kdaj alkoholik?
Ah jamajka ne bodi jezna na Dannyja, če se je nekoliko bolj grobo izražal. Njegove poste kar beri, je precej resnice v njih, čeprav nekoliko pretirava.
Jaz sicer ne bom trdil, da so za vse krive žene – saj jim te ne vlivajo pijače v usta, nosijo pa pravgotovo tudi svoj delež krivde.
Po mojem mnenju tvoj mož ni nek alkoholik, ki bi se mu blo potrebno it zdravit, dobro bi bilo, da bi se le odpovedal takratkih. To boš pa dosegla EDINO z LEPO BESEDO, nikakor pa ne s prepirom, odrekanjem seksa ali z grožnjami. Z vsem tem boš dosegla prav nasprotno. Ker se možu ne bo ljubilo s tabo prepirat, bo rajši šel v gostilno, se napil, potem mu bo pa itak vseeno če se boš drla nanj.
Kdo je kriv kadar samski moški pije? V veliki meri neurejena družina in pa njegova slaba družba, neuslišana ljubezen… Sicer moraš pa, da postaneš odvisen od alkohola prekomerno pit kar nekaj let in v tem času se velika večina teh samskih že poročijo si uredijo življenje in pitje zmanjšajo na normalno mero.
Trudi se za boljše odnose z možem, pa bo problem lažje rešljiv.
O alkoholizmu lahko vsak dan razpravljamo. Sploh ne bi bilo slabo. V katerokoli smer razmišljaš, najdeš novo resnico.
Vam povem primer, da se je družba odpravila v Indijo. Tisti, ki so vsak dan popili malo viskija, so prišli nazaj zdravi, tisti, ki niso pili nič alkoholnega, pa so nekateri od njih prav fajn zboleli.
Na Štajerskem obstaja neka vrsta vina, ki se imenuje Klinika vino. Menda “redi” kri, in ga priporočajo tistim, ki imajo slabo kri. Tudi teran je na dobrem glasu.
Kultura pitja je pri nas nenormalna. Saj če bi se držali neke srednje poti, če bi popili kakšen kozarček v družbi, če bi se popolnoma odpovedali pijači, preden bi sedli za volan, bi bila slika popolnoma drugačna.
Smo bili na neki degustaciji – a veste kaj je degustacija, vino se samo poizkusi, potem pa spet drugega, tretjega, ampak res samo požirek, da ga občutiš , vonjaš, primerjaš… zraven pa dobiš sir pa kruh na koščke narezan. Toda večina je prijela za kozarce, vse je steklo po grlu, pa so si točili in točili in ko je prišla gostiteljica, na mizi sploh ni bilo več pijače.
Lana,
strinjam se s teboj! Človeka nekaj lahko razjezi in bi se ga lahko napil – toda, odločitev, če bo to naredil, ali ne, je še vedno njegova. Če se odloči, da se ga bo napil – nosi odgovornost za to!
In še nekaj, zakaj toliko vztrajam pri tem, da človek pije izključno zato, ker mu paše: nekoč su me toliko provocirali glede pitja, da sem se razkurila in spila šilček šnopsa. In, veš kaj? Fuj! Že od tega vonja mi je bilo slabo ves teden! Se pravi – mi ne paše! Če bi mi pasalo, če bi bila labilna oseba, bi zvrnila mogoče še drugega ali tretjega, kdo ve? Osebno, mogoče dvakrat na leto spijem kozarec vina zraven ribe, in to je to.
Sicer, ni nič narobe, če nekdo rad občasno spije kakšno pijačo, toda, čeprav mu paše, zavestno se odloča kdaj je dovolj in kdaj je treba prenehati! Spet je odločitev njegova.
So tisti, ki sploh ne pijejo.
So tisti, ki spijejo kakšen kozarček ob različnih priložnostih, toda, čeprav jim se ta kozarček ne gnusi – se ne bodo napili.
In so tisti, ki iščejo različne priložnosti, samo da ga spijejo!
Malo iz heca, malo za res, spomnim se kaj sem enkrat prebrala na majci enega tipa na ulici: “Eni ga pijejo iz žalosti, eni ga pijejo iz veselja, mi pa ga pijemo od jutra!”
Lep pozdrravček!
Kdo pravi da “zdravijo” ženo? Zdravi se samo tisti, ki je bolan. Žena in družinski člani le sodelujejo v terapiji, kot podpora in pomoč tistemu, ki se zdravi!
“če je za vse kriv samo eden?”
Takole je to. Alkoholik ima problem. Alkohol. Na začetku je pil ker mu je pasalo, ko je pa postal odvisnik, je pil, ker si ni ne znal, ne mogel in ne hotel pomagati.
Torej, zdaj govorim o fazi, ko si še lahko pomaga, ko ni odvisnik.
Hipotetična situacija: Mož in žena se skregata. Mož misli da je žena kriva za prepir ( mogoče celo je ). Mož se odloči, da se ga bo napil do nezavesti, ker ga žena ne razume. Gre v lokal in naroči viski ( ki ga ima rad ). Ga spije. Pa še enga, pa še enga, itn…
RAZLOG za kaj je šel pit je ta, da ima rad pijačo. Okus pijače. Učinek, ki ga alkohol sproži v njegovem telesu. Lahko bi se odločil na tek, ki enako tako razbremeni telo in duha. Toda ne, raje se napije.
To, da ga ja žena razjezila, ali mu ni “dala” kot vi to pravite, ali to da je “zoprna” pa je le TRIGER FAKTOR.
Razlika je očitna. Prepir nikako ni razlog njegovega pitja, temveč le izgovor za to, da si še enkrat privošči ta fenomenalen občutek razbremenjenosti in neresničnosti, ki ga alkohol nosi s seboj.
Pa, kaj naj naredim jaz, ko me razkurijo njegovi šilčki? Se tudi jaz grem napit? Sem jezna, ja… Toda, napila se ne bom. Ker vem, da to ni rešitev.
Ker mi ne paše. Ker me peče jezik od žganega. Ker vem, da bi se mogoče navadila. Pa SE NOČEM NAVADIT! Preprosto, mar ne?
lp
Točno tako. Moj dedek je umrl pri 97 letih in še dve uri pred smrtjo je zraven kosila popil obvezni kozarček vina. To je počel celo življenje in nikoli ni bil pijan. Če pa je človek tip odvisnika, potem ima okvarjen čut za mejo. In tak človek začne z enim kozarčkom in ponavadi konča na dnu. Mogoče ima srečo, da ima ob sebi ljubečega človeka, ki mu pomaga poiskati pravo pot. To je veliko pomagalo, a odločitev je še vedno njegova.
To pa zato, ker ob bolnem možu zboli tudi žena oz. cela družina. Kajti žena, ki vstraja ob alkoholiku postane odvisna od odnosov. Tako vsporedno z zdravljenjem moža poteka tudi zdravljenje žene. Zdravi se bolezen, ki je nastala kot posledica alkoholizma. Imamo pa na skupini tudi ženske alkoholičarke in kot soodvisnike može ter celo enega sina, ki spremlja mamo.
Jamajka
******Takole je to. Alkoholik ima problem. Alkohol. *****
Motiš se! Problem imaš Ti , ne pa tvoj mož. Njemu je čist fletno.
Kdo pa jamra tu na forumu. Ti ali mož?
*****Zdravi se samo tisti, ki je bolan. Žena in družinski člani le sodelujejo v terapiji, kot podpora in pomoč tistemu, ki se zdravi!*****
Hehe, zakaj pa bi hodili na terapijo če so zdravi? No, tudi za moža sodeluje v terapiji, ki je oblika zdravljenja.
*****To, da ga ja žena razjezila, ali mu ni “dala” kot vi to pravite, ali to da je “zoprna” pa je le TRIGER FAKTOR.******
Ja, triger faktor, ki se ga je treba odvaditi tako kot mož pijače.
*****Prepir nikako ni razlog njegovega pitja, temveč le izgovor za to, da si še enkrat privošči ta fenomenalen občutek ******
Če je mož svoboden, si pitje lahko privošči kadarkoli hoče, za to ne rabi izgovorov. Ampak ko je mir v hiši si tega ne privošči, gre pit samo po prepiru. Jasno da gre, ker mu je v gostilni lepše kot doma. No sčasoma pa preide to v navado in odvisnost, iz katere se je težko izvlečt.
****RAZLOG za kaj je šel pit je ta, da ima rad pijačo.*****
Seveda. A kadar se pa ne skregata pa nima rad pijače?
Včeraj sem bila na koncertu in glasbeniki so imeli na odru pivo in so ga pili kar med koncertom. Pa kaj jim moreš, umetnikom? Pri delu gre tudi veliko alkohola iz por, kaj mislite? Včasih res človek ne ve več, kaj je bolj pametno. Ali poslušati enega, ki samo moralizira, pa ni nič koristi od njega, ali občudovati umetnika s pločevinko piva v roki.
Forum je zaprt za komentiranje.