splav:pravica do izbire
Krasno.
Prišli smo že do posmehovanja. Kakšni ljudje smo…
Mislim, da si preveč zatiskamo oči in se namerno slepimo, ko pravimo, da pri 5 ali 6 tednih nosečnosti, otrok ni otrok, ampak zarodek, torej ni nekako enakovreden rojenemu bitjecu. Tudi če mu srček že bije, je komajda živ. Je samo… kaj?… skupek celic, mogoče?… in pri nezaželeni nosečnosti nekaj podobnega kot… kaj?… kot skupek celic pri rakavem bolniku, mogoče…
Ne vem, sprašujem se, kaj vam tak zarodek prestavlja? Kako ga dojemate? Ali smo res lahko tako “mačehovski”, ali ga res lahko doživljamo kot smet, kot neprijetnost, ki je v nas oz. ženskem telesu samo zato, da ji greni življenje, jo spravlja v dvom in obup … Je res tako zlo, tako veliko, da se ga je potrebno rešiti, ga odstraniti, mu odvzeti vse možnosti…
Se mi nekako zdi, da ženska, ki se odloči za umeten splav, vidi samo sebe. Svoje potrebe, svoje želje, svoje cilje, svojo svobodo, kaj bo njej odvzeto (če bo otroka obdržala)… (to je v primeru, da nosečnost ne ogroža njenega zdravja)… tako, nekako egoistično se mi sliši. In če se ne more postaviti v vlogo nebogljenega, ranljivega bitjeca, ki še kako potrebuje njeno zaščito, niti v njegovo vlogo, v vlogo nerojenega otroka, le kako bo potem lahko videla v nekomu drugemu (tudi partnerju) ranljivost. Le kako se bo potem lahko ozirala na njegovo dušo, na njegove želje, na njegove potrebe. In vsi smo kdaj ranljivi…
Ženska, ki se odloči imeti otroka, prav tako izhaja iz svojih potreb. Razmnoževanje je naša potreba in potreba vsakega živega bitja.
Sklicevanje na neko altruistično razmišljanje v primeru donositve, se mi zato zdi neprimerno. Vsak izhaja iz svoje perspektive in iz trenutnih okoliščin v katerih se je znašel. Na podlagi tega pa se potem odloči kako naprej. Zato smo vsi sebični in izhajamo iz svojih potreb, ne glede na splav ali pa ne. Le zaradi različnih predispozicij, so potem naše odločitve različne.
Vendar pa smo spet prišli do pomembne razlike. Biti sebičen in ne škoditi nedolžnim ali pa biti sebičen in škoditi drugim samo za dosego svojih ciljev. Menim, da nas prvo uvršča med ljudi, drugo pa med živali.
A ni ravno obratno ? 🙂
Ravno človek najbolj škoduje drugim. Ne moreš biti sebičen in ne škoditi drugim. Bolj si sebičen, več želja imaš in s tem večji vpliv na okolje ter s tem več možnosti, da komu škodiš.[/quote]
Ne. Če vzamem primer splava. S splavom škodim nedolžnemu živemu bitju. Z rojstvom in ljubeznijo mu ne škodim, ampak mu podarim življenje. Razen v primeru, če je življenje kazen. Potem je obratno ja. :))
Raje spolna diskriminacija kot pa jeb.anje v glavo :)[/quote]Lej, sory kolega obrnil se ti pa ne bom….. :D[/quote]
Saj te ni povabil.
Instant message failed.
Pa strinjam se z enTipom – res nima smisla.
Tem istim ženskam (40+) po drugi strani razlagajo, kako veliko je pri teh letih tveganje, da bo imel otrok npr. Downov sindrom (1:100) ali druge kromosomske napake.
A ni ravno obratno ? 🙂
Ravno človek najbolj škoduje drugim. Ne moreš biti sebičen in ne škoditi drugim. Bolj si sebičen, več želja imaš in s tem večji vpliv na okolje ter s tem več možnosti, da komu škodiš.[/quote]
Ok sori Robi samo kaj tako neumnega pa še nisem prebral!
Nikjer v tem univerzumu nisem videl da vsak sebičnež ima več želja….
Kaj če si sebičnež in imaš samo 1 željo? Da te Svet pusti na miru? (okolica) ali je to veliko želja?
Vsa huda kri v tej temi se vrti okoli tega, ker moderni “čutečneži” v zahvalo za svojo “zvestobo” ženskam, prilagajanje podolgem in počez, pričakujejo protiuslugo kar v obliki solastništva nad maternico svoje partnerke. Ko jim poveš, da to ne gre, začnejo cepetati z nožicami in potem se zatečejo v dokazovanje, da je splav umor. Nato trdijo, da so za splav, torej za umor, po njihovo. Tako pač je, če eni želijo na vsak način nekaj dokazovati, vse skupaj pa je, priznali ali ne, zgolj plod čustvene užaljenosti, ker so kljub svojemu domnevnemu silnemu čustvovanju in pridiganju prilagajanja med partnerjema še vedno obravnavani kot moški, s čimer jim je dano vedeti, da so lahko vključeni v odločanje o rojstvu otroka zgolj v diskusiji s svojo partnerko, nimajo pa avtoritativne pravice reči ja, ali ne, kar jih v bistvu najbolj muči.
No ena hipotetična zate….
Uporabljaš kondom redno ker je pač to tvoja odločitev… nikoli ne penetriraš brez njega….
imaš službo z minimalcem za sebe več kot dovolj
zanositev se vseeno zgodi
Ti poveš ženski da si ne želiš otrok (zato tudi kondom)(poveš preden se zgodi!)
Ali imaš pravico odstranit svoj del otroka iz tuje osebe? (hipotetično ona želi otroka)
Ali ni to po nekem logičnem sklepanju ugrabitev tvojega spermija?
V takem primeru želiš nazaj le svoj del otroka (spermija) ostalo (zaradi mene) naj ženska obdrži! Ali pa podpiše ženska da nebo splavila in se odreka preživnini za otroka ki bi ga lahko splavila jaz pa ga nisem želel imet….
kaj je prav?
Odgovor je da. Vsak, ki pravi drugače je zaostal.[/quote]
Pa a lahko še enkrat v to enačbo (moški-ženska) vstavita še tretji faktor – otrok. Razvijajoči se otrok. Kaj je potem zarodek? Plod? (pojmuje se po tednih nosečnosti) Smet? Zajedalec? Mislim, kaj je?
A bi mi lahko enkrat nekdo odgovoril, kakšno funkcijo ima ta razvijajoči se otrok. Kakšen status.
Pa a lahko še enkrat v to enačbo (moški-ženska) vstavita še tretji faktor – otrok. Razvijajoči se otrok. Kaj je potem zarodek? Plod? (pojmuje se po tednih nosečnosti) Smet? Zajedalec? Mislim, kaj je?
A bi mi lahko enkrat nekdo odgovoril, kakšno funkcijo ima ta razvijajoči se otrok. Kakšen status.[/quote]
Vprašaj se brez čustvene in religiozne navlake in boš prišla sama do odgovora,
Uporabljaš kondom redno ker je pač to tvoja odločitev… nikoli ne penetriraš brez njega….
Ali imaš pravico odstranit svoj del otroka iz tuje osebe? (hipotetično ona želi otroka)
V takem primeru želiš nazaj le svoj del otroka (spermija) ostalo (zaradi mene) naj ženska obdrži! Ali pa podpiše ženska da nebo splavila in se odreka preživnini za otroka ki bi ga lahko splavila jaz pa ga nisem želel imet….
kaj je prav?[/quote]
Nimaš pravice. Ni ugrabitev tvojega spermija. Ugrabitev bi bila, če bi te ženska zvezala, privezala za posteljo proti tvoji volji in potem recimo nekako prišla do spermija.
Če pa si ti prostovoljno seksal z njo in je kljub tvoji zaščiti (100% nobena zaščita ni, to tudi veš) prišlo do zanositve, je nadaljevanje stvar dogovora. Če do sporazuma ne more priti, potem je končna odločitev v rokah ženske, ker je ona noseča in ne ti.
Pa saj menda to ni tako težko razumeti. Predstavljaj si, da si ti ženska in kaj bi naredil v takem primeru. Ali obratnem, da skuša en moški prisiliti, da donosiš, ker je samo njemu tako prav.
A bi mi lahko enkrat nekdo odgovoril, kakšno funkcijo ima ta razvijajoči se otrok. Kakšen status.[/quote]
special edition na tole že ves čas opozarja in zna tudi lepše napisat. It v prvem postu na dolgo in široko jamra in moralizira in postavlja najvišje moralne kriterije. Ker pa ni po njeno/njegovo v naslednjem postu sprašuje, kaj bi zarodek bi, smet, zajedalec. se pravi na hitro pade na skrajno dno poimenovanja, ker če ni po njeno, potem je vse najslabše in nima nobene zadrege drugim očitat, da plod ali zarodek imenujejo smet ali zajedalec. In tukaj se pokaže, kakšna je resnična moralna integriteta teh ljudi. Torej zarodek je zarodek, do 12. tedna nima statusa pravne osebe in ženska lahko odloča o njem. Zaradi tega pa ga nihče nima pravice poimenovati smet ali zajedalec.
Lej, sory kolega obrnil se ti pa ne bom….. :D[/quote]
Saj te ni povabil.
Instant message failed.
Pa strinjam se z enTipom – res nima smisla. [/quote]:) Ni imelo smisla pa si vseeno našla smisel in odpisala? 🙂
Res me ni povabil a se “pritožuje”, da v glavo pa ne bi več…. no tudi prav 😉
Biološko gledano: plod (katerikoli) v maternici je zajedavec, je gost v tujem telesu, ki za svoje preživetje v tujem okolju uporablja različne mehanizme, da lahko preživi. Nikakor pa to ni del telesa matere, ni njeno telo in tako je že od spočetja dalje.
Kakšen je njegov PRAVNI status… – to je druga zgodba, ki smo si jo izmislili ljudje na osnovi nekega verovanja! in ne bioloških dejstev, da bi tako opravičili lastno početje, olepšali dejstvo, da gre za prekinitev tujega življenja, ki mu mama odpove gostoljubje v svojem telesu in ga s tem posledično obsodi na smrt. Tako je v današnjem času položena v ženske roke možnost odločanja o življenju drugega bitja.
V principu me to niti ne moti, da ženske odločate o tem, zaradi mene bi lahko tudi drogo prodajali na polici zraven kruha pa naj se vsak sam odloči kaj želi počet, če ni sam toliko zrel, da bi dojel, da ga to spremeni/ubije pač naj, komu mar?
Moti me sprenevedanje, češ da to ni umor, da je to zgolj skupek celic, da je to pač njena pravica, ki jo lahko mirne duše izkoristi….
kot so ti zgoraj povedali, do 12. tedna otrok nima statusa pravne osebe in kot tak nima nobenih pravic… tako je določeno… pa ne od mene! Torej je do 12. tedna IZVEN ENAČBE!
Kako da ne…. jaz sem povedal da nočem otrok in ona se je pred seksom STRINJALA (zato tudi kondom) torej če ona mnenje po zanositvi spremeni lahko to poimenujemo ugrabitev ali NAČRTNO ZAVAJANJE spolnega partnerja za pridobitev bodisi materialne ali čustvene koristi (preživnina!)
Po drugi strani pa jaz v takem primeru nebi zahteval splava… samo MOJ DEL to kar je v njej MENE SAMEGA se naj odstrani…. ostalo zaradi mene lahko porinejo nazaj not ali pa notri ostane o tistem naj odloča ona sama!
Saj bi bilo proti moji volji…. jaz sem šel seksat (OBADVA) z namenom da NEBO OTROKA in s tem ko se je ona strinjala za uporabo kondoma in dala noge narazen se je STRINJALA da NE ŽELI OTROK to je potem spremenila in kot tako je to zavajanje človeka!
To je kot da bi nalašč prej prepikala moje kondome potem pa hlinla naj jih dam vedno gor ker ona ne želi otroka in potem zanosi in reče OOOOOPS zdaj ga bom pač mela jebi se kaj pa si porival…..
Saj vidim da glede na logiko žensk bom samo še oralca prakticiral al pa analno!!!!!
kaj je prav?[/quote]
Nimaš pravice. Ni ugrabitev tvojega spermija. Ugrabitev bi bila, če bi te ženska zvezala, privezala za posteljo proti tvoji volji in potem recimo nekako prišla do spermija.
Če pa si ti prostovoljno seksal z njo in je kljub tvoji zaščiti (100% nobena zaščita ni, to tudi veš) prišlo do zanositve, je nadaljevanje stvar dogovora. Če do sporazuma ne more priti, potem je končna odločitev v rokah ženske, ker je ona noseča in ne ti.
Pa saj menda to ni tako težko razumeti. Predstavljaj si, da si ti ženska in kaj bi naredil v takem primeru. Ali obratnem, da skuša en moški prisiliti, da donosiš, ker je samo njemu tako prav.[/quote]žTo je res nerodno, ko je seks zgolj zabava za ženske in moške, otrok pa stranski produkt seksa…
Nesreča pri delu oz zabavi 😉
Mogoče bi se lahko pri kaki zavarovalnici lahko nezgodno zavarovala? :))))
res grozno, kako zadnji trije odgovori potrjujejo moje domneve o moralni veličini piscev.
samo na kratko, ja ženskam je položena možnost odločanja in prav je tako. to že ves čas trdim in se ne sprenevedam in mislim, da bi bila vsaka druga možnost veliko slabša od te. dokazi za to so zgodovina človeštva, pa si naj vsak pogleda sam.
Kar se Matkiča tiče, zanositev in nosečnost ni tako enostavna kot bi svetohlinci radi to prikazali. tako ženska kot moški se lahko tudi premislita, pa tudi eno je razmišljati dokler nisi noseča, drugo pa ko se to v resnici zgodi. Seveda obstajajo tudi ženske, ki na nosečnost lovijo moške, predvsem takrat kadar je to edina možnost, da pridejo do statusa v družbi. če pa imajo dovolj drugih izbir, se to dogaja redkeje. Ni pa nujno, da je vedno zadaj manipulacija, lahko gre za resnično spremembo mišljenja. Saj poznam tudi nekaj moških, ki niso načrtovali otrok, pa so bili veseli, ko se je to nenačrtno zgodilo.
Onček – nikoli nisem trdila, da je seks vedno in zgolj zabava. Je pa lahko zabava in očitno ti tega ženskam ne privoščiš. Malo več se zabavaj, pa ti bo svet lepši. Pa ne drži Markova trditev, da lahko človek uživa samo tako, da zraven škodi drugim. poskusita malo pogledat preko katoliškega svetobolja, se bosta bolje počutila, pa drugi okoli vaju tudi.
Vprašaj se brez čustvene in religiozne navlake in boš prišla sama do odgovora,[/quote]
Bi se ti vprašal brez čustvene navlake, ko bi ti nekdo ubil ženo, otroka al imamo? Kake bedarije eni govorite. Kot, da je človek nečustveno bitje.
Ti si itak debil da večjega ni, in s takim pisanjem to samo potrjuješ …. verjetno vedno seksaš brez kontracepcije in če pride froc pač pride….. ker itak maš 2 miljona € na banki tak da lahko maš 100 frocov kot cigani!
Pravi talenti ste vi svetohlinci RKCja…..
Saj pravim jaz se ABSOLUTNO STRINJAM z tvojo teorijo da bi morala samo ženska odločat ali obdrži otroka ali ne….
AMPAK:
potem mora v zakonodajo biti spisano tako:
– Če ženska kljub nasprotovanju moškega (očeta) odloči obdržat otroka se odpoveduje vsem finančnim vložkom nasprotujočega očeta. Ti finančni prispevki postanejo le očetova PROSTOVOLJNA izbira.
Potem pa lahko zaradi mene ženske odločajo o vsem kar se tiče otroka 🙂
Ps. Tudi če gre za resnično spremembo mišljenja to ne spremeni dejstva da se je seks zgodil pod nekim drugim mišljenjem in je to nenamerno zavajanje moškega! To je dejstvo, v vsakem primeru gre za zavajanje…. če greš seksat z beseami ”daj kondom gor da nebom zanosila” potem pa zanosi in reče zdaj ga bom pa mela, je to za mene zavajanje in me mišljenje osebe sploh ne zanima…. ker sem jaz sam PRIVOLIL v seks pod nekimi drugimi besedami….
Če bi meni ženska pred seksom rekla, čuješ, če bom zanosila ga bom obdržala, bi se jaz obrno in odšel…. in zanositve niti teoretično več nebi moglo bit!!!
Vprašaj se brez čustvene in religiozne navlake in boš prišla sama do odgovora,[/quote]
Bi se ti vprašal brez čustvene navlake, ko bi ti nekdo ubil ženo, otroka al imamo? Kake bedarije eni govorite. Kot, da je človek nečustveno bitje.[/quote]
Če želiš priti do odgovorov moraš razmišljati nepristransko! Čudi me, da ti moram VSE razložit več kot 2x
Seveda ne drži, ker tega sploh nisem nikje napisal. Vidim, da imamo tukaj precej nepismenih bralcev.
Forum je zaprt za komentiranje.