Sin brez vozniškega izpita – problemi
Sam ni varen za službo.
Poznam enega, ki je invalidsko upokojen, in konstantno vozi avto, hodi, žaga, dela mizarske storitve, ni da ni. Človek za vse. Ampak v službah pa nonstop težave, aja, popolnoma gluh je (bere iz ustnic) in imel je eno večjo poškodbo…
Tako da ja, v slaščičarstvu delat ga jaz ne vidim, ker so noži, vroči predmeti, majhni predvsem temni prostori, nošnja tort, veliko je umetnosti (natančen ni niti malo), tort ne bo poravnal do zadovoljivih oblik (zato je izpit šele v zimskem roku opravil, zato je 2 leti starejši od drugih (ponavljal letnik in zaključni izpiti ne šele v tretjo naredil, pa še to so mu skozi prste pogledal…), velikokrat ko kaj jemlje iz pečice zvrne ali se zaleti z izdelkom (pač, kot ponavadi). Da o tem, da še mešalec narobe uporablja, pa jajc ne zna ločiti in pol se sneg ne naredi.
Skratka, tako ga bodo suspendirali. Mogoče, če naredi +2 bo imel več možnosti, je pa vsekakor bolj iskan poklic.
On se vidi samo v gozdarstvu in v mehaniki.
Še 1x. V hribih gleda samo pot, drugod moraš gledati na ljudi, ovire, količke, gor, dol, pod noge…. Zato. Jaz si predstavljam njegov bod kot eno majhno kroglo vida. Recimo da vidi v polmeru A4 lista.
Obupana zaradi sina, 09.11.2023 ob 11:25
Sam ni varen za službo.
Poznam enega, ki je invalidsko upokojen, in konstantno vozi avto, hodi, žaga, dela mizarske storitve, ni da ni. Človek za vse. Ampak v službah pa nonstop težave, aja, popolnoma gluh je (bere iz ustnic) in imel je eno večjo poškodbo…
Tako da ja, v slaščičarstvu delat ga jaz ne vidim, ker so noži, vroči predmeti, majhni predvsem temni prostori, nošnja tort, veliko je umetnosti (natančen ni niti malo), tort ne bo poravnal do zadovoljivih oblik (zato je izpit šele v zimskem roku opravil, zato je 2 leti starejši od drugih (ponavljal letnik in zaključni izpiti ne šele v tretjo naredil, pa še to so mu skozi prste pogledal…), velikokrat ko kaj jemlje iz pečice zvrne ali se zaleti z izdelkom (pač, kot ponavadi). Da o tem, da še mešalec narobe uporablja, pa jajc ne zna ločiti in pol se sneg ne naredi.
Skratka, tako ga bodo suspendirali. Mogoče, če naredi +2 bo imel več možnosti, je pa vsekakor bolj iskan poklic.
On se vidi samo v gozdarstvu in v mehaniki.
Še 1x. V hribih gleda samo pot, drugod moraš gledati na ljudi, ovire, količke, gor, dol, pod noge…. Zato. Jaz si predstavljam njegov bod kot eno majhno kroglo vida. Recimo da vidi v polmeru A4 lista.
+2 je vsekakor iskan poklic in če ga bo naredil, bo imel odprte možnosti za marsikaj.
Verjetno tudi za kako višjo v smeri, ki ga veseli.
Poleg vsega pa težko verjamem, da za gozdarja so ocenili, da preslabo vidi, za slaščičarja pa ni bilo težav.
Nima sploh smisla več odgovarjat tej ženski ker je prišla na forum prosila za pomoč in nasvete in dobila več 100 nasvetov in vsakega popolnoma zavrnila njej je edina rešitev da skoraj slepega človeka pusti vozit avto!
Delo nobeno ni dobro zanj ker se zaletava in prevrača a za avto vozit pa to da ne vidi ni sploh noben problem. Pešci so si sami krivi ko jih bo povozil skoraj slep človek. Če še že peš spotika čez stožce in robnike kako jih bo videl v avtu ko je hitrost večja in mora biti zato veliko bolj pozoren? Bog ne daj da bo v tistem trenutku ko se on pripelje otrok šel čez prehod za pešče ga zgazi na mestu.
Gluha oseba lahko vozi avto zato ker vidi! Poanta vožnje je dober VID!! Tisti ki imajo očala imajo zdravniškega na 5 do 10 let da se spremlja če oseba nosi pravilna očala za svojo dioptrijo! Če je v vozniški zapisano da oseba nosi očala in to osebo policist zaustavi pa nima očal policisti napišejo kazen lahko je tudi odvzem vozniške!!
Čez celo slovenijo se vidi dvoličnost avtorice: za delo nobeno ne vidi dovolj ampak vidi pa dovolj da bi vozil avto! Vsakega ki ji napiše nasvet mora v trenutku napast in zavrnit vse kar je napisal in si istočasno zraven izmislit cel kup za lase privlečenih izgovorov za njenega razvajenega sinka! Zato ker je edina ki je kdaj vzgajala najstnika ker je ob bogi revež edini na svetu slaboviden ker je on edini v sloveniji ki se vozi z javnim prevozom in ona edina uboga reva ki mora pisati opravičila zaradi zamud. Ker vlaki ne zamujajo po celi sloveniji. No ja tu ji moram dati prav pri nas vlak zamuja najmanj pol ure do ene ure. Ko bi mogel že naslednji prit še prejšnjega ni bilo velikokrat. Pri njej ima zamude le 15 min..
No, kje sem napisala, da hočem, da on vozi avto. Vse sem pisala, kaj si sin misli.
Jaz pa iščem, kaj narediti, da bo tudi med vikendi mobilen? Konec koncev tudi med tednom?
Rešitve so: taksi, najde družbo, kupi avto in najde taksista, prevozi.org…
Sinu ni nič všeč razen, da najde družbo . Torej kaj mu še ostane?
Sicer pa lahko zaključimo. Itak moram spet na službeno pot za 1 teden in ne bom imela časa pisat še sem.
Tudi za slaščičarja so na koncu zelo komplicirali in predlagali prepis… Dobil je potem spremljevalko.
Je možna kakšna operacija vida? Pa kako lahko slaboviden hodi v gore, ga ni strah, da bi narobe ocenil teren, kaj spregledal, napačno stopil? Če je njegov vid res tako veliko problem, kot ocenjujejo zdravniki, potem je že bolje, da ne vozi oz. ni udeležen v prometu, ker bi predstavljal preveliko tveganje zase in za druge. Če pa se da kaj pomagati pri tem vidu, naj se usmeri v to operacijo, varčevanje ali karkoli je že potrebno, da pride do nje. Kaj pa poseg v tujini? Če se mu vid izboljša, bo lahko vozil, kar je dandanes pogoj za neko samostojnost, nedovsinost od drugih. Javni prevozi so pri nas res slabo urejeni in tudi Slovenija je kljub svoji majhnosti tako razdrobljena, da je avto nuja, da prideš z enega konca na drugega. Zagatna situacija, ni kaj.
Pikapolona553, 09.11.2023 ob 11:58
Nima sploh smisla več odgovarjat tej ženski ker je prišla na forum prosila za pomoč in nasvete in dobila več 100 nasvetov in vsakega popolnoma zavrnila njej je edina rešitev da skoraj slepega človeka pusti vozit avto!
Delo nobeno ni dobro zanj ker se zaletava in prevrača a za avto vozit pa to da ne vidi ni sploh noben problem. Pešci so si sami krivi ko jih bo povozil skoraj slep človek. Če še že peš spotika čez stožce in robnike kako jih bo videl v avtu ko je hitrost večja in mora biti zato veliko bolj pozoren? Bog ne daj da bo v tistem trenutku ko se on pripelje otrok šel čez prehod za pešče ga zgazi na mestu.
Gluha oseba lahko vozi avto zato ker vidi! Poanta vožnje je dober VID!! Tisti ki imajo očala imajo zdravniškega na 5 do 10 let da se spremlja če oseba nosi pravilna očala za svojo dioptrijo! Če je v vozniški zapisano da oseba nosi očala in to osebo policist zaustavi pa nima očal policisti napišejo kazen lahko je tudi odvzem vozniške!!
Čez celo slovenijo se vidi dvoličnost avtorice: za delo nobeno ne vidi dovolj ampak vidi pa dovolj da bi vozil avto! Vsakega ki ji napiše nasvet mora v trenutku napast in zavrnit vse kar je napisal in si istočasno zraven izmislit cel kup za lase privlečenih izgovorov za njenega razvajenega sinka! Zato ker je edina ki je kdaj vzgajala najstnika ker je ob bogi revež edini na svetu slaboviden ker je on edini v sloveniji ki se vozi z javnim prevozom in ona edina uboga reva ki mora pisati opravičila zaradi zamud. Ker vlaki ne zamujajo po celi sloveniji. No ja tu ji moram dati prav pri nas vlak zamuja najmanj pol ure do ene ure. Ko bi mogel že naslednji prit še prejšnjega ni bilo velikokrat. Pri njej ima zamude le 15 min..
To je zelo dober odgovor. Bravo. Se takoj podpišem.
Sicer pa je ta post provokacija in nabijanje klikov. Ta ženska z umsko zaostalim frocom, je sama umsko bolna, sploh če je post resničen.
Se mi zdi… da tale mulo kar dobro vidi, kadar želi. Pa ga je po tintari udarilo tole norčevanje in izkoriščanje vseh, ker je on bogi.
Šola? Ne, ne vidim. Služba? Ne, nikakor ne vidim. Mesto? Ne, ne vidim. Hribi? Ja, seveda vidim.
Avto? Ja seveda vidim, problem pa je kartoteka, ker sem izkoriščal sistem. Ali pa ima nek mentalni primanjkljaj, pa ga zato ne spustijo, se pa izgovarja na vid. Kar je tudi logično, glede na to, kako je njegova mama proti temu, da bi mu razvajeno zeljnato glavo pregledali. Če ni celo nekaj podedovanega.
Anonimno 10229, 09.11.2023 ob 14:27
Kaj vem, trolom se ponavadi ne da tako zvesto odgovarjati na lastno temo. Drži pa, da tukaj nekaj smrdi. Ali pa nas večina težko dojame, da je kdo v resnici lahko tako ubrisan. Še vedno je možnost, da mulo piše sam v imenu mame.
Pomoje sta oba zrela za polni penzion na oddelku za psihiatrijo.
oddelek za možgane. Hvala za malo bolj prijazen odgovor. Zaenkrat nisem ne jaz, ne sin našla kakršnekoli operaciji za vrnitev preostalega vida.
Ostali Anonimneži, pa škoda besed. Vsi samo psihiatrijo vidite, ne veste pa, da tam ne zdravijo ljudi ampak jih še bolj ponižujejo. Je od bivšega sodelavca hči tam pristala zaradi tega, ker je hotla si storit samomor in po končani obravnavi v Polju si je tudi storila zares. Ni mogla predelati travm… Sploh se ne zavedate, kaj govorite, sploh pa meni. In kaj vidi, ne vidi. Milijonkrat sem že napisala, kaj in kako! Ne mislim vedno znova pisat o tem.
Vse skupaj pišem, kaj mi sin pravi. Sem mu že tekom vaših nasvetov predlagala, pa to ni in ono ni.
Skratka, komentirajte, če so kakšne rešitve na moje konkretno vprašanje, ne pa kaj je narobe s sinom, mano ali neki xy človeku. Sem preveč napisala o vsem.
Obupana zaradi sina, 09.11.2023 ob 15:34
oddelek za možgane. Hvala za malo bolj prijazen odgovor. Zaenkrat nisem ne jaz, ne sin našla kakršnekoli operaciji za vrnitev preostalega vida.
Ostali Anonimneži, pa škoda besed. Vsi samo psihiatrijo vidite, ne veste pa, da tam ne zdravijo ljudi ampak jih še bolj ponižujejo. Je od bivšega sodelavca hči tam pristala zaradi tega, ker je hotla si storit samomor in po končani obravnavi v Polju si je tudi storila zares. Ni mogla predelati travm… Sploh se ne zavedate, kaj govorite, sploh pa meni. In kaj vidi, ne vidi. Milijonkrat sem že napisala, kaj in kako! Ne mislim vedno znova pisat o tem.
Vse skupaj pišem, kaj mi sin pravi. Sem mu že tekom vaših nasvetov predlagala, pa to ni in ono ni.
Skratka, komentirajte, če so kakšne rešitve na moje konkretno vprašanje, ne pa kaj je narobe s sinom, mano ali neki xy človeku. Sem preveč napisala o vsem.
Povzetek tvoje pisarije: s sinom vred si zrela za psihiatrijo. Zdaj pa si to preberi stokrat in še stikrat in počasi sprocesiraj. Potem pa po napotnico in gremo. Reči sebi in sinu: Polje, prihajava.
Oba sta potrebna močne terapije, da se umirita in začneta živet človeku dostojno življenje. Pika.
Anonimno 10723
Za psihiatrijo raje odpri novo temo. Tukaj si še stokrat (kdaj sva ovce skup pasla?) preberi MOJE VPRAŠANJE!
Kako naj sinu omogočim, da bo tudi za vikend dovolj mobilen brez avta? In tega SE DRŽI.
Sama sigurno nisem za tja, in izkušnje drugih veliko pove, kaj se dogaja v Polju, ne bom ne sebi, ne sinu uničila življenja, ker je škoda! Mogoče ste pa vi za tja, ker ne znate komunicirat z ljudmi.
Sedaj pa dovolj o duševnosti, psihiatriji,,,v bodoče na to ne reagiram več in se raje osredotočimo na to, kako omogočati ljudem brez vozniških izpitov do mobilnosti.
Lahko pa sinu v tej temi kaj odgovorite. Omenja, da ni več železniške postaje Vreme, ki bi mu nekoliko olajšala prometne povezave. In lahko razpravljate, kako z busi. Mogoče date celo kakšno idejo, če je kakšna skrita povezava, kot jo ima on do Ilirske Bistrice, pa jo na internetu res stežka najdeš vozni red.
Sem preživela celo srednjo šolo tako, da sem se vozila slabo uro z busom na eno stran in potem šprint v šolo, da nisem zamudila. Če je bus zamujam, sem zamudila pouk za par minut.
Za nazaj tudi šprint ni pomagal, sem vsak dan čakala na avtobus eno uro iz dve ali tri minute manj.
Sta sicer vmes peljala dva avtobusa, ampak tam na dijaška karta ni veljala.
Pa smo preživeli celo srednjo šolo tako in se nam ni zdelo nič posebnega. Pa četudi smo s poukom začeli že ob sedmih, kar pomeni, da smo ob malo pred šesto že bili na postaji.
No, no. Razvajeno….
On vstaja vedno ob petih. Nato gre ob 5.30 na bus. Nazaj grede pa pogostokrat šprinta na bus, da ne čaka 1,5 h na naslednjega ali pa samo 15 minut, odvisno kdaj. Gre največkrat iz šole kar laufat na AP Ljubljana (20 minut rabi) in tako je najhitreje doma. 1h 20 minut. Sam o tem, koliko se v koga zaleti alu se spotakne, mi niti ne pove, sam opazi se pa. Tudi to šprintanje ga muči, ker vedno razmišlja, da če bi imel osebni prevoz, ne bi rabil… Sam jaz ga pa prepričujem, da je šprint dober trening in zato z lahkoto laufa v hrib in pol začne, spotiki, semaforji…
No, v šolo gre pa z LPPji, ker je tema in ga je strah hodit sam po Ljubljani. Cca 45 minut od AP Ljubljana ali 50 minut s Hajdrihove.
Zakaj vam pa karta ni veljala? Ker sinu karta ne velja le za vlake IC, MV, RG in Flixbuse.
@Razvajeno dete
Nikogar ne briga, kako si se ti vozila v srednji šoli. Point je, da se brez lastne mobilnosti dandanes ne da dostojno živeti, sploh ne v Sloveniji. Čakanje na bus predstavljaš kot nekaj, kar ne bi smelo biti nikakršen problem (ker če ti je problem, si po tvoje “razvajenec”), me pa zanima, če bi ti sedaj prešaltala z avta na javne prevoze. Ali si preveč “razvajena” za to? Ok, pustimo cinizem in sarkazem ob strani. Saj veš sama, koliko bi se ti življenje zakompliciralo. Zato nehajmo predstavljat javne prevoze kot neko alterantivo, ker dobro vemo, da to ni. Brez lastnega avta ne prideš nikamor. Ta fant bo enkrat končal šolo in takrat se bo zanj začelo pravo življenje. Naj celo življenje lovi buse, fehta za prevoze in plačuje taksije? Sej vemo, da to ne gre. Življenje brez avta zahteva veliko organizacije, prilagajanja in pomeni tudi veliko nedosegljivih/zamujenih/neizkoriščenih priložnosti. Sama sem naredila izpit zelo pozno in vem, kaj pomeni, če nisi mobilen. Kaj vse to potegne za sabo. Avto je danes nujen življenjski pripomoček. Pika.
oddelek za možgane, 09.11.2023 ob 22:28
@Razvajeno dete
Nikogar ne briga, kako si se ti vozila v srednji šoli. Point je, da se brez lastne mobilnosti dandanes ne da dostojno živeti, sploh ne v Sloveniji. Čakanje na bus predstavljaš kot nekaj, kar ne bi smelo biti nikakršen problem (ker če ti je problem, si po tvoje “razvajenec”), me pa zanima, če bi ti sedaj prešaltala z avta na javne prevoze. Ali si preveč “razvajena” za to? Ok, pustimo cinizem in sarkazem ob strani. Saj veš sama, koliko bi se ti življenje zakompliciralo. Zato nehajmo predstavljat javne prevoze kot neko alterantivo, ker dobro vemo, da to ni. Brez lastnega avta ne prideš nikamor. Ta fant bo enkrat končal šolo in takrat se bo zanj začelo pravo življenje. Naj celo življenje lovi buse, fehta za prevoze in plačuje taksije? Sej vemo, da to ne gre. Življenje brez avta zahteva veliko organizacije, prilagajanja in pomeni tudi veliko nedosegljivih/zamujenih/neizkoriščenih priložnosti. Sama sem naredila izpit zelo pozno in vem, kaj pomeni, če nisi mobilen. Kaj vse to potegne za sabo. Avto je danes nujen življenjski pripomoček. Pika.
Je nujen pripomoček. Vsekakor. Razen če imaš defektne oči, povrhu vsega pa še defektno mater.
Oddelek za možgane.
Končno en malo bolj pameten komentar. Iskreno, tudi sama ne bi prešaltala nazaj na javni prevoz. Ker popoldan potem sploh fizično v službo ne bi mogla.
Za zadnji komentar pa… A se da kje prijavit tako žaljive zadeve, kot je defektna mater? Tega mi pa res še nihče ni rekel, vem, pa da doker smo anonimni Slovenci upamo vse ?. Ko pa se pojavi samo ime, pa je takoj drugače.
Draga obupana mama kontaktirajte društvo za slepe in slabovidne Ljubljana razložite jim svojo in sinovo situacijo mogoče vama pa lahko pomagajo! Ampak glede na to da vaš sin zavrača vse opcije bi bilo bolje da mu za začetek nič ne poveste in mu poveste šele potem ko boste videli če mu društvo lahko kako pomaga..
Na tistem društvu, razen da naj hodi na njihove delavnice se družiti… Ni nič. Itak ga pa hočejo prej spoznat. Ampak on zavrača vse ljudi s podobnimi težavami. Sin pa se osredotoča se samo na normalne ljudi, ki IMAJO avto.
Zakaj se pa hodi v službo??? Res težko vprašanje.
In ko mi že ljudje servirajo naj plačajo taksi, zakaj pa niste vi plačevali avtobuse, ki so vmes vozili? Saj cca 7 EUR ni tako drago za vsak dan ?.
Obupana zaradi sina, 10.11.2023 ob 08:42
Na tistem društvu, razen da naj hodi na njihove delavnice se družiti… Ni nič. Itak ga pa hočejo prej spoznat. Ampak on zavrača vse ljudi s podobnimi težavami. Sin pa se osredotoča se samo na normalne ljudi, ki IMAJO avto.
In ko mi že ljudje servirajo naj plačajo taksi, zakaj pa niste vi plačevali avtobuse, ki so vmes vozili? Saj cca 7 EUR ni tako drago za vsak dan ?.
Praviš takole (ja, tikam te, ker je to običaj na internetu!)
Zakaj pa se hodi v šolo??? Res težko vprašanje.
Kakor preberem, je to nerešljivo vprašanje tako zate kot za sina.
Ker – kot očitno lahko hodi v hribe, ni popolnoma slep, ima samo omejitve – iskreno dvomim, da bo res kar takoj dobil invalidsko pokojnino. Če pa slučajno že, bo, kot je že nekdo napisal, smo za kruh in vodo in nič več.
Zakaj hodi v šolo. Ker IŠČE koga, ki bi hodil z njim v hribe. Edina šansa, kjer so ljudje njegove starosti in misli, da je večja izbira… Potem, ker bi rad vsaj na faksu prišel na željeno smer in potem delal v morebitnihl službi, to kar bi ga veselilo.
Na invalidski komisiji tega ne vejo. Vemo pa, da je vedno težava pri PUDu v šolah in imajo izvide. Moral bo edino še k oftamologu, da če se slučajno ni kaj spremenilo (kar se ni, verjetno) in v kolikor bo izvid enak, dobi invalidnino.
Prihrankov ima dost, tako da bo že zgural finančni skozi. 600 EUR+200 od gozdarstva, pa še kaj bo našel in bo.
Obupana zaradi sina, 10.11.2023 ob 10:26
Zakaj hodi v šolo. Ker IŠČE koga, ki bi hodil z njim v hribe. Edina šansa, kjer so ljudje njegove starosti in misli, da je večja izbira… Potem, ker bi rad vsaj na faksu prišel na željeno smer in potem delal v morebitnihl službi, to kar bi ga veselilo.
Na invalidski komisiji tega ne vejo. Vemo pa, da je vedno težava pri PUDu v šolah in imajo izvide. Moral bo edino še k oftamologu, da če se slučajno ni kaj spremenilo (kar se ni, verjetno) in v kolikor bo izvid enak, dobi invalidnino.
Prihrankov ima dost, tako da bo že zgural finančni skozi. 600 EUR+200 od gozdarstva, pa še kaj bo našel in bo.
Ne sanjajta o invalidski pokojnini 600€, ker bo mogoče dobra polovica tega!
Zakonska minimalna pokojnina je predpisana za tiste, ki so se upokojili s dovoljšnjo starostjo in polno delovno dobo!
Forum je zaprt za komentiranje.