Moški bi moral finančno skrbeti za familjo
daisycutter, 28.08.2025 ob 11:34
Takojeto, 28.08.2025 ob 11:21
V mž odnosih ni enakopravnosti. Res bi že bil čas, da se odrasli naučijo kako mž odnosi funkcinoirajo. Ni ga -izma, ki bo spremenil red, ki je postavljen že od začetka obstoja.
Če je nekaj “naravno” in od začetka obstoja in edino pravilno…
…zakaj potem potrebuješ silo, da to uveljavljaš? Naravni red se vzpostavi sam.
Ti povej. Feminizem je ta, ki ga ubija. Zakaj z silo uveljavljaš enakopravnost v mž odnosih?
iDesi ?, 28.08.2025 ob 11:01
daisycutter, 28.08.2025 ob 10:53
iDesi ?, 28.08.2025 ob 10:28
Ali pa je morda to PARTNERSTVO, medtem ko se mnogi pot krinko partnerstva greste parazitizem (oz. bolj politično korektno: asimetrične odnose).
Kar tolaži se.
Sem se tolažil kaki dve desetletji. Potem pa sem temu naredil konec. In danes živim veliko bolj kvalitetno. 😉
Ja, kvalitetno kuriš štrom z ChatGPT.
daisycutter, 28.08.2025 ob 11:11
Kar tolaži se :))))
Jaz se pa strinjam z iDesi-jem. To, da je partnerstvo kaj drugega kot pogodba, je iluzija. Partnerstvo je čustvena in ekonomska pogodba. Živa bitja smo zgolj zelo kompleksni bioalgoritmi, ki podzavedno (na intuitivni ravni) ali včasih celo zavedno preračunavamo, kaj je za nas najbolje. In to je to. Ostalo so epifenomeni, ki jih ljudje opisujejo kot duhovnost, ljubezen ipd.
Bistvo partnerstva dveh oseb je združitev moči za dosego reproduktivnega potenciala in materialnega blagostanja. Seveda je učinkovitost večja, če so zraven čustva. Ampak ta so zgolj triki narave. Najboljša so partnerstva, ki so razmeroma simetrična po vložku, pri ostalih pride slej ali prej do odtujitve in konfliktov. Še posebej stroge so pri tem “intuitivnem” ocenjevanju prispevkov ženske, moški marsikaj spregledamo – še zlasti če nam ženska rodi otroke. In to mnoge ženske izkoristijo za “polparazitizem”.
Poznam veliko primerov, ko so ženske karierno povsem spustile tempo, ko so prišli otroci – če so seveda uspele ujeti produktivnega moškega z močnim superegom. So kvazigospodinje ali pa zgolj malo napaberkujejo za zraven (in to ne le, ko so otroci majhni, ampak tudi kasneje, ko so že najstniki), možje pa nosijo 90+ % gmotnega bremena. Takšen je tudi moj primer (in primer mojega brata). Z družino živimo v mojem stanovanju, sam gradim družinsko hišo (partnerica ne bo prispevala niti evra, a je bom vseeno pol napisal nanjo) in plačujem vsaj dve tretjini rednih stroškov. Njena družina je precej bogata, a ne želijo nič prispevati, saj menijo, da ni treba – ker predobro zaslužim … Sem zares karierno precej uspešen (mi ni bilo pa nič podarjeno), tako da mi to ne predstavlja posebnih težav, se mi pa ne zdi prav. Ampak imam ženo rad in ji vse vsaj na pol oprostim, saj se zelo trudi za otroke. Gospodinjiva pa oba, da ne bo kdo mislil, da se doma le usedem za mizo ali na kavč.
Sila je prisila. Ženske so bile prisiljene biti žene, biti mame, biti doma in podložne. Če niso so bile ali premlatene, ali ubite, ali nekam odvržene. Moški niste sedaj v nič prisiljeni. Imate izbiro. Tako kot ženska. Mislite seveda da ste prisiljeni v samskost, zato ker vas nobena noče. Ampak nihče vas v to ne sili. Nihče vam nobenih pravic ne krati. Imate iste pravice kot vsi. Ženske jih niso imele. Niso smele služiti denarja, niso smele imeti premoženja, so imele gospodarja. Ti ga nimaš. Imaš svobodo. In le ta ti ni všeč, zato ker imajo tudi ostalo svobodo. Tvoja sorta pač sanja o jemanju pravic ženskam, zato da bi končno dobili kar hočete. Ker v svetu kjer se lahko ženske prostovoljno odločajo, pač nobena ne izbere vas. Kar je spet vaša izbira in ne sila. Vi izberete vsak dan da boste kakršni ste. In drugi izberjo da s takimi kakršni ste nočejo biti. Prostovoljno. Eni in drugi. Če misliš da je uporaba sile ok, lahko tebi kakšne pravice vzamemo. Recimo do premoženja, do zaslužka. Si boš moral najti eno da te preživlja. Koliko časa boš živel? 🙂
Anonimno 3808, 28.08.2025 ob 11:53
Jaz se pa strinjam z iDesi-jem. To, da je partnerstvo kaj drugega kot pogodba, je iluzija. Partnerstvo je čustvena in ekonomska pogodba. Živa bitja smo zgolj zelo kompleksni bioalgoritmi, ki podzavedno (na intuitivni ravni) ali včasih celo zavedno preračunavamo, kaj je za nas najbolje. In to je to. Ostalo so epifenomeni, ki jih ljudje opisujejo kot duhovnost, ljubezen ipd.
Bistvo partnerstva dveh oseb je združitev moči za dosego reproduktivnega potenciala in materialnega blagostanja. Seveda je učinkovitost večja, če so zraven čustva. Ampak ta so zgolj triki narave. Najboljša so partnerstva, ki so razmeroma simetrična po vložku, pri ostalih pride slej ali prej do odtujitve in konfliktov. Še posebej stroge so pri tem “intuitivnem” ocenjevanju prispevkov ženske, moški marsikaj spregledamo – še zlasti če nam ženska rodi otroke. In to mnoge ženske izkoristijo za “polparazitizem”.
Poznam veliko primerov, ko so ženske karierno povsem spustile tempo, ko so prišli otroci – če so seveda uspele ujeti produktivnega moškega z močnim superegom. So kvazigospodinje ali pa zgolj malo napaberkujejo za zraven (in to ne le, ko so otroci majhni, ampak tudi kasneje, ko so že najstniki), možje pa nosijo 90+ % gmotnega bremena. Takšen je tudi moj primer (in primer mojega brata). Z družino živimo v mojem stanovanju, sam gradim družinsko hišo (partnerica ne bo prispevala niti evra, a je bom vseeno pol napisal nanjo) in plačujem vsaj dve tretjini rednih stroškov. Njena družina je precej bogata, a ne želijo nič prispevati, saj menijo, da ni treba – ker predobro zaslužim … Sem zares karierno precej uspešen (mi ni bilo pa nič podarjeno), tako da mi to ne predstavlja posebnih težav, se mi pa ne zdi prav. Ampak imam ženo rad in ji vse vsaj na pol oprostim, saj se zelo trudi za otroke. Gospodinjiva pa oba, da ne bo kdo mislil, da se doma le usedem za mizo ali na kavč.
Otroci niso hec. Ostaja dejstvo, da večina moških ne ve niti kdaj ima njihov otrok rojstni dan, kaj šele kdo je njihov osebni zdravnik, kako se piše učiteljica, celo v katerem razredu je otrok…
To je veliko dela in angažiranja. Nikoli ne podcenjuj dela z otroki.
Kar se pa denarja tiče – sem mnenja, da najbolje furajo približno finančno enakovredni pari, pa meni je samoumevno, da se v primeru večjih investicij stvari dogovorijo vnaprej, rabiš pet stavkov, pa je vse zmenjeno.
Smo predvsem čustvena bitja. In ravno zato potrebujemo takšna orodja. Ker bistvena čustva kot so ljubezen, zaupanje, varnost – najbolje uspevajo na podlagi pravičnosti in spoštovanja. Moja “bilanca” ni tu, da bi zanikala čustva. Tu je, da zaščiti ravno tista čustva, ki so nam osebno najpomembnejša, tako da odstrani tisto strupeno neuravnoteženost, ki nas sčasoma razjeda.
Najboljše odločitve se rodijo iz sodelovanja srca in razuma. Srce pove: “Rad(-a) jo/ga imam.” Razum doda: “In tukaj je podatki, ki kažejo, ali je ta ljubezen zdrava in vzajemna.”
Ta bilanca je kot zrcalo. Ne pove ti, kaj naj bi čutil. Pokaže ti posledice tvojih čustev in posledice tvojih odločitev v realnem življenju.
Če si čustveno izčrpan(-a), ti bilanca pokaže: “Tvoja čustvena energija je v minusu 500€. To je verjetno razlog, zakaj si vedno utrujen(-a).”
Če občutiš, da daješ več in si za vse sam(-a), ti bilanca pokaže: “Tvoje nevidno delo je vredno 1200€, njegov/njen finančni prispevek je 800€. Tvoj občutek je upravičen.”
Zato kerso čustva strašno slaba pri samoopazovanju. Lahko nas zavajajo:
Občutek “izkoriščanja” se lahko skriva za migrenami in izogibanjem.
Občutek “neustreznosti” se lahko skriva za potrebo po nenehnem prilagajanju.
Ljubezen lahko zaslepi in nam prikaže lepšo sliko, kot je resnična.
Lahko si predstavljaš odnos kot hišo:
Čustva, privrženost, ljubezen so TEMELJI. Brez trdnega, čvrstega temelja se bo vsaka hiša sesula, pa naj bodo zidovi še tako lepi.
Številke in racionalna analiza so ZIDOVI, streha, okna. Omogočajo, da hiša obstaja v realnem svetu, nas ščiti pred vetrom, dežjem in “ekonomijo”.
– če gradimo le temelj in pozabimo na zidove (samo čustva): To je odnos, ki se zanaša le na “ljubezen”. Ko pride prva finančna kriza, prvi resni konflikt o nevidnem delu, “temelj” popoka, ker ga nisi zaščitil z zdravimi dogovori in mejami.
– kadar gradimo lepe zidove brez temelja (samo številke): To je odnos, ki je finančno popoln, a čustveno prazen. “Vse je na pol, vse je fer.” a v njem nisi srečen, ker ni topline. To je prijateljstvo s cimro(-m), ne partnerstvo.
Zato so vse številke, evri, ure in bilance le poskus, da se neizmerljivo – človeško doživljanje – spravi v neke merljive kategorije. So orodje, oprijemališče in ne cilj.
Takojeto, 28.08.2025 ob 12:13
Res se nimava, saj ravnokar uveljavljaš silo. ; )
No vidiš, sem vedela da ti ni jasno.
To, da ti ne pustim uveljavit tvoje volje nad mano, NI SILA.
Je pa res, da to moški tako dojemate. Če ženske ne morete nadvladati, potem jokate, da ona nad vami uporablja silo. Eh , fantki.
daisycutter, 28.08.2025 ob 12:20
No vidiš, sem vedela da ti ni jasno.
To, da ti ne pustim uveljavit tvoje volje nad mano, NI SILA.
Je pa res, da to moški tako dojemate. Če ženske ne morete nadvladati, potem jokate, da ona nad vami uporablja silo. Eh , fantki.
Pravzaprav je precej drugače. Zdi se, kot da ti postaviš neko domnevo, ki potem obvelja kot dejstvo, če drugi ne dokaže nasprotno. Precej spominja na manipulacijo in nasilje, sogovornik je podal korektno opazko.
Resnično nisi sposobna razločevanja. Hint – > ne pridobiš ga z izobrazbo, niti z nadpovprečnim iQ- jem, pa tudi feminizem ti ga ne bo dal. Kar bi razumela, če bi vedela kaj o sili.
Tako pa se zatekaš k triku, s katerim rušiš naravni red in vsiljuješ svojo dominanco.
Počneš ravno to, za kar obtožuješ fantke s katerimi se očitno družiš.
To bi bilo to, od modre tete povsem dovolj. ; )
iDesi ?, 28.08.2025 ob 12:26
Pravzaprav je precej drugače. Zdi se, kot da ti postaviš neko domnevo, ki potem obvelja kot dejstvo, če drugi ne dokaže nasprotno. Precej spominja na manipulacijo in nasilje, sogovornik je podal korektno opazko.
Opa. Kakšna demagogija, vredna našega desija.
Gremo po tvoje, mal razčleniti od začetka po točkah?
1. Jaz vprašam, zakaj sila, če je naravni red.
2. On – trditev, da feminizem uporablja silo za uveljavljanje enakopravnosti
3. Jaz vprašam : kako?
4. On na lepem ne ve več kaj je to sila, kljub trditvi v točki 2
5. Vse naprej od tega je zajebancija razen tele tvoje trditve, ki je seveda sad namernega selektivnega branja v namen manipulacije.
Vem, zdaj sem spet uporabila silo, ker si drznem se braniti….po vašem.
Takojeto, 28.08.2025 ob 12:31
Resnično nisi sposobna razločevanja. Hint – > ne pridobiš ga z izobrazbo, niti z nadpovprečnim iQ- jem, pa tudi feminizem ti ga ne bo dal. Kar bi razumela, če bi vedela kaj o sili.
Tako pa se zatekaš k triku, s katerim rušiš naravni red in vsiljuješ svojo dominanco.
Počneš ravno to, za kar obtožuješ fantke s katerimi se očitno družiš.
To bi bilo to, od modre tete povsem dovolj. ; )
Kul. Drugič lahko odnehaš že na začetku, kaj šele sploh spuščaš v debate, ki jim nisi kos.
daisycutter, 28.08.2025 ob 12:48
Opa. Kakšna demagogija, vredna našega desija.
Gremo po tvoje, mal razčleniti od začetka po točkah?
1. Jaz vprašam, zakaj sila, če je naravni red.
2. On – trditev, da feminizem uporablja silo za uveljavljanje enakopravnosti
3. Jaz vprašam : kako?
4. On na lepem ne ve več kaj je to sila, kljub trditvi v točki 2
5. Vse naprej od tega je zajebancija razen tele tvoje trditve, ki je seveda sad namernega selektivnega branja v namen manipulacije.
Vem, zdaj sem spet uporabila silo, ker si drznem se braniti….po vašem.
Morda imas pa celo prav. 😉
Eh, ti prepiri okoli denarja. ?
Najprej je potrebno iti v osnovo problema in sicer: Ženskam (vsaj večini) je denar v partnerstvu veliko bolj pomemben kot moškim. Že preprosto vprašanje ti potrdi to. Bi bil/a z nekom, ki ima manj denarja kot ti (prihodki, premoženje…)? Večina žensk bo izbrala NE. Večina moških bo izbrala DA. In ne, ni nujno, da je ženska ki izbere NE avtomatsko materialistka, plehpi***… Je pogojeno s tem, da želi zagotoviti najboljše pogoje za svoje potomstvo.
Iz tega izvira pričakovanje ženske… da moški mora skrbeti za familijo. Pri moškem pa ostane izbira med mora in hoče. Hoče je pogojeno s čustvi. ?
Sedaj pa twist. Zakaj večina tistih moških, ki trdijo, da si želijo ostati samski imajo tako veliko željo in potrebo dokazovati,… bolje rečeno celo hvaliti z ne vem kakšnim bogatstvom? Srečen in samski bi lahko bil tudi… reven. Tko se te večina žensk izogne v širokem loku. ?
Forum je zaprt za komentiranje.