Moški bi moral finančno skrbeti za familjo
iDESI ?, 01.09.2025 ob 18:48
daisycutter, 01.09.2025 ob 18:33
Pa še…ne glede na to, kaj si MOSKI želi, je dejansko vedno težje najti žensko, ki si dejansko želi ostati doma. Tudi ne gre več za 20% , ampak za precej manj, kjer bo taka ženska zagotovo ustrezno preskrbljena tudi, ko bo big boss mož pripeljal mlajši model (ker je med big boss 5% najpremožnejših to precej popularno) . Tak si komot privošci prijazno poskrbeti finančno za prvo ženo, kot za razkošno razvajati novo mlado in zagnano ženo….
Ampak ja, to je 5% pa raje 2% . Če sploh (v Sloveniji)
Pri ostalih ženske dobro vedo, da morajo same poskrbeti zase (pri naših zakonih itak) in da ne morejo zaupati lepim besedam ob začetku poroke, ki se na koncu spremenijo v ” saj je vse moje, jaz sem delal, kaj bi pa ti rada, nič ti ne bom dal”…. pa tudi vzgojene so drugače, pedenati moža ni več osnovno in edino poslanstvo, ampak imajo (o groza) celo svoje cilje in želje.
Če pustimo ob strani enostavno dejstvo, da večina ne zasluži dovolj , da bi živeli z eno plačo, je tudi “interesentov” bolj malo.
V reali mislim. Mon je itak svet zase.
Mislim, da mešaš med TOP1 in TOP20. Ti dam praktičen primer TOP20: ko sem jaz skrbel za familijo, sem zaslužil nekje okoli 180 tisoč letno. Razpoložljivi netto dohodek je znašal tam med 8 in 10 tisočaki na mesec.
Moja nekdanja soproga je bila dejansko v delovnem razmerju, s plačanimi prispevki, davki, pokojninskim zavarovanjem (2. steber), itd.
Pri nama do ločitve ni prišlo zaradi tega, ker bi jaz našel mlajšo, imel ljubico ali karkoli drugega. Do ločitve je prišlo, ker nisem več zmogel čustvenega bremena, ki ga je predstavljal odnos z njo.
Interesentk za TOP20 je več kot dovolj. Iz različnih kategorij. Je pa pri zrelih moških v tem rangu zanimanja veliko manj, saj ima večina nas, pri katerih je zakon razpadel, za seboj pomembno lekcijo.
Odnos s sedanjo partnerko je pri meni veliko bolj simetričen. Oba nastopava kot samozadostni osebi, ki en z drugim deliva in ustvarjava dvojino. Pri čemer sva zaenkrat – bolj kot ne – finančno povsem neodvisna. Tudi eden od drugega.
Ne vem če se razumeva…torej ti za bivšo finančno še vedno enako skrbiš kot pred ločitvijo? Najbrž ne, če praviš da sta neodvisna.
Jaz govorim o tem, da ima žena po ločitvi enake življenjske pogoje kot prej, ker si big boss lahko privošci furati DVE gospodinjstvi, ne eno. In to močno dvomim da spada med 20%.
daisycutter, 01.09.2025 ob 18:53
Ne vem če se razumeva…torej ti za bivšo finančno še vedno enako skrbiš kot pred ločitvijo? Najbrž ne, če praviš da sta neodvisna.
Jaz govorim o tem, da ima žena po ločitvi enake življenjske pogoje kot prej, ker si big boss lahko privošci furati DVE gospodinjstvi, ne eno. In to močno dvomim da spada med 20%.
Prav imaš, nisva se razumela.
P.S.: Ti izdam še eno skrivnost? Moja soproga je še dve leti po ločitvi bila z moje strani finančno-materialno podprta v obsegu, o katerem lahko tu večina samo sanja. Reciva na grobo, da je to takrat predstavljalo nekako dve povprečni netto plači.
To se je vleklo tudi v obdobje, ko sem se jaz že bil zbližal s sedanjo partnerko. Ki je za vse to vedela in podpirala. Navsezadnje ji je to povedalo tudi marsikaj o meni in moji spoštljivosti do pomembnih drugih.
Ko pa je lakomnost nekdanje spoproge presegla dopustno mejo, je sledil ukrep, da je začela dobivati natanko toliko, kolikor ji pripada. In menda se to zgodi v veliko podobnih primerih
Skorajda bil lahko rekli, da gre za “pravilo”. Tako da polagam na srce: toksičnost se vam ne izplača. Pokopljete se same zaradi nje.
Hm, kar meni ni jasno pri teoriji evolucije, če smo vsi produkt desetine, če ne stotine tisočev let selekcije, kjer so v vsaki generaciji preživeli samo najboljši od najbolj fizično elitnih, špica najbolj brihtnih, špica od špice najbolj iznajdljivih in prilagodljivih, kako to, da je toliko idiotov in fizično bolj švoh ljudi na svetu, človek bi pričakoval bojo sami supermeni.
Da ne omenjamo kako lepi bi morali vsi bit, če se ženske za razplod res kresnejo samo z najbolj atraktivnimi.
8409, 01.09.2025 ob 19:11
Hm, kar meni ni jasno pri teoriji evolucije, če smo vsi produkt desetine, če ne stotine tisočev let selekcije, kjer so v vsaki generaciji preživeli samo najboljši od najbolj fizično elitnih, špica najbolj brihtnih, špica od špice najbolj iznajdljivih in prilagodljivih, kako to, da je toliko idiotov in fizično bolj švoh ljudi na svetu, človek bi pričakoval bojo sami supermeni.
Da ne omenjamo kako lepi bi morali vsi bit, če se ženske za razplod res kresnejo samo z najbolj atraktivnimi.
Verjetno nekaj doprinese dejstvo, da se inteligenca deduje po mami :))))
Lepota pa po očetu :)) pol pa vidiš kje smo….
Pravzaprav smo, kot kažejo DNK vzorci, potomci 40% vseh živečih moških in 80% vseh živečih žensk.
Za začetek civilizacije se šteje starost prve najdene oskrbljene zlomljene kosti – torej prelomni trenutek, ko je eno živo bitje vrste Homo Sapiens Sapiens oskrbelo poškodbo drugega in mu pomagalo preživeti.
Od tu dalje pa znaš logično sklepati, kaj ne? ?
iDESI ?, 01.09.2025 ob 18:13
monovka, 01.09.2025 ob 15:01
iDESI ?, 01.09.2025 ob 08:27
monovka, 01.09.2025 ob 06:45
Kolika po vrsti je tole že debata na isto temo? Stota?
Samo dve vprašanji imam in ga naslavljam na zagovornike vloge moškega kot financerja družine:
Koliko moških je sposobnih zagotavljati eksistenco družini?
Koliko moških dejansko želi biti edini financer družine?
Pa recimo, da žensk sedaj ne vprašamo za njihovo stališče.
Ko bomo vedeli za število moških s takim interesom, bo debata postala smiselna, sicer je pa to gola teorija.
Dobro zastavljeni vprašanji. Prvo je dokaj preprosto odgovoriti: nekje TOP20 zaslužkarjev. Oz. konkretno za Slovenijo bi to bili moški, ki imajo rešeno stanovanjsko situacijo, vozni park in imajo za vsaj dve povprečni plači netto razpoložljivega dohodka.
Drugo vprašanje je morda malo štorasto zastavljeno, oz. je zastavljeno iz ženskega zornega kota. Moški zorni kot je povečini (ne nujno vedno, a povečini) drugačen. Ne ge namreč za to, ali čutimo željo, gre za to, da čutimo dolžnost.
Vseeno nam je glede tega, kje je ženska na dohodkovno-statusni lestvici. Večina moških podeli svoje materialne vire z žensko ne glede na njen materialno-finančni prispevek. Transakcija poteka na drugi ravni: jaz tebi finančno-materialno varnost, ti meni skrm, nego in čustveno podporo, uravnoteženost, da zbalansiram stres zunaj, ki izvira iz udejstvovanja na trgu s toplono in pomirjenostjo, ki sem jo deležen doma.
Hvala za odgovor. Torej 80% moških sploh naj ne sanja o družbeni ureditvi, kjer ženske ne hodijo v službo. So tudi izločeni iz debate, ker je zanje brezpredmetna.
Kar se drugega vprašanja tiče, pa sem zares hotela vedeti, kateri in koliko moških ŽELI ureditev, kjer so oni edini financerji. Ne, kaj jim nalaga vzgoja, izročilo in podobno. Koliko jih res želi, da je žena doma.
Ko že praviš, da moški čutijo to kot svojo dolžnost…. Ogromno moških poznam, različno situiranih, vmes jih je morda desetina, ki vidi skrb za ženo kot svojo nalogo ali izbiro, za vse tudi velja, da si to lahko privoščijo in so ustrezno poskrbeli za njeno eksistenco tudi za primer ločitve, njegove smrti in podobno. Pa še med temi so kar veseli, da ima prihodek tudi žena.Pač oni financirajo večino skupnih potreb, žena ima svoj zaslužek več kot ne za svoje razvajanje in žepnino. Par jih niti ne ve točno, koliko žena zasluži in jim ni niti mar.
Pa bolj kot dolžnost gre za neke vrste kavalirstvo in prestiž (je vreden toliko, kolikor lahko ženi nudi in privošči, skupaj z njim vred seveda).
Le eden pravi, da bi ga motilo, če bi žena hotela iti v službo, ostalih to ne moti. Naj gre, če želi, le dom in družina naj naprej funkcionirata, kot doslej.
Je pa ena skupina takih, ki si želijo, da bi bila žena doma, a tega ne morejo financirati.
No, ti zadnji imajo pa težave, ker se dnevno borijo med razumom in željo. Je pa hudir, če si želiš nedosegljivo. Tam pa ni druge, kot biti pripravljen na kompromise. Verjamem, da je to moškim neprijetno.
Koliko moških si to želi? Verjetno veliko več, kot si jih to danes dejansko lahko privošči. Saj ta fenomen je splošno poznan: za moške v TOP20 velja, da si enega deli več žensk in za moške v BOTTOM20 si več moških deli eno žensko.
No, tega zadnjega ne bi mogla potrditi iz prakse, vsaj ne iz vidika materialnega statusa.
Zelo premožni in uspešni moški so sicer zaželjeni, niso pa tako zelo navdušeni nad kaosom v svojih življenjih. Pomeni, da se jim ne zdi vredno ukvarjati se s problemom večih žensk. Imajo običajno sposobno partnerko in morda še kako neproblematično ljubico, vsekakor pa ne potem še horde otrok iz petih razmerij.
Saj niso na glavo padli. Že ena ti vzame ogromno časa (ali živcev ?), zdaj si pa predstavljaj tri ženske in vsaka hoče romantične vikende, par potovanj, tri dopuste in praznike pri njenih starših… saj ne bi utegnil tistega denarja služit, da bi to fural. Pa časa seveda.
Da bi si pa črtice zbiral, pa mu tudi ni poanta. Namesto skakljanja iz ene postelje v drugo si raje omisli eno kvalitetno ljubimko, ki mu je na razpolago, kadar on hoče in mu ustreže v vsem, kar si namisli. Kvaliteta namesto kvantitete.
Pa treba je dodati, da golo bogastvo ali uspeh moškega še ne naredi zaželjenega. Elon Musk recimo… prav fuj. Mora biti tudi pojava z vso dodatno opremo (karakter, izgled, dinamika, zanimiva osebnost…), če se že pogovarjamo o TOP moškem in temu primernih ženskah. Kešpičkovje sem ne šteje, pa pameten moški jih tudi ne bi povohal.
Da pa se spodnjih 20% suče okoli ene ženske… to bi bil kvečjemu čisti socialni poden, povezan s filozofijo praznjenja jajc. Tudi ta razred ne spada najbolj v statistiko, se ti ne zdi?
Eno in drugo je skrajnost. Večina ne sodi tja.
bolano, 28.08.2025 ob 08:57
Ljudje resno ne razumete kaj partnerstvo in zakon sploh je. To zbiranje točk kaj kdo….mislim zakaj ste sploh skupaj? V partnerstvo mora vsak vložiti vse kar zmore, ne 50/50. 100/100. Denar ki pride v hišo je od obeh, delo je od obeh, otroci so od obeh. Ljudje vse vidite čez denar. Ja moški naj bi skrbel za družino. Ampak to ne pomeni da edini denar da. To pomeni da jih zaščiti, spet, to ne pomeni fizično, ker ne živimo več v gozdu kjer nas zveri napadajo. Pomeni da je tam za ženo in otroke, da jim je opora. Isto velja za ženske, skrbijo za družino. Običajno v drugačnem smislu. Običajno so ženske bolj povezane s svojimi občutki in bolj skrbne do otrok in moža, kar pa ne pomeni da mož to ne rabi bit. Oba morata stremeti k skupnemu dobremu za družino. Podpirati en drugega, pomagati če rabi, navijati zanj če rabi, biti tam za otroke, jim dajati vzgled kako družine funkcionirajo, kako se dela v timu. Takšne družine so zdrave. Iz takšnih družin pridejo zdravi otroci. Ko enkrat začneš zbirati točke kdo več naredi, kdo več prispva, kdo je boljši….to ni več družina. Je tekmovanje. V družini ego nima prostora. Jaz jaz in jaz ni karakter človeka za družino. Takšni družine ne bi smeli imeti. Ker niste zmožni delati v timu, kar družina je. Ni tekmovanje posameznikov v družini. Je tim.
Bravo. Podpisem
Zau, 28.08.2025 ob 00:21
Partnerki sem prvi dan rekel, kaj si prinesla, to si boš odnesla. Hiša v kateri živi, je moja, stroške plačuje izključno ona.
Resno?! Ti imaš partnerko?! S takim odnosom?!
Najboljše da odpreš podjetje Egoist in materialist d.o.o. pa da ti tja nakazuje denar.
Partnerstvo ni firma, ampak zveza dveh istomislečih. jaz še prijateljem-icam dajem darila brez obveznosti in ne gledam na to kaj meni kdo da (drugače bi verjetno bolj malo dobili) kaj šele pri partnerju. Sem pač radodarna in rada razveseljujem ljudi z majhnimi pozornostmi.
Mislim, da zadeve niso tako zelo črno bele. Res je, kar pravi predhodnica – pomemben del partnerstva je povezanost oz. kot temu rečejo strokovnjaki – relacijski del odnosa. Po domače temu rečemo “… ko si ravno ti, pa naj bo…”.
Na simbolni ravni je ena izmed lepših ponazoritev tega t.i. položaj 69 – ko dva partnerja dovolita stik najčistejšega dela sebe (usta, skozi katera dovajamo hrano in zrak) z najbolj nečistim delom drugega (genitalije, preko katerih izločamo). Oz. po jungovsko – sprejemanje senčnih plati drugega.
Enako pomemben pa je tudi transakcijski del odnosa. Ne bolj in ne manj. Enako. In ta tema naj bi tekla o transakcijskem delu odnosa, kakor je bila zastavljena. Mešati relacijski in transakcijski del, ali pa enega od njiju eliminirati, zatajiti, razvrednotiti, je infantilno, nezrelo.
Le ob obstoju obeh ravni, ki se prepletata, je lahko nek partnerski odnos perspektiven. In zato je treba te dve ravni znati prepoznati in vedeti, da obstajata vzporedno, se prepletata, ne moreta pa se zliti – oz. bolj točno, zlitje teh dveh ravni predstavlja patologijo.
Takojeto, 02.09.2025 ob 06:08
Vprašanje koliko moških je sposobno zagotavljati eksistenco družini je nadvse provokatorsko, saj ženska s svojim prihodkom, pomočjo države in preživnino moža ni samostojna.
Če se čutiš sprovociranega, te nekje nekaj žuli.
Sicer je pa tvoja trditev nesramna in precej nerealna. Nas je kar precej, ki zaslužimo enako ali več od naših partnerjev in nimamo otrok iz nekih bivših zvez, torej nobenih podpor in preživnin.
Takih ti ne poznaš?
monovka, 02.09.2025 ob 06:43
Če se čutiš sprovociranega, te nekje nekaj žuli.
Sicer je pa tvoja trditev nesramna in precej nerealna. Nas je kar precej, ki zaslužimo enako ali več od naših partnerjev in nimamo otrok iz nekih bivših zvez, torej nobenih podpor in preživnin.
Takih ti ne poznaš?
Sama nisi sposobna preživljat družine, samostojna tudi nisi. Lahko pa se prepričuješ v to vsak dan in verjameš da sem moški, ki se počuti sprovociranega.
Whatever gets you through the day.
Takojeto, 02.09.2025 ob 07:20
Sama nisi sposobna preživljat družine, samostojna tudi nisi. Lahko pa se prepričuješ v to vsak dan in verjameš da sem moški, ki se počuti sprovociranega.
Whatever gets you through the day.
Rekla sem “če se počutiš sprovociranega”. Težave z razumevanjem?
Pa tudi ti imej lep dan! Upanje je pol uspeha.
monovka, 02.09.2025 ob 07:32
Rekla sem “če se počutiš sprovociranega”. Težave z razumevanjem?
Pa tudi ti imej lep dan! Upanje je pol uspeha.
Težave z razumevanjem imaš ti, saj je tvoje gonilo bolesten duh, ki razkraja in uničuje vse okoli sebe. Lahko upaš na bolje, a žal to ne prinaša uspeha.
Takojeto, 02.09.2025 ob 07:47
Težave z razumevanjem imaš ti, saj je tvoje gonilo bolesten duh, ki razkraja in uničuje vse okoli sebe. Lahko upaš na bolje, a žal to ne prinaša uspeha.
?? ti je zdaj lepše pri duši? Potem sem vesela, da sem ti pomagala k boljšemu počutju.
Ti kar pogumno stresi ves tvoj gnev, ženske zmoremo to vse prenesti, razumeti in biti na voljo kot poligon ali terapevt, kar pač potrebuješ. Kot varnostni ventil, da nam ne prekuhaš ?
monovka, 02.09.2025 ob 07:54
?? ti je zdaj lepše pri duši? Potem sem vesela, da sem ti pomagala k boljšemu počutju.
Ti kar pogumno stresi ves tvoj gnev, ženske zmoremo to vse prenesti, razumeti in biti na voljo kot poligon ali terapevt, kar pač potrebuješ. Kot varnostni ventil, da nam ne prekuhaš ?
Seveda si vesela, nahranila si svojega sprevrženega duha. Uživaj maksimalno trenutek.
takole pa ženske skrbijo za svoje može
.https://www.youtube.com/shorts/F-tj31F1LqY?t=7&feature=share
“180 tisoč letno. Razpoložljivi netto dohodek je znašal tam med 8 in 10 tisočaki na mesec.”
desi, prosim ne laži družim, če že sebi moreš! Pred leti si pisal, da je bila tvoja plača čisto povprečna za razvijalca. V Nemčiji to pomeni nekje 70-100 tisočakov letno.
Če bi res imel 180 tisočakov, bi verjetno vsaj dolg plačal v 10+ letih… tako pa si sam nisi morel privošliti niti ločitve brez pčetovega denarja.
Manu pichu, 04.09.2025 ob 10:49
“180 tisoč letno. Razpoložljivi netto dohodek je znašal tam med 8 in 10 tisočaki na mesec.”
desi, prosim ne laži družim, če že sebi moreš! Pred leti si pisal, da je bila tvoja plača čisto povprečna za razvijalca. V Nemčiji to pomeni nekje 70-100 tisočakov letno.
Če bi res imel 180 tisočakov, bi verjetno vsaj dolg plačal v 10+ letih… tako pa si sam nisi morel privošliti niti ločitve brez pčetovega denarja.
Mogoče imaš pa prav. Tudi tako se da gledati na stvar. Jaz od vsega tega nisem imel nič – ne takrat, niti nimam danes. Cest la vie.
Forum je zaprt za komentiranje.