Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Najemniki – kaj pa starost?

Najemniki – kaj pa starost?

Odgovor na objavo uporabnika
najemnicaa, 22.12.2021 ob 09:11

Boljšo službo, plačo seveda iščem, že leta pa vse, kar sem dosegla je to, da imam drugo službo z nižjo plačo :(. Upala na boljše, pristala še na slabšem.

To, ko toliko pišete o cenejših državah, katere cenejše države pa naj bi bile to?

Pa ne mi kar naprej s socialkami. Jaz iščem ideje kako na stara leta živeti normalno, še imeti kaj od življenja, ne kako vegetirati ob socialki.

Nihče te noče prepričati v nič, samo naštevamo možnosti – morda niso vse primerne zate, so pa za koga drugega, saj bo imelo takšne težave vedno več ljudi. Omenili smo samo to, da je zaenkrat Slovenija še za silo socialna država in da te kar na cesti ne bodo pustili, če te to skrbi.

Kar se tiče boljše zaposlitve: poskušaj dalje! Trenutno delodajalci zelo iščejo dodaten kader. Če že zdaj nisi zadovoljna s svojo plačo, nimaš veliko izgubiti, če greš drugam. Splača se ti iskati tudi v tujini – zakaj ne? Če je jezik ovira, se ga začni učiti – danes je več kot dovolj orodij v ta namen.

Poišči si tudi kakšno dodatno delo. Varstvo otrok, inštrukcije, čiščenje, pomoč na domu, nega starejših …

O cenejših državah: Že nekateri deli Slovenije so cenejši kot drugi – Murska Sobota proti Ljubljani itd. Na Hrvaškem, izven turističnih predelov in Zagreba, tudi, v Srbiji, Bosni, Romuniji, skoraj cel Balkan. Tudi Grčija pozimi zna biti poceni, pa en kup azijskih ali afriških držav. Je pa vprašanje, če boš v času upokojitve še lahko toliko mobilna in pripravljena iti tako daleč stran samo zato, da boš živela nekoliko ceneje. Sploh ker večina tistih, ki gre v te cenejše države, v Sloveniji običajno ima nepremičnino, ki jo oddajajo, potem pa od najemnine in pokojnine skupaj živijo zelo solidno, si plačujejo tudi draga zdravstvena zavarovanja za turiste itd.

najemnicaa, 22.12.2021 ob 08:49

rok-1, 22.12.2021 ob 00:49

najemnicaa, 21.12.2021 ob 20:06

No ja, v dom na socilako gredo tisti, ki so v slabem zdravstvenem stanju.

Jaz upam, da bom v penziji še nekaj časa v ok stanju pa, ja, bi še rada uživala. Izleti, dopusti pa to.

Od kje pa je zdaj ta misel sprejeta kar kot dejstvo? Saj to sploh ni nujno, čeprav je pri nas v navadi.

Ravno tako imaš lahko pred domom parkiran avto (no, če si na socialki mora biti bolj kripa najbrž) in greš na izlete in še kam.

Ti pa ne štekaš teme, a ne da ne?

Se zavedaš koliko stanejo dom za ostarele in koliko so penzije? Večina nima tako velike penzije, da bi šla v dom. Država pa doplača tistim, ki so v tako slabem stanju, da pač ne gre drugače.

Dokler si pa ti ok pa ti seveda ne bo država ali pa občina plačevala.

Daj se malce prizemlji.

Zaenkrat država Dso doplača vsem, če nimajo otrok ali če otroci nimajo dovolj sredstev. Tu je zaenkrat še dobro urejeno.

najemnicaa, 22.12.2021 ob 08:50

Violina496, 22.12.2021 ob 06:39

Ko bod star, bos pa ze morda kaj podedoval. Ali pa gres v DSO.

Znaš brati? Tema je namenjena tistim, ki niso in ne bodo nič podedovali.

DSO: veš kakšne so cene? In veš kakšne so penzije?

ena zadeva, ki ni znana je, da obstajajo upokojenska najemna stanovanja (ne vem, kdo s tem upravlja), ki jih lahko po nizki ceni najemajo upokojenci.

druga zadeva pa je, da ko si stara 65 let, lahko greš v DSO ne glede na višino penzije, saj ti preostanek krije država. dobiš celo neko malo žepnino (80 evrov se mi zdi). Tam imajo za pokretne in relativno zdrave en kup dejavnosti, družbe ti ne manjka, tako da če si pametna, se ne sekiraj toliko za naprej.

cenejši kraji, 22.12.2021 ob 09:21

Če izhajaš iz Ljubljane ali obale, ker je očitno samo tam  ob redni zaposlitvi nemogoče priti do stanovanja, so cenejši kraji že bilo kaj drugega po Sloveniji.

Lahko greš v kakšno vukojebino na kmete, dobiš poceni, še kakšen vrtiček zraven. bivalni vikendi se prodajajo tudi po 20.000 evrov ali celo manj.   Da se preživeti. Ampak odvisno kaj hočeš.

Neumnost, za 20 jurjev dobiš veš kaj: podrtijo za podreti. Preveri oglase.

Kaj pa delaš, da tako pogosto menjaš službe in se seliš zaradi službe? Kaj znaš, kaj bi rada delala, kakšno izobrazbo znaš?

Nekaj sem slišala ja, da obstajajo neka bolj poceni najemniška stanovanja za upokojence. Menda so ok cene.

Hja, do penzije imam še kakih 25 let, ampak ja, sedaj je čas, da si človek gradi temelje za starost. Pri 70ih bo pozno.

DSO in 80 žepnine? Hm, jaz si penzijo drugače predstavljam: dopusti, potovanja :). Če bo zdravje seveda. Ne pa ždenje v DSO z 80 žepnine. Zdaj, če zdravja ne bo, potem bo itak žalost. V kolikor pa bo zdravje še ok pa vsekakor želim živeti, ne crkovati.

Kot sem že večkrat napisala, ker to s socialko se ves čas ponavlja: ni moja želja biti na socialki.

Itak, da iščem še naprej boljšo službo.

Pa seveda ni moj namen celo življenje vegetirat, ampak dejansko živeti. Da si v službi večji del dneva in da potem še dodatno delaš? Kdaj pa živiš?

A eni resno mislite, da bi kdo želel na stara leta it v Afriko, Azijo živet? Pa tudi v Romunijo, Bosno… niti pod razno. Zdravstvo pa to.

Grčija sicer je ok ja, ampak ni pa tako poceni, nekaj takega kot Slovenija.

Kaj pa delaš, 22.12.2021 ob 09:31

Kaj pa delaš, da tako pogosto menjaš službe in se seliš zaradi službe? Kaj znaš, kaj bi rada delala, kakšno izobrazbo znaš?

Sezonska dela, turizem.

Hja, bedno izobrazbo, neuporabno družboslovno diplomo.

Želja je seveda neka stabilna služba. AMpak dokler je pač ni, vzamem tisto, kar je.

Zadnje čase še z obrestmi ni nič. Tako, da to, da človek kar nalaga na račun in varčuje, da bo nekoč kupil stanovanje, ni ravno modro. Denar zgublja vrednost.

Sem imela tak plan ja, preprosto varčevati, depoziti in to. Ampak že nekaj let denar tako samo vrednost zgublja, cene stanovanj pa gredo v nebo.

V bistvu se najbolj nagibam k nakupu stanovanja za oddajo in ga potem v starosti ali prodam ali pa se notri naselim.

Tam, kjer želim delati pa itak ni osvnovne šanse, da kdaj kupim stanovanje, ker so cene adijo pamet.

najemnicaa, 22.12.2021 ob 09:37

Sezonska dela, turizem.

Hja, bedno izobrazbo, neuporabno družboslovno diplomo.

Želja je seveda neka stabilna služba. AMpak dokler je pač ni, vzamem tisto, kar je.

Alo, kakšna bedna družboslovna diploma? Tudi jaz sem hodila na družboslovni faks in še cele generacije pred mano in za mano, ampak večina jih ima čisto dobre službe. Eni boljše, eni slabše, ampak pri večini je tako, da nekaj časa delajo kaj slabšega, si naberejo izkušnje in potem dobijo boljšo službo. Štejejo torej izkušnje, znanje, marljivost, pripravljenost na učenje novih stvari, ne pa diploma. Diploma je samo en papir, ki dokazuje, da imaš VII. stopnjo izobrazbe, kar ni slabo in je primerno za cel kup različnih zaposlitev.

Ne dajaj svoje izobrazbe v nič!

Namesto sezonskih del pa išči bolj stalno zaposlitev. V kakšnih TIC-ih in podobnih ustanovah – poznam ljudi, ki delajo tam, na začetku za minimalca, ko napreduješ, pa si lahko zelo dobro plačan, službeno potuješ okrog itd.

Sezonska dela pa lahko opravljaš tudi kje drugje kot pri nas. Ne omejuj se samo na to slovensko zakotje, če te nanj nič ne veže in če bi tako ali tako rada potovala in videla svet!

najemnicaa, 22.12.2021 ob 09:36

Nekaj sem slišala ja, da obstajajo neka bolj poceni najemniška stanovanja za upokojence. Menda so ok cene.

Hja, do penzije imam še kakih 25 let, ampak ja, sedaj je čas, da si človek gradi temelje za starost. Pri 70ih bo pozno.

DSO in 80 žepnine? Hm, jaz si penzijo drugače predstavljam: dopusti, potovanja :). Če bo zdravje seveda. Ne pa ždenje v DSO z 80 žepnine. Zdaj, če zdravja ne bo, potem bo itak žalost. V kolikor pa bo zdravje še ok pa vsekakor želim živeti, ne crkovati.

Kot sem že večkrat napisala, ker to s socialko se ves čas ponavlja: ni moja želja biti na socialki.

Itak, da iščem še naprej boljšo službo.

Pa seveda ni moj namen celo življenje vegetirat, ampak dejansko živeti. Da si v službi večji del dneva in da potem še dodatno delaš? Kdaj pa živiš?

A eni resno mislite, da bi kdo želel na stara leta it v Afriko, Azijo živet? Pa tudi v Romunijo, Bosno… niti pod razno. Zdravstvo pa to.

Grčija sicer je ok ja, ampak ni pa tako poceni, nekaj takega kot Slovenija.

pa saj ti vegetiraš že sedaj , a sedaj potuješ in žuraš?

spravi se na realna tla. Pa glede na to, da spet noriš tukaj, bo najbrž slej ko prej tvoja destinacija Hrastovec ali kaj podobnega.

najemnicaa, 22.12.2021 ob 09:26

Neumnost, za 20 jurjev dobiš veš kaj: podrtijo za podreti. Preveri oglase.

Smo za 20.000 kupili vikend, z vodo, elektriko in eno sobo na štajerskem koncu. Uporabljamo ga  izključno kot vikend. Bi pa v njem komot  živeli 2 osebi, družina nekoliko težje.

Smo pa nekaj časa iskali, nismo kar prvo zadevo kupili.

Če nekdo išče  svoje bodoče stalno prebivališče, bi najbrž lahko pravočasno tudi kaj več vložil in potem  res ni problem dobit primerne nepremičnine.

Tudi v MB se še vedno najde kakšno malo stanovanje ali garsonjera od 30-40.000

čekdisout, 22.12.2021 ob 08:22

@ rok-1

ti si pa optimist

povprečna slovenska pokojnina ni dovolj za domsko oskrbnino, ti pa misliš, da si lahko potem privoščijo še avte pa izlete???

in to tisti s slabimi prihodki??

Seveda sem optimist, pesimist biti in samo jamrati je najlaže. Ne mislim, da je lahko in enostavno – se pa da. Sem videl.

Kot že zgoraj povedano – jamrati je lahko. Prizemljitev mi res nikoli ne škodi, tebi pa verjetno ne škodi, če ti napišem tisto, kar sem opazoval v živo, kajne?

Tako da… (lahko) gre.

rok-1, 22.12.2021 ob 10:07

Kot že zgoraj povedano – jamrati je lahko. Prizemljitev mi res nikoli ne škodi, tebi pa verjetno ne škodi, če ti napišem tisto, kar sem opazoval v živo, kajne?

Tako da… (lahko) gre.

To je bil pa odgovor za “najemnicaa”.

allo, allo, ja, veš ko si 40+, ko ti kljub na stotine vlogam še ni uspelo vnovčiti diplome, je res ne častiš. Sicer ja, sem imela službo, kjer je bila zahtevana univ. izobrazba, ampak daleč stran od svoje izobrazbe. Tudi na TICu sem delala.

Kot sem že napisala že nekajkrat: itak, da iščem, boljšo, stalno službo. Sezonsko pač vzamem, ker boljšega ne najdem.

Ja, eni imajo fajn službe, eni pa še slabše kot jaz. 100 na uro mi je žal, da sem šla na družboslovni faks. Je ok, da mi ni treba delat kot čistilka ali pa v proizvodnji, kar morajo mnogi družboslovci početi, je pa vseeno bedno, ker imam komaj kak evro več kot omenjeni.

preverjeno in kupljeno, glej, ogromno oglasov sem pogledala. In za 20 jurjev me pač ne prepričaš, da najdeš kaj uporabnega za stalno bivanje. Ja, so objekti za 20 jurjev, ampak za podreti oz. je obnova tako draga, da je bolje na novo graditi. Pa po možnosti dve ure stran od prve bolnice pa tri ure stran do prve službe. Je to uporabno za bivanje?

Rok, brez zamere, ampak ti pojma nimaš. Tema ni namenjena tistim, ki imate polno rit vsega, ampak tistim, ki morajo vse sami ustvariti.

Ti pač nimaš realnega pogleda na temo o kateri sprašujem. Seveda pa rad pametuješ, čeprav nimaš kaj pametnega povedat.

Recimo to

https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/veliki-vrh-vikend_6299614/

Možno se je priključit na vodovod, elektrika je že. WC si pač urediš.

Pač nekaj vložiš.

Vse se da, če se hoče.

Najlažje je tarnat in gledat v luft ter čakat, da kaj z lufta pade.

Ta ima tudi potencial

https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/spodnje-vodale-vikend_6382642/

stanovanje MB

https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/tabor-zolgarjeva-ulica-9-stanovanje_6447535/

To so res  najbolj poceni nepremičnine.

Z malo večjimi vložki se pa da tudi kaj drugega kupit.

Moj point je bil, da ne rabiš ravno 200.000 evrov, da lahko nekje živiš.

Če vam pa bolj paše zagonit denar za drage najemnine,pa izvolite. Jaz bi raje živel v malo slabšem in cenejšem najemu in šparal za lastno  bolj razkošno nepremičnino.

Tisti, ki pametujete o stanovanjih, hišah za 20 jurjev, dajte oglase gor. Da vidimo.

Pa ne linkov do pasjih ut v Osilnici na Kolpi ali pa vrtnih barak nekje na Kozjanskem ob hrvaški meji.

Linke objektov primernih za bivanje pa seveda, da je tam tudi možnost živeljenja: beri služba, zdravnik.

za stara leta, 22.12.2021 ob 10:18

Recimo to

https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/veliki-vrh-vikend_6299614/

Možno se je priključit na vodovod, elektrika je že. WC si pač urediš.

Pač nekaj vložiš.

Vse se da, če se hoče.

Najlažje je tarnat in gledat v luft ter čakat, da kaj z lufta pade.

Ta ima tudi potencial

https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/spodnje-vodale-vikend_6382642/

stanovanje MB

https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/tabor-zolgarjeva-ulica-9-stanovanje_6447535/

To so res  najbolj poceni nepremičnine.

Z malo večjimi vložki se pa da tudi kaj drugega kupit.

Moj point je bil, da ne rabiš ravno 200.000 evrov, da lahko nekje živiš.

Če vam pa bolj paše zagonit denar za drage najemnine,pa izvolite. Jaz bi raje živel v malo slabšem in cenejšem najemu in šparal za lastno  bolj razkošno nepremičnino.

No ja, tipično. Objekti brez WCja, brez ogrevanja, izjemno oddaljeni od zdravnika, služb.

Pa tisti v MB: izklicna cena je 30 jurjev, koliko pa bo prodajna cena?

A ste nori, nek upokojenec, človek 65+, ki potrebuje takšno ali drugačno oskrbo, naj gre živet v neko vukojebino, zidanico, kjer bo – kaj?  Čakal na smrt?  V taki vukojebini potrebuješ avto, moraš garati (ne delati, garati) okoli kočure, živiš v neki stari, v resnici razpadajoči bajturini, kjer ni stroškov nikoli konec?

Res ste prfliknjeni.

Monovci pa res zmagate:

eni trobite o selitvi v Afriko, Azijo, Romunijo … same države, kjer boste uživali, ko boste stari, bolehni. Sploh Afrika je fenomenalna za stare in bolehne.

Drugi vidite super možnost življenja v podrtijah brez WCja in brez centralne pa še daleč stran od prvega dohtarja, super idelano za starčke. Že mladi imamo radi toplo stanovanje, WCpa itak. Da bi pa na stara leta bili na mrzlem pa si cepili drva za en gašperček v kuhinji?

Ja, super nasveti za starčke.

grozno razmišljanje, 22.12.2021 ob 10:25

A ste nori, nek upokojenec, človek 65+, ki potrebuje takšno ali drugačno oskrbo, naj gre živet v neko vukojebino, zidanico, kjer bo – kaj?  Čakal na smrt?  V taki vukojebini potrebuješ avto, moraš garati (ne delati, garati) okoli kočure, živiš v neki stari, v resnici razpadajoči bajturini, kjer ni stroškov nikoli konec?

Res ste prfliknjeni.

Ja, sam res. Ideje, da dol padeš :).

Ji napišeš, da želiš tudi na starost uživat življenje pa ti lepijo gor objekte, kjer bi bilo še mladim težko živeti. Pač smo tako vajeni, da imamo centralno ogravanje, kopalnico. Na stara leta pa so take stvari še toliko, toliko bolj važne.

Mislim, da nas večina mladih ne bi šla živet v take razmere, če res ne bi bilo nujno. Na stara leta pa še toliko bolj rabimo, da so stvari urejene, ker takrat pa ne bomo več tako mobilni, težave z zdravjem.

Pa mislim, da eni niti nimajo pojma koliko to stane, da tak objekt obnoviš. Že samo izgradnja centralne in kopalnice je hud zalogaj. On samo vidijo 20 jurjev. Pozabijo pa koliko je treba še vložiti, da je dejansko primerno za bivanje.

Predvsem pa: na stara leta je vsekakor pomembno, da komot prideš do zdravnika.

Ja lej, če nisi sposoben ali sposobna še sama nekaj vložit v to, bodi pa v luksuz najemu do smrti, če si boš to lahko privoščil/a.

To je opcija, če si brez denarja in brez prave perspektive. Ob redni službi dobiš lahko toliko kredita. Če imaš prihranke, imaš več opcij. Če gre za par, je opcij še več.

Če si pa ultra pameten oz. pametna, potem ne tarnaj tukaj, naredi si plan, kako lepo in dobro živeti na stara leta. Na tvoji idealni lokaciji, v idealni nepremičnini. Sam/a?

Jaz sem recimo do 30. leta živel v stanovanju, kjer smo bila 2 para, potem sva z ženo živela nekaj časa v  ne najbolj idealnem najemu in delala na tem, da sva kupila idealno nepremičnino, v kateri se bova, upam, postarala.

BTW, tisto stanovanje v MB je nasproti trgovine. Je starejša stavba, ki bo dobila novo fasado, v središču mesta, prvo nadstropje. Če jo kupiš zdaj, jo do penzije lahko tipi topi urediš.

Lahko pa še naprej čakaš.

To so samo predlogi.  Se bo treba sprijaznit, da na stara leta vsak ne bo mogle več furat luftarskega in neodgovornega življenja v Ljubljani.

najemnicaa, 22.12.2021 ob 10:32

Ja, sam res. Ideje, da dol padeš :).

Ji napišeš, da želiš tudi na starost uživat življenje pa ti lepijo gor objekte, kjer bi bilo še mladim težko živeti. Pač smo tako vajeni, da imamo centralno ogravanje, kopalnico. Na stara leta pa so take stvari še toliko, toliko bolj važne.

Mislim, da nas večina mladih ne bi šla živet v take razmere, če res ne bi bilo nujno. Na stara leta pa še toliko bolj rabimo, da so stvari urejene, ker takrat pa ne bomo več tako mobilni, težave z zdravjem.

Pa mislim, da eni niti nimajo pojma koliko to stane, da tak objekt obnoviš. Že samo izgradnja centralne in kopalnice je hud zalogaj. On samo vidijo 20 jurjev. Pozabijo pa koliko je treba še vložiti, da je dejansko primerno za bivanje.

Predvsem pa: na stara leta je vsekakor pomembno, da komot prideš do zdravnika.

Smo enkaj takega kupili za vikend. Ne za živet. In uredili v nulo in je super.  kolegi rpavio, da bis e kar preselili tja.

Vložek ni bil velik.

Ja, najlažje je biti najemnik. Po možnosti neodgovoren.

Sem bil podnajemnik in sem videl tudi druge podnajemnike.

Vse mi je jasno.

Ti bi razkošno življenje? Ja zrihtaj si ga!

Ni  ravno moj problem,da tega nisi finančno sposoben oz. sposobna.

Dejstvo je, da ne glede na to koliko zagoniš za najemnino in kako super zdaj živiš, si lahko brez svojega lastnega doma, kmalu navadni socialc.

Zavedaj se tega. Čim prej, tem bolje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close