Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nisem več lastnik a težijo za kao neplačane položnice za nazaj

Nisem več lastnik a težijo za kao neplačane položnice za nazaj

Ti lepo daj odvetniku, ja. Ker te bo seznanil, da dolg obstaja. Ni nam financarjem se nategovat z že plačanimi računi. Če ne morete uskladiti odprth postavk, se bo preverjala pot plačilnega prometa, kje se je ustavilo. In običajno se ne pri nas…

Odgovor na objavo uporabnika
Daj odvetniku ja, 18.09.2025 ob 20:42

Ti lepo daj odvetniku, ja. Ker te bo seznanil, da dolg obstaja. Ni nam financarjem se nategovat z že plačanimi računi. Če ne morete uskladiti odprth postavk, se bo preverjala pot plačilnega prometa, kje se je ustavilo. In običajno se ne pri nas…

Pa saj so me že poskušali nategniti. Za 6 mesecev in sem jim poslala dokazila. Pa spet opomin. Dejansko mi deluje kot, da imajo vklopljeno avtomatično pošiljanje opominov. Odgovorijo pa ne.

Pa kdo si ti? Eni so pošteni, eni niso. Povsod je tako. Tudi v zdravstvu. Povsod. 2x jim ni uspelo izsiliti od mene denarja, ker sem jim poslala dokazila. In zdaj še tretjič poskušajo.

Zdaj se še dodatno vidi kakšni izsiljevalci in lažnivci so. Danes sem dobila položnico za avgust 2025. Jaz od junija nisem več lastnik!

Hm

17.09.2025 ob 15:46

samo si res težka, 17.09.2025 ob 15:23

Opominov v bistvu ni več treba pošiljat, zato izpusti pošto, pa recepcijo, pa ne vem koga še. In ja, plačat moraš tudi za nazaj, ker si podedovala očitno tudi dolgove.

Kaj narediti, so ti svetovali že zgoraj. Pa še enkrat – ne rabiš položnic, rabiš kartico. Od Sintala, če te oni terjajo. Nima nič s tem Lipa, niti recepcija, niti direktor Lipe, še manj mesar v Mercatorju.

……………

KAko pa pol veš, da imaš opomin za plačat, če ga ne dobiš? Lih prejšn mesec sem dobila papirnat opomin. Seveda se pošilja opomine, nehi zavajat. Pr meni v družini vsi vse dobimo v papirni obliki. Smo tako tudi označili. In vsake toliko časa dobimo pošto, če želimo preklopiti na elektronsko. Ne in čao. Pri večini imaš tako kot se odločiš.

Če si ti nepoučena in nerazgledana, glupa po domače, to ne pomeni, da drugi zavajamo.

Upnik ni dolžan dolžniku poslati opomina za neplačane račune.

Če je v pogodbi ali računu jasno določen rok plačila, dolžnik po zakonu zapade v zamudo samodejno z dnem, ko rok poteče (t. i. mora ex re) – rok za plačilo je zaveden tudi na položnicah, torej velja enako.

Opomin (pisni ali elektronski) je samo poslovna praksa, ki jo mnogi upniki uporabijo zato, da dolžnika dodatno opozorijo na dolg, pogosto pa tudi kot dokaz v morebitnem kasnejšem postopku.

Tako, toliko o zavajanju. Da ne boš kdaj presenečena, ko bo kakšna izvršba od kje priletela, ker ti pač nisi dobila nobenega opomina.

No ja, saj dovolijo si itak karkoli potem lahko tudi lažejo. Jaz grem stavit, da se je zataknilo, ko je bil njen oče še živ. Recimo tik pred smrtjo. Mogoče slab, bolan, ni plačal kakšnega računa in to iskoristjo, ne povejo pravočasno in potem pade na svojce. Ampak! Položnice zastarajo po 1 letu. Tako, da tudi sebi s tem naredijo škodo, če čakajo. Iz leta 2023 je vse že zastarano. Še iz leta 2024 je polovica že zastarana. Ostalo je poslala dokazila. Sploh je nimajo kaj jebat.

vidite kar hočete videt, 18.09.2025 ob 18:26

Racunovodkinja iz JS, 18.09.2025 ob 17:45

vidite kar hočete videt, 18.09.2025 ob 17:05

Racunovodkinja iz JS, 18.09.2025 ob 16:34

vidite kar hočete videt, 18.09.2025 ob 16:29

Nihče tukaj pa noče niti videt tega, da je ona poslala dokazila, ki so jih tam ignorirali. Ampak ona bi morala plačat, kljub dokazilom. Pa bi plačala, pa bi uni tam čez 3 mesece, da je pa še nekaj obveznosti, pa bi šli tako lahko v nedogled. Človek je mrtev. Oni se pa lahko gredo igrice dokler bi jim uspevalo. Najprej na počistijo pred svojim pragom. Dobesedno.

Avtorica je podedovala stanovanje z vsemi računi.

Da res razjasni stanje, že par dni pišem, da naj zahteva kartico prometa. In mislim, da sem jo enako napisala.že prejsnjič.

Tam bo točno videla vse račune in vsa plačila in lahko tudi preverila, ali so vsa njena nakazila evidentirana.

Čisto enostavno.

Ne razumem. Tudi nasplošno, zase, bi rada vedela kako je s tem. Ta kartica. Kaj je to? Dokument? Papir?

Ali ni te stvari možno ponarejat? Če so se oni odločili, da je nekdo nekaj dolžen in hočejo to dosežt, lahko ponaredijo? Kako gre to? Če se prosi za to kartico, ali ti jo bodo sploh dali, če ne bodo hoteli, da veš da so te nategovali? Da bodo ignorirali prošnjo kot so ignorirali avtoričina dokazila?

Ker vem, da je ogromno primerov, ko poskušajo tako prit do denarja. Če vedo, da je možno preverit, zakaj še vedno poskušajo?

Tako bi potem tudi državo, vlado malo preverili, pa pokraden denar recimo vložili tja kjer se ga nujno rabi, ne pa za neke podzemne železnice in ladjice in sebi v žep. Aja, to ni v interesu nikogar?

Kartica kupca je dokument, ki ga lahko vedno izpiše iz svojega programa vsak dobavitelj.

Po šifri kupca se izpiše njegov promet.

Zavedeni so vsi računi, ki so mu bili izstavljeni in vsa plačila, kar je bilo plačano.

Lahko pride do napak, seveda lahko, ni pa možno namerno goljufanje.

Če gre za elektriko, najemnino, karkoli … je lahko samo en račun za vsak mesec in kupec lahko sam preveri po svojih odrezkih poloznic  ali el.banki, ali so vsa plačila evidentirana.

Če gre vse čisto normalno, se vidi račun – plačilo – račun – plačilo – račun…

Pa računi napisano v enem stolpcu, plačila v drugem.

Skratka, vse se vidi in se lahko takoj ugotovi, ali kje kaj manjka, je kaj preveč..

Se pravi, če nekaj stranki sploh ni bilo poslano, to vidijo tudi oni? In zakaj oni vsega tega ne preverijo? Ker kako bo stranka vedela, da nečesa ni dobila? Saj to ni krivda stranke. Konec koncev, po samih položnicah in mesecih in datumih vidiš ali je vsak mesec ali ne. Jaz sem enkrat sama po mesecih opazila, da mi manjka ena položnica, sem sama poklicala in povedala. Pa je bilo kar kaksne 3 mesece zamude pa me oni niso nič terjali. Sem ravno zato klicala in so mi lepo po navadni pošti poslali (nič po mailu). Nič opomina. Običajna položnica. Ma šlo pa je mislim, da za tv.

Samo potem bi avtorica morala dobit kartico za nazaj, pred očetovo smrtjo? Ker po položnicah, ki jih je ona plačevala sproti itak vidi, če kaj manjka? Pa če je to tako daleč nazaj in oni tako pozno pošljejo opomine, a to ne zapade? Kako nekaj takega ne vidijo prej? Stranka valda tega ne more vedeti.

Ne, v saldakontih v računovodstvu ne vidijo, ali je bilo poslano ali ne, vidijo, da je bil izstavljen račun. Pa po izpiski, da je bil plačan.

Drugega ne vidijo.

Ja, opomini se lahko napiše “dolgujete 1.437€, specifikacija dolga ne naslednja – račun A v višini xx, račun B v višini xy, račun…”.

Že računalniški sistemi so narejeni tako, da poleg opomina izpišejo specifikacijo. Tudi če se daje izvršba na sodišče, je obvezno tako.

Hm, 20.09.2025 ob 11:55

No ja, saj dovolijo si itak karkoli potem lahko tudi lažejo. Jaz grem stavit, da se je zataknilo, ko je bil njen oče še živ. Recimo tik pred smrtjo. Mogoče slab, bolan, ni plačal kakšnega računa in to iskoristjo, ne povejo pravočasno in potem pade na svojce. Ampak! Položnice zastarajo po 1 letu. Tako, da tudi sebi s tem naredijo škodo, če čakajo. Iz leta 2023 je vse že zastarano. Še iz leta 2024 je polovica že zastarana. Ostalo je poslala dokazila. Sploh je nimajo kaj jebat.

Zastaranje začne teči po poteku leta, v katerem je terjatev dospela v plačilo.

Torej za račun iz leta 2023, ki ga je bilo treba plačati 15.1.2024, začne zastaranje teči 1.1.2025.

Racunovodkinja iz JS, 20.09.2025 ob 12:10

Zastaranje začne teči po poteku leta, v katerem je terjatev dospela v plačilo.

Torej za račun iz leta 2023, ki ga je bilo treba plačati 15.1.2024, začne zastaranje teči 1.1.2025.

Ja, tako ja.

Kaj pa v primeru, da gre za izvršbo, v letu 2024? Da je bila takrat naznanjena. Kdaj se izvede? V kolikem času dobi človek poziv iz sodišča?

Hm, 20.09.2025 ob 14:24

Ja, tako ja.

Kaj pa v primeru, da gre za izvršbo, v letu 2024? Da je bila takrat naznanjena. Kdaj se izvede? V kolikem času dobi človek poziv iz sodišča?

Ha, mi je že povedal chatGPT ?

Ravno sem brala maile za nazaj. Receptorka in upravnik (predvidevam) sta se pogovarjala med sabo po mailu kdo je plačal, kdo ne, poimensko, kdo je v izvršbi, komu je bil poslan opomin. En ni plačal čez jurja položnic in se čudi kako je to možno… vse to je bilo poslano meni, celoten pogovor. Verjetno tudi ostalim v mailu omenjenim stanovalcem. Številke sobe, imena, stanovalci, lastniki, najemniki.

Se vam zdi to prav? Računovodkinja?

Ali ni tako, da pošiljanje opomina prekine zastaralni rok?

Anonimno 10633, 20.09.2025 ob 16:20

Ali ni tako, da pošiljanje opomina prekine zastaralni rok?

Ja, saj zato pa večinoma nikoli ne zastara.

Ker uradne osebe lahko vse. Tako kot zgoraj omenjeno, se lahko javno pogovarjajo o osebnih zadevah strank itd.

Koliko ljudi takole nasrka. Če se uradna oseba odloči, da hoče nekaj izterjat bo poskušala vse možno.

Avtorica je pisala o razbitem očetovem  stanovanju. Zgoraj pa, da se javno pogovarjajo preko mejla uradne osebe. Folk to vidi in… gre vdret. Aha človek je umrl, ni nobenega, gremo probat. In ti si zdaj kot lastnik oškodovan materialno in financno. Potem te pa še ravno te iste uradne osebe, ki so to povzročile s pisanjem in pošiljanjem mailov različnim stanovalcem, terjajo.

Če so bili dolgovi še za nazaj, ko je bil njen oče še živ, bi moral upnik to pravočasno sporočiti sodišču.

Tako je bilo pri nas. Oče si je pri eni gospe na banki sposodil denar. Vrnil samo del. Potem pa umrl. To je bilo sporočeno sodišču s strani te gospe z banke, še pred razpravo in sklepom.

Tako, da tukaj dvomim, da gre za nazaj.  Sintal pa zelo rad pošilja opomine vsepovprek. Poznam enega gospoda, ki živi v Lipi in tudi kar naprej dobiva opomine.

Ma bedni so, da bolj bedni ne morejo bit. In lažnivci kar se jasno vidi. Pred več kot 1 mesecim so mi poslali opomin. Sem jim poslala dokazila. So ignorirali. Nakar prejšnji teden spet pošljejo opomin. Jim odgovorim, povem da sem poslala dokazila in me zanima kaj je zdaj to in zakaj ignorirajo dokazila. Ignor še naprej. Pišem ponovno in zahtevam pojasnilo. Mi napišejo en bolano visok znesek, ki nikakor ni možen. Jim ponovno pišem in me spet ignorirajo. Jim pišem 3x in odgovorijo, da bojo danes preverili in mi sporočili. Do zdaj še nič.

Jaz sem računala – lastnica sem bila 2 leti in 3 mesece. Glede na položnice bi bilo to približno 2.500 eur in to v primeru, da ne bi plačala niti ene položnice. Oni so privlekli od ne vem kje 2x več.

In ja, dolgovi bi morali biti poslani sodišču pred razpravo, ampak jih ni bilo. Vse kar je bilo dolgov od drugje, mi je sodišče poslalo pred sklepom. Ko je bilo to poravnano so mi poslali sklep. Brez sklepa in urejenih zadev, pri notarju sploh ne bi mogla podpisat za prodajo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close