Psihoterapija – koliko časa
nekdo111 in ostali somišljeniki
vse to kar si napisala je res. Jaz pa še vedo poudarjam, da je vse to možno doseči tudi brez plačljivih ur.
Ampak dobro, da prideš do tega spoznanja, pač rabiš plačevati 40 EUR na uro ali koliko že, nekemu idealiziranemu nazivu. Zakaj idealiziranemu… ker vse to, kar zna/zmore … terapevt, lahko zna/zmore/nudi tudi kdo drug ali vsak po svoje…
Najboljše, da se kar stroka ukine. Tule na MONu je namreč ogromno samozvanih terapevtov. :/
ps; nepriznavanje, da imajo ljudje dejansko hude stiske iz katerih ne morejo brez strokovne pomoči? si sami domišljajo svoje težave? ali so samo takozvani idealizirani terapevti tisti, ki dejansko ne vejo in ne znajo nič več od povprečnega MONovca?
In to je naliziranje.
Razlika med enim analiziranjem in drugim je le v tem, da ti v tem primeru sam(a) prideš do določenih spoznanj. Seveda s pomočjo analiziranja. Vprašanja, ki jih postavlja terapevt, pa so prav tako posledica analiziranja tvojih težav in razlogov do katerih se je nekdo moral dokopati, da vsaj približno ve, kako usmerjati, da pacient sam pride do logičnih povezav med težavami in vzroki.
Razlika je le v občutku, ki ga dobi pacient ob analiziranju.
Prav tako ni potrebno vedno vsega razumeti, če želimo živeti brez bremena preteklosti.
Problemi so največkrat posledica nesprejemanja samih dejstev in s tem notranjega konflikta.
Ko enkrat sprejmemo dejstva takšna, kot so…Da pač nismo bili zaželeni, da se ne sekiramo zaradi tega, ker si nas nekdo, ki bi si nas moral želeti, ni želel. Da se več ne krivimo zaradi tega, ker bi mi naj bili krivi, za tuje nezadovoljstvo…..Šele potem smo lahko v sebi veliko bolj mirni, saj preteklosti ne moremo spremeniti.
Najboljše, da se kar stroka ukine. Tule na MONu je namreč ogromno samozvanih terapevtov. :/
ps; nepriznavanje, da imajo ljudje dejansko hude stiske iz katerih ne morejo brez strokovne pomoči? si sami domišljajo svoje težave? ali so samo takozvani idealizirani terapevti tisti, ki dejansko ne vejo in ne znajo nič več od povprečnega MONovca?[/quote]Japkica nekaterim se ne da niti na youtube pogledat kak prispevek strokovnjaka (do konca), kaj šele, da bi ga skušali razumet, ga umestit v svoj okvir. Verjamejo, da tisto kar je “zastonj” ni nič vredno in da je treba za nek uspeh (mastno) plačat, da je kaj iz tega. Na koncu so ravno tako razočarani, ker se niti strokovnjaku nočejo odpret, prirejajo podatke o sebi, da ne rečem, da lažejo. Pred kom?
Po moje pred samim sabo in dokler je tako ne pomaga noben strokovnjak pa če kasira 100€/uro.
Zdravnik zdravo narava ozdravi.
Kar bi v tem primeru pomenilo, da strokovnjak zdravi pacient se ozdravi sam. Sam mora pri sebi, z njegovo pomočjo, najt rešitev, seveda tisti, ki to resnično hoče, ostalim itak ni pomoči, sploh ne takim, ki se delajo norce iz nekoga, ki se profesionalno ukvarja s temi stvarmi in ima tudi kak prispevek-razlago nalimano kje na spletu.
Zanimivo, da nekateri strokovnjaki svetujejo svojim pacientom, da naj se “pogovorijo” na kakšnem forumu z ljudmi….. Samo ti sigurno niso pravi strokovnjaki….. :/ 😉
On_ moj komentar se je nanašal izključno na citirano.
Rane v ljudeh so različne in vsak si pač ne more svoje rane zalizati sam. Nikjer ni bilo nobenega namigovanja, da terapevt reši zadevo namesto prizadetega. Vsaj iz moje strani ne.
Veš zmedena samica, terapevti stvari ne obešajo na velik zvon. Ne sekljajo te javno.
Japkica, to sem pa že opazila, da se tu gor hitro raztrga vsakega, ki potoži, da ima probleme pa naj bo tak, ki se počuti,d a je grd pa debeli pa taki, ki še niso nikoli imeli punce… eni se prav naslajajo. Tudi, če pogledam samo tole temo, se vidi kako se je sprevrgla pa nisem nič veliko o sebi povedala.
Bravo nekdo 111, me veseli, da si se oglasila s pozitivno izkušnjo. Rada preberem koga, ki piše iz izkušenj. Ne pa postov ljudi, ki izkušenj s terapijami sploh nimajo. Tako, da sem zelo vesela tebe in Nekdoja, da sta napisala svoji izkušnji. Moram pa priznati, da si nisem mislila, da te stvari tako dolgo trajajo. No sicer pa niti ne vem za kake težave gre. Res pa je, da se te stvari ponavadi nalagajo leta in leta torej ne morejo it v par urah ven.
Tisti, ki pljuvate po terapevtih se pa mogoče vprašajte ali ste v srečnih vezah? Ali pa veza mogoče škripa? Ali pa ste mogoče že vrsto let samski (pa ne me govoriti, da si to želite, da si ne želite veze)? Imate tako izobrazbo kot si je želite? Je služba super? Ali pa mogoče sploh nimate službe? Imate vsaj enega res dobrega prijatelja? Se dobro razumete s sodelavci? Uspešno razrešujete konflikte? Če imate vse to pošlihtano … ali pa mogoče nimate vse tako pospravljeno kot je potrebno? In zakaj nimate?
Matjazko, se strinjam. Če v psihi ni vse tako kot mora biti, tudi telo zboli. Koliko ljudi telesno zboli, ker so pod prevelikim stresom? Tistim, ki se pa s tem ne strinjajo pa svetujem, da ob pljučnici, angini…ne gredo k zdravniku. Saj se vse samo pozdravi. A ne?
It, in kdo naj bi to bil? Oprosti, ampak očitno res ne dojameš. Če nimaš take osebe pač plačaš strokovnjaku. Če se ti zdim zato butasta pač sem zate butasta.
Robi, jaz sem že od začetka povedala, da grem na terapijo. Nisem spraševala za alternativo terapiji. In tudi parkrat sem napisala, da mi na kraj pameti ne pride se tu gor razgaljat.
Saj nisem niti tega mislil, se mi je pa ta misel porodila ob prebiranju postov avtorice. Že sama tema je tako zastavljena -koliko časa, kot da bi bilo jasno za nekoga s tako kilažo, izobrazbo, takim problemom……karkoli, rabiš toliko ur terapije pri strokovnjaku, ki računa uro 40€, tisti ki računa 20€ pa dvakrat več….. če prideš na MON pa to traja v neskončnost, ker je zastonj in itak ni nič vredno 😀
Avtorico bolj zanima koliko bo potrošila (vsaj tak vtis sem dobil) kot pa na kak način bo prišla do želenega rezultata, zato jo tudi po svoje razumem, da ne želi nič povedat o sebi in ji je odveč že to, da je povedala kakšno izobrazbo ima, ker jo je menda Z_Samička “analizirala” zaradi tega….
Koliko ur terapije (in kakšno) rabi tak človek, ki pričakuje, da mu drugi ponudi (instant) rešitev za njegove težave?
Kakorkoli obrneš si na koncu izližeš sam svoje rane…. je pa dobro, da ti kdo pokaže kje in kako lizat, le oči moraš imet odprte 😉 Včasih je pa za koga tudi to (pre)težko. 🙁
Kaj pa sebi ? 🙂
Da gre v gozd gobe nabirat. 🙂
Neokrnjena narava je še vedno najboljši način za sprostitev in za marsikoga kot blagodejna terapija.[/quote]
Nop, meni je perfekcija všeč, ker si brez tega ne predstavljam delovnega dne:). In tudi moja služba je takšna, da brez tega ne gre:). Sem kot neke sorte kirurg, kjer nimaš popravnih izpitov:)).
Nabiranje gob je hudoooo stresno, če v celem jutru ne najdeš nobene užitne:)). Ja, narava že, ampak iskanje gozdnih sadežev, da bo dobro kosilo…lahko se sprevrže v pravo moro:)).
🙁 🙁
Z vsem spoštovanjem, samo kako ti veš kakšno je bilo moje otroštvo in koliko smo bili zaželeni tisti, ki se tu oglašamo z “neuporabnimi” nasveti?
Kako veš kakšne so bile naše življenjske poti in čez kaj ves smo se morali pregrebsti, da nismo potonili v nekem malodušju? A se ti ne zdi, da si tudi sama sedaj nekoliko preveč samovšečna oz. takšna kakor nam očitaš in v tej svoji “borbi”, zavračanju, obrambi… ne vidiš (ne želiš videt) tistega kar ti želimo povedat?
Se ti zdi da se samo tebi na tem svetu godi krivica ostalim je pa z rožicami postlano?….. :/
🙁 🙁
Z vsem spoštovanjem, samo kako ti veš kakšno je bilo moje otroštvo in koliko smo bili zaželeni tisti, ki se tu oglašamo z “neuporabnimi” nasveti?
Kako veš kakšne so bile naše življenjske poti in čez kaj ves smo se morali pregrebsti, da nismo potonili v nekem malodušju? A se ti ne zdi, da si tudi sama sedaj nekoliko preveč samovšečna oz. takšna kakor nam očitaš in v tej svoji “borbi”, zavračanju, obrambi… ne vidiš (ne želiš videt) tistega kar ti želimo povedat?
Se ti zdi da se samo tebi na tem svetu godi krivica ostalim je pa z rožicami postlano?….. :/[/quote]
On_ preberi si prvi post avtorice! Nikjer nobenih iluzij le ugotovitev in iskanje informacij koliko časa je potrebno, da se sploh kaj začne premikati v glavi. Kaj ti tu ni jasno? Zakaj mrcvarjenje? Je tvoja bolečina kaj manjša, če vrtaš po njenih ranah in namiguješ, da ne želi videti ničesar okoli sebe? Zakaj?
On_ , vidiš, niti tega nisi dojela kaj je tema :). Moja tema je psihoterapija in izkušnje glede tega kako dolgo traja terapija.
Vidiš, ravno zaradi takih kot si ti, ki želite secirat nekoga, mi na kraj pameti ne pade se tu gor razgaljat. Prav hočeš me secirat. Prav hočeš izvleči neke odgovore iz mene.
V mojo korist ali za celjenje tvojih ran? Jaz v tvojem seciranju mene, ne vidim nobene koristi zase.
🙁 🙁
Se ti zdi da se samo tebi na tem svetu godi krivica ostalim je pa z rožicami postlano?….. :/[/quote]
On_ preberi si prvi post avtorice! Nikjer nobenih iluzij le ugotovitev in iskanje informacij koliko časa je potrebno, da se sploh kaj začne premikati v glavi. Kaj ti tu ni jasno? Zakaj mrcvarjenje? Je tvoja bolečina kaj manjša, če vrtaš po njenih ranah in namiguješ, da ne želi videti ničesar okoli sebe? Zakaj?[/quote]Mogoče zato, ker bi lahko šla skupaj k terapevtu, sem zrel za tja in je mene tudi strah it tja…….. Hec
Ma preveč ste resne punce, preveč ste prepričane, da vas lahko le “strokovnjak” ozdravi nečesa, da brez njega ne bo uspelo, da ostalo ni nič vredno, da vam vsi drugi hočejo le slabo, da se vam posmehujejo, vas ne marajo, so zlobni, ni nič koristnega v njih, v vse je samo slabo……
Kaj pa vem zakaj se tak, da seciram, rinem v njo….. (A res? Zakaj se počutite tako?)
Mogoče sem imel tudi sam kako podobno izkušnjo, ki se mi je takrat zdela nerešljiva, danes se pa le nasmehnem ob njej?
Pravijo, da je v vsakem hecu nekaj resnice. Baje vsaj pol, če ne več. :))) Torej ti že veš….. 😉
In zakaj zdaj naslavljaš nas punce v prvi osebi? Si kje prebral moj zapis da potrebujem strokovnjaka, da mi kdo hoče kaj slabega, da se mi kdo posmehuje, da me ne marajo….? Ali spet pišeš na splošno? 🙂
In preveč sklepaš po sebi; če si ti zmogel, še ne pomeni, da zmore vsak. Če tebe zdaj ne boli, še ne pomeni, da drugega človeka ne boli…
In če čutim, da avtorica ne potrebuje dodatnega zbadanja ob svojih težavah, jo pač tako čutim. Ti tega ne čutiš ali pa to počneš namerno. Sem pač takšna, da ne drezam v bolečino drugih.
Japkica, hvala ker razumeš.
Ostali, ki pa prepričujete, da je strokovna pomoč brezvezna. Razmislite kaj počnete s tem. S tem dopovedujete tistim, ki jo rabimo, da smo nesposobni, da bi si stvari sami uredili. Ob vaših izjavah čutim, da se želite pokazat kako sem neumna, nesposobna, da moram k ‘mazaču’.
¸Dokler vidiš v komentarjih drugih (ne samo mojih) vse najslabše, toliko časa ti pač ne bodo nič koristili. Kolikor vem te tudi strokovno usposobljen terapevt namerno oz sam prideš do tam, da se nekako “zlomiš”, da daš ven iz sebe tisto kar te muči.
Nimam želje da bi te seciral (karkoli že to zate pomeni), tudi s tem razlogom ne obiskujem teh strani (vsaj ne zavedno ;), tako da se me ne rabiš bat, ker ti ne želim nič žalega. Lahko pa je zate žalitev že to, da sem si upal podvomit v tvoje začetno vprašanje in o njegovem resničnem namenu.
In še retorično vprašanje (ali pa še ena žalitev 😉 :
Zakaj sama dojemaš ta vprašanja kot žalitev? 😉
Oz. zakaj si prepričana, da so to žalitve, da je to moj namen – žaljenje? :/Vsak zmore, čisto vsak…. vprašanje je če hoče, želi, najde pot zase. 😉
Vsak zmore, čisto vsak…. vprašanje je če hoče, želi, najde pot zase. ;)[/quote]
Ne vsak pač ne zmore! To je neizpodbitno dejstvo, katerega potrjuje tudi slovenska statistika.
Se pa strinjam, da vsak išče pote ZASE. In ta ni nujno enaka tvoji. Samo ti tega ne razumeš. 😉
Torej trdiš, da lahko psihologe, psihiatre, psihoterapevte in podobne profile preprosto ukinemo, ker tako ali tako zmore vsak sam.
Zanimo je pa to, da so psihiatrične bolnice hudo natrpane. Zakaj pa ne gredo vsi kar na MON? Zakaj so raje v bolnišnicah? Marsikdo od tistih je tudi zelo izobražen pa načitan pa vseeno pristane v psihiatrični bolnici.
ON_, zakaj tako podcenjuješ strokovnjake? Kako bi se ti počutil, če bi tvojo stroko tako dajali v nič kot ti daješ v nič strkovnjake s področja duševnega zdravja?
Forum je zaprt za komentiranje.