Najemniki – kaj pa starost?
Tisti, ki tako propagirate vikende za stalno bivanje:
vikendi imajo zelo slabo izolacijo in ponavadi brez ogrevanja. Torej, če se lotiš centralne napeljave, kar seveda stane oh ho ho (že sama peč je kar nekaj tisočakov), bo šlo večino ogrevanja ven, ker je izolacija zanič. Tako, da bodo stroški ogrevanja obupni.
Nekateri vikendi imajo sanitarije, drugi pa sploh ne. Tisti, ki imajo sanitarije, je WC spodaj, spalnica zgoraj. Recimo, ko želiš ponoči na WC, moraš po kakih strmih stopnicah ali celo lestvi v pritličje. Super za stare ljudi, a ne? Jaz mlada pa ponoči res želim imeti WC blizu.
Izolacija strehe? Ja, je ni.
Pogosto pa še na slabo dostopnih lokacijah.
Še večkrat pa kake težave s papirji. Moraš res dobro pazit, da je sploh možno tam urediti stalno prebivališče. Ti vikendi so bili pogosto bolj po domače grajeni, lastništva bolj tako tako. Marsikdaj sploh ni mišljeno za stalno bivanje in potem ne dobiš ustreznega dovoljenja na UE.
za stara leta, 22.12.2021 ob 10:33
Ja lej, če nisi sposoben ali sposobna še sama nekaj vložit v to, bodi pa v luksuz najemu do smrti, če si boš to lahko privoščil/a.
To je opcija, če si brez denarja in brez prave perspektive. Ob redni službi dobiš lahko toliko kredita. Če imaš prihranke, imaš več opcij. Če gre za par, je opcij še več.
Če si pa ultra pameten oz. pametna, potem ne tarnaj tukaj, naredi si plan, kako lepo in dobro živeti na stara leta. Na tvoji idealni lokaciji, v idealni nepremičnini. Sam/a?
Jaz sem recimo do 30. leta živel v stanovanju, kjer smo bila 2 para, potem sva z ženo živela nekaj časa v ne najbolj idealnem najemu in delala na tem, da sva kupila idealno nepremičnino, v kateri se bova, upam, postarala.
BTW, tisto stanovanje v MB je nasproti trgovine. Je starejša stavba, ki bo dobila novo fasado, v središču mesta, prvo nadstropje. Če jo kupiš zdaj, jo do penzije lahko tipi topi urediš.
Lahko pa še naprej čakaš.
To so samo predlogi. Se bo treba sprijaznit, da na stara leta vsak ne bo mogle več furat luftarskega in neodgovornega življenja v Ljubljani.
Hja, super stanovanje v MB, kje pa služba?
Na kraj pameti mi ne pade, da bi živela v LJ. Pa v MB tudi ne.
najemnicaa, 22.12.2021 ob 10:17
rok-1, 22.12.2021 ob 10:07
najemnicaa, 22.12.2021 ob 08:49
rok-1, 22.12.2021 ob 00:49
najemnicaa, 21.12.2021 ob 20:06
No ja, v dom na socilako gredo tisti, ki so v slabem zdravstvenem stanju.
Jaz upam, da bom v penziji še nekaj časa v ok stanju pa, ja, bi še rada uživala. Izleti, dopusti pa to.
Od kje pa je zdaj ta misel sprejeta kar kot dejstvo? Saj to sploh ni nujno, čeprav je pri nas v navadi.
Ravno tako imaš lahko pred domom parkiran avto (no, če si na socialki mora biti bolj kripa najbrž) in greš na izlete in še kam.
Ti pa ne štekaš teme, a ne da ne?
Se zavedaš koliko stanejo dom za ostarele in koliko so penzije? Večina nima tako velike penzije, da bi šla v dom. Država pa doplača tistim, ki so v tako slabem stanju, da pač ne gre drugače.
Dokler si pa ti ok pa ti seveda ne bo država ali pa občina plačevala.
Daj se malce prizemlji.
Kot že zgoraj povedano – jamrati je lahko. Prizemljitev mi res nikoli ne škodi, tebi pa verjetno ne škodi, če ti napišem tisto, kar sem opazoval v živo, kajne?
Tako da… (lahko) gre.
Rok, brez zamere, ampak ti pojma nimaš. Tema ni namenjena tistim, ki imate polno rit vsega, ampak tistim, ki morajo vse sami ustvariti.
Ti pač nimaš realnega pogleda na temo o kateri sprašujem. Seveda pa rad pametuješ, čeprav nimaš kaj pametnega povedat.
Prav, kot želiš. Napisal sem ti samo to, čemur sem bil priča. To nima zveze z mojim stanjem.
za stara leta, 22.12.2021 ob 10:37
najemnicaa, 22.12.2021 ob 10:32
grozno razmišljanje, 22.12.2021 ob 10:25
A ste nori, nek upokojenec, človek 65+, ki potrebuje takšno ali drugačno oskrbo, naj gre živet v neko vukojebino, zidanico, kjer bo – kaj? Čakal na smrt? V taki vukojebini potrebuješ avto, moraš garati (ne delati, garati) okoli kočure, živiš v neki stari, v resnici razpadajoči bajturini, kjer ni stroškov nikoli konec?
Res ste prfliknjeni.
Ja, sam res. Ideje, da dol padeš :).
Ji napišeš, da želiš tudi na starost uživat življenje pa ti lepijo gor objekte, kjer bi bilo še mladim težko živeti. Pač smo tako vajeni, da imamo centralno ogravanje, kopalnico. Na stara leta pa so take stvari še toliko, toliko bolj važne.
Mislim, da nas večina mladih ne bi šla živet v take razmere, če res ne bi bilo nujno. Na stara leta pa še toliko bolj rabimo, da so stvari urejene, ker takrat pa ne bomo več tako mobilni, težave z zdravjem.
Pa mislim, da eni niti nimajo pojma koliko to stane, da tak objekt obnoviš. Že samo izgradnja centralne in kopalnice je hud zalogaj. On samo vidijo 20 jurjev. Pozabijo pa koliko je treba še vložiti, da je dejansko primerno za bivanje.
Predvsem pa: na stara leta je vsekakor pomembno, da komot prideš do zdravnika.
Smo enkaj takega kupili za vikend. Ne za živet. In uredili v nulo in je super. kolegi rpavio, da bis e kar preselili tja.
Vložek ni bil velik.
Ja, najlažje je biti najemnik. Po možnosti neodgovoren.
Sem bil podnajemnik in sem videl tudi druge podnajemnike.
Vse mi je jasno.
Ti bi razkošno življenje? Ja zrihtaj si ga!
Ni ravno moj problem,da tega nisi finančno sposoben oz. sposobna.
Dejstvo je, da ne glede na to koliko zagoniš za najemnino in kako super zdaj živiš, si lahko brez svojega lastnega doma, kmalu navadni socialc.
Zavedaj se tega. Čim prej, tem bolje.
Zakaj smetiš to temo?
Pojma nimaš koliko dam za najemnino, smetiš temo, pametnega pa nimaš kaj napisat. Ti je dolgčas?
rok-1, 22.12.2021 ob 10:41
Prav, kot želiš. Napisal sem ti samo to, čemur sem bil priča. To nima zveze z mojim stanjem.
Rok, malce si posmetil temo in to je to. Dokazal si, da ne štekaš teme, da nimaš pojma kaj sprašujem pač nekaj si naklfofal, čeprav pojma nimaš o realnosti.
slaba izolacija, 22.12.2021 ob 10:39
Tisti, ki tako propagirate vikende za stalno bivanje:
vikendi imajo zelo slabo izolacijo in ponavadi brez ogrevanja. Torej, če se lotiš centralne napeljave, kar seveda stane oh ho ho (že sama peč je kar nekaj tisočakov), bo šlo večino ogrevanja ven, ker je izolacija zanič. Tako, da bodo stroški ogrevanja obupni.
Nekateri vikendi imajo sanitarije, drugi pa sploh ne. Tisti, ki imajo sanitarije, je WC spodaj, spalnica zgoraj. Recimo, ko želiš ponoči na WC, moraš po kakih strmih stopnicah ali celo lestvi v pritličje. Super za stare ljudi, a ne? Jaz mlada pa ponoči res želim imeti WC blizu.
Izolacija strehe? Ja, je ni.
Pogosto pa še na slabo dostopnih lokacijah.
Še večkrat pa kake težave s papirji. Moraš res dobro pazit, da je sploh možno tam urediti stalno prebivališče. Ti vikendi so bili pogosto bolj po domače grajeni, lastništva bolj tako tako. Marsikdaj sploh ni mišljeno za stalno bivanje in potem ne dobiš ustreznega dovoljenja na UE.
Nihče nikogar ne sili v bivalni vikend. Lahko ste tudi na cesti oz. na plečih države na stara leta.
Not my problem.
Imam streho nad glavo in nisem tarnal po formu, kako priti do nje.
Pa ni mi samo denar vse rešil, je bilo tudi veliko dela vloženega. Tudi žena je zavihala rokave in iz našega doma in vikenda naredila sanjski bivališči. Ni ji bilo težko malt ali poprijet za kakšno bolj konkretno delo. Da ne govorim kako je šele uredila vrt. Naš vikend je res pravljica, ampak smo si jo ustvarili z rokami ne z denarjem.
Živim v enih rovtah. Prva trgovina 15 km stran.
Kar se služb tiče za zjokat. A vendar ne dobiš nobenih objektov za 20 jurev, niti ne za 50. Stanovanj tu ni, so samo hiše.
Recimo 30, 40 let stare hiše se prodajajo od 70 jurjev gor.
En je pa kupil en tak objekt za 25.000. Stanje? Fasade itak ni. Centralne tudi ne. Objekt je bil 40 let prazen. Gnile stene. Pohištvo notri gnilo. Kopalnica zanič. Napeljave zanič.
Nazadnje se je izkazalo še, da je prodal tuje zemljišče (ja, preko agencije) in da dejansko lastnik zemljišča v resnici sploh noče prodati. Tako, da zdaj ima dejansko čisto štalo.
Ko odkupi zemljišče, če bo lastnik dejansko pristal na normalno ceno, bo moral vložiti par deset jurjev za objekt tik ob cesti. Gre pa za en tak bivalni vikend. Velikost do dve osebi. Za družino premalo.
Moj sorodnik pa je kupil hišo za dobrih 20 tisočakov. Skoraj v celoti jo mora podreti in obnoviti. Je pa tak, da zna sam ogromno narediti, pozidati. Pa ja, tudi v enih zabačenih rovtah. Koliko deset jurjev bo vložil pa ne vem. S tem, da večinoma sam zna delati.
za stara leta, 22.12.2021 ob 10:46
Nihče nikogar ne sili v bivalni vikend. Lahko ste tudi na cesti oz. na plečih države na stara leta.
Not my problem.
Imam streho nad glavo in nisem tarnal po formu, kako priti do nje.
Pa ni mi samo denar vse rešil, je bilo tudi veliko dela vloženega. Tudi žena je zavihala rokave in iz našega doma in vikenda naredila sanjski bivališči. Ni ji bilo težko malt ali poprijet za kakšno bolj konkretno delo. Da ne govorim kako je šele uredila vrt. Naš vikend je res pravljica, ampak smo si jo ustvarili z rokami ne z denarjem.
Povej številke koliko si plačal vse skupaj in nakup in koliko potem obnova. Pa koliko ur dela?
Da vidimo, če je res tako sanjsko.
Aja, pri nas doma smo gradili. Moja mama se je zgarala od fizičnega dela. Ja, mlada leta je bilo tako: služba+garanje pri hiši. Stara leta: uničena hrbtenica, uničeno zdravje od prehudega fizičnega dela. Zdaj ima čas, zdravja pa ne. V mladih letih je garala od jutra do večera.
Poznam veliko upokojencev, ki kljub lastni nepremičnini, živijo zelo težko. Čeprav imajo čisto solidno nepremičnino (recimo stanovanje v mestu), že osnovne stroške elektrike, ogrevanja, vode, komunale težko plačujejo s svojo pokojnino. Ostane jim še za hrano, pri večjih nakupih – recimo nakup avtomobila, se pa že zatakne, pa čeprav bi kupili nek rabljen avto.
Da bi taki upokojenci sanjali o potovanjih in uživanju življenja? Še na morje ne grejo ter varčujejo na vsakem koraku, da nekako pridejo čez mesec. To je realnost, če si lastnik nepremičnine. Če nisi, je pa še toliko slabše. Životarjenje.
najemnicaa, 22.12.2021 ob 10:53
Uf, kaki posti.
Je mogoče kdo tu, ki se večkrat v življenju seli? Torej, najde drugo službe, se preseli?
Meni se zdi, da ste tule sami taki, ki živite celo življenje na isti lokaciji? Nič ne menjate služb?
vzemi zdravilo, pa nehaj noret po forumu. Za take kot si ti, država čisto dobro poskrbi. Imajo tudi stanovanjske skupine, kjer je vse zastonj.
Življenje upokojencev, 22.12.2021 ob 10:52
Poznam veliko upokojencev, ki kljub lastni nepremičnini, živijo zelo težko. Čeprav imajo čisto solidno nepremičnino (recimo stanovanje v mestu), že osnovne stroške elektrike, ogrevanja, vode, komunale težko plačujejo s svojo pokojnino. Ostane jim še za hrano, pri večjih nakupih – recimo nakup avtomobila, se pa že zatakne, pa čeprav bi kupili nek rabljen avto.
Da bi taki upokojenci sanjali o potovanjih in uživanju življenja? Še na morje ne grejo ter varčujejo na vsakem koraku, da nekako pridejo čez mesec. To je realnost, če si lastnik nepremičnine. Če nisi, je pa še toliko slabše. Životarjenje.
Res je, veliko jih živi tak kot omenjaš. Zato je pa mladost, no ja, pri meni že srednja leta, čas, da poskušaš nekako poskrbeti, da bo bolje.
Dejstvo je, da so penzije za zjokat. Da se zanašat samo na penzijo, ni ok. Tako, da je treba ubrati še kako drugo, boljšo pot.
najemnicaa, 22.12.2021 ob 10:40
Hja, super stanovanje v MB, kje pa služba?
Na kraj pameti mi ne pade, da bi živela v LJ. Pa v MB tudi ne.
Glede na vaše odgovore, me sploh ne čudi, da ste, kjer ste.
Jaz ne vem kdo si, kje živiš, kako si želiš živeti itd.
So opcije na podeželju in v mestu. Teh primerov ne jemat striktno kot take, ampak kot ideje, da razmišljaš še o čem drugem.
Lahko pa napišeš starost, koliko let imaš do penzije, koliko imaš prihrankov, koliko bi se lahko zakreditirala, kakšno nepremičnino si želiš in kje. Če si sama ali v paru- Pa ti bomo lahko kaj drugega svetovali.
To je zdaj vse tako na blef. Mišljeno je bilo, da vas motivira, vi pa klasično samo tarnate dalje.
za stara leta, 22.12.2021 ob 10:58
Glede na vaše odgovore, me sploh ne čudi, da ste, kjer ste.
Jaz ne vem kdo si, kje živiš, kako si želiš živeti itd.
So opcije na podeželju in v mestu. Teh primerov ne jemat striktno kot take, ampak kot ideje, da razmišljaš še o čem drugem.
Lahko pa napišeš starost, koliko let imaš do penzije, koliko imaš prihrankov, koliko bi se lahko zakreditirala, kakšno nepremičnino si želiš in kje. Če si sama ali v paru- Pa ti bomo lahko kaj drugega svetovali.
To je zdaj vse tako na blef. Mišljeno je bilo, da vas motivira, vi pa klasično samo tarnate dalje.
Vse to, kar sprašuješ, sem že zgoraj napisala. Tako, da vse piše.
najemnicaa, 22.12.2021 ob 10:56
Res je, veliko jih živi tak kot omenjaš. Zato je pa mladost, no ja, pri meni že srednja leta, čas, da poskušaš nekako poskrbeti, da bo bolje.
Dejstvo je, da so penzije za zjokat. Da se zanašat samo na penzijo, ni ok. Tako, da je treba ubrati še kako drugo, boljšo pot.
Lastna nepremičnina + slaba penzija = za zjokat
Razumeš? Hočem ti povedati, da ne sanjaj o tem, kako boš v penziji živela lagodno in potovala okrog. To si lahko privoščijo le tisti, ki celo življenje živijo tako in si ustvarijo neko premoženje. Četudi nekaj privarčuješ, ti uspe kupiti nepremičnino, boš na starost verjetno težko živela, tako kot večina upokojencev. Nujno je torej, da poskušaš rešiti svoj stanovanjski problem in iščeš rešitve, ampak popolnoma nerealno je pa, kako si predstavljaš, da boš zraven še uživala življenje. Kako?
Življenje upokojencev, 22.12.2021 ob 11:01
Lastna nepremičnina + slaba penzija = za zjokat
Razumeš? Hočem ti povedati, da ne sanjaj o tem, kako boš v penziji živela lagodno in potovala okrog. To si lahko privoščijo le tisti, ki celo življenje živijo tako in si ustvarijo neko premoženje. Četudi nekaj privarčuješ, ti uspe kupiti nepremičnino, boš na starost verjetno težko živela, tako kot večina upokojencev. Nujno je torej, da poskušaš rešiti svoj stanovanjski problem in iščeš rešitve, ampak popolnoma nerealno je pa, kako si predstavljaš, da boš zraven še uživala življenje. Kako?
Hja, večina jih res vegetira, ampak nekateri pa vendarle uživajo življenje in to je moja želja :). Samo pot do tja je treba najti.
Prva pot je vsekakor dobiti boljšo službo. Delam na tem. Je pa glede na sedanje stanje tako, da imajo tisti na minimalcu pa tudi tisti, ki imajo boljšo službi, vsi zanič penzijo. Torej moraš imeti kar dosti boljšo plačo, da ne boš na minimalni penziji.
Zato varčujem, vendar samo depoziti, to ni ok. Zato iščem druge opcije, boljše. Kako še varčevati, da denar ne zgublja na vrednosti.
Potem pa seveda nepremičnina. Če jo imaš, jo lahko prodaš, lahko bivaš notri. Jaz se nagibam k nakupu stanovanja in ga potem oddajati. Če pa mi zagusti pa, da ga prodam. Nekako v to smer razmišljam.
Sem pa zrelih let, ampak vseeno premlada, da bi se pa kar vdala, da na stara leta pa bom crkovala. In seevda, tudi sedaj ne želim crkovati :).
povej številke, 22.12.2021 ob 10:51
Povej številke koliko si plačal vse skupaj in nakup in koliko potem obnova. Pa koliko ur dela?
Da vidimo, če je res tako sanjsko.
Aja, pri nas doma smo gradili. Moja mama se je zgarala od fizičnega dela. Ja, mlada leta je bilo tako: služba+garanje pri hiši. Stara leta: uničena hrbtenica, uničeno zdravje od prehudega fizičnega dela. Zdaj ima čas, zdravja pa ne. V mladih letih je garala od jutra do večera.
Plačali smo 20.000 evrov, cca 45 kvadratov, z nekaj zemlje.
Pred 3 leti, ko so bile cene še nekoliko nižje. Kupili smo, kot rečeno, za vikend, zato smo lahko postopoma urejali, praktično do letošnjega poletja. Karantene smo tam super preživljali.
Vložili smo nekje med 10. do 15.000 evrov, če seštejem vse skupaj, z bazenčkom vred. Ni bilo to kar takoj izkešen denar.
Je pa bil vikend primeren za bivanje v njem že v takšni obliki kot smo ga kupili.
Mi smo potem naredili malo bolj luksuzno kopalnico, novo kuhinjo, spalnico, uredili zunanje površine, z bazenom vred. Trenutno je primeren tudi za turistično oddajanje, če je treba. Tako da lahko razmišljate tudiv tej smeri, da ostanete v najemu, kupite določeno nepremičnino in jo uredite za oddajanje in s tem denarjem pokrivate svojo najemnino tam, kjer trenutno pač morate živeti zaradi službe ipd.
Ampak spet, to so samo ideje. Če vam ustrezajo, ok, če ne, spreglejte.
Tule ste sami pametnjakoviči. Mene pa zanima koliko vas je samih, brez pomočih drugih (brez staršev, brez dedovanja, brez partnerja) kupilo stanovanje ali hišo?
Grem stavit, da redki pa še tisti ne visijo na monu.
Tule pametujete tistih, ki ste dobili finančne injekcije o drugih, da ste nabavili. Noben od vas tu gor, ga ni kupil povsem sam. Vsaj kolikor vas berem, ga noben ni sam kupil.
koliko vas je samskih, 22.12.2021 ob 11:27
Tule ste sami pametnjakoviči. Mene pa zanima koliko vas je samih, brez pomočih drugih (brez staršev, brez dedovanja, brez partnerja) kupilo stanovanje ali hišo?
Grem stavit, da redki pa še tisti ne visijo na monu.
Tule pametujete tistih, ki ste dobili finančne injekcije o drugih, da ste nabavili. Noben od vas tu gor, ga ni kupil povsem sam. Vsaj kolikor vas berem, ga noben ni sam kupil.
Midva z ženo nisva nič podedovala. Bila sva do mojega 35. leta podnajemnika, od selitve iz študenta dalje. In bilo je kar stresno, še posebej v času honorarnih zaposlitev itd.
Pač, shoot me, če nisem vsega sam kupil in naredil, ampak z ženo. Ampak tako ponavadi v življenju je. Samsko življenje je v resnici najdražje. Lahko se pa tudi dva penzjonera spravita skupaj živet, čisto tako, zaradi stroškov ne kot življenjska partnerja. Vsak v svoji sobi. Enkrat je bil en nemški film, ko so neki upokojenci skupaj živeli v eni hiši… Ta problem ni od danes in pesti ves svet.
No, jaz vam vsem želim, da uredite svoje stanovanjske probleme kolikor idealno se le da. Bi vas pa opozoril, da redko kaj v življenju je idealno, tako da boste morda morali malo “skratit apetite”, se brcnit v rit in poskrbeti sami zase. Nihče drug ne bo.
Se mi pa ne da več sodelovat v tej temi, ker se mi zdi, da nikamor ne pelje.
Sem očitno napačno ocenil, da ni namenjena jadikovanju, temveč konstruktivnemu reševanju konkretnih problemov.
Forum je zaprt za komentiranje.