Nikoli in nikdar
Tole pa sploh ne drži.
Poznam kar nekaj uspešnih podjetnikov v svojem kraju, ki so bili v oš podpovprečni, naredili poklicno/srednjo šolo in sedaj zaposlujejo v svojih firmah “izobražence višjih intelektualnih sposobnosti”…. Medtem, ko ne poznam nikogar, ki je v šoli kazal “višje intelektualne sposobnosti”, da bi imel svojo firmo/obrt. :/
Višja izobrazba je lahko le nek odraz pridnosti-zicleder in danih možnosti (materialno preskrbljenih staršev, ki so plačevali ure in ure inštrukcij 😉 in še zdaleč ne pomeni tudi večjih intelektualnih sposobnosti človeka oz, da so tisti z nižjo izobrazbo totalni bebci, ker so izključno brez intelektualnih sposobnosti in se ne znajo znajt v življenju.[/quote]
On_, torej ti imaš uspešno firmo?
Ali samo eden izmed nas bednih izobražencev?
No, jaz imam delavske starše in ni me sram to priznati. Tisto, kar mi oni niso mogli dati, sem se sama naučila oziroma kasneje pridobila. Poznam pa veliko takih (sploh v svojem poklicu), ki so bolj ali manj snobi – arogantneži, s katerimi se je kljub njihovi univerzitetni (ali tudi več) izobrazbi težko pogovarjati. Starši ti morajo dati tudi občutek za druge ljudi, tudi take “nižjega ranga”. In zame je “pravi človek” tisti, ki se zna pogovarjati s snažilko ali sobarico in univerzitetnim profesorjem. Upam, da je še kdo takega mnenja.
Čemu je to pomembno?
Bom kaj drugačen v tvojih očeh, če ti napišem odgovor (za katerega niti ne moreš vedet, če bo resničen)?[/quote]
Zaradi kompetenc. Zanima me, ker se delaš tako zelo vzvišenega in pametnega. Občutek daješ, da imaš top firmo ali pa dva doktorata in lahko sedaj na veliko deliš resnice raji.
Ni pomembno ali napišeš resnico ali ne. Sam veš, kaj je res in kaj ni. 🙂
[/quote]Je, tako, da če boš kdaj sobarica ali čistilka ali pa profesorica (nečesa že 😉 se bi lahko pogovarjal s tabo…. vsaj zdi se mi tako. 😉
Imaš na izbiro široko paleto poklicev tako, da se ne rabiš ozirat na to ali boš držala metlo ali svinčnik…
Čemu je to pomembno?
Bom kaj drugačen v tvojih očeh, če ti napišem odgovor (za katerega niti ne moreš vedet, če bo resničen)?[/quote]
Zaradi kompetenc. Zanima me, ker se delaš tako zelo vzvišenega in pametnega. Občutek daješ, da imaš top firmo ali pa dva doktorata in lahko sedaj na veliko deliš resnice raji.
Ni pomembno ali napišeš resnico ali ne. Sam veš, kaj je res in kaj ni. :)[/quote]Kompetenc? :/
Ne vem v čem si našel/videl mojo “vzvišenost in pamet” oz zakaj se ob prebiranju mojih pisarij počutiš tako “nizko in ne pametno”?
Sploh pa se mi zdi, da mi ne rabiš zavidat, ker izkušnje (ki so “navdih” za moje pisanje) so praviloma posledica napačnih odločitev, tako da…..
Včasih je bolje, da sam ne izkusiš vsega, je bolje upoštevat kak nasvet “pametnih”….. :/
Ni pomembno ali napišeš resnico ali ne. Sam veš, kaj je res in kaj ni. :)[/quote]Kompetenc? :/
Ne vem v čem si našel/videl mojo “vzvišenost in pamet” oz zakaj se ob prebiranju mojih pisarij počutiš tako “nizko in ne pametno”?
Sploh pa se mi zdi, da mi ne rabiš zavidat, ker izkušnje (ki so “navdih” za moje pisanje) so praviloma posledica napačnih odločitev, tako da…..
Včasih je bolje, da sam ne izkusiš vsega, je bolje upoštevat kak nasvet “pametnih”….. :/[/quote]
Jaz se ne počutim nič manj ali več. Samo moti me, da se piše stvari kar tako na pamet, ki ne držijo vode. Ti bo kdo še verjel. Zavedati se je treba, da ljudje ne preverjamo dejstev in prepogosto verjamemo napisanemu. Ja če piše, potem bo pa že res :).
O upoštevanju nasvetov pametnih se pa strinjam s tabo.
Sedaj si napisal nekaj na pamet, daj nehaj saj bi ti lahko kdo še verjel…… 😉 :)))
Nič kaj bolj konkretnega ne bo prišlo od tebe? :/[/quote]Preko foruma lahko samo rečem, da tvoje trditve ne držijo. Ne more vsak papak narediti vsake fakultete. Pika. Če hočeš konstruktivno debato, morava pa na pivo.[/quote]Ok se strinjam, le da se mi dozdeva, da je vseeno preveč papkov pri nas prišlo do neke fak.izobrazbe.
Izgleda da so papki že zasedli raznorazne fak. in sedaj podpirajo (le) svojo vrsto, sploh glede na stanje v naši družbi, gospodarstvu….
Koliko piva pa rabiš, da začneš (pametno) razmišljat? 😉
Samo tako, da vem koliko denarja rabim sabo vzet ali kar pivo prinesem? :)))
Sem poskusila citirati Antilopino sporočilo, pa potem noče oddati mojega odgovora. Tako da tole se nanaša na njene besede. Upam, da se ne bo potem moj odgovor pojavil ene trikrat, ker sem pač večkrat probala (in se vnaprej opravičujem).
Saj to je to, o čemer govori Spider. Ljudje, rojeni v denar, imajo preprosto drugačne manire kot tisti, ki se šele naredijo. Govorimo seveda na splošno in seveda so v obeh segmentih izjeme. Recimo rojen bogataš bo dal denar za novo knjižnico … narejen bogataš pa vprašanje, če mu pade kaj takega na pamet. No, slavni športniki zaradi lastne promocije prirejajo dobrodelne prireditve in ob milijonskih mesečnih prihodkih darujejo nekaj malega drobiža iz lastnega žepa.
Jaz sem bila v mladih letih au pair pri neki skoraj plemiški družini v Angliji (no ja, bili so potomci nekega slavnega angleškega plemiča, mislim, da je bil ženin stric). Niso furali nekega opaznega razkošja, da bi ravno izstopali, je pa mož imel kar obsežno zbirko umetniških del, sploh mladih, še neuveljavljenih avtorjev, za katere je dobil namig, da bi utegnili uspeti. In ga je neznansko zanimalo, kako ta trg deluje pri nas (bu?). Ni bilo pa čutiti popolnoma nobene vzvišenosti, sploh pri ženi ne. Sem spoznala kar nekaj njihovih sorodnikov in so bili vsi kar okej.
Prijateljica je bila pa au pair pri nekem bogatem podjetniku, tam so bili pa bolj primitivni in so ji stalno dajali vedeti, da je samo dekla.
Preko foruma lahko samo rečem, da tvoje trditve ne držijo. Ne more vsak papak narediti vsake fakultete. Pika. Če hočeš konstruktivno debato, morava pa na pivo.[/quote]Ok se strinjam, le da se mi dozdeva, da je vseeno preveč papkov pri nas prišlo do neke fak.izobrazbe.
Izgleda da so papki že zasedli raznorazne fak. in sedaj podpirajo (le) svojo vrsto, sploh glede na stanje v naši družbi, gospodarstvu….
— prav se ti dozdeva.
Koliko piva pa rabiš, da začneš (pametno) razmišljat? 😉
Samo tako, da vem koliko denarja rabim sabo vzet ali kar pivo prinesem? :)))
–Ha ha! Dobra! Kake dve ali tri 🙂 🙂
[/quote]
Ah daj no, ne sedaj fovšije zganjat, saj si tudi ti “pametnjakovič” dobrodošel. 😉 :))))
Za še za enega in za rundo se vedno najde plac pri mizi…. ;)[/quote]
To ti pa verjamem, da je vedno plac. Kar me spomni na….kupovanje kruha v Sloveniji
🙂
Ok se strinjam, le da se mi dozdeva, da je vseeno preveč papkov pri nas prišlo do neke fak.izobrazbe.
Izgleda da so papki že zasedli raznorazne fak. in sedaj podpirajo (le) svojo vrsto, sploh glede na stanje v naši družbi, gospodarstvu….[/quote]— prav se ti dozdeva.[/quote]Naj še dodam, da s takim načinom “pridobivanja znanja” premnogim ubijejo tisto pristno samoiniciativnost, občutek kaj je prav in kaj ni in…itd, vse skupaj zamenjajo/vbijejo v glavo z nekim papko pokoravanjem vsakomur in za vsako ceno tako, da glavni papko več nima težav s podložnimi fak. izobraženimi papki.…. 🙁
Tole pa sploh ne drži.
Poznam kar nekaj uspešnih podjetnikov v svojem kraju, ki so bili v oš podpovprečni, naredili poklicno/srednjo šolo in sedaj zaposlujejo v svojih firmah “izobražence višjih intelektualnih sposobnosti”…. Medtem, ko ne poznam nikogar, ki je v šoli kazal “višje intelektualne sposobnosti”, da bi imel svojo firmo/obrt. :/
Višja izobrazba je lahko le nek odraz pridnosti-zicleder in danih možnosti (materialno preskrbljenih staršev, ki so plačevali ure in ure inštrukcij 😉 in še zdaleč ne pomeni tudi večjih intelektualnih sposobnosti človeka oz, da so tisti z nižjo izobrazbo totalni bebci, ker so izključno brez intelektualnih sposobnosti in se ne znajo znajt v življenju.[/quote]
Kakšni podjetniki pa so to? S kafičem, čistilnim servisom? Ali z lastno blagovno znamko avtomobila?
Če bi bilo res toliko podjetnikov z vsaj srednjo veliko firmo, ne bi bilo slovensko gospodarstvo na podnu.
Tole pa sploh ne drži.
Višja izobrazba je lahko le nek odraz pridnosti-zicleder in danih možnosti (materialno preskrbljenih staršev, ki so plačevali ure in ure inštrukcij 😉 in še zdaleč ne pomeni tudi večjih intelektualnih sposobnosti človeka oz, da so tisti z nižjo izobrazbo totalni bebci, ker so izključno brez intelektualnih sposobnosti in se ne znajo znajt v življenju.[/quote]Kakšni podjetniki pa so to? S kafičem, čistilnim servisom? Ali z lastno blagovno znamko avtomobila?
Če bi bilo res toliko podjetnikov z vsaj srednjo veliko firmo, ne bi bilo slovensko gospodarstvo na podnu.[/quote]Če bi slo gospodarstvo vodili ljudje, ki imajo svoje firme nam ne bi bilo tako kot pa nam je sedaj ko nam slo vodijo “izobražence višjih intelektualnih sposobnosti”…. :/
Malo se ozri okoli sebe in boš lahko hitro videla kdo ima svojo firmo…. mnogo je takih, ki imajo zgolj poklicno šolo, “izobraženci višjih intelektualnih sposobnosti” praviloma ne odpirajo svojih firm, vsaj ne takih v katerih bi kaj konkretnega ustvarjali. Kaj pa vem zakaj, kot da so predolgo v šoli in izgubijo oz jih šola ne opremi s tistim kar se rabi v življenju, da bi samostojno uspeli.
In še nekaj, večina podjetnikov, ni iz mesta, so otroci delavskih staršev, ne izhajajo iz malomeščanskega sloja.
A ni to zanimivo? 😉
Kakšni podjetniki pa so to? S kafičem, čistilnim servisom? Ali z lastno blagovno znamko avtomobila?
Če bi bilo res toliko podjetnikov z vsaj srednjo veliko firmo, ne bi bilo slovensko gospodarstvo na podnu.[/quote]Če bi slo gospodarstvo vodili ljudje, ki imajo svoje firme nam ne bi bilo tako kot pa nam je sedaj ko nam slo vodijo “izobražence višjih intelektualnih sposobnosti”…. :/
Malo se ozri okoli sebe in boš lahko hitro videla kdo ima svojo firmo…. mnogo je takih, ki imajo zgolj poklicno šolo, “izobraženci višjih intelektualnih sposobnosti” praviloma ne odpirajo svojih firm, vsaj ne takih v katerih bi kaj konkretnega ustvarjali. Kaj pa vem zakaj, kot da so predolgo v šoli in izgubijo oz jih šola ne opremi s tistim kar se rabi v življenju, da bi samostojno uspeli.
In še nekaj, večina podjetnikov, ni iz mesta, so otroci delavskih staršev, ne izhajajo iz malomeščanskega sloja.
A ni to zanimivo? ;)[/quote]
Samo kot zanimivost:
Ivo Boscarol, slovenski letalec, poslovnež in politik, * 15. april 1956, Postojna.
Že v srednji šoli se je ljubiteljsko ukvarjal s fotografijo, z letalskim modelarstvom in s politiko. Med študijem je bil umetniški fotograf, večletni uradni fotograf Šentjakobskega gledališča v Ljubljani, glasbeni novinar in menedžer glasbenih skupin.
Danes je v svetu okoli nas marsikaj na glavo obrnjeno. Zal pa se do razumevanja tega, vzrokov, in posledic, pride sele z dolgoletnim samoizobrazevanjem.
Tako kot ni namen politike tisto za kar se “predstavlja”, isto velja za skoraj vse kar nas obdaja, od solstva, sporta, medijev, … pa do alfe in omege vsega, monetarnega sistema. V nic od tega se ne mislim tukaj spuscati. Naj si kar vsak svoje misli. Vam pa povem, da je danajsnji solski sistem, med ostalim, predvsem “dresura” “podloznikov”. Zato je tudi v tem kar gospod nad mano pise nekaj resnice.
Se vedno pa ostaja dejstvo, da zivimo v svetu, kjer povprecna cistilka, prodajalka, frizerka, … pac ni na intelektualnem nivoju univ. dipl. ing, univ. dipl. iur, univ. dipl. oec, … Da pa je temu tako, delno poskrbi splosno prepricanje ljudi, starsev, solnikov, da le cim vislja formalna izobrazba “garantira” “uspeh” posameznika. Zato se cim daljse guljenje solskih klopi favorizira in forsira. Predvsem z namenom pridobitve diplome, eventualne “dobre” sluzbe, v prepricanju da je to pot do lagodnega zivljenja. In vecina intelektualno bolj sposobnih pac gre po tej poti ze iz same inercije.
Predvsem zadnja leta pa kazejo, da temu sploh ni nujno tako. Vse vec formalno visoko izobrazenih spoznava, da bi bolje ziveli, ce bi se izsolali npr. za vodoinstalaterja. Hkrati pa se zavedajo, da je vecina vodoinstalaterjev intelektualnih bebcev, ki so se za ta poklic odlocili predvsem zato, ker za kaj drugega niso bili sposobni, ne iz veselja ali prepricanja v svetlo prihodnost te stroke, razen seveda, ce ni slo za ze vpeljano druzinsko podjetje.
Torej, ce ponovim, danes formalno “visoko” izobrazeni smo bili ze v mladih letih, kot ucenci, dijaki, v povprecju intelektualno bolj sposobni od danasnjih prodajalk, slosarjev, pa tudi marsikaterega “privatnika”. V procesu nadaljnega izobrazevanja pa je sledila dolocena dresura s + in -, ki so danes vidni tako v obnasanju kot razmisljanju povprecnega “izobrazenca”, zdresiranega liberalnega populista, feminista, ki kljub vsesplosnemu nezadovoljstvu z drzavo in njenimi institucijami, zaradi nerazumevanja problematike, kot sprogramirani robot indirektno skrbi za ohranjanje status quo-a.
Manjsina, pa smo zaradi spleta okoliscin ali kako drugace spoznali, ce malo karikiram, da je Slovenija le barcica v oceanu globalnih sil, ki plava kamor jo pac struja nese. Nagrada kapitanski ekipi, da narod krmari v “svobodno” suznjelastnistvo, pa je soudelezba v dolgoletni legalizirani kraji ljudstva dokler le to se kaj ima. Drugace povedano, razumevanje slovenske realnosti ni mozno brez razumevanja globalnih tokov, tudi na podrocju solstva, kar pa le redke zanima.
Tole pa sploh ne drži.
On_ tudi jaz se strinjam s teboj.
Formalna izobrazba ni dober pokazatelj človekovih intelektualnih sposobnosti, ampak je samo neki signal za le te.
Le zakaj je toliko znanih in neznanih ponarejevalcev diplom?
Sam mislim, da zaradi predsodkov zgoraj izrečenega stavka.
Formalna izobrazba niti ni noben pogoj za uspešno delo, še manj pa za podjetnost.
Pri uspešnem delu je najboljša kombinacija izobrazba in občutek za delo, ki ga opravljaš, pri podjetnosti pa še marsikaj drugega..
Ločiti moramo podjetnost in izobraženost (neko specifično znanje z izkušnjami)
Vsak uspešen podjetnik, v neki fazi spozna, da bo brez znanja obstal in ne bo napredovanja.
Hočem reči : znanje se lahko na trgu kupi, podjetnost pa ti je dana in se je ne da kupit. Podjetnik lahko po svoji izbiri zaposli (kupi-ga plača) tistega, ki ga potrebuje in to je lahko: inženir, zdravnik…..vsak, ki se nahaja na trgu dela, taprave pa se vabi osebno.
Pri tem nakupu znanja ne mislim, kupovanje in plonkanje diplom, ki je tako v modi pri nas.
To je res.
Je pa težava nastala zaradi tega, ker so obstajale dobre plačane službe v JU, zapostavljalo pa se je naravoslovne in tehnične poklice, kot nekaj manjvrednega in slabo plačanega.
Saj so v gospodarstvu na splošno slabše plače.[/quote]
Tik pred doktoratom, 8 let delovne dobe, v JU, 930€ plače. Res tako bajne plače v JU?
mene prav zanima uporabnost teh doktoratov.
ti doktorati v 95% služijo samo kao višjemu ugledu in predvsem razmnoževanju dobro plačanih birokratskih služb.
meni nikoli ne bo jasno, da človek z uni. diplomo ne zna zadostiti potrebam v birokratskih službah.
v vsaki npr. tehniški stroki, je uni izobrazba pogoj za primerno delo, vse drugo pa je ponovni študij v specialnostih in tem ljudem v večini niso potrebni ti čudni nazivi.
svet se obrača in v tujini že lastne firme izobražujejo ljudi (jim dajejo diplome) za svoje potrebe.
možno pa je, da te bo upecal v službo kakšen podjetnik in ti ponudil 3.000 neto.
Forum je zaprt za komentiranje.