Vzgoja otroka
In še vedno trdi.
Seveda je pomembna, saj ga poučimo o tem kakšno vedenje se v družbi od posameznika pričakuje, kar pa ne vpliva na njegov značaj, ki mu je prirojen. Upam, da ločite ti dve zadevi.
Sem kos starševstvu in za svoje eventuelne spodrsljaje, ki bi se lahko ali pa so se mi zgodili, ne potrebujem izgovorov, ker sem svoja otroka vedno vzgajala v prepričanju, da delam prav in sem vedno dala vse od sebe.
Sem mama enega najstnika in ene (skoraj) najstnice. Oba sta čudovita in neproblematična otroka,
najbrž imata moje gene :))
Običajno takšne moške prepričaš tudi v to, da se je otrok rodil kot zamorec, ker ga je delal, ko je bila tema.
Vsak človek je unikatna kombinacija genov.
Saj ti ločiš med priučenimi vzorci obnašanja in značajem, kajne?
Pri zdravih starših ga kvečjemu obogati.[/quote]
Ni tako preprosto. Kakorkoli pogledaš, otrok opazuje, kako se zdaj vsa pozornost, ki je bila prej namenjena njemu, deli najmanj na pol, k drugemu. In to si on razlaga po svoje. Tisto po “svoje” mogoče starši niti ne opazijo, pa če so še tako zdravi, vpliva pa lahko vseeno toliko na njega, da je čist drugačen od ta drugega. To pa še ne pomeni, da je vzrok točno in samo v tem.[/quote]Marko nič se ne deli, kvečjemu množi 😉
Pri zdravih starših ga kvečjemu obogati.[/quote]
Ni tako preprosto. Kakorkoli pogledaš, otrok opazuje, kako se zdaj vsa pozornost, ki je bila prej namenjena njemu, deli najmanj na pol, k drugemu. In to si on razlaga po svoje. Tisto po “svoje” mogoče starši niti ne opazijo, pa če so še tako zdravi, vpliva pa lahko vseeno toliko na njega, da je čist drugačen od ta drugega. To pa še ne pomeni, da je vzrok točno in samo v tem.[/quote]
Zato se odgovoren starš pogovarja z otrokom, na način ki je primeren za njegovo starost. Tudi majhen otrok se mora ob prihodu novega družinskega člana navaditi na nov red in se naučiti, da ni edini v vesolju staršev. Ravno zato, ker ga imata starša neizmerno rada, mu razložita tako, da otrok to pozitivno sprejme. Seveda se bo prvorojenec upiral in imel trenutke, ko bo izsiljeval ter želel ves čas biti na prvem mestu. Ampak to je del vzgoje in odraščanja. V življenju se je potrebno prilagajati:).
Misliš narobe. ted Bundy, en najhujših ameriških zločincev, ki je kot maldenič pobijal ženske po ZDA, je odraščal v zelo ljubeči družini.
Mislim, da vas ima večina tukaj premalo teoretične podlage za to debato.[/quote]
Ljubeča družina na vzven, je lahko za odraščajočega otroka/fanta nekaj povsem drugega. Tako da takole teoretiziranje ni merodajno :)[/quote]
Seveda pa je ta najhujši ameriški zločinec podedoval gene le od svoje matere in očeta, ki sta bila pa kaj? Samospočeta? Svašta res…
Ni tako preprosto. Kakorkoli pogledaš, otrok opazuje, kako se zdaj vsa pozornost, ki je bila prej namenjena njemu, deli najmanj na pol, k drugemu. In to si on razlaga po svoje. Tisto po “svoje” mogoče starši niti ne opazijo, pa če so še tako zdravi, vpliva pa lahko vseeno toliko na njega, da je čist drugačen od ta drugega. To pa še ne pomeni, da je vzrok točno in samo v tem.[/quote]
Zato se odgovoren starš pogovarja z otrokom, na način ki je primeren za njegovo starost. Tudi majhen otrok se mora ob prihodu novega družinskega člana navaditi na nov red in se naučiti, da ni edini v vesolju staršev. Ravno zato, ker ga imata starša neizmerno rada, mu razložita tako, da otrok to pozitivno sprejme. Seveda se bo prvorojenec upiral in imel trenutke, ko bo izsiljeval ter želel ves čas biti na prvem mestu. Ampak to je del vzgoje in odraščanja. V življenju se je potrebno prilagajati:).[/quote]Izsiljeval bo le v primeru, ko se bo čutil zapostavljenega, ko pa je del družine, če je vpet v dogajanje bo pa vneto sodeloval, ker vsak otrok si po svojih močeh želi pomagat družini v kateri živi, želi bit njen del, ker to nam je pa res zapisano v genih, na starših je le, da ga ustrezno usmerjata…. 😉
Zato se odgovoren starš pogovarja z otrokom, na način ki je primeren za njegovo starost. Tudi majhen otrok se mora ob prihodu novega družinskega člana navaditi na nov red in se naučiti, da ni edini v vesolju staršev. Ravno zato, ker ga imata starša neizmerno rada, mu razložita tako, da otrok to pozitivno sprejme. Seveda se bo prvorojenec upiral in imel trenutke, ko bo izsiljeval ter želel ves čas biti na prvem mestu. Ampak to je del vzgoje in odraščanja. V življenju se je potrebno prilagajati:).[/quote]
Saj se strinjam. Ampak niso iste razmere za drugorojenčka, kot za prvorojenčka, kar je Antilopa želela prikazat. Samo to je bil point. Hvala pa, ker dopolnjuješ misel naprej. :))
Ljubeča družina na vzven, je lahko za odraščajočega otroka/fanta nekaj povsem drugega. Tako da takole teoretiziranje ni merodajno :)[/quote]
Seveda pa je ta najhujši ameriški zločinec podedoval gene le od svoje matere in očeta, ki sta bila pa kaj? Samospočeta? Svašta res…[/quote]
Še vedno trdim, da ni podedoval želje po ubijanju in mučenju… pa če pelješ genetiko do Adama in Eve nazaj v pradavnino 🙂
Eh, to je zato, ker otrok staršu vzame del energije in se mu potem še ne da debatirati o tem, čeprav bi lahko ta prav tako ogromno povedal. 😉 :)) Te razumemo. :))
Pojma nimam . Če si se že oglasila, pa povej s katerega brega si …[/quote]
Kako zdaj nimaš pojma?:) Saj si nas že sam popredalčkal:)).[/quote]
Jaz nisem delal nobenih lestvic, top list, predalčkov in nobene klasifikacije in tega tudi nimam namen delati – vsak človek je unikat v vesolju .
Ob tem sem se pomnil na tegale strica in kaj je napisal:
No man is an island, entire of itself; every man is a piece of the continent.
John Donne
Any man’s death diminishes me, because I am involved in Mankind; And therefore never send to know for whom the bell tolls; it tolls for thee.
John Donne
Misliš narobe. ted Bundy, en najhujših ameriških zločincev, ki je kot maldenič pobijal ženske po ZDA, je odraščal v zelo ljubeči družini.
Mislim, da vas ima večina tukaj premalo teoretične podlage za to debato.[/quote]
Kako sploh lahko napišeš, da je odraščal v ljubeči družini? Od kot ti ta informacija? Jaz sem prebral le prvi odstavek in vidim, da so razmere vse kaj drugega, kot ljubeče.
Theodore “Ted” Bundy started life as his mother’s secret shame. Eleanor Cowell was twenty-two years old and unmarried when she had her son Theodore, which scandalized her deeply religious parents. She delivered the child at a home for unwed mothers in Vermont and later brought her son to her parents in Philadelphia. To hide the fact he was an illegitimate child, Bundy was raised as the adopted son of his grandparents and was told that his mother was his sister…
Antilopa očitno si prišla tudi sama do tega, da vpliv vzgoje bistveno presega margotinih 5% in se vzpenja vsaj tja do 70% :)[/quote]
Mislim, da je eksaktna razprava o odstotkih popolnoma brezpredmetna … imam bolj občutek, da so ti procenti lahko raztegnjeni od 5% pa tja do 95% , enkat v prid vzgoje, drugič spet v prid genetike … pač od človeka do človeka različno … za vsakogar ena druga mešanica .
Vas/nas je pa en kup, ki bi ji želel pri tem pomagat, a ne? :D[/quote]
Če bi verjel v Margotine %, potem bi se bal da bi ta otrok podedoval vso njeno žlehtnobo 🙂
Ker pa v te % ne verjamem…. :)[/quote]Pa kje zaboga v njej vidite žlehnobo? 😮
Ona samo tako mal prijetno zbada….. to ima po mami 😉
Seveda pa je ta najhujši ameriški zločinec podedoval gene le od svoje matere in očeta, ki sta bila pa kaj? Samospočeta? Svašta res…[/quote]
Mislim margot lepo te prosim ti si trdila da ima vzgoja še manj kot 5% vpliva na otrokovo obnašanje mislim, da si omenila celo manj kot 1%.
Geni vplivajo kvečjemu na nagnjenost k boleznim ne pa na otrokovo obnašanje nekaj ja vendar dosti dosti manj kot vzgoja.
Jaz imam impulziven značaj pa nihče od mojih staršev ni tak. Ne bom špekuliral, če sem to podedoval od drugih članov družine.
Vsekakor mislim, da se bo v okviru debate izkazalo da je tvoja trditev napačna 🙂
Če bi verjel v Margotine %, potem bi se bal da bi ta otrok podedoval vso njeno žlehtnobo 🙂
Ker pa v te % ne verjamem…. :)[/quote]Pa kje zaboga v njej vidite žlehnobo? 😮
Ona samo tako mal prijetno zbada….. to ima po mami ;)[/quote]
Saj žlehtnoba ni nujno z negativnim prizvokom 🙂
Zbada? Ali potem je morski ježek in ne ribica? 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.