Očala-kaj plačaš?
A? Zdravnik ne more izdati recepta? Zanimivo.
In če imašnrecept, nisi deležen popusta zavarovalnice. Zanimivo.
očesna-ambulanta.si
[/quote]
Recept lahko izda samo tisti zdravnik, ki je ali v javnem zdravstvu oz. ima koncesijo.
Zavarovalnica ne daje popustov. Zavarovalnica da toliko kot ti pripada. To ni popust, ampak vnaprej dogovorjena vsota. Odvisna je pa od tega, kar zdravnik napiše na recept – to te uvrsti v kategorijo nekega zneska.
Ti si tako ali tako napisala, da si dobila recept.
Ravno recept je pomemben. Na receptu je določeno koliko denarja je vreden. Sicer ni napisan gor znesek. AMpak so pa ostali podatki iz katerega potem optik ve koliko je recept vreden. In, če vprašaš, ti to seveda tudi pove. Tudi na računu je potem navedeno koliko je šlo na račun zavarovalnice.
Torej ti je vendarle razlagala o steklih :).
Recimo jaz dobim recept, ki je vreden 200€. Kar seveda niti pod razno ni dovolj za cela očala. In ja, logično je, da povprašam koliko so doplačila za nadstandard (to v resnici ni nadstandard, to samo zavarovalnica trdi, da je nadstandard, v resnici je pa nuja).
Na okvirih itak vidiš cene. So nekje od 80€ naprej, mogoče še kak cenejši.
Glede stekel pa se dogovarjaš: tanjšanje je toliko evrov, premaz je toliko, plastika je toliko… in vse to moraš doplačat. In to ne malo.
Kot sem že napisala: očala, ki jih dobiš na recept in jih ne doplačaš, so s totalno zanič okvirjem in totalno zanič stekli. Tako, da brez doplačil, ne prideš skoz. Ok, otrok ja (jim tudi prpadajo bolj na gosto recepti, tako, da ni panike, če je okvir slabši, …), odrasel pa ne.
[/quote]
Saj je bilo (verjetno) na receptu napisano, da imam popust, glede na to, da so mi ga odšteli pri računu.
Govora je bilo o steklih ravno toliko, da mi je povedala, da na moj okvir paše steklo JBJ (neko kratico mi je povedala). Pika. To je vse. Kar meni kot laiku čisto nič ne pove, kot mi ne pove nič, če mi zdravnik reče, da me bo šival z x debelino niti in ne z y. Ni bilo govora o tanjšanju, plastiki…nič. Ampak ok, ker sem itak dobila najcenejša. In NE brezplačna, kot sem mislila, da jih dobim.
Eh, seveda lahko.
Komot vzameš recimo najcenejši okvir in si daš notri tista foto stekla (ki so krepko za doplačat).
Komot vzameš najcenejši okvir in daš notri stanjšana stekla (ki so spet draga).
Komot imaš najcenejši okvir in plastična ‘stekla’ (plastika je spet precej za doplačat).
In daleč od tega, da bi bili tisti okvirji za 80€ neki socialni kot jim ti praviš. Ali pa tisti za 150€ neki fensišmensi. Večina okvirjev pa je nekje med 80-150€.
[/quote]
Tako mi je bilo rečeno.
Socialni so jih oni označili, jaz samo ponovim. Fenšismensi sem rekla steklom-mislila sem tiste s premazi.
Ne, da ne moreš vzeti najcenejšega okvirja, recimo 80evrov, ampak ne moreš vzeti socialnega okvirja s stekli s takimi in drugačnimi premazi. Ker socialna očala pridejo v kompletu (najcenejše steklo in najcenejši okvir, skupaj pa zastonj).
http://www.zzzs.si/zzzs/info/egradiva.nsf/o/DFDC914987E44E2AC1257353003EC73A?OpenDocument
Na povezavi lahko dostopaš do seznama medicinskih pripomočkov in višine kritja stroška s strani ZZZS.
Pri očalih se višina povrnitve stroška krije glede na vrsto napake vide, dioptrijo itd.
Npr. pri očalih za daljavo za OČALA Z MINERALNIMI ALI PLASTIČNIMI STEKLI ZA DALJAVO do vključno 2 Dcyl (Ametropija z astigmatizmom v seštevku do 5 D.) tako krijejo 50,16 €,
pri tistih, ki potrebujejo OČALA S TANJŠIMI IN LAŽJIMI STEKLI ZA DALJAVO nad 16 Dsph in vsi Dcyl (v minus Dsph) (Ametropija nad 16.0 Dsph in astigmatizem vsi Dcyl v minus D.)[/i], pa ZZZS krije 301,55 €.
Kar je nad temi zneski, moraš kriti sam.
Še to: Če se hkrati kupijo stekla in okvir, je ta znesek priznan v celoti. Če na npr. želiš vstaviti samo nova stekla v star okvir ali okvir, ki si ga sam kupil drugje, pa ZZZS prizna manjši znesek kritja pripomočka in moraš sam doplačati več.
[/quote]
Tole drugo, kar pravi Polna luna, sem dobila. Očala z mineralnimi ali plastičnimi stekli-50 evrov popusta.
Saj je bilo (verjetno) na receptu napisano, da imam popust, glede na to, da so mi ga odšteli pri računu.
Govora je bilo o steklih ravno toliko, da mi je povedala, da na moj okvir paše steklo JBJ (neko kratico mi je povedala). Pika. To je vse. Kar meni kot laiku čisto nič ne pove, kot mi ne pove nič, če mi zdravnik reče, da me bo šival z x debelino niti in ne z y. Ni bilo govora o tanjšanju, plastiki…nič. Ampak ok, ker sem itak dobila najcenejša. In NE brezplačna, kot sem mislila, da jih dobim.
[/quote]
Če ne razumeš, pač vprašaš.
To, da dobiš brezplačna očala, je samo larifari. Mogoče tisti, ki imajo res nizko dioptrijo pa otroci. Ostali pa žal ne.
To je podobno kot pri zobzdravniku. Zavarovalnica krije sive plombe. Belih pa ne (razen na pprednjih zobih). Vse povsod ti piše, da so bele boljše. Nekateri zobozdravniki niti ne delajo več sivih. Torej, ti naredi le bele – plačljive. AMpak zavarovalnica trdi, da plača plombe (čeprav sivih nekateri zobarji niti ne dajejo in čeprav večina ljudi sivih plomb noče).
Isto je pri očalih. Teoretično ti morajo zagotoviti tako poceni okviri in steklca, da bi šlo z receptom skoz. Praktično pa pomeni take slabe materiale, da jih ne moreš nositi. Ok, če imaš nizko dioptrijo pa daš očala tu in tam na nos. POtem ni panike. vzameš tisto, kar je zastonj. Če moraš zadevo redno nositi pa žal ne gre.
Zavarovalniški nateg pač. Žal.
Pa ne mislit, da so ti okvirji res vredni 100, 150€. Ker niti pod razno niso.
Še bolje je ta nateg videt pri lečah.
Recimo dobim recept za leče, ki je vreden pač nek znesek. Ne vem točno koliko. Zanj dobim nekaj parov leč. Ampak to samo v optikah, ki imajo pogodbo z zavarovalnico.
Greš pa na net gledat cene ostalih optik. Imajo pa leče bistveno ceneje. Samo ne vzamejo pa recepta.
Isto štalo se pa gredo pri očalih. Samo tu je še težje videt to, ker ena optika ima te okvirje, druga druge, stekla pa isto. Pri lečah se pa točno vidi, da nas obirajo. Ker imajo optike, ki sodeluejjo z zavarovalnico, bistveno višje cene za povsem enake leče kot druge optike, ki nimajo prek zavarovalnice.
Sem šla nazaj in točno tako so mi razložili zdaj. Tukaj so me zbegali, ker so rekli, da stekla (do)plačaš le, če hočeš boljša. NI RES!
Plačaš okvir IN stekla (več, če hočeš boljša, ampak v vsakem primeru jih plačaš) in potem se odšteje popust od zavarovalnice.
Zbegal me je tudi račun izpred šestih let, kjer je bil račun za celotna očala 60 evrov (stekla in okvir). Zdaj moram pa plačati 100 evrov samo za stekla?!? Menda (pravijo v zdajšnji optiki) sem prejšnič dobila zanič stekla. Ampak 6 let so normalno preživela.
[/quote]
Ti lahko povem, da so to zelo draga stekla. Bi menjala optiko.
Tole drugo, kar pravi Polna luna, sem dobila. Očala z mineralnimi ali plastičnimi stekli-50 evrov popusta.
[/quote]
To ni popust.
A ko zboliš, greš k zdranviku, dobiš recept za zdravilain ti v lekarni napišejo, da so 20€. In ker jih ti ne plačaš, ker jih zavarovalnica, tudi rečeš, da si imela 20€ popusta? To vse plačaš z zavarovanjem.
Joj, ti si pa res blond. Plačati jih moraš, ker nisi bila pri oftamologu in nisi imela njegove naročilnice. Pregledal te je zdravnik v optiki in ti izmeril dioptrijo, ta zdravnik pa ne more izdati recepta.
Zato optika da popust (teh 50 evrov) v višini vrednosti recepta oz. naročilnice. Prosim, daj si že to dopovedat. Če bi vzela navadna stekla, bi na računu sicer pisala ta postavka, vendar bi jih pokrila s popustom teh 50 evrov.
Če bi prišla z receptom, tega popusta ne bi bila deležna.
[/quote]
A lahko ti bereš? Če je dala kartico, ima oftalmolog očitno koncesijo in je šlo prek zavarovalnice.
Pa saj lahko greš pogledat še v kakšno drugo optiko njihovo ponudbo in morda najdeš sebi ustreznejšo izbiro, tako po videzu kot finančno!
Zakaj ne preveriš v tisti, kjer si pred leti kupila očala, koliko bi te stalo, kar želiš?
[/quote]
Saj nimam nobenega problema, da plačam za všečen okvir toliko kot stane. Tudi nimam nobenega problema s tem, da plačam (najcenejša) stekla. Zmotilo me je, ker sem glede na prejšni račun dobila stekla zastonj (poleg popusta zavarovalnice) in ker so mi tukaj rekli, da za stekla doplačaš EDINO, če hočeš nadstandardna.
Ker temu ni tako, problema ni.:)
To, da dobiš brezplačna očala, je samo larifari. Mogoče tisti, ki imajo res nizko dioptrijo pa otroci. Ostali pa žal ne.
To je podobno kot pri zobzdravniku. Zavarovalnica krije sive plombe. Belih pa ne (razen na pprednjih zobih). Vse povsod ti piše, da so bele boljše. Nekateri zobozdravniki niti ne delajo več sivih. Torej, ti naredi le bele – plačljive. AMpak zavarovalnica trdi, da plača plombe (čeprav sivih nekateri zobarji niti ne dajejo in čeprav večina ljudi sivih plomb noče).
Isto je pri očalih. Teoretično ti morajo zagotoviti tako poceni okviri in steklca, da bi šlo z receptom skoz. Praktično pa pomeni take slabe materiale, da jih ne moreš nositi. Ok, če imaš nizko dioptrijo pa daš očala tu in tam na nos. POtem ni panike. vzameš tisto, kar je zastonj. Če moraš zadevo redno nositi pa žal ne gre.
Recimo dobim recept za leče, ki je vreden pač nek znesek. Ne vem točno koliko. Zanj dobim nekaj parov leč. Ampak to samo v optikah, ki imajo pogodbo z zavarovalnico.
Greš pa na net gledat cene ostalih optik. Imajo pa leče bistveno ceneje. Samo ne vzamejo pa recepta.
Isto štalo se pa gredo pri očalih. Samo tu je še težje videt to, ker ena optika ima te okvirje, druga druge, stekla pa isto. Pri lečah se pa točno vidi, da nas obirajo. Ker imajo optike, ki sodeluejjo z zavarovalnico, bistveno višje cene za povsem enake leče kot druge optike, ki nimajo prek zavarovalnice.
[/quote]
Tole zadnje pa niti pod razno ne drži za vse. Jaz hodim v optiko prek zavarovalnice in moje leče so bile pol cenejše od njenih.
Tako mi je bilo rečeno.
Socialni so jih oni označili, jaz samo ponovim. Fenšismensi sem rekla steklom-mislila sem tiste s premazi.
Ne, da ne moreš vzeti najcenejšega okvirja, recimo 80evrov, ampak ne moreš vzeti socialnega okvirja s stekli s takimi in drugačnimi premazi. Ker socialna očala pridejo v kompletu (najcenejše steklo in najcenejši okvir, skupaj pa zastonj).
[/quote]
Meni je razumljivo, da je minimum od minimuma postavljen komplet najcenejši okvir + najcenejše steklo. Malo nelogično bi bilo, da bi zastonj dobil dodatke.
Če pa si pripravljena doplačati, pa lahko na ‘socialna’ očala dobiš tudi premaze in kvalitetnejša stekla.
Kot po drugi strani tudi praviloma ni omejitev, da ob vnovčevanju naročilnice za očala ne bi mogla pokoristiti še tudi kakšnega dodatnega komercialnega popusta.
Recept lahko izda samo tisti zdravnik, ki je ali v javnem zdravstvu oz. ima koncesijo.
Zavarovalnica ne daje popustov. Zavarovalnica da toliko kot ti pripada. To ni popust, ampak vnaprej dogovorjena vsota. Odvisna je pa od tega, kar zdravnik napiše na recept – to te uvrsti v kategorijo nekega zneska.
Ti si tako ali tako napisala, da si dobila recept.
[/quote]
Res je, narobe sem se izrazila.
Zgoraj je link do “moje” ambulante.
Tole zadnje pa niti pod razno ne drži za vse. Jaz hodim v optiko prek zavarovalnice in moje leče so bile pol cenejše od njenih.
[/quote]
Saj pa ne veš kakšne leče ima ona :).
Ni nikjer napisala niti dioptrije, ki lahko precej podraži cestno stekel.
Lahko imaš isto firmo stekel, isti premaz gor, enak material, ampak različno dioptrijo in bo cena drugačna. Celo, če imaš enako dioptrijo in enake cilindre, so lahko cene različne, ker si lahko nekdo da malo stanjšat, kdo drug pa dosti več (in več plača).
Res pa je, da znajo biti ene optike bistveno bolj zasoljene kot druge. To je dejstvo.
Sploh znajo biti drage tiste v katero te napoti oftamolog (ja, pogosto to počno, že vedno zakaj). AMpak seveda ni treba it v tisto, kamor ti oftamolog svetuje, ampak greš lahko kamor želiš (preverit je pa treba, če ima pogodbo z zavarovalnico).
[/quote]
Nisem niti vedela, da moram to razumeti. Sem mislila, da je pač firma. Kot mi je kazala Adidasove okvirje in Ray Banove. Firma pač.:)
Tukaj so ta očala, tukaj pašejo JBJ stekla, tukaj so ta očala, tukaj so ta… Tako nekako je izgledalo. Posebna stekla je omenila le nekje vmes pri okvirjih.
To ni popust.
A ko zboliš, greš k zdranviku, dobiš recept za zdravilain ti v lekarni napišejo, da so 20€. In ker jih ti ne plačaš, ker jih zavarovalnica, tudi rečeš, da si imela 20€ popusta? To vse plačaš z zavarovanjem.
[/quote]
Se opravičujem. Imaš prav, meni se pa ne da uporabljati pravilnih izrazov.
Meni je razumljivo, da je minimum od minimuma postavljen komplet najcenejši okvir + najcenejše steklo. Malo nelogično bi bilo, da bi zastonj dobil dodatke.
Če pa si pripravljena doplačati, pa lahko na ‘socialna’ očala dobiš tudi premaze in kvalitetnejša stekla.
Kot po drugi strani tudi praviloma ni omejitev, da ob vnovčevanju naročilnice za očala ne bi mogla pokoristiti še tudi kakšnega dodatnega komercialnega popusta.
[/quote]
Evo, točno to so mi rekli.:(
Bi vzela dražji, všečen okvir in stekla iz socialnih očal pa so rekli, da ne gre.
Saj pa ne veš kakšne leče ima ona :).
Ni nikjer napisala niti dioptrije, ki lahko precej podraži cestno stekel.
Lahko imaš isto firmo stekel, isti premaz gor, enak material, ampak različno dioptrijo in bo cena drugačna. Celo, če imaš enako dioptrijo in enake cilindre, so lahko cene različne, ker si lahko nekdo da malo stanjšat, kdo drug pa dosti več (in več plača).
Res pa je, da znajo biti ene optike bistveno bolj zasoljene kot druge. To je dejstvo.
Sploh znajo biti drage tiste v katero te napoti oftamolog (ja, pogosto to počno, že vedno zakaj). AMpak seveda ni treba it v tisto, kamor ti oftamolog svetuje, ampak greš lahko kamor želiš (preverit je pa treba, če ima pogodbo z zavarovalnico).
[/quote]
Dioptrija pred leti 0,25, zdaj 0,75 eno oko, drugo 0,50.
Bom ponovila, čeprav zdaj je kar je: za eno steklo moram plačati 50 evrov (30 bi pa plačala, če bi bil polni okvir). To je veliko? Menda so to najcenejša…
Tale ti je blizu, baje naj bi imela zelo konkurenčne cene:
http://oke.si/kontakt/
Forum je zaprt za komentiranje.