Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Očala-kaj plačaš?

Očala-kaj plačaš?

Nikoli ne rabiš napotnice za očala. Ne vem, od kod se je to vzelo. Je pa res, da lahko zavarovanje uveljavljaš samo, če lahko okulist izda napotnico za očala. Pri tvoji dioptriji je 50 evrov verjetno okej, meni, ko sem bila še napol slepa, so krili vsaj enkrat več.
[/quote]

Za klasični pregled vida napotnice osebnega zdravnika ne potrebuješ.
Za vsa dodatna dela, kamor sodi že pregled očesnega ozadja, pa jo.

Nikoli ne rabiš napotnice za očala. Ne vem, od kod se je to vzelo. Je pa res, da lahko zavarovanje uveljavljaš samo, če lahko okulist izda napotnico za očala. Pri tvoji dioptriji je 50 evrov verjetno okej, meni, ko sem bila še napol slepa, so krili vsaj enkrat več.
[/quote]

To z napotnico sem jo jaz zmedla. Dobro je iti vsake toliko na pregled na napotnico, sploh po 40 letu (zaradi preverjanja očesnega pritiska).

Za klasični pregled vida napotnice osebnega zdravnika ne potrebuješ.
Za vsa dodatna dela, kamor sodi že pregled očesnega ozadja, pa jo.
[/quote]

Jaz je še nikoli do zdaj nisem potrebovala.

Avtorica, ena ti je že lepo napisala kako je s temi očali. Pa še kar goniš svoje.
Ti bom še jaz napisala, bolj podrobno.

Zavarovalnica ti krije nek znesek za očala. Ta znesek je lahko recimo 50€ ali pa recimo 200€ ali pa nekaj vmes. Odvisno od dioptrije in drugih težav z očmi. Ampak recept za očala dobiš le pri oftamologu. Ne pa pri optiku.
In potem s tem receptom greš v optiko, kjer se dogovoriš za očala. In, če je tvoj recept ‘vreden’ 50€. Izbrana očala pa so 150€, boš doplačala 100€. Če pa je recept ‘vreden’ 200€ in očala 500€, boš doplačala 300€.
Lahko si izbereš najceneješi okvir pa nadstadnardna stekla ali pa je oboje najceneješe ali pa oboje nadstandardno ali… pač od skupne cene očal ti odštejejo ‘vrednost’ recepta.
Teoretično mora optik imeti tako poceni okvir in stekelca, da z receptom naj ne bi bilo doplačila. Ampak praktično to pomeni, da dobiš nekaj, ker se ne da nositi. V praksi, razen recimo za otroke, zelo težko prideš skoz brez doplačila. Sploh, če imaš visoko dioptrijo.

Če pa nisi bila pri oftamologu in ti ni napisal recepta za očala pa plačaš vse sama.

http://www.zzzs.si/zzzs/info/egradiva.nsf/o/DFDC914987E44E2AC1257353003EC73A?OpenDocument

Na povezavi lahko dostopaš do seznama medicinskih pripomočkov in višine kritja stroška s strani ZZZS.
Pri očalih se višina povrnitve stroška krije glede na vrsto napake vide, dioptrijo itd.

Npr. pri očalih za daljavo za OČALA Z MINERALNIMI ALI PLASTIČNIMI STEKLI ZA DALJAVO do vključno 2 Dcyl (Ametropija z astigmatizmom v seštevku do 5 D.) tako krijejo 50,16 €,

pri tistih, ki potrebujejo OČALA S TANJŠIMI IN LAŽJIMI STEKLI ZA DALJAVO nad 16 Dsph in vsi Dcyl (v minus Dsph) (Ametropija nad 16.0 Dsph in astigmatizem vsi Dcyl v minus D.)[/i], pa ZZZS krije 301,55 €.

Kar je nad temi zneski, moraš kriti sam.
Še to: Če se hkrati kupijo stekla in okvir, je ta znesek priznan v celoti. Če na npr. želiš vstaviti samo nova stekla v star okvir ali okvir, ki si ga sam kupil drugje, pa ZZZS prizna manjši znesek kritja pripomočka in moraš sam doplačati več.

Ne štekaš sploh. Problem je, da njej niso vnaprej razložli specifikacije računa. Zato je seveda zmedena. Pogovor poteka tako, da prideš k optiku, predaš tisti pildek od oftalmologa – izbereš okvir, optik ti svetuje glede stekel, pove – to stane toliko, to stane toliko, svetujem to in to, ti se odločiš, kar ti cenovno ustreza in optik potegne račun skupaj. Tega tukaj očitno ni bilo, ampak so stekla namesto avtorice izbrali kar sami. Zavarovalnica v bistvu nima nobene zveze, ker so ji pavšalno obračunali popust v enaki višini. Optika je bila totalno šlampasta, samo da se potegne denar od ljudi. Niso ji dali niti možnosti izbire cenejših stekel.

Ne štekaš sploh. Problem je, da njej niso vnaprej razložli specifikacije računa. Zato je seveda zmedena. Pogovor poteka tako, da prideš k optiku, predaš tisti pildek od oftalmologa – izbereš okvir, optik ti svetuje glede stekel, pove – to stane toliko, to stane toliko, svetujem to in to, ti se odločiš, kar ti cenovno ustreza in optik potegne račun skupaj. Tega tukaj očitno ni bilo, ampak so stekla namesto avtorice izbrali kar sami. Zavarovalnica v bistvu nima nobene zveze, ker so ji pavšalno obračunali popust v enaki višini. Optika je bila totalno šlampasta, samo da se potegne denar od ljudi. Niso ji dali niti možnosti izbire cenejših stekel.
[/quote]

Avtorica še niti tega ni pojasnila ali je sploh imela recept za očala ali ne.
In verjemi, da te vedno vprašajo kakšna ‘stekelca’ želiš. Vprašajo ali hočeš steklo al plastiko ali premaz ali ne ali fotostekla ali ne ali tanjšanje ali ne… in če ne veš kaj vse to pomeni pač vprašaš.

Avtorica še niti tega ni pojasnila ali je sploh imela recept za očala ali ne.
In verjemi, da te vedno vprašajo kakšna ‘stekelca’ želiš. Vprašajo ali hočeš steklo al plastiko ali premaz ali ne ali fotostekla ali ne ali tanjšanje ali ne… in če ne veš kaj vse to pomeni pač vprašaš.
[/quote]
SEM dobila recept. Če imam dioptrijo in sem dala kartico.
In ne, niso mi predstavili več različnih stekel. Govora je bilo samo o okvirjih, potem sem pa dobila račun.

Kje pa gonim svoje, če sprašujem?!?
In ne, zdaj vem, da ne moreš izbrati cenejših okvirjev in dragih stekel (ali obratno). Ali oboje drago ali oboje poceni.

SEM dobila recept. Če imam dioptrijo in sem dala kartico.
In ne, niso mi predstavili več različnih stekel. Govora je bilo samo o okvirjih, potem sem pa dobila račun.
[/quote]

Kaj pa je na receptu pisalo? Si pogledala sploh recept?

Brez zamere, ampak ti ne verjamem, da te niso vprašal ali želiš premaz ali ne ali želiš steklo ali plastiko…

Kje pa gonim svoje, če sprašujem?!?
In ne, zdaj vem, da ne moreš izbrati cenejših okvirjev in dragih stekel (ali obratno). Ali oboje drago ali oboje poceni.
[/quote]
Aja?
Še dobro, da jaz tega (še vedno) ne vem in da lahko še vedno brez težav poljubno kombiniram okvir in stekla …

http://www.zzzs.si/zzzs/info/egradiva.nsf/o/DFDC914987E44E2AC1257353003EC73A?OpenDocument

Na povezavi lahko dostopaš do seznama medicinskih pripomočkov in višine kritja stroška s strani ZZZS.
Pri očalih se višina povrnitve stroška krije glede na vrsto napake vide, dioptrijo itd.

Npr. pri očalih za daljavo za OČALA Z MINERALNIMI ALI PLASTIČNIMI STEKLI ZA DALJAVO do vključno 2 Dcyl (Ametropija z astigmatizmom v seštevku do 5 D.) tako krijejo 50,16 €,

pri tistih, ki potrebujejo OČALA S TANJŠIMI IN LAŽJIMI STEKLI ZA DALJAVO nad 16 Dsph in vsi Dcyl (v minus Dsph) (Ametropija nad 16.0 Dsph in astigmatizem vsi Dcyl v minus D.)[/i], pa ZZZS krije 301,55 €.

Kar je nad temi zneski, moraš kriti sam.
Še to: Če se hkrati kupijo stekla in okvir, je ta znesek priznan v celoti. Če na npr. želiš vstaviti samo nova stekla v star okvir ali okvir, ki si ga sam kupil drugje, pa ZZZS prizna manjši znesek kritja pripomočka in moraš sam doplačati več.
[/quote]

Sem šla nazaj in točno tako so mi razložili zdaj. Tukaj so me zbegali, ker so rekli, da stekla (do)plačaš le, če hočeš boljša. NI RES!
Plačaš okvir IN stekla (več, če hočeš boljša, ampak v vsakem primeru jih plačaš) in potem se odšteje popust od zavarovalnice.

Zbegal me je tudi račun izpred šestih let, kjer je bil račun za celotna očala 60 evrov (stekla in okvir). Zdaj moram pa plačati 100 evrov samo za stekla?!? Menda (pravijo v zdajšnji optiki) sem prejšnič dobila zanič stekla. Ampak 6 let so normalno preživela.

Optika ti da popust v enaki višini, kot bi sicer bila vredna naročilnica oziroma recept … Torej v njenem primeru 50 evrov za navadna stekla z navadno dioptrijo. To je biznis in pragmatičnost optik, ki imajo itak vesoljske marže na okvirje in to razliko z lahkoto pokrijejo.

Verjetno ti pa brez naročilnice res ne bi častili okvirjev in stekel.

Jao, jao.
Kot sem že napisala.
Če je recept vreden 100€, ti to odštejejo od skupnega zneska očal.
Torej, če so očala 500€. Doplačaš potem 400€, ker ti zavarovalnica krije 100€. Ostalo gre iz tvojega žepa.
Pa ni važno ali si izbereš poceni okvir in draga stekla ali oboje bolj poceni ali oboje bolj drago.
Važna je vrednost recepta in za toliko se potem zmanjša cena, ki jo plačaš.

Obstaja pa možnost, da prineseš svoj okvir in kupiš le stekla v optiki. Takrat pa je izračun malce drugačen. Recept je namenjen tako za stekla kot za okvir. In če je vreden 100€. Kupiš pa samo stekla in ne okvirja. Se tista vrednost zmanjša.

Sem šla nazaj in točno tako so mi razložili zdaj. Tukaj so me zbegali, ker so rekli, da stekla (do)plačaš le, če hočeš boljša. NI RES!
Plačaš okvir IN stekla (več, če hočeš boljša, ampak v vsakem primeru jih plačaš) in potem se odšteje popust od zavarovalnice.

Zbegal me je tudi račun izpred šestih let, kjer je bil račun za celotna očala 60 evrov (stekla in okvir). Zdaj moram pa plačati 100 evrov samo za stekla?!? Menda (pravijo v zdajšnji optiki) sem prejšnič dobila zanič stekla. Ampak 6 let so normalno preživela.
[/quote]

Na ta znesek 100 evrov za stekla so ti dali 50 evrov popusta, kolikor bi ti za stekla priznala zavarovalnica, če bi imela recept od oftamologa. Plus deset procentov na vsako steklo zaradi dodatnega zavarovanja.
Tebe bi morali opozoriti, da ti prodajajo dražja (in domnevno boljša) stekla in kakšna konkretno so to. Navadna so do določene dioptrije čisto okej.

Si pred 6 leti doplačala teh 60 evrov ali je bilo to ves račun za vse skupaj? Koliko si pa potem plačala?

Kaj pa je na receptu pisalo? Si pogledala sploh recept?

Brez zamere, ampak ti ne verjamem, da te niso vprašal ali želiš premaz ali ne ali želiš steklo ali plastiko…
[/quote]
Na hitro sem pogledala. Čez minuto sem ga že dala optiku. Kaj pa naj bi tako posebnega pisalo, razen, da imam tako in tako dioptrijo in eventuelne težave, ki jih nimam?
Ne, ni bilo govora o steklih. Mi je pa zdajle rekla, da mi je menda nekaj razlagala o nekih steklih, ki pašejo na moja očala, ker imajo spodaj laks. Tega se ne spomnim, vsekakor mi pa ni rekla, da so zaradi tega dražja. Ali pa da so to edina stekla, ki pašejo na ta očala. Laik se pač ne spozna na to, zastrižeš pa z ušesi, če ti zraven pove ceno.
Ampak tudi nelaks stekla je potrebno plačati, to meni ni šlo v račun!

Aja?
Še dobro, da jaz tega (še vedno) ne vem in da lahko še vedno brez težav poljubno kombiniram okvir in stekla …
[/quote]
Tako mi je bilo ravno rečeno?!?
Ne moreš (menda) vzeti socialnih očal in nekih fensišmensi stekel ali drag (oz. vsaj plačljiv) okvir in socialnih stekel.

Na hitro sem pogledala. Čez minuto sem ga že dala optiku. Kaj pa naj bi tako posebnega pisalo, razen, da imam tako in tako dioptrijo in eventuelne težave, ki jih nimam?
Ne, ni bilo govora o steklih. Mi je pa zdajle rekla, da mi je menda nekaj razlagala o nekih steklih, ki pašejo na moja očala, ker imajo spodaj laks. Tega se ne spomnim, vsekakor mi pa ni rekla, da so zaradi tega dražja. Ali pa da so to edina stekla, ki pašejo na ta očala. Laik se pač ne spozna na to, zastrižeš pa z ušesi, če ti zraven pove ceno.
[/quote]

Joj, ti si pa res blond. Plačati jih moraš, ker nisi bila pri oftamologu in nisi imela njegove naročilnice. Pregledal te je zdravnik v optiki in ti izmeril dioptrijo, ta zdravnik pa ne more izdati recepta.
Zato optika da popust (teh 50 evrov) v višini vrednosti recepta oz. naročilnice. Prosim, daj si že to dopovedat. Če bi vzela navadna stekla, bi na računu sicer pisala ta postavka, vendar bi jih pokrila s popustom teh 50 evrov.
Če bi prišla z receptom, tega popusta ne bi bila deležna.

[/quote]

Ravno recept je pomemben. Na receptu je določeno koliko denarja je vreden. Sicer ni napisan gor znesek. AMpak so pa ostali podatki iz katerega potem optik ve koliko je recept vreden. In, če vprašaš, ti to seveda tudi pove. Tudi na računu je potem navedeno koliko je šlo na račun zavarovalnice.
Torej ti je vendarle razlagala o steklih :).

Recimo jaz dobim recept, ki je vreden 200€. Kar seveda niti pod razno ni dovolj za cela očala. In ja, logično je, da povprašam koliko so doplačila za nadstandard (to v resnici ni nadstandard, to samo zavarovalnica trdi, da je nadstandard, v resnici je pa nuja).
Na okvirih itak vidiš cene. So nekje od 80€ naprej, mogoče še kak cenejši.
Glede stekel pa se dogovarjaš: tanjšanje je toliko evrov, premaz je toliko, plastika je toliko… in vse to moraš doplačat. In to ne malo.

Kot sem že napisala: očala, ki jih dobiš na recept in jih ne doplačaš, so s totalno zanič okvirjem in totalno zanič stekli. Tako, da brez doplačil, ne prideš skoz. Ok, otrok ja (jim tudi prpadajo bolj na gosto recepti, tako, da ni panike, če je okvir slabši, …), odrasel pa ne.

Cena za okvir ni problematična. Če si zadovoljna z najcenejšim, je OK. Lahko prineseš tudi svoj okvir. Prišparan znesek gre potem za leče.
Ampak, pri lečah je pa tako. Zavarovalnica plača najcenejšo varianto. To pa so klasična brušena stekla, ki so težka in lomljiva, če ti očala padejo na tla. Mineralna stekla (neka vrste plastike) so kar dvakrat dražja. Potem pa še optiki zelo radi izkoristijo neznanje naročnika in mu vsilijo en kup nepotrebnih in neefektivnih premazov, kateri so več ali manj marketinški trik. Ti premazi zadevo podražijo v višave. Od njih pa nobene koristi. Še več. Ko se po nekem času, vsi ti nanešeni sloji začnejo luščiti, lahko vseskupaj vržeš samo še v kanto.

Na ta znesek 100 evrov za stekla so ti dali 50 evrov popusta, kolikor bi ti za stekla priznala zavarovalnica, če bi imela recept od oftamologa. Plus deset procentov na vsako steklo zaradi dodatnega zavarovanja.
Tebe bi morali opozoriti, da ti prodajajo dražja (in domnevno boljša) stekla in kakšna konkretno so to. Navadna so do določene dioptrije čisto okej.

Si pred 6 leti doplačala teh 60 evrov ali je bilo to ves račun za vse skupaj? Koliko si pa potem plačala?
[/quote]
Niso me nič opozorili, ker so to menda najcenejša stekla za moj okvir. Če bi vzela polni okvir (brez laksa), bi še vedno plačala 30 evrov na kos, zdaj pa plačam 50 evrov na kos.

Pred leti je bil celoten račun okoli 100 evrov (specifikacije ni) minus zavarovalnica, da je potem bilo 60 evrov. Vse skupaj. Zato mi zdaj ni jasno.

Tako mi je bilo ravno rečeno?!?
Ne moreš (menda) vzeti socialnih očal in nekih fensišmensi stekel ali drag (oz. vsaj plačljiv) okvir in socialnih stekel.
[/quote]

Eh, seveda lahko.
Komot vzameš recimo najcenejši okvir in si daš notri tista foto stekla (ki so krepko za doplačat).
Komot vzameš najcenejši okvir in daš notri stanjšana stekla (ki so spet draga).
Komot imaš najcenejši okvir in plastična ‘stekla’ (plastika je spet precej za doplačat).

In daleč od tega, da bi bili tisti okvirji za 80€ neki socialni kot jim ti praviš. Ali pa tisti za 150€ neki fensišmensi. Večina okvirjev pa je nekje med 80-150€.

Joj, ti si pa res blond. Plačati jih moraš, ker nisi bila pri oftamologu in nisi imela njegove naročilnice. Pregledal te je zdravnik v optiki in ti izmeril dioptrijo, ta zdravnik pa ne more izdati recepta.
Zato optika da popust (teh 50 evrov) v višini vrednosti recepta oz. naročilnice. Prosim, daj si že to dopovedat. Če bi vzela navadna stekla, bi na računu sicer pisala ta postavka, vendar bi jih pokrila s popustom teh 50 evrov.
Če bi prišla z receptom, tega popusta ne bi bila deležna.
[/quote]

A? Zdravnik ne more izdati recepta? Zanimivo.
In če imašnrecept, nisi deležen popusta zavarovalnice. Zanimivo.
očesna-ambulanta.si

Niso me nič opozorili, ker so to menda najcenejša stekla za moj okvir. Če bi vzela polni okvir (brez laksa), bi še vedno plačala 30 evrov na kos, zdaj pa plačam 50 evrov na kos.

Pred leti je bil celoten račun okoli 100 evrov (specifikacije ni) minus zavarovalnica, da je potem bilo 60 evrov. Vse skupaj. Zato mi zdaj ni jasno.
[/quote]

Pa saj lahko greš pogledat še v kakšno drugo optiko njihovo ponudbo in morda najdeš sebi ustreznejšo izbiro, tako po videzu kot finančno!
Zakaj ne preveriš v tisti, kjer si pred leti kupila očala, koliko bi te stalo, kar želiš?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close