Nemški ovčar – izkušnje, vzreditelji
Pozdravljeni,
Razmišljamo o nabavi psa, zelo se nam dopade pasma nemški ovčar, smo družina z 3 otroki, zato se išče otrokom prijazna pasma, kaj bi pasma nemški ovčar naj bila. Zanimjo me izkušnje tistih ki imate te pse doma. Imamo veliko hišo in dvorišče, psa bi imeli v hiši. Med drugimi me zanimajo tudi vzreditelji, kje ste kupili vaše kužke, koga priporočate?
Hvala
Malo več bo treba napisat. Imate že kakšne izkušnje s psi, ali bi to bil prvi? Kaj nameravate z njim počet? Se zavedate da je to delovna pasma ki ima svoje potrebe, ena je tudi da se mora počutit koristen oz biti zaposlen?
Jaz sem sicer imelo že kar nekaj psov, a nemškega ovčarja niti ne gledam, ker se zavedam da nisem prava oseba za takega psa. Saj so mi čisto všeč, a je dosti drugih pasem ki bolj ustrezajo mojemu značaju in načinu življenja. Tudi ‘družinskih’ pasem je dovolj drugih, npr labradorci in prinašalci, če že hočete večjega psa.
Glede vzrediteljev je najbolje da pogledate spletno stran Kinološke zveze Slovenije. Sem pa zasledilo da tudi policija občasno prodaja mladiče iz lastne vzreje, ki so se izkazali neprimerni za policijsko delo, kar ne pomeni da ne morejo biti prijetni družinski psi. Tudi to je en način kako proti do kvalitetnega, zdravega psa.
Kaj pa bi delali z njim, glede na to, da se odločate za delovno pasmo? Koliko si stari otroci?
Policijski psi za vas niso primerni, ker nimate izkušenj. Nasploh se mi zdi, da bi bil NO za vas neprimeren, ker postavljate vprasanja, ki kažejo na to, da o psih res nimate nobenega znanja. Nič narobe, a najprej pridobite znanje, odločite se, kaj od psa pričakujete in kaj lahko nudite, ta tem pride odločitev za pasmo.
Moje mnenje je da nemški ovčarji niso primerni za prvega psa. Glede policijskih psov, so to kvalitetni psi, zelo dobro izšolani, vendar imajo neko hibo. Mogoče strah pred pokom, ne upajo po lestvi. V glavnem ne naredijo izpita. Vendar dvomim, da bi ga prodali nekomu brez izkušenj. Razen mogoče če maš veze. Doma imamo že celo življenje psa, pa ga sinu niso hoteli dati. Samo je bil en drug ovčar, mislim, da švicarski.
Ne, prvi pes, imeli bi sicer dovolj časa za njega. Policijski psi? To pa prvič slišim, kaj pa to pomeni “neprimerni”, da niso ubogljivi?
[/quote]
Neprimeren lahko pomeni da je ali preplašen, ali premalo zainteresiran za sodelovanje s človekom, ali nima dovolj lovskega nagona, kar je glavna motivacija pri treniranju službenih psov. Gre za teste dednih zasnov, ki jih delajo ko so mladički še zelo mladi in še nič ne znajo, torej o neubogljivosti še ne more biti govora. Psa morate najprej naučiti kaj hočete od njega in se prepričati da on to razume, preden lahko sploh razmišljate o ubogljivosti.
No tule si poglejte o dednih zasnovah, torej o tem kaj mladiček prinese na svet od mame in ata
https://www.youtube.com/watch?v=DO3ANl22kdg
https://www.youtube.com/watch?v=CFglPaIxTJ4&list=RDCMUC0Xe–tV7PTSI-ZnEbiAwUA&index=2
To je moja najljubša pasma. Zelo zelo v redu psi, vendar … so veliki in težki, otrok ga ne more vodit do 15. leta, sploh če pes ni res super dobro vzgojen in zanesljiv. Prvi dve leti je veliko, ogromno dela z vzgojo – ne samo pasja šola, delat je treba tudi doma. Koliko časa imate, koliko časa ti vzame vožnja otrok na krožke, glasbene šole, tekme, nastope? Pri nas je bilo tako. Jaz delam od doma, mož je delal vedno popoldne in je domov prihajal najprej ob cca 18. uri, pogosto pa pozneje. V pasjo šolo sem hodila jaz. Moj dan je zgledal tako: vstat, uštimat otroke, odpeljat v šolo … kava, na vsaj enourni sprehod s psom, med sprehodom tudi malo učenja. Potem sem delala, vmes psa lulat, po otroke v šolo, kosilo, pes ven lulat, popoldne pa otroke in psa v avto in s krožka na krožek, vmes s psom na sprehod. Zvečer sem samo padla dol, mož ga je peljal še enkrat ven tam okrog 10. ure.
Vikendi odvisno, spomladi so se začele tekme in pes spet večinoma z nami, pozimi je super, ker lahko lepo počaka v avtu, poleti moraš vedeti, ali bo kje senca … drugače poiskat varstvo pri sosedih. Če je bil frej vikend, seveda ni problema. Dopust – če radi potujete, poiščite dober pasji hotel.
Ven moraš v dežju, vetru, mrazu, vročini … Povečala se ti bo kolekcija gumijastih škornjev in anorakov. Jaz kupujem samo še to 🙂 Pozabi na brezhibno čisto hišo. NO so pasma, ki izgublja ogromno dlake in je treba vsak dan sesati.
Pes pomeni način življenja, sploh če imaš pasmo, ki mora gibat in delat, kar NO sigurno je. Računaj, da ima lahko tudi 35 kg, kar je res velik pes in ga moraš nujno obvladat z besedo, ker ga fizično ne moreš. Če pes ni vzgojen, te čaka pekel. Jaz živim s psi od ranega otroštva in vem, kaj to pomeni.
Zadnji odstavek:
Vaš link
Policija NE vzreja več že kar nekaj let, ker jih je vzreja preveč stala.
Policija prodaja pse, ki niso opravili dokončnih izpitov ali ker je prišlo do nepopravljivih (psihičnih in/ali fizičnih poškodb med delom) ali ke so psi upokojeni, vodnik pa nima prostora in časa za oskrbo večih psov. Policija tej družini razen kakega igrivega mladiča, ki je zelo zgodaj pokazal nepotencial, psa ne bi prodala. Ker je s takimi psi treba DELAT naprej. Zato je pametno že na začetku izključiti to možnost. Ker smo pri nas imeli tekom let že kar nekaj policijskih psov, pa nasploh odsvetujem nakup teh psov neizkušenim vodnikom.
Avtorica:
Nemški ovčar je delovna pasma in bo brez dela ponorel. Hkrati pa potrebuje odločnega in trdnega vodnika, kjer je dobrodošel tudi del klasičnega šolanja. Za vas ga odsvetujem.
Za prvega psa poglejte med družne pasme. Razne polarne in pratipske pse, terierje (izjemo tibetanskega terierja), ovčarje, pastirje, delovne (po pasmi) in telesno ter značajsko močne pasme vam odsvetujem za prvega psa.
Kot so drugi napisali, se najprej vprašajte, kaj boste počeli s psom. Pasji športi, terapija, dejavnosti … ? Koliko časa na dan boste poabili za vzgojo in dejavnosti s psom? Imate možnost psa 4x na dan peljati na sprehod, od tega na en daljši sprehod?
Imate denar za vsaj osnovne tečaje (mala šola, bbh) v pasji šoli? Ker ste začetnik, je tole nujno.
Imate denar za veterinarske stroške ali posebne diete?
Kam boste dali psa za čas daljše bolniške odsotnosti ali dopusta? Boste življenje prilagodili mladiču in se organizirali? Boste najeli nekoga ali psa dali v drago varstvo, če izkaže ločitveno tesnobo?
Ste pripravljeni psa vzeti v obzir, če pride do večjih sprememb (selitev v manjše stanovanje brez vrta, selitev v tujino, rojstvo in vzgoja otrok, manjši priliv dohodkov, revščina, ….)?
Kaj bo, če bo pes nesono čist, če bo grizel in uničeval pohištvo in stanovanje?
Kdo bo za psa poskrbel, če umrete ali ne boste več zmožni skrbeti niti za sebe? Bo kdo od sorodnikov ali prijateljev pripravljen prevzeti psa ali bo pes v tem primeru na plečih zavetišč in vzreditelja?
Preberite si članke na:
Vaš link
Vzreditelje najdete preko Kinološke zveze Slovenije in pasemskih klubov.
Ne, nemc ni inteligenten. Nemc je poslušen pes. Inteligenten pes je border recimo.
Spet nekdo napačno razlaga, kaj so inteligentni in kaj poslušni psi. Med tema pojmoma je velika razlika. Pes, ki uboga vsak ukaz, žal ni inteligenten. To je poslušen pes. Pes, ki bo naredil nekaj mimo ukazov, pa je kandidat, da se njegovo inteligentnost opredeli. S tem, da vsak pes, ki ne uboga še zdaleč ne pomeni, da je inteligenten. So pa inteligentni psi vsekakor takšni, da ukazov slepo ne sledijo, ker razmišljajo s svojo glavo.
…je border collie. Ampak če pride v napačne roke in je cele dneve sam doma postane uničevalen in tudi agresiven. Imam priložnost to opazovati v soseski. So imeli prej škotskega ovčarja in jim sploh ni jasno da imajo zdaj čisto drugo pasmo. Prav tragično je to opazovat. Verjetno je podobno tudi z NO.
…je border collie. Ampak če pride v napačne roke in je cele dneve sam doma postane uničevalen in tudi agresiven. Imam priložnost to opazovati v soseski. So imeli prej škotskega ovčarja in jim sploh ni jasno da imajo zdaj čisto drugo pasmo. Prav tragično je to opazovat. Verjetno je podobno tudi z NO.
[/quote]
Pudelj je najbolj pameten in ne uničuje.
Pudelj je najbolj pameten in ne uničuje.
[/quote]
Hvala za vse nasvete, kaj se pa pudljev tiče se te pasme spomnim iz otroštva, sosed je imel enega, ki je bil agresiven in je vedno zobe kazal ko si prišel blizu ograje, enkrat je sestro zahaklal skozi ograjo za rokav, ko je bila pre blizu ograje hvala bogu je imela bundo oblečeno da ni bila gola roka, tega psa nikoli nismo jezili pa je kljub temu bil čisto znorjen. Tako da se mi je ta pasma žal zamerila ker imam slabe spomine iz otroštva, ne vem ali je pes to delal ker so ga zanemarjali ali pač ni maral drugih ljudi, res je da ni velik pes ampak kljub temu…
Vprašala bi glede pasem labradorec in nemški boxer, sta ta dva bolj primerna za otroke? Časa bi pes imel na voljo dovolj. iščemo psa, kot sem že napisala primernega za otroke ki diha z nami, ne pa da je potrebno s psom skoraj več delati kot z otrokom, to moram žal priznati da ne bo šlo, tako da hvala res, hvala za vse nasvete in da ste si nekateri vzeli čas in celo dodali linke in video posnetke 🙂
Se vedno ne vemo, koliko so stari otroci.
Iz tvojih vprašanj pa lahko razberem, da iščeš bolj bljižnice kot da bi se osredotočila na tiste odgovore in vprašanja , ki so bili podana s strani ljudi, ki vedo, kaj pišejo.
Pes za vas? Če ste mnenja, da imate veliko ali dosti časa, hkrati pa se s psom ne bi ukvarjali toliko ali celo več kot z otrokom, potem pes ni za vas. Ker bo postal ali podivjani okras na vrtu ali pa nekje pozabljen kup nesreče.
Pri 9 in dveh 6 letnikih pa res dvomim, da vam bo ostalo dovolj časa za psa. Še posebej zato, ker ste popolni začetniki in bo dela res veliko. Tu mislim na kateregakoli psa, saj morate poskrbeti tudi za to, da bodo dobro in varno sobivali s psom tudi otroci.
Koliko časa dnevno lahko okvirno namenite izključno psu?
Pes bi imel zaposlitev skozi cel čas, smo kar aktivni, hodimo na sprehode, smo dosti zunaj na vrtu in radi hodimo na izlete kjer bi psa seveda vzeli zraven vsepovsod, tako da družbo in ukvarjanje bi imel skozi cel dan, imeli bi ga v stanovanju, nikakor ne veni cel čas. Kaj se tiče otrok je ta starejši zelo odgovoren in mislim da ne bi bilo težav, tudi manša otroka nista problematična.
Moj prvi pes je bil NO. Bila sem stara 19 let. Živeli smo v bloku. V pasjo šolo z njo nisem šla, sem jo pa sama učila. Na vsakem sprehodu sva vadile, tako da je res ubogala na prvo besedo. Najboljši pes ever. Nikoli problemov z njo. Sem imela po njej še dogo, sedaj imam ptičarko, ampak nemška ovčarka mi bo ostala v spominu kot najboljši pes.
Jaz bi se na vašem mestu odločila za psico, ker se bolj navežejo na družino. Imeti pa morate tudi veliko srečo z vzrediteljem.
Forum je zaprt za komentiranje.