Najemniki – kaj pa starost?
imam izkušnje, 27.12.2021 ob 17:38
Anonimno 9653, 27.12.2021 ob 17:22
Jaz ne razumem, zakaj ne gre za kakšno leto v tujino in maximalno šparaš in se čez 3-5 let vrneš.
Glede na to, da praktično nimaš nič takega kar bi te vezalo na Slovenijo. Sezonska dela lahko delaš tudi tam za precej več denarja. Na tvojem mestu bi tudi začel razmišljati kaj boš počela, ko boš imela 50+ let. Takrat verjetno ne-boš več v enaki fizični/psihični kondiciji, da boš menjala službo na par mesecev….
Katera pa je ta tujina, da se da tako fajn našparat?
Itak upoštev pride samo tam, kjer znaš jezik.
Ti povem primer, ker se mi zdi, da nimaš nobenih izkušenj:
Avstrija, zimska sezona, smučišča, plača 1700 bruto. Traja od 4 do 5 mesecev. Če si resident Slovenije, še v Sloveniji plačaš dohodnino. Sobarice pa 1540 bruto.
Poletna sezona v Avstriji: nekje 5-6 mesecev, plače pa nekje od 1500-1700 bruto.
Kje so ti bajni zaslužki?
Glede na to, da živim v tujini že več kot 10 let, nekaj izkušenj na tem področju pač imam….
Strinjam se, da je za službe blizu bruto mediane plače potrebno dobro znati jezik, imeti lokalno delovno zgodovino in socialno mrežo. Seveda za te službe ne bo tekmovala. Obstajajo tudi področja, kjer je mogoče zaslužiti več kot 100 tisočakov s samo angleščino(npr IT), vendar predvidevam, da za ta delovna mesta ona tudi ne bo kandidirala…
No obstajajo tudi delovna mesta, ki jih domačini nočejo opravljati in so relativno dobro plačana. Npr osebni negovalci, ki živijo pri “strankah” in zaslužijo 25-40 000 tisočakov letno. Vse je mogoče…
Imamhiso, 27.12.2021 ob 11:18
ti si ena cvetka, 27.12.2021 ob 11:10
najemnicaa, 23.12.2021 ob 22:00
polna izgovorov, 23.12.2021 ob 21:24
najemnicaa, 23.12.2021 ob 14:54
prava kava, 23.12.2021 ob 10:29
Kaj pa kaj takega? So prave hiše, ne vikendi. Prekmurje sploh ni tako daleč (2 uri iz Lj, celo pot je avtocesta), lahko se voziš v Avstrijo delat.
Hišo moraš tudi vzdrževati. Ena oseba in vzdrževanje hiše?
Pa predvsem: meni je bistvo, da imam službo v bližini bivališča. Če pa bi kupila stanovanje za oddajo, mora biti pa lokacija in seveda stanovanje, primerno za oddajo.
Ti pa vedno na vsak “predlog” najdeš kup izgovorov, da lahko še naprej vztrajaš v svoji bedi.
A služba je problem, da ne bi imela te hiše? Saj nimaš redne službe, sama si napisala, da si vsakih nekaj mesecev drugje.
Toliko si pametna in vihaš nos nad vsem, kar ti kdo ponudi, pa še vedno hodiš sem po “nasvete”.
Morda pa samo iščeš izgovore oz. tolažbo za svoje stanje, v smislu, saj se ne da ničesar narediti, ni rešitve.
Se delaš butasto ali si res tako butasta?
Od kje ti ideja, da sem v bedi?
Ampak, ker se imaš za zelo pametno, daj mi povej kaj mi bo bajta daleč stran od vsake službe? Razloži to, ti pametnjakovička?
In predvsem mi povej kako naj ena sama oseba skrbi, vzdržuje hišo. Verjetno si ena razvajne frklja, ki pojma nima koliko stane vzdrževanje hiše.
Res, na monu najdeš zbor skrajno neumnih ljudi, ki te zmerjajo, ker ne želiš kupiti hiše, na lokaciji, kjer ni osnovnih šans za službo.
Pa hudo bebav moraš biti, da pričakuješ, da ima ena sama oseba dovolj keša, da kupi hišo in jo še vzdržuje.
Koliko hiš pa ti vzdržuješ? Nobene, a ne, tudi kupila niso nobene. Pa večji del tvojih stroško ti pokriva dec.
Res, zabita kot štanga v tla si.
Ziher si ločenka, z denarjem bivšega moža na računu, ampak brez redne službe in kreditne sposobnosti.
Tako se mi zdi.
Odcvetela madam, ki še ni prišla k pameti. Pa tuid kaj pametnega še ni delala v življenju, kaj šele, da bi si sama našparala denar.
Delaj kar hočeš, je malo patetično tako po forumu spraševat kaj pa na stara leta.
Večina ljudi teh problemov nima.
Đizs..imamo hiso z veliko zmelje okoli. Nimamo kreditov. Imam 3 otroke po 15 let in place 1500. In moza z lepo placo.
Da se njemu kaj zgodi si lahko v hisi samo dam strik okoli vratu.
Pol si daj že zdaj štrik okol vratu, če ti dec osmišlja življenje
3 otroke imaš pa za lepše videt?
Ene ste res adijo, nesposobne za drugo kot p. nastavit. Če tega ni pa po poti avtorice teme. Katastrofa.
Res boljše, da investirate v posteljne sposobnosti, ker drugih očitno nimate.
Anonimno 9653, 27.12.2021 ob 17:53
Glede na to, da živim v tujini že več kot 10 let, nekaj izkušenj na tem področju pač imam….
Strinjam se, da je za službe blizu bruto mediane plače potrebno dobro znati jezik, imeti lokalno delovno zgodovino in socialno mrežo. Seveda za te službe ne bo tekmovala. Obstajajo tudi področja, kjer je mogoče zaslužiti več kot 100 tisočakov s samo angleščino(npr IT), vendar predvidevam, da za ta delovna mesta ona tudi ne bo kandidirala…
No obstajajo tudi delovna mesta, ki jih domačini nočejo opravljati in so relativno dobro plačana. Npr osebni negovalci, ki živijo pri “strankah” in zaslužijo 25-40 000 tisočakov letno. Vse je mogoče…
Si pomislila, da rabiš izkušnje in znanja za osebne negovalce? In verjemi, v Avstriji negovalke še zdaleč ne zaslužijo toliko kot ti omenjaš.
Ja, 14 dni živijo in delajo pri stranki. 14 dni so doma, spet 14 dni delajo. Zaslužek je pa dokaj borna reč. Pa še kak s.p. si morajo odpreti.
Tako, da sanjaš ti bajne zaslužke.
VB, ki negovalce bolje plača, ima celo štalo, ker niti Romuni in Bolgari nočejo več v VB delat kot osebni nogavalci. Najprej imajo visoke stroške zaradi vize, potem slab zaslužek, visoki stroški in ostajajo brez negovalcev.
V AT sicer nimaš težav z vizo, ampak o zaslužkih, ki jih ti omenjaš, lahko samo sanjaš. So bistveno, bistveno nižji. Pa seveda ena abrahmaka brez izkušenj na tem področju? Se hecaš, a ne da?
kaki tepci ste eni, 27.12.2021 ob 18:53
Eni ste pa res tepci. Zgoraj je avtorica omenila koliko sedaj zasluži, vi bi jo pa v tujino pošiljali opravljat dela, kjer bi manj zaslužila kot sedaj. Ste pa res tepci.
V bistvu ni napisala drugega kot to, da je vsakih nekaj mesecev v drugi službi in da lahko samo sanja kredit.
Če bi živela samo od plače in če bi ji samo služba garantirala varnost, bi bila v bedi, ja. Brez vsake socialne varnosti, brez lastne nepremičnine, kar bi lahko pomenilo, da se bo brez službe znašla na cesti.
Očitno nima praznega bančnega računa, vseeno pa je to pri teh letih švoh.
ne ni res, 28.12.2021 ob 11:36
V bistvu ni napisala drugega kot to, da je vsakih nekaj mesecev v drugi službi in da lahko samo sanja kredit.
Če bi živela samo od plače in če bi ji samo služba garantirala varnost, bi bila v bedi, ja. Brez vsake socialne varnosti, brez lastne nepremičnine, kar bi lahko pomenilo, da se bo brez službe znašla na cesti.
Očitno nima praznega bančnega računa, vseeno pa je to pri teh letih švoh.
Ja, ste pa res nepismena teleta. Zgoraj je napisala koliko poleti in koliko pozimi zasluži. Vi bebci pa pametujete kako naj dela kot neka čistilka, negovalka. Pa pametujete, v resnici pa bolje zasluži kot ve trape.
kaki tepci ste eni, 28.12.2021 ob 11:50
Ja, ste pa res nepismena teleta. Zgoraj je napisala koliko poleti in koliko pozimi zasluži. Vi bebci pa pametujete kako naj dela kot neka čistilka, negovalka. Pa pametujete, v resnici pa bolje zasluži kot ve trape.
ok, sem tele. Spregledal podatek, da zasluži 1300 poleti in 1600 pozimi. Če od tega zmeče polovico za stanovanje in stroške stanovanja, ji ne ostane kaj dosti. Ob predpostavki, da je to delo za nedoločen čas, je še znosno. Če je pa neka s.p.jevka ali pa če dela po avtorski pogodbi ali kaj podobnega, je pa to res bedno in rizično v primeru, da zboli ali pa kaj. Ni več rosno mlada.
Pri nerednih delovnih razmerjih moraš zaslužit vsaj 2500 mesečno, da lahko s tem relativno varno živiš. PA še vedno je to prevelik rizik, sploh za žensko.
Res ji nima za kaj biti fouš. In poznam kar nekaj podobnih primerov, sicer mlajših oseb, in vem, da je takšno življenje daleč od pravljice. V bistvu je v takšnih primerih več vredno delati za 1100 v rednem delovnem razmerju za nedoločen čas kot za 1300 ali 1600 v takšnih razmerah. Če bi bila pametna, bi šla za leto dni delat za 1100, če je to opcija, ki se je kao otepa. Toliko da dobi kredit, potem pa lahko dela za DENAR, če ji to toliko več pomeni.
Vsekakor pa je moj nasvet, naj zdaj ne kupuje nepremičnine. Cene bodo slej kot prej padle. Takrat pa naj bo pripravljena, da naredi kakšno hitro potezo. Tudi če ni idealna zanjo in njeno službo. Bolje vrabec v roki, kot golob na strehi. To pomeni, nekaj naj kupi, da magari v najem, potem bo pa videla. Mogoče še kdaj proda za več.
Ti ta zgorjnja pa ti veš, da velika večina ljudi v Sloveniji zasluži bistveno, bistveno manj kot tale avtorica?
Povprečje je nekje 1200 neto, če se ne motim. Ampak 3/4 jih zasluži manj. Ti pa smatraš avtorico, ki krepko presega to vsoto za ubogo revo? Ne se hecat no.
Ženska nima otrok, nima kreditov, kaj pa ji manjka? Prav nič.
3/4 ljudi zasluži podpovprečno plačo. Velika večina jih ima otroke in kredite. Kaj pa ti? Naj si dajo štrik za vrat?
Si ne predstavljam, da na stara leta ne bi imela lastne strehe nad glavo. Ni treba veliko, magari le garsonjera, da te nihče ne more vreči ven. Z leti težje sprejemaš spremembe, si manj mobilen (ne mislim le fizično), težje iščeš, se seliš, na novo opremljaš. Naslednje generacije se bodo žal morale navaditi na to, vsaj kot kaže, da se na tem področju približujemo zahodnim vzorom.
kaki tepci ste eni, 28.12.2021 ob 12:12
Ha, ha, to pa itak zmaga, da naj gre za dosti nižjo plačo dolet, da bo dobila kredit. Ha, ha, ha. Naj si raje zaveže kamen okrog vratu in skoči v vodo. Bo hitreje kot pa it za nižjo plačat delat pa jemat kredit.
ha ha ha, je kar očitno da si ti tista vzvišena avtorica, ki se poščije na vsak zapis.
Ja, marsikateri s.p.jevec je to naredil, pa tudi kdo, ki ni drugače prilezel do zaposlitve za nedoločen čas in super plačo. Da je lahko banki vrgel papirje pod nos. Delali so za cca 6 mesecev, potem pa po starem. Tudi sam sem že frenda tako zaposlil v firmi. Imamo dobro boniteto in je brez problema dobil kredit.
Ti se pa kar posmehuj. Tako boš večno v bedi.
Ha ha ha
Veš, meni se sladko smeje in sladko j…be, kaj bo s tabo.
Bo pa treba spremenit odnos, če boš hotela kaj več doseči v lajfu.
krediti krediti krediti, 28.12.2021 ob 12:16
Mene pa zanima od kdaj so zakreditirani ljudje uspešni?
Tule gor najbolj lajate zakreditirani do vratu. Je to res uspeh?
Ni uspeh. Ampak ženska, ki zasluži max 1600 evrov, pa še to pozimi, ko ima tudivišje stroške s stanovanjem, ogrevanje pa to, in živi v najemu, bi rabila vsaj 2 življenji da našpara za nakup stanovanja z gotovino.
Če, kot pravi sama, nima drugih virov zaslužka, v smislu kakšnega parnerja, nič podedovanega.
Za putano je pa tudi že malo prestara, se mi zdi.
Pa brez zamere.
ne ni res, 28.12.2021 ob 12:19
ha ha ha, je kar očitno da si ti tista vzvišena avtorica, ki se poščije na vsak zapis.
Ja, marsikateri s.p.jevec je to naredil, pa tudi kdo, ki ni drugače prilezel do zaposlitve za nedoločen čas in super plačo. Da je lahko banki vrgel papirje pod nos. Delali so za cca 6 mesecev, potem pa po starem. Tudi sam sem že frenda tako zaposlil v firmi. Imamo dobro boniteto in je brez problema dobil kredit.
Ti se pa kar posmehuj. Tako boš večno v bedi.
Ha ha ha
Veš, meni se sladko smeje in sladko j…be, kaj bo s tabo.
Bo pa treba spremenit odnos, če boš hotela kaj več doseči v lajfu.
Nisem avtorica, se pa vseeno smejem kaki bedaki ste eni.
Zmagate pa seveda tisti, ki ji svetujete, da naj gre v slabše plačano službo in vzame kredit. Ha, ha, ha, ta izjava pa itak zmaga.
Poglejte malo naokrog, recimo preko Karavank na sever ali pa malo na zahod. Ogromno ljudi nima nepremičnin, so v najemu.
To, da moraš imeti lastno stanovanje, je značilnost nerazvitih držav, vsaj kar se Evrope tiče.
Potem pa vidimo ostarele ljudi, imajo svojo bajto pa nimajo niti za ogrevanje, kaj šele, da bi bajto obnovili. Jim streha pušča, ne morejo plačat majstra, da bi namestil par ciglov, kaj šele, da bi plačali novo streho. Nimajo denarja za obnove, vse nekaj propada, oni pa brez vsega.
Prej cel lajf zakreditrani. Na stara leta brez kredita, ampak z nepremičnino, ki je v slabem stanju, oni pa z nizko penzijo in ne morejo obnavljat.
Kaj pa ji manjka? Očitno ne zasluži tako slabo. Nima tečnega deca, ki bi mu morala odnašat rit. Nima tečnih frocev, ki bi jih morala vsak dan sem in tja vozičkat. Ima čisto svobodo. Na stara leta pa bo šla v varovano stanovanje, to bo pa že zmogla.
Avtorica ima vso svobodo, ker je samska. Pa še negovalka ne bo kakemu tečnemu decu.
kaki tepci ste eni, 28.12.2021 ob 12:21
Nisem avtorica, se pa vseeno smejem kaki bedaki ste eni.
Zmagate pa seveda tisti, ki ji svetujete, da naj gre v slabše plačano službo in vzame kredit. Ha, ha, ha, ta izjava pa itak zmaga.
Očitno preozko razmišljaš. Kaj ti jaz morem. Neumna. Neizkušena. Nepoučena o financah.
Kot tiste tetke, ki so do penzije gledale samo koliko dobijo na račun, niso pa vedele, koliko je bruto plača, pa koliko je dodatkov itd. Potem pa šok, ko so ugotovile,da bo penzija samo 600 evrov, prej pa bile navajene na zneske okrog 1500. Ni malo takih.
Whatever. Nimam teh težav.
So mi pa tudi te primerjave s tujino… no kar nekaj. Kot prvo, vemo kako je z najemniškim trgom pri nas – v k..cu je.
In vemo kako je s pokojninami pri nas- v dvojnem k..cu so.
S takšno plačo ne bo imela 1000 evrov penzije, pa zdaj računajte, v kakšnem najemu in kako bo živela.
Meni je vseeno, mi gre pa na kura.c da mora na koncu država za takšne tičfiriče skrbet. Človek mora sam planirat življenje, ne bodo ti ga drugi.
Je tudi vseeno kaj kdo tukaj napiše. Če bi avtorica imela boljšo idejo in možnosti, ne bi sploh odpirala teme. To je jasno.
v varovano stanovanje, 21.12.2021 ob 19:35
v varovano stanovanje
najem cca 260 € za eno osebo
če sta dva, pride na enega najem cca 150 €, za večja stanovanja tudi 200€
+ stroški
Stroški pa niso zelo visoki.
Meni se zdi to dobra odločitev.
Zanimiva rešitev.
Kje pa so ta stanovanja? Kako se pride do njih oz. kakšni so pogoji za pridobitev?
Ljudje so že marsikaj delali za kredite pri naših nefleksibilnih bankah, ki pri espejevcih gleda pri izračunavanju kreditne sposobnosti samo osnovo od katere plačujejo prispevke, tisti s službami za določen čas pa niti osnovnih pogojev nimajo za kredit.
Dejstvo je, da je ženska z redno zaposlitvijo za nedoločen čas s 1100 neto plače bolj kreditno sposobna od avtorice, ki s 1300-1600 evri, vsak mesec pri drugi firmi, nima niti 5 evrov kreditne sposobnosti.
Za špilat vsakodnevni luksuz je to ok, za nakup nepremičnine pač ne.
Rešitve z zaposlitvijo za nižjo plačo so pa itak samo za obdobje dokler ti banka odobri kredit, potem živiš dalje po svoje. Lahko jo tudi kdo samo fiktivno zaposli za višjo plačo za nedoločen čas,a mpak mora biti dobro stoječa firma. Mater ste eni zarukani. In to na pragu abrahama! Nič čudnega da s plačevanjem dragih najemnim rit odnašate drugim, ki so očitno pametnejši od vas!
Ojej, kam je zajadrala ta tema.
Za onega zgoraj, ki vrešči, da moram v slabše plačano službo in vmešava putane in ga nadvse skrbi, kako bo on moral mene preživljat:
Če imaš vsaj malo možganov v glavi (v kar močno dvomim), pobrskaj koliko je povprečna mesečna plača v Sloveniji. Saj ni tako težko. Potem pobrskaj koliko ljudi je ne dosega. Sicer so ti pa to že zgoraj napisali.
Zdaj pa poskušaj možgane še naprej zagnati: koliko je penzija od plače 700, 800, 900, 1000, 1100 neto? Take plače ima velika večina. Potem pa skušaj razmisliti koliko ima penzije tisti, ki ima pa več plače, misliš, da nima malce več penzije kot omenjeni?
Jaz ti verjamem, da si bogataš, ki je na monu samo zato, ker ga nobena ženska ne mara (zato si privlekel potem putane v to temo – jasen dokaz, da te ženske ne marajo), samo glede izračunov penzije ti pa res ne gre. Prvo boš moral preživljat tiste, ki imajo nižje plače, posledično nižje penzije.
Aja, ko me že pošiljaš v drugo službo: sem imela 1200 neto, NDČ, dala odpoved. Zdaj imam višjo plačo, ni pa NDČ. Pa stanovanje: 250€ vključno z vsemi stroški.
ni slab predlog, 28.12.2021 ob 16:28
Ljudje so že marsikaj delali za kredite pri naših nefleksibilnih bankah, ki pri espejevcih gleda pri izračunavanju kreditne sposobnosti samo osnovo od katere plačujejo prispevke, tisti s službami za določen čas pa niti osnovnih pogojev nimajo za kredit.
Dejstvo je, da je ženska z redno zaposlitvijo za nedoločen čas s 1100 neto plače bolj kreditno sposobna od avtorice, ki s 1300-1600 evri, vsak mesec pri drugi firmi, nima niti 5 evrov kreditne sposobnosti.
Za špilat vsakodnevni luksuz je to ok, za nakup nepremičnine pač ne.
Rešitve z zaposlitvijo za nižjo plačo so pa itak samo za obdobje dokler ti banka odobri kredit, potem živiš dalje po svoje. Lahko jo tudi kdo samo fiktivno zaposli za višjo plačo za nedoločen čas,a mpak mora biti dobro stoječa firma. Mater ste eni zarukani. In to na pragu abrahama! Nič čudnega da s plačevanjem dragih najemnim rit odnašate drugim, ki so očitno pametnejši od vas!
Ja, da bom imela tako sanjsko življenje kot ostali monovci, zakreditirana do vratu.
Forum je zaprt za komentiranje.