Očala-kaj plačaš?
Pred 6. leti sem prek zavarovanja vzela očala dioptrijo. Na računu je pisalo, da plačam okvir. To je to.
Spet danes pri optiku. Račun: okvir, montaža stekel, steklo 1 (-10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}), steklo 2(-10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}). Pa še nek popust okoli 50 evrov.
Je prav, da mi računajo tudi oboje stekel? Kaj to ni na zavarovalnico?
Ja, pokliči in reci, da si se seznanila s postopkom naročanja očal in ugotovila, da lahko dobiš očala brez doplačila in da bi želela to ugodnost izkoristiti.
Glede samih stekel potem nimaš možnosti izbire, okvirjev pa imajo ponavadi vsaj nekaj na voljo :
Vaš link
Zavarovalnica ne ločuje, ali plača za okvir ali stekla, ampak ti pripada določen znesek glede na dioptrijo. Prvič so bila stekla očitno tako poceni, da ti jih je zavarovalnica v celoti krila. To je res redko, ker so stekla draga. Kako draga potrebuješ, se moraš dogovorit pa z optikom. Po navadi dodatno računajo tanjšanje, antirefleksivna stekla … Kar je več, je že preveč.
Si imela novo naročilnico oftamologa ali si šla direktno k optiku?
Če si šla samo k optiku, potem je teh 50 evrov popusta to, kar bi ti krila zavarovalnica.
Jaz imam očala za blizu in okvirje že zdavnaj kupljene. Ker res težko najdem primerne, ne kupim novih. No, samo za šipce za blizu in delo sem plačala 120 evrov. Nič čudnega, da cvetijo kitajski ponudniki na spletu. Tam sem plačala za očala z okvirji vred 38 evrov.
In očitno ti je upošteval tudi 10-procentno kritje stekel zaradi dodatnega zavarovanja.
Zakaj si morala vseeno doplačati stekla, pa ne vem, ti si bila tam in se dogovarjala za šipce. Na računu bi moralo pisati, ali so ti dali antirefleksna stekla, stanjšana ali kaj podobnega. Kako kaniš dokazati, da tega nisi naročila?
Je pa še en keč pri očalih na naročilnico:
Če greš na samoplačniški pregled vida ( ki ga nekateri optiki ponujajo kot brezplačnega, če potem pri njih naročiš očala), ne dobiš napotnice in ne moreš koristiti tistega, kar ti pripada od ZZZS.
K optiku se moraš naročiti na pregled za očala na koncesijo ( ne rabiš napotnice osebnega zdravnika- samo za pregled vida, ne pri drugih težavah z očmi), potem dobiš napotnico za ortopedski pripomoček in potem so taka očala lahko zastonj.
Problem je, ker se glede šipc nisem nič dogovarjala. Premalo sem vedela, zdaj se izobražujem (hvala) in pričakovala sem, da bo isto kot prej.
Račun sem dobila samo v vpogled, neumna sem bila, ker že takrat nisem stegnila jezika.
[/quote]
Kako samo v vpogled? Prodajalec ti mora račun izročiti. Rabiš ga tudi za morebitne reklamacije. Kateri diletant je pa to bil vendar?
Koliko si stara? Kljub majhni dioptriji je treba na pregled k oftamologu. Če si stara čez 40, ti pogleda tudi očesno ozadje, izmeri pritisk, pozornejši je na cilindre, sploh če opozoriš na težave, in ti ne izda naročilnice zato, ker hoče prodati okvirje (za razliko od optikov, ki preglede seveda opravljajo tudi z namenom večje prodaje).
mislim, da so taki optiki brez koncesije hudo hudo redki.
kamorkoli sem šla, povsod so mi naredili brezplačen pregled, ko sem kupila očala pa so upoštevali doplačilo zavarovalnice, ki ti pripada na dve leti. če sem pa očala hotela pred potekom dveh let, pa so me tudi opozorili, da mi doplačilo še ne pripada.
Kako samo v vpogled? Prodajalec ti mora račun izročiti. Rabiš ga tudi za morebitne reklamacije. Kateri diletant je pa to bil vendar?
Koliko si stara? Kljub majhni dioptriji je treba na pregled k oftamologu. Če si stara čez 40, ti pogleda tudi očesno ozadje, izmeri pritisk, pozornejši je na cilindre, sploh če opozoriš na težave, in ti ne izda naročilnice zato, ker hoče prodati okvirje (za razliko od optikov, ki preglede seveda opravljajo tudi z namenom večje prodaje).
[/quote]
Sem bila na pregledu. Očal še nisem plačala, samo naročila sem jih in dobila račun v vpogled. In podpisala sem, budala.
Sem bila na pregledu. Očal še nisem plačala, samo naročila sem jih in dobila račun v vpogled. In podpisala sem, budala.
[/quote]
Aha, razumem.
Očitno ti je dal nadstandardna stekla, ali je to antirefleksni premaz ali pa tanjša stekla (včasih zaradi okvirjev navadna skoraj niso možna), vendar bi te moral na to opozoriti.
Dal ti je toliko popusta, kot bi znašala vrednost naročilnice, s tem je vse v redu. Narobe je to, da te ni izrecno opozoril, da bodo stekla dražja od te vrednosti, ki jo prizna zavarovalnica.
Ne vem sicer, ali lahko kaj posebnega dosežeš, ampak jaz bi se šla bunit. Optiki se mi že tako zdijo nategunski s temi pregledi in astronomskimi maržami na okvirje – za navadna stekla na blizu s premazom in montažo sem plačala 120 evrov, noro! Delo je bilo mislim da 20 evrov na steklo.
Napotnice nisem dobila, ker je dr. rekel, da je ne rabim. Pri majhni dioptriji in nič težav z očmi je menda ne rabiš.
[/quote]
Jaz k takemu optiku sigurno ne bi več šla. Da se s tabo pogovori, kakšna stekla želiš, kakšna potrebuješ in kako to vpliva na ceno, je osnova! In da ti pove, koliko krije zavarovalnica, koliko je pa tvoj strošek.
Napotnice nisem dobila, ker je dr. rekel, da je ne rabim. Pri majhni dioptriji in nič težav z očmi je menda ne rabiš.
[/quote]
Nikoli ne rabiš napotnice za očala. Ne vem, od kod se je to vzelo. Je pa res, da lahko zavarovanje uveljavljaš samo, če lahko okulist izda napotnico za očala. Pri tvoji dioptriji je 50 evrov verjetno okej, meni, ko sem bila še napol slepa, so krili vsaj enkrat več.
Forum je zaprt za komentiranje.