Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Waldorfska šola

Waldorfska šola

Upam, da tole bere tudi kdo, ki ima tam svojega otroka.

Zanima me konkretna učna snov na teh šolah, koliko je podobnosti z navadno oš (količina snovi,..) in kakšne rezultate kasneje otroci dosegajo iz te šole?

Hvala in lep dan vsem.

Pa daj iskalnik uporabi, romani so napisani na to temo!

Imam otroka na waldorfski šoli, če bi še 1x šel v šolo, bi ga dala v državno in ne več v waldorfsko, imam pač slabe izkušnje z učiteljico, ki jih med drugim tudi nekatere snovi napačno uči, žal se otrok ne želi prepisati, zato ostaja, upam, da bo čimprej zaključil in odšel v klasično srednjo šolo.

Ga imaš v Ljubljani?

Sama nimam izkušenj z Walfdorsko šolo.

Je pa hči imela v prvem letniku gimnazije sošolko, ki je prišla iz Walfdorske osnovne šole. Punca je imela izredne težave pri dohajanju snovi in tempu testov in spraševanja. Na Walfdorski šoli je namreč popolnoma drugačen tempo.

Videlo se je, da punca tak tempo ne dohaja, ker je v prvo vedno dobila negativno oceno, ko je imela možnost popravljanja in več časa za učenje je dobila odlično ali prav dobro oceno.

Ne trdim, da imajo vsi, ki prihajajo iz omenjene šole takšne težave. Je pa mogoče vseeno dobro malo razmišljati tudi o tem.

Punca se je na polletju prepisala na Walfdorsko gimnazijo.

https://www.facebook.com/actio.si

Vsekakor se na Waldorfski šoli najde in goji posamezni otroški potencial, ki se ga ne zatira. Veliko se dela na tem, da je otrok samozavesten, kljub temu, če mu npr. matematika ne gre najbolje. Lahko pa je dober na primer v jezikih.
Sicer pa uspeh v šoli ne zagotavlja uspeha v življenju. Pomembno pa je, da otrok najde svoje področje, ki ga veseli, da z veseljem dela, da si zaupa, da verjame vase, da je vedoželen, optimističen, ima voljo in empatijo,… Vse to je veliko več vredno kot piflati se za petice in biti nonstop v krču (strah, stres).

Kot si sama rekla, gre predvsem za tempo in ne za neznanje. V Walfdorski šoli dajejo poudarek na otrokovem talentu za nekaj in močnejša področja spodbujajo še bolj, bolj jih navajajo razmišljat in bolj morajo biti samostojni. Dajo jim pa dovolj časa da to naredijo. Tako uporabljajo vso svojo iznajdljivost, domišljijo in kreativnost. V državnih šolah so otroci vkalupirani. Delati morajo točno to , točno takrat in točno tako, če ne zmorejo dobijo slabo oceno. Velikokrat se ocenjujeta hitrost in delanje napak, znanje se zanemarja, se ga ne spodbuja niti ne išče. Kreativnost in lastna mnenja so v večini državnih šol nezaželjena, saj pomenijo za učitelje moteč predmet ali količinsko več ukvarjanja. Zato večkrat v šoli zatrejo nadarjene in pametne učence in jih spremenijo v zakalupirane povprečneže, ki sicer imajo dobre ocene, volje do ustvarjanja pa ne.

Kot si sama rekla, gre predvsem za tempo in ne za neznanje. V Walfdorski šoli dajejo poudarek na otrokovem talentu za nekaj in močnejša področja spodbujajo še bolj, bolj jih navajajo razmišljat in bolj morajo biti samostojni. Dajo jim pa dovolj časa da to naredijo. Tako uporabljajo vso svojo iznajdljivost, domišljijo in kreativnost. V državnih šolah so otroci vkalupirani. Delati morajo točno to , točno takrat in točno tako, če ne zmorejo dobijo slabo oceno. Velikokrat se ocenjujeta hitrost in delanje napak, znanje se zanemarja, se ga ne spodbuja niti ne išče. Kreativnost in lastna mnenja so v večini državnih šol nezaželjena, saj pomenijo za učitelje moteč predmet ali količinsko več ukvarjanja. Zato večkrat v šoli zatrejo nadarjene in pametne učence in jih spremenijo v zakalupirane povprečneže, ki sicer imajo dobre ocene, volje do ustvarjanja pa ne.[/quote]

žal v službah od ljudi večinoma zahtevajo, da sproducirajo svoje delo v predvidenem času, takrat, ko je to potrebno in ne takrat, ko bi se delavcu zazdelo,da pa lahko odda svoj izdelek.

wadorfska šola ne pripravlja na življenje, ampak otroke ujčkajo v nekih imaginarnih svetovih….

seveda so poklici, kjer pride prav wf pristop, ampak so večinoma hudo redki, mogoče kaj v oglaševanju in podobnem…

Težko odgovorim, ker imam tam otroka, pa ne bi želela biti preveč očitna. Moja ocena – žal mi je, da sem dala otroka na to šolo. V osnovi in glede na “teorijo” W vzgoje, sem še danes prepričana, da je to eden najboljših možnih načinov izobraževanja in vzgoje. Žal pa v praksi ljubljanske šole ni tako. Učitelji se močno razlikujejo. Eni so resnično waldorfski učitelji, velika večina, žal vedno več, pa je samo učiteljev na WŠ. Šola si pravila kroji precej po svoje, diktira izbiro recimo predstavnikov v svetu stršev, da “neposvečeni” ne pridejo preblizu…
Glede znanja pa je tako, da me je za svojega otroka strah. Če primerjam znanje prijateljev, ki imajo svoje otroke na navadnih šolah, je znanje mojega otroka povsem drugačno. Obvlada recimo zgodovino, je iznajdljiv, bistveno bolj inovativen od ostalih, znanje recimo naravoslovja pa šepa, jeziki so brez strukture. In glede na to, da mastno plačujemo šolnino (pa nismo ne vem kako visoko podohodkih), se bojim, da bomo še bolj mastno plačevali inštrukcije, ko bo enkrat v srednji šoli, ki ZANESLJIVO ne bo Waldorfska gimnazija. Razen, če ne bo, tako kot večina tisith, ki se vpišejo na druge gimnazije, po pol leta pogruntal, da zna pač samo toliko, da lahko nadaljuje edino na WŠ.
Mi bi se prepisali, pa me je strah, da bo drugje povsem pogorel in ne bo zbral dovolj točk za vpis. Smo se prepozno zmigali!
Pa še to, tukaj najdeš starše, ki niti niso tako redki, ki se jim zdi nedopustno, da imajo otroci v 6. razredu na dan recimo za 45 minut dela za šolo. In starše, ki so prepričani, da jim bo Wšola vzgojila otroka, ki so ga drugje odslovili in ga nikamor drugam nočejo več vpisat, in starše, ki se kopaj v denarju in ne vedo kam bi ga še vtaknili, pa se gredo pač eno fensi šmensi šolo, in nekaj nas neumnih, ki jeseni belimo šolo in likamo zavese in šivamo palčke za bazar (za 3 ure dela, ga potem pridajajo za 1€).
Ni vse tako zlato, kot se kaže na prvi pogled. Jaz upam, da bomo zdržali še do konca, potem pa se bom kar oddahnila.

Hčera je v osnovno šolo, v 7. razred, dobila novega sošolca iz Wald. OŠ. Torej, imel je precejšnje luknje v znanju, določene snovi preprosto niso jemali.Po mojem je edini način po Wald.OŠ Wald. gimnazija, upam le, da obstajajo tudi Wald. službe :-)))))))))))

Kar se pa vspodbujanja in razvijanja sposobnosti tiče, pa sem imela priložnost poslušat glasbeni nastop učencev iz Wald. šole. Imeli so za razred, dva slabše znanje kot tisti iz “navadne” glasbene. Nastopajoči pa so nastopali kot mega zvezde. Opazno je bilo, da niso deležni res nobene tudi dobronamerne kritike, ampak samo golo pohvalo, ki jim je seveda stopila v glavo in v bistvu jih popolnoma zavedla glede realnega stanja.

Moje mnenje o vsem tem je seveda negativno.

Moj nečak (10 let) obiskuje Waldorfsko šolo.
Razvijajo inovativnost, počnejo stvari, ki jih v državnih šolah ne (pletenje, izdelovanje uporabnih predmetov, lutke…), je pa tempo ZELOOOOOO počasen.
In za prav vsako najmanjšo stvar je ZELOOOOOO pohvaljen.
Starši so s šolo zelo povezani (morajo biti), počnejo vse sorte skoraj vsak teden.

Šola po sebi sicer ni slaba – iskati in spodbujati dobro v vsakem od nas je čudovito – le premalo realna je za naš svet.
Po osnovni šoli večina učencev nadaljuje šolanje na W.gimnaziji, saj so luknje v predznanju za normalno gimnazijo večinoma prevelike.

te predobro razumem!! tudi jaz ne želim, da nadaljuje naprej v waldorfu,
žal, ker teorija je pesem, praksa pa polomija

Ok, razumem, gredo na W gimnaziji z istim tempom in načinom naprej. Ampak kako pa potem delajo (in naredijo) maturo? Domnevam da je ta pač enaka kot na vseh ostalih gimnazijah. Pozna kdo ta podatek?

Na W gimnaziji so imeli lani od 32 učencev (na gimnaziji je vpisan le en razred učencev v letniku) 3 zlate maturante.

Kot si sama rekla, gre predvsem za tempo in ne za neznanje. V Walfdorski šoli dajejo poudarek na otrokovem talentu za nekaj in močnejša področja spodbujajo še bolj, bolj jih navajajo razmišljat in bolj morajo biti samostojni. Dajo jim pa dovolj časa da to naredijo. Tako uporabljajo vso svojo iznajdljivost, domišljijo in kreativnost. V državnih šolah so otroci vkalupirani. Delati morajo točno to , točno takrat in točno tako, če ne zmorejo dobijo slabo oceno. Velikokrat se ocenjujeta hitrost in delanje napak, znanje se zanemarja, se ga ne spodbuja niti ne išče. Kreativnost in lastna mnenja so v večini državnih šol nezaželjena, saj pomenijo za učitelje moteč predmet ali količinsko več ukvarjanja. Zato večkrat v šoli zatrejo nadarjene in pametne učence in jih spremenijo v zakalupirane povprečneže, ki sicer imajo dobre ocene, volje do ustvarjanja pa ne.[/quote]

žal v službah od ljudi večinoma zahtevajo, da sproducirajo svoje delo v predvidenem času, takrat, ko je to potrebno in ne takrat, ko bi se delavcu zazdelo,da pa lahko odda svoj izdelek.

wadorfska šola ne pripravlja na življenje, ampak otroke ujčkajo v nekih imaginarnih svetovih….

seveda so poklici, kjer pride prav wf pristop, ampak so večinoma hudo redki, mogoče kaj v oglaševanju in podobnem…[/quote]

V prihodnosti bo v službah zelo cenjena ustvarjalnost in iznajdljivost.

V prihodnosti bo v službah zelo cenjena ustvarjalnost in iznajdljivost.

uuuuuuuuuuuu – to bo ja – v kateri prihodnosti 2264?

Glede na to, da bo ‘služb’ čedalje manj kar tako na voljo, in si bomo morali delo iskati kar lepo sami, imaš najbrž da celo prav. Ustvarjalnost in iznajdljivost sicer ni rečeno, da bosta kaj cenjeni, pomebni bodo predvsem rezultati, gotovo pa bosta zelo potrebni.

Ki so srednjo šolo opravljali 5 let in najemali inštruktorje :).

moja dva sta hodila pred 20 leti le v Walfdorski vrtec. Že takrat so podpirali otroško nadarjenost za umetnost, inovativnost…Nadaljevala sta na umetnostni gimnaziji (navadni), .in danes se oba ukvarjata z določeno umetnostjo…..(eden kiparstvo, drugi glasba)

3 zlati maturanti W gimnazije so lani šli na maturo takoj po 4. letniku W gimnazije.

No, potem pa sploh ni katastrofalno. Veš morda kako je šlo “povprečju”? So rezultati slabši kot v gimnazijah sicer?

Učencev je 32 do 34 v letniku in je zelo odvisno od letnika. Nekateri otroci imajo nadpovprečne rezultate, nekateri pod.
Če pa računaš, da so bili lani od 32 učencev 3 zlati maturanti, je to kar nad povprečjem.
Nekatere gimnazije na primer imajo 3 zlate maturante od 5 razredov v letniku.

Ja, lani se jim je očitno “prikazala Marija”. Drugače pa bi bilo zanimivo vedeti kako so se ti dijaki pisali, ker v preteklosti so bili to predvsem priimki, ki… Ne bom nadaljeval, ker imam svoje razloge za dvom.
Drugače pa je nivo gimnazije bistveno nižji od nivojev na večini drugih gimnazij v Lj. In traja še peto leto, ko izvajajo t.i. maturitetni program, da sploh predelajo za silo snov. Instrukcije na veliko šibajo, drugače pač niti slučajno ne gre.
Saj že podatek kakšen uspeh v OŠ je dovolj, da prideš tja, pove dovolj o nivoju.
Pa kolikor vem imajo kar hude težave (bolj kot je v povprečju po gimnazijah v središču mesta) z alkoholom in še čim. Je pa precej pod preprogo vse skupaj.

Nikakor pa to ni neka elitna gimnazija, ki bi izstopala v Slo po znanju.

seveda so poklici, kjer pride prav wf pristop, ampak so večinoma hudo redki, mogoče kaj v oglaševanju in podobnem…[/quote]

V prihodnosti bo v službah zelo cenjena ustvarjalnost in iznajdljivost.[/quote]

sta cenjeni že danes, samo brez storilnosti ti ne koristita kaj dosti…

hm, 3 zlati maturantje od 32 ali celo 34 učencev predstavljajo 9{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, na Bežigradu je bilo zlatih 18{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} (43 od 230), na Viču in na Poljanah okoli 13{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} …

Jasno pa je za popolno sliko potrebno pogledati sredinsko povprečje, ki je bilo na Bežigradu 24,45 točk, na Viču 23,63, na Poljanah 23 točk … – na Waldorfski pa – koliko?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close