonj. Ne potrebujem ležalnikov in senčnikov, še manj all inclusive variante, vsiljivce na bazarjih…. Uživam pa v miru in neokrnjeni naravi ter čistem morju. Skale – zakon! Edino Grčija na določenih mestih se lahko kosa z južno Dalmacijo. Ampak je spet tu oddaljenost in cena prevoza za družino. V glavnem – ne zamenjam mojega dopusta! :-)[/quote]

Moj podpis!
Pa še nekaj, prijateljica je prejadrala svetovne oceane, obale lahko rečem skoraj vsega sveta pa je na trenutke, zlasti ko so bili visoki valovi in slabo vreme velikokrat rekla: kaj hudiča mi je blo treba sem, ko pa imam pred vrati tako lepo morje. Hrvaško morje je prelepo to moramo priznati ni kaj. Ne vem zakaj se eni toliko ukvarjate z enimi, ki to vidijo.[/quote]
Povprečni čevep nima praktično nič skupnega z nautičnim turizmom.

točno to ![/quote]
Dobiš, dobiš. Samo čevapi tega ne veste. 🙂

Meni je všeč, lepo je, blizu je, če ti kaj ni lahko spakiras in si hitro doma. Me je pa ze zelo mikalo da bi sla kam “po svetu”…. Pa ves kaj? Glede na vse kar se dogaja, se mi zdi hrvaska se lepsa! Razlog je varnost! Mi res ni, da na v vsakem koraku se trepetam kdaj se bo kdo razstrelil.

točno to ![/quote]
Dobiš, dobiš. Samo čevapi tega ne veste. :)[/quote]
No, pa dokaži. Že dlje časa iščem takšno varianto v Grčiji, Italiji,…, pa pride vse dražje.

Dobiš, dobiš. Samo čevapi tega ne veste. :)[/quote]
No, pa dokaži. Že dlje časa iščem takšno varianto v Grčiji, Italiji,…, pa pride vse dražje.[/quote]
Cenejše bi moralo biti vse skupaj – apartma+prevoz, ker najbrž ne moreš kar enostavno reči:Beam me up, Scotty 🙂

Saj že ves čas trdim, da folk na Hrvaško hodi predvsem zato, ker jih vse skupaj pride najceneje. To je vsa umetnost. Blizu je. En kup svoje krame si lahko s sabo pripelješ, od paštete in špagetov naprej. Jezik ni ovira. V štacunah ti je vse znano. Na tržnicah ti je vse znano. Ker je več ali manj kot v Sloveniji. In potem si v apartmaju lepo skuhaš tako kot doma. Kaj drugega pa večina čevapov, poleg svaljkanja, tako ne počne. Niti imajo interes, kaj šele sredstva. To je vsa “umetnost” čevap turista. Zato tudi ni sposoben razumeti zakaj se zahtevnejšim gostom, ki od destinacije pričakujejo malo več, zdi zaplakan. Briga čevapa za kulturo, zgodovino, znamenitosti, širjenje obzorij, nabiranje novih izkušnj, spoznavanje tuje mu kulinarike, neznanih mu sadežev, itd. Vidi le štemplje v potnem listu. Kaj več ga tako ne zanima.

Mimogrede, marsikje po Aziji te apartma z vso hrano skupaj in to na prej lepši plaži pride parkrat ceneje kot v nekem. Obmorskem selu na hrvaški obali. Samo kaj ko čevap nima za letalsko karto. No, kot da bi se sploh znašel v novem okolju.

In odkod tebi to čevaparsko vzvišenje? Tebi tak dopust ne ustreza. Prav, menda te nihče ne sili v to, ali pač? Da pa še zmerjaš z zaplankanostjo – jah no, potem si pa mogoče samo za čevap višje po kulturi 🙂
Povej, je tebi pretežko razumeti, da obstajajo ljudje, ki del dopusta namenijo oddihu nekje v obmorskem selu na hrvaški obali. In prav uživajo v miru in lepi naravi. Da si napolnijo baterije. Pa kljub temu znajo zelo dobro 4 tuje jezike (pa ne hrvaško, srbsko, bosansko), sicer potujejo po svetu in hodijo celo na potovanjih v muzeje, galerije, opere,… in ostale kulturne ustanove in dogodke. Samo temu rečejo potovanje. Pod dopust pa razumejo oddih v lepi naravi, kjer imajo čas za družino (ki ga sicer vedno manjka). Vem, nadčevaparjem je to težko razumljivo, a ne? 🙂

Lep pozdrav od polčevaparja!

Trdite, da obstaja cel kup cenejših destinacij, potem pa strokovno zaključite, da folk hodi v Hrvatijo, ker je najcenejša. sami s sabo se zmenite.

kaj je zdaj ceneje ,Hrvaška, ali tiste tvoje zabačene azijske selendre?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close