pokvarjena
Kaj pa, če je klošar, ki je izgubl vse stike z znanci, sorodniki? Potem pa ga lahko a ne, saj ga nihče ne bo pogrešal in je tak umor neopazna zadeva. Posebej, če truplo še dobro skriješ. 🙂
Ne razumeš, da se gre za dejanje, s katerim druge prizadanemo in ne za počutje med samim dejanjem. Slaba vest pomeni, da smo prizadeli sebe, da smo ravnali v nasprotju s svojimi prepričanji. Če že noben drug ni opazil, videl, smo vsaj mi sami. To želim povedat. Tudi varanje je opazna zadeva, saj pusti neke posledice v človeku, tudi če nihče “ne zve”. Tudi če “nihče” ne ve, tega ne moremo prikriti, ker se vedemo drugače v odnosu do nekoga, ki smo ga prevarali. Pa če že mož ne ve, ve ljubimec, ki ga je odvrgla, kot obglodano kost. Seveda je ljubimec tukaj soodgovoren za to, kar se mu je zgodilo. Mož pa ni imel pri tem nobene besede, moči in ona je to izkoristila.
Vsako opravičevanje “zločina” bom razumel kot zagovarjanje le tega. Varanje je “zločin”, posebej če gre za moža in ženo, ki si dasta neke zaobljube, da tega ne bosta počela. To je osnovni smisel zaobljub, da se jo drži. Prav je, da človek nosi neke posledice za svoje sebična dejanja, kjer izkoriščamo nemoč drugih. Če ne drugega, je kazen vsaj slaba vest. Ne privoščim nikomur te bolečine, vendar pa je na posledice svojih dejanj treba misliti prej. Časa pač ne moreš zavrtet nazaj in dobro je, da obstaja nekaj takega, kot je slaba vest, sicer bi bili kot živali. Pa nismo daleč.
Z veliko stvarmi, ki jih napišeš se strinjam, ampak tukaj pa, kaj ti govoriš?! Upam, da se samo narobe izražaš. A če pride do umora, sta tudi kriva oba, ker njuno razmerje ni bilo ok? Ta primer ti dajem zato, ker očitno ne vidiš, da je karkoli narobe v tvojem primeru, ki pa je enak mojemu.
Je pa res, da nastrada tretji, ko to zvejo.
Za varanje je odgovoren izključno tisti, ki je prevaral. Za odnos, ki ga imata, pa sta odgovorna oba. Ne pa za varanje! Ene dejanja pač pustijo tako zelo močne posledice, da ni več povratka na prvotno stanje. Časa ne moreš zavrtet nazaj. In med ta spada umor, pa za večino tudi varanje.
Skomine in želje so, ni pa “poguma”, kajne Robi? :)))
Jaz te berem takole: Pokavsal bi ono in tisto privlačno mladenko, da bi se kadilo, ampak sem ‘moralen’ in “gradim ljubeč odnos”, zato moja zveza ne razpade in je trdna, čeprav povsod skušnjave in bi jih ….. 😀 [/quote]
Pač sklepaš po sebi. 😉
Moja idila je plod tvoje domišljije. Matjažko, kje je dovoljena meja varanja? Naštej mi nekaj utemeljenih razlogov, ki opravičujejo varanje. Kje je tista meja, ki daje partnerju pravico, da raje vara kot odide iz nezdravega ali slabega razmerja? Avtorica je zgoraj navedla, da ji je mož rekel, da bi jo ubil in njenega ljubimca, če bi izvedel, da ga je prevarala…To pomeni, da si avtorica ali zgodbo sproti izmišljuje, ali pa se je šele zdaj ustrašila, da bi morebitno vedenje o varanju s strani njenega moža zanjo imelo hude posledice. Ona se torej ne boji zaradi lastne vesti, ampak zaradi strahu pred partnerjem. Torej ne gre za obžalovanje samega dejanja.
To je že zadeva zrela za psihiatra. Če je vse to res, kar si napisala in če vse skupaj ni le plod bolane domišljije, si se znašla v eni veliki godlji. Ne toliko zaradi tvojega moža ampak zaradi sebe, odnosa do same sebe. Pa naslov daš pokvarjena? Pa eno leto se sploh nista videla? Kej pa je bil, na luni? A bejž no bejž, s takšno zgodbo ti ne bodo postregle niti žene pomorščakov, pa si lahko prepričana, da so dale res že marsikaj skozi. Če ne moreš s tem živet, mu povej. Če misliš, da bi vama to škodilo, pa bodi tiho in se nekako poskušaj sprijaznit z vsem skupaj. Eno leto ločenega življenja da na preizkušnjo vsako zvezo. Ene preživijo, druge ne. Če tvegaš, se moraš znat soočit tudi s posledicami. Vidva pravzaprav eno leto niti niti skupaj nista bila. Če ne bi bila poročena, če bi bila to izvenzakonska skupnost recimo, bi lahko imela v primeru kakšnih pravnih komplikacij, težave že z dokazovanjem, da sta sploh bila to leto dni v zvezi. Zdaj sta spet skupaj in uživaj v tem in živi dalje. On si zagotovo ne želi zvedet podrobnosti tvojih packarij v njegovi odsotnosti. Mogoče pa je tudi zate bolje, da ne poznaš vseh detajlov njegove življenja v tem obdobju.
Vseeno pa malce razmisli o tem kakšan je ta vajina zveza in kam pelje. Partnerski odnos brez zaupanja je kot ladja brez krmarja.
še enkrat ponavljam zgodba ni izmišljena, u bistvu verjamite tisti ki želite, tisti ki pa ne pa ne morem pomagati. Res mi ni jasno s kakšnim razlogom bi si zmišljevala in kdaj bi imela od tega da tukaj pisarim nekaj kar ni povezano z mano.
Razumem, da zato, ker veliko dejstev manjka, ne morete vsega povezati, in se vam zdi da je izmišljeno ampak glejte na to realno, če bi povedala preveč, bi me lahko kdo prepoznal. Tega pa nočem.
Zgoraj me nekdo sprašuje če je moj mož nasilen. Če bi rekla da je, bi se zlagala, ravno tako, če bi rekla da ni bi se tudi. Je nekaj vmes, do mene ni nasilen, mogoče me je kdaj stisnil če sva se kregala, ampak nič hujšega. Se je pa že kdaj stepel s kakšnim moškim. In ni bilo lepo.
Ne vem zakaj bi jo pribijal na križ. Saj ni moja žena in ni mene prevarala. 🙂
Nekateri se pač sprašujemo, kako bi se počutili, če bi nas partner/ka prevaral/a.
Ob prebiranju komentarjev sem prišel do spoznanja, zakaj je vedno več varanja…Zato, ker so življenje in službe vedno bolj stresne in ker je seks zdravilo za stres, je veliko bolje se s kom dat dol, kot pa trošiti denar za pomirjevala, ki imajo stranske učinke. 🙂
Če imaš takšno partnerko, ki je to ne moti, če jo prevaraš in to skrivaš pred njo, pa takšen seks sploh ni problematičen. 🙂
To zdaj pomeni, da so tisti, ki varajo zelo pogumni ljudje ? 🙂
Matjažko, če gledaš skozi oči današnje nemoralne in sprevržene družbe, potem res prideš do zaključka, da je problem le pogum.[/quote]
danes je “družba” samo bolj gobzdava in takoj drugemu naprti svoje “pobožne” želje in sprevržene predstave o ljudeh, da se sami počutijo kao tanartaboljši ☺
le od kod iz preteklosti izhajajo izrazi o 10 sinu, 13 prasetu, (grdi izrazi) o nezakonskih otrocih … ☺
To zdaj pomeni, da so tisti, ki varajo zelo pogumni ljudje ? 🙂
Matjažko, če gledaš skozi oči današnje nemoralne in sprevržene družbe, potem res prideš do zaključka, da je problem le pogum.[/quote]
No recimo, da pomaga, če imaš jajca.
Samo tale tema je pa ušla čisto mimo- umor pa varanje pa res ni isto.
Kar se avtorice tiče- nobenemu ni treba polagati nobenih računov -razen sebi.
Ne vem zakaj bi jo pribijal na križ. Saj ni moja žena in ni mene prevarala. 🙂
Nekateri se pač sprašujemo, kako bi se počutili, če bi nas partner/ka prevaral/a.
Ob prebiranju komentarjev sem prišel do spoznanja, zakaj je vedno več varanja…Zato, ker so življenje in službe vedno bolj stresne in ker je seks zdravilo za stres, je veliko bolje se s kom dat dol, kot pa trošiti denar za pomirjevala, ki imajo stranske učinke. 🙂
Če imaš takšno partnerko, ki je to ne moti, če jo prevaraš in to skrivaš pred njo, pa takšen seks sploh ni problematičen. :)[/quote]
Ne samo to, Robi. Potrebno je vladi predlagat, da uvede dodatek za povečan obseg dela tistim, ki varajo s sodelavci. 🙂 Ker oni pač znižujejo stres in s tem je manj bolniških staležev. Kako se nisva tega prej spomnila!
Pa še zdravstvo bo prišparalo, pa manj čakalnih vrst….:)[/quote]
Hehe…v parlamentu se bodo hitro našli znalci, ki bodo trdili, da je pretirana spolnost s sodelavci nova oblika odvisnosti, temu posledično bo spremenjena zakonodaja in terapevti/seksologi bodo rasli kot gobe po dežju. Na bolniškem listu bomo temu primerno nastavili novo šifro oblike bolezni: 12 – poškodbe in obremenitve od dopolnilnega dela za odpravo stresa sodelavcev :))) v celoti v breme ZZZS-ja že od prvega dneva dalje 150% :)))) skratka, spet bomo na istem oz v rdečih cifrah 😛
a ni za takšne “bonuse” zadolženo sindikalno občestvo??
emm .. kaj pa pari v zvezah, poročeni …. a ti pa nebi bili opravičeni do bonusa …. in bolniške po Calypso ☺
Oh seveda.
Pari v zvezah tudi!
Tu bodo sindikati podali predlog državnemu zboru za izredno sejo o dodatku na partnersko življenje,saj so ti že skozi dolga leta zaradi monotonosti v domačih posteljah,precej bolj ogrožena vrsta .
Jabolko spora je Eva in tukaj bodo mogli socijalni partnerji rokave zavihat in nekaj konstruktivnega poštudirat.
Sicer nam v naših oh in sploh ne varajočih partnerjih in partnerkah grozi vsesplošen upor zaradi omejitev do sladkih nam sadežev:))
Jaz sploh ne vem kaj bi avtorica rada slišala od nas, razen to, da je spraševala, če je katera še v podobni situaciji. Ljudje, ki varajo in so brez vesti tega ne povedo partnerju. Ljudje, ki imajo slabo vest, to povedo partnerju. Ljudje, ki jim zveza z nekom nekaj pomeni, pa sploh varali ne bodo.Ti trije scenariji so za moje pojme “normalni”.
Objokovanje izgubljene “nedolžnosti” pa potem, ko si že grešil nima nobenega smisla, če tega greha nisi pripravljen tudi priznati in sprejeti posledice,ki bi temu sledile. Svetnica ni več, to ji mora bit jasno. Zdaj ima na izbiro samo dve možnosti, ali se bo pokesala ali bo še naprej grešnica. V bistvu lahko iz zapisanega razberemo, da se je “zavoljo moža” odločila, da bo tiho, da bo torej grešnica. Ampak ona bi v resnici rada bila tiho in bila svetnica. E, to pa ne gre več. Prej bi mislila.
Hehe, vse tiste, ki ne naredijo podobnega prestopka, so potemtakem svetnice ali kak?
ps: nisem vedela, da je beatifikacija tako “poceni” :)[/quote]
Draga, vem, da si dovolj inteligentna in načitana, da ti ni treba tega prevajat v jezik za manj kot preproste ljudi. 🙂
Gibonni ima en komad, v katerem pravi:
“kojim imenom
kojom besidon
bi ovu jubav krstija
i ko bi normalan
a ko bi nasmijan
vaku tebe trpija
a i to triba znat
ti daješ prazno tilo
ali dušu nemoš dat
i nije lako bit
i svetica i k.urba