kdaj alkoholik?
Na dopustu se po moje vsak malo sprosti.
Če nekdo na morju v enem dnevu spije X pirov, po moje to ni kriza.
Kriza po moje je, če ne more preživeti niti dneva brez alkohola.
In to je tudi odgovor jamajki.
Če je njen mož odvisen od alkohola in mora biti nakresan vsak dan, potem je alkoholik.Drugače pa ne.
Jaz sem se ga nazadnje nažrl v petek.Ne pira, ampak viljamovke.Smo meli piknik, pa je bilo kar lušno.
Jaz to naredim recimo enkrat na mesec.
Helo, Spider
saj ni nakresan vsak dan, pravzaprav, le parkrat sem ga videla nakresanega v petnajstih letih. Gre za to, da skoraj vsak dan spije šilček ali kaj drugega. Razen totega pira na dopustu, količinsko niti ne popije toliko, več me skrbi rednost njegovega pitja.
Včasih se sprašujem, kaj je bolj nevarno, redno pitje po malem, ali bolj poredka nakresanost do totale? Kaj prej pripelje do odvisnosti? Mislim da je bolj nevarno ravno to redno pitje “manjših” količin, kot pa to če se nekdo občasno zapije.
lp
Ekhm, kar se šteke piva tiče sva si s tvojim možem zelo podobna, sploh poleti, ko je precej vroče! 🙂 Kar se šilc tiče me mogoče malo prekaša, glede ostalega morda tudi nekoliko. Glede tega, da ne pije, če nima pa sva si spet podobna.
Jaz mislim, da mu do alkoholika še precej manjka. Predvsem pa mora za alkoholika imeti RAZLOG npr. grdo in histerično ženo, ženo, ki mu ne da ali domačo monotonijo, razpuščene otroke ipd. 😉 Tako, da ni panike, edino paziti mora zaradi ledvic in pa to, da ne sede pijan za avto.
Mene zdravnica vedno vpraša, če pijem in jasno ji odgovorim, da pijem, pa čeprav le vodo, tako, da me ima v kartoteki zavedenega verjetno kot pijanca :-).
Definitivno pa bo imel probleme s pitjem, ko ga ne bo celo noč, naslednji dan pa ti bo smrdeč prikolovratil domov. In, če bo to ponavljal, se ti obetajo na obzorju problemi…
jamajka, ali opaziš, da ga nehote ščitiš, ker tudi sama sebi ne priznaš resnice.
Mene so skoraj izločili iz družbe , ker nisem pila. Pila je pa kompletna družba. In to že dopoldne med službo. Bila sem praktično črna ovca . In ker sem bila tako “zadrgnjena”, da se nisem podredila , sem morala delati še malo več in to tisti čas, ko so drugi uživali ob pitju. Ko so se vrnili malo bolj korajžni kot prej, sem bila pa še tarča zasmehovanja.
Kljub temu sem vzdržala, kar mi ni bilo težko, saj nisem nagnjena k alkoholizmu in imam zdrav odnos do njega.
Mene ni bog ne bo prepričal, naj pijem. Na dopustu, ko si že omotičen od sonca, se prav lahko sprostiš v morju in ob ležanju ter božanju sončnih žarkov. Ni sploh nobene potrebe po alkoholni pijači. Poliži raje sladoled.
Le razmišljanje imate vsi skupaj napačno.
Zame je pogumen tisti, ki je sproščen trezen in ne, ko ga ima malo pod kapo.
ok, naj še jaz pristavim svoj lonček:
mislim, da je plemeniti najbolj zadel, podobno pa je pri meni
rad spijem kozarček, ker mi paše in če m paše, ga bom spil, ne glede na druge, ker večina odgovorov je tipično slovenskih, kaj pa bodo drugi rekli
moje pijančevanje poteka približno takole: ob kosilu in večerji spijeva z ženo skupaj eno pivo ali še manj, dostikrat se zgodi, da eno pivo imava za ob kosilu in večerji, razen poleti, ko je vroče, in paše pivo in ga spijeva tudi brez hrane
občasno namesto piva imava vino, ko greva ven, jaz običajno spijem deci belega, žena pa sok in sicer prav iz zgoraj omenjenega (kaj bodo drugi rekli)
s tem (kaj bodo drugi rekli) sva na začetku imela problem, ker mi je hotela prepovedati, da bi spil kozarček vina, če smo šli kam s njenim sorodstvom, češ, glej ga pijanca
vendar sem ji dokazal, da nisem pijanec niti ona, če ga spijeva toliko, kolikor ti paše, kar se pa tiče drugih v dolini šentflorjanski, pa naj si mislijo, kar si hočejo
kar se tiče žganja, ker ga doma nimam, ga ne spijem, ga le takrat, ko gremo k njenim in mi svak nalije kak štamperle
čisto mimogrede, moj oče ga spije zjutraj ob kavi, potem pa gre v drva, na sprehod s psom, ali pa dremat
je več kot 70 let star, pa ga še nisem videl pijanega pa niti se spomnim, da bi bil
spije pač tisti štamperle, ker mu paše
glede alkoholika, pa tako kot je plemeniti napisal, da bo ratal alkoholik, potrebuje razlog, ker takrat začne iskati izhod v pijači in to je to:
plemeniti napisal:
“Predvsem pa mora za alkoholika imeti RAZLOG npr. grdo in histerično ženo, ženo, ki mu ne da ali domačo monotonijo, razpuščene otroke ipd. 😉 Tako, da ni panike, edino paziti mora zaradi ledvic in pa to, da ne sede pijan za avto.”
Je pa res, da velja tudi naslednji citat:
plemeniti napisal:
“Definitivno pa bo imel probleme s pitjem, ko ga ne bo celo noč, naslednji dan pa ti bo smrdeč prikolovratil domov. In, če bo to ponavljal, se ti obetajo na obzorju problemi…”
Tvoj mož ni alkoholik, ker je lahko brez alkohola. Alkoholik bo takrat, ko ne bo zdržal brez alkohola.
Lahko pije, če mu paše, dokler se ima oblasti in dokler ima sam mero.
Zato raje ne drezaj, kajti lahko se zgodi, da bo učinek prav nasproten od želenega.
pa še to:
v mladih letih sem bil dostikrat nalit, ko smo žurali. Zdaj pa uživam v pijači, kar pomeni, da ga spijem toliko, kot mi paše in ga ne pijem, da bi se ga nalil.
In tu je razlika.
Uh, kako je fino, ko zvečer prismrdi po pijači z nasprotne postelje. Marsikje skoraj vsak dan. In potem, ker je malce bolj sproščen, še fino zasmrči in nato žena lahko utone v prekrasen, globok spanec.
Daj še to povej, koliko dni pa ste doma brez alkohola. Mislim, da je to mogoče dva, tri dni, pol je pa že treba nabavit, ker lahko pride kdo na obisk, pa je spet fino, da mu lahko postrežeš. Zraven pa še sam sebi.
Matr je žena zoprna, ko to najprej občasno, ker pa jo presliši, vse pogosteje, omeni možu. In razlog za enega malega je spet tu.
*****In tebi za informacijo, on je pil že pred mano. Sicer, pa kdo si ti, da mene analiziraš?******
No vidiš. To kar si napisala samo potrjuje moje prejšnje domneve. Preberi si kakšno knjigo od Ruglja, pa ti bo marsikaj bolj jasno.
******Predvsem pa mora za alkoholika imeti RAZLOG npr. grdo in histerično ženo, ženo, ki mu ne da ali domačo monotonijo, razpuščene otroke ipd. 😉 . *****
To je čisto res, kolk mu pa žena doma teži pa ne znam ocenit. Vsekakor pa bo to pripeljalo do neželjenega rezultata.
Vsak zagovarja to, kar sam počne. Moj bivši je pil toliko kot tvoj, vendar brez šilčkov. Ni priznal, da ima probleme s pitjem, danes po več kot 10-ih letih(9 let sva že ločena) pa sam pove, da je alkoholik. V zdravstveni kartoteki, je označen za alkoholika, ki se noče zdraviti.Pozna se mu že na zunanjosti, vse bolj je zanemarjen, ampak veste kaj? V službo šre redno hodi!
Takrat sem bila jaz čudna, zadrgnjena in ne vem kaj še..on pa je imel podporo v okolici, ki me je napadala, da sem zadrgnjena.
Takrat je pil ko je le mogel, na raznih rojstnih dnevih, ki jih je izbrskal kadar je le mogel, je pil do onemoglosti, drugače pa je bil nekaj dni v tednu tudi trezen(a nervozen), ker si toliko pijače nismo mogli privoščiti.
Osebno ne spijem več kot pet piv in dva kozarca kake druge pijače NA LETO!
Hja…ne vem…nasvetov ne bom delila, ker sem se to naučila v tej naši družbi, ki zagovarja in dopušča marsikaj.
LE TO TI POVEM: TI SAMA SI Z NJIM 15 LET IN TI NAJBOLJE VEŠ ALI IMA PROBLEME Z ALKOHOLOM(pa niti ni važno kak strokovni izraz nalepiš temu problemu). In SAMO od TEBE je odvisno, kaj se bo dogajalo vnaprej. Ti držiš svojo usodo v svojih rokah! On je poglavje zase – ima svoje življenje in vso pravico da živi tako kot hoče – z alkoholom ali brez – TO JE NJEGOVA PRAVICA! Če bosta našla skupno pot, potem pa toliko bolje.
Jaz sem se borila za treznost v družini, pa sem ostala brez družine – tako sem se odločila! On se je odločil za alkohol, za kar mi še danes žal, ampak to je bila NJEGOVA odločitev.
S prisilo pa ne boš dosegla nič.
danny, mogoče je čas, da prebereš kakšno knjigo, v kateri piše, da je za svoja dejanja vsak SAM odgovoren (mogoče LOLA). Ravno tako postane moški z 18 leti polnoleten kot ženska. Hudiča, a zdaj bo pa moški npr. nekaj nekje ukradel, bo pa zato ženska kriva. Halo?
Brezka, prosim, še nekrat preberi način dennijevega pisanja:
“Mož pije, ker si v pijači išče tolažbo in beg pred zoprno ženo.
Krivda, da je začel piti je ženina, zato VEDNO zdravijo tudi ženo.
Jamajka, pojdi se zdravit najprej ti, potem ko se boš ozdravila bo pa mož sam prenehal pit.
Da si zoprna se vidi iz tvojih postov, saj moža stalno skušaš nadzirat, se vtikaš v vsako malenkost, ne zaupaš mu, šteješ mu kozarce….”
E, pa, draga Brezka, to ni mnenje, to je ozmerjanje. In preberi še moj post zgoraj na vrhu, vprašanje je bilo: ” KDAJ JE NEKDO ALKOHOLIK?”
ne pa to kolko sem ja “zoprna” ali ne…. Razumeš!???? Če sodeluješ v debati, moraš dobro prebrati kaj piše.
Ne gre se zato, da sem jaz zdaj užaljena, ker mi je nekdo rekel, da je moj mož alkoholik ( to sem tudi spraševala ), temveč se gre za to, da mi NIHČE na tem svetu ne bo dopovedoval, da sem jaz KRIVA ker on pije in mi govoril naj se jaz grem zdravit! NIHČE! Razumeš?
Človek pije KER MU PAŠE! Pika! Koliko je na tem svetu nezadovoljnih soprog, ki so tepene in zlostavljane, in se niso zaradi tega zapile! To je nonsens!
lp
Saj ona želi slišat, da NJEN MOŽ JE ALKOHOLIK.
S tem bi rada dobila legitimnost, da ga še naprej zajebava, mu šteje kozarčke in teži da preveč pije, DA NE SEKSA Z NJIM….. kar ji v bistvu ustreza.
Zakaj pa misliš da je mož od Tie&Tie pil?????
Ker mu je bilo lepše v gostilni kot pa doma, kjer ga je čakala zoprna žena. Kelnarca ga vedno lepo postreže, je v družbi s prijaznimi ljudmi – ko pride domov pa ..hehe si lahko predstavljate. Kje se torej ima lepše???? Tako se začne, čez leta pa postaneš odvisen tako, da brez alkohola tudi ne zdržiš več. Ven iz tega je pa težko.
Pa so ji tisti, ki jo poznajo lepo povedali da je čudna, zadrgnjena….ampak se ni poskušala spremenit. In še danes misli da je ravnala prav.
******mi NIHČE na tem svetu ne bo dopovedoval, da sem jaz KRIVA ker on pije in mi govoril naj se jaz grem zdravit! NIHČE! Razumeš?*****
Bodi prepričana, da če bo šla stvar tako daleč, da bo potrebno zdravljenje, da bodo strokovnjaki tja povabili tudi tebe. Pa če ti je prav ali ne.
Glede na tvoje nestrpno reagiranje do mojega pisanja pa mi da mislit, da tudi doma nisi prav strpna.
******Koliko je na tem svetu nezadovoljnih soprog, ki so tepene in zlostavljane, in se niso zaradi tega zapile! *****
Takim strokovnjaki pravijo”suhi alkoholiki”. Zakaj pa misliš da leta in leta živijo s takim možem? Hehe ne boš verjela – ker jim to paše. Kje bi pa dobile normalnega dedca, da bi se lahko drle nanj, imele nepospravljeno, mu ukazovale….skratka ko je mož pijan lahko z njim manipulirajo in to jim ustreza. Res da včasih gre čez rob, ampak same pravijo da ko je trezen je pa takoooo dober pa se nadoknadi. Velikokrat so še slabše in manj sposobne od moža, čeprav ne pijejo.
Normalna zdrava ženska bi zapustile alkoholika prav kmalu – še bolje rečeno se z takim sploh ne bi spustila v zvezo. Tiste, ki pa vztrajajo z takim 10-20 let pa še pretepa jih zraven, so pa ravnotako potrebne zdravljenja – No pa saj vedno zdravijo oba skupaj, ker sta oba bolna. Vendar je obema to težko priznat.
******Brezka, prosim, še nekrat preberi način dennijevega pisanja:
“Mož pije, ker si v pijači išče tolažbo in beg pred zoprno ženo.
Krivda, da je začel piti je ženina, zato VEDNO zdravijo tudi ženo.
Jamajka, pojdi se zdravit najprej ti, potem ko se boš ozdravila bo pa mož sam prenehal pit.
Da si zoprna se vidi iz tvojih postov, saj moža stalno skušaš nadzirat, se vtikaš v vsako malenkost, ne zaupaš mu, šteješ mu kozarce….”
E, pa, draga Brezka, to ni mnenje, to je ozmerjanje. In preberi še moj post zgoraj na vrhu, vprašanje je bilo: ” KDAJ JE NEKDO ALKOHOLIK?”*****
In kaj pravzaprav od tega misliš da ne drži kar je danny napisal?
A te zgolj moti, da je speljal debato v tebi manj prijetne zadeve? in ko ne tolčemo vsi potvojem možu in hvalimo – tolažimo tebe?
Megaboy,
ne moti me niti eden post razen denievega, zakaj, ti lahko razložim.
Ne drži to, da sem jaz “zoprna” in še nekaj epitetev mi je naložil zraven, še manj pa drži, da sem jaz kriva, ker moj mož pije. Da to argumentiram, bom spet morala citirati dennia, čeprav sem rekla, da ne bom več brala njegovih postov. Toda, če hočem odgovoriti tebi, moram.
“Krivda, da je začel piti je ženina, zato VEDNO zdravijo tudi ženo.
Jamajka, pojdi se zdravit najprej ti, potem ko se boš ozdravila bo pa mož sam prenehal pit.”
Halo? Naj se pojdem zdravit najprej jaz? Poudarek je na “najprej ti”. Prosim te lepo! Jaz ne pijem. Če bi, bi poiskala pomoč. To, da če mož gre na terapijo, mora žena biti zraven je itak resnica, ker naj bi mu bila ob strani v času odvajanja. To je pa povsem druga zadeva!
Daj, povej mi, megaboy, kdo je kriv KO SAMSKI MOŠKI pije? Njegova mati? Boš rekel da je? O.K. Torej, po vašem so za vse krive žene… Ha, ha…
Koliko pa sem jaz zoprna, frigidna itn., ne moreš presojati ne ti, ne denny ne nihče razen tistega, ki z mano spi.
Sploh ne gre za to, da me njegov post moti, ker me je, baje, speljal v manj prijetne zadeve. Da je zadeva prijetna, se sploh ne bi oglasila tukaj gor in prosila za mnenje.
Ja, in še nekaj iz dennievega posta:
“Takim strokovnjaki pravijo”suhi alkoholiki”. Zakaj pa misliš da leta in leta živijo s takim možem? Hehe ne boš verjela – ker jim to paše.”
Se strinjam! Pa, še kako se strinjam” Ker jim paše. Enako kot moškim, ki pijejo paše okus žganega, ko se zlije po grlu navzdol. Ko pa se ženska “drzne” dvigniti svoj glas proti alkoholu in se odločiti zapustiti tako zvezo, če se on ne bo zdravil, takoj jo napadete!
In, zdaj še nekaj, kaj si napisal ti:
“in ko ne tolčemo vsi potvojem možu in hvalimo – tolažimo tebe?”
In, kaj naj bi to pomenilo? Mnenja se razlikujejo, kot vidiš. Tisto, kar je mene zanimalo, ko sem odprla to temo, je bilo to, da vidim če res jaz edina mislim, da je to preveč pijače, ali še kdo misli, da ni normalno prekomerno pitje. No, kolko vidim, mnenja kaj je normalno in kaj ni, se precej razlikujejo, verjetno odvisno od tega, kakšen način življenja ima avtor posta.
Hvaležna sem prav vsem za njihove prispevke, zlasti tistim, ki so znali obdržati en kulturen nivo pogovora. Mogoče mi bo ravno ta debata pomagala razrešiti zadevo v obojestransko dobro.
Tisti, ki krivdo za svoje “grehe” prelagajo na druge, naj se malo povprašajo, zakaj to delajo, ker vsak človek je odgovoren za svoje življenje.
lp in fajn se imejte
Kar nekaj resnic in neresnic sem prebrala v vaših postih. Nisem strokovnjak, sem le žena zdravljenega alkoholika. Pravkar zaključuje dveletni program ambulantnega zdravljenja, ki sem ga enkrat tedensko obiskovala tudi jaz. V tem času sem se ogromno naučila o alkoholizmu in žal je preveč ljudi neosveščenih. Še vedno je veliko takih, ki mislijo, da je alkoholik samo tisti, ki se zjutraj trese. To je žal že zadnja faza, samo dno zasvojenosti. Bolezen se začne mnogo prej in, bolj zgodaj kot se začne zdravljenje, manj je posledic zdravstveni in psihičnih. Da ne govorim o tem, da zboli cela družina. To je tema na katero ni mogoče na kratko odgovoriti.
Jamajka, skrajni čas je, da ukrepaš. RESNO se pogovori z možem, preberi kako knjigo, da boš bolje poučena o tej temi, pogovori se z zdravnikom… Samo ne puščaj, da čas beži mimo tebe, saj se zasvojenost stopnjuje in ko se je zaveš je prepozno.
Če želiš še kak nasvet “iz prve roke” mi lahko pišeš na mail : suligojg@siol.net
Forum je zaprt za komentiranje.