Kaj za kosilo 4
ponedeljek: pogreti ostanki od nedelje (zelenjavna juhica s šparglji, korenčkom, grahom in stročjim fižolom)-ponedeljki so pri nas pestri, ker ima tavelik verouk, pa telovadbo…
torek: pizza s panceto in bučkami
sreda: skutini njoki z gorgonzolo in pršutom, mehka solata
četrtek: rezanci z rakci, porom in bučkami, mehka solata
petek: “ponarejena” čorba z bobiči (namesto bobičev-sladka koruza, ki nam je skoraj bolj všeč)-je že skuhana, ko pridemo domov, jo samo pogrejem in letimo ven…
Glede časa za kuhanje, se moram pohvaliti z deljenim urnikom. Pri nas je kosilo vedno od 13:30, problem pa je v tem, da takrat ni skoraj nobenega doma. Kosilo mora bit skuhano hitro, za povrh pa potem še čakati po par ur, dokler vsi prikapljajo domov. Tako, da me to kar precej omejuje pri sestavljanju jedilnikov. Kar skuhaš na hitro je ponavadi treba tudi pojesti “na hitro”. Včasih kar zavidam tistim, ki sicer pridejo domov ob štirih, a so takrat doma vsi. Ta forum mi pride super prav, saj vedno dobim kakšno novo idejo, res pa so tu marsikdaj stvari za katere nisem še nikoli slišala in jih tudi ne upam pripravit. Poskusila sem že s pitulicami in, Babi, tudi ta skutina pena me zelo privlači. Bom sigurno provala. Pa še marsikaj drugega sem naredila na račun teh forumov. Včasih zadostuje ideja.
Danes krompirjev golaž in ja, najbrž ta skutina pena (skuto imajo vsi radi).
Jutri je sobota in smo končno vsi skupaj za mizo. Sicer še nimam ideje. Mogoče kaj kitajskega ali celo pohano meso.
Vladka, se strinjam s tabo. Je ni službe, ki bi bila tako zahtevna, kot je mati in gospodinja. V službi si 24 ur na dan, 365 dni na leto, brez dopusta in brez bolniške.
Vsako, ki se odloči in sprejme tak način življenja, občudujem. Tvoji otroci pa so srečni, kajti ni lepšega priti domov iz šole, in te počaka mama s toplim kosilom. Tudi jaz sem imela to srečo (stara mama) in moji otroci je žal nimajo. Srečno v tujino. Upam, da te domotožje ne daje preveč.
OMAKCA:
-pršut narežem na majhne tenke koščke in malo popražim na olivnem olju (zraven dam še strok česna, ki ga potem odstranim)
-(če imam v hladilniku še kaj tržaškega radiča, ga dam zraven, potem prilijem tudi malo terana)
– popražen pršut zalijem s sladko smetano ali smetano za kuhanje (panna per cucinare), če jo imam;
– počakam, da zavre in vmešam še na koščke razdrobljeno gorgonzolo…
Z OMAKCO PRELIJEM KUHANE NJOKCE!
DOBER TEK…
Aja, njoki….Jaz jih delam kar od “oka”…skuta, jajček, malo moke, par žlic pšeničneka zdroba, malo naribanega parmezana, malo soli, lahko muškatni orešček.
midva sva imela
v torek kitajski rezanci s porom in sojino omako, kasneje cvetačno solato
v sredo piščančji file z bučkami in česnom, veliko solate
včeraj brancina v foliji (pokapljala sem z olivnim oljem in limoninim sokom, v trebuh sem dala vejico svežega rožmarina), zraven sta se pekla mlad krompir in bučke.
danes kraljevska solata (zelena solata, paradižnik, kuhan jajček, nariban sir) z jogurtovo polivko.
Hej!
Danes sem izkoristila se hladen dan za bolj zimsko kosilo.Imam obcutek,da bo naenkrat zakuhalo (kot lani) in potem bo treba kaj lazjega.
Pravi srbski pasulj-z veliko podusene zelenjave,tudi bamije in kosckom vratovine ; popeceno v pecici.
Ker mi je zmanjkalo koruzne moke,sem naredila kuskus,kar gost in ga se malo popekla pod grilom.
Kombinacija je bila zelo v redu.
Za predjed sva pojedla nekaj belusev s solatnim prelivom(doma narejenim).
Desert- spenjena skuta z jagodami(vec jagod,manj skute).
Poznate ta vic?
Gost potozi natakarju,da v njegovem telecjem paprikasu ni niti koscka teleta. Natakar prontno nazaj: Kaj ste v srbskem pasukju ze kdaj videli kaksnega Srba?
Lep pozdrav z obale Babi
Babi, tudi pri nas smo ravno pojedli kus kus, zraven pa navaden goveji golaž. Za vsak slučaj sem skuhala še nekaj makaronov, ker najmlajši prejšnjič ni hotel jesti kus kus-a in sem imela v spominu, da so se tudi drugi otroci nekoliko zmrdovali, no, pa ga je danes zmanjkalo zame in sem morala skoraj sama jest makarone :o(
Solata je bila zelena s paradižnikom, za sladico pa skutine ledene kocke… otroci jih hvalijo, mož – glavni sladkosned – pa še pride :o)
Lep dan vsem iz južnih krajev, kjer smo ob dveh imeli 26 stopinj VEČ, kot v Ljubljani :o)
Vladka
Zala, tule je en recept za polento s skuto z internetne strani Droge Portorož. Jaz dam v tole polento še kakšen nariban sir, pa mogoče še mozzarello, če jo ravno imam v hladilniku. Vse skupaj stresem v pekač, potresem s sirom in dam na hitro zapeči v pečico. Aja, enkrat sem gor na polento dala še rezine pršuta. Mmm, kako je bilo dobro.
POLENTA ZLATO POLJE s skuto, ZAČINKO MAESTRO in mlado sotirano zelenjavo
(za 4 osebe)
Sestavine:
Polenta za hitro pripravo Zlato polje ~25 dag
Skuta ~20 dag
Začinka Maestro ~1 žlica
Oljčno olje ~0,5 dl
Sotirana (na vroči maščobi hitro popražena) zelenjava: bučke ~1, paprika ~1, čebula ~1, por ~1, paradižnik ~1 ,oljčno olje ~0,5 dl, bazilika Maestro, peteršilj Maestro, sol Droga)
Priprava:
V vodo, ki smo jo odmerili po navodilu za pripravo polente in ji dodali oljčno olje, damo eno žlico Začinke, zdrobljeno skuto in ko zavre, zakuhamo Polento. Zmanjšamo temperaturo in mešamo še 2 minuti. Nato zlijemo polento v model in pustimo, da se strdi, medtem pa na oljčnem olju na hitro popražimo (sotiramo) narezano zelenjavo: čebulo, por in papriko. Posebej prepražimo bučke in jih skupaj z olupljenim in na kocke narezanim paradižikom dodamo preostali zelenjavi, vse skupaj še malo popražimo, solimo in potresemo z baziliko in peteršiljem. Polento razrežemo na rezine in jo skupaj s pripravljeno zelenjavo še toplo ponudimo.
Zala, to je čisto preprosto. Pravzaprav gre za jed, ki je gotova v 2 minutah. Jaz nič ne kompliciram. Danes sem skuhala celo vrečko poletne (mislim da Drogine) v vodi, v katero sem dala malo masla. Ko se je že malce zgostila, sem vanjo zamešala pol kg skute (nepasirane od ljubljanskih mlekarn). In kuhala še nekaj minutk. No, pravzaprav se ni kuhalo, samo skuta se je pomešala s poletno in se tako malce raztopila kot bi se sir. Medtem sem naredila solato, potem pa s polento na mizo. Ko je vsak vzel na krožnik poletno, je vanjo zamešal še poljubno količino parmezana. Jaz kar precej 🙂
Polente nisem nič solila, ker je parmezan dovolj slan.
Tako no…bolj preprosto ne bim oglo biti 🙂
Sem pa tudi jaz mahnjena na skuto in sem jo ravnokar povečerjala z dodatkom limoninega in pomarančnega soka. Njaaam 🙂
Danes pašta fižol, pecivo s skuto in sladko smetano (tašča pekla),včeraj pa gobovo juho in – Babi hvala za idejo- mislim da se reče grmada? (porabila kruh-star, prelila z mešanico mleka sladkorja, jajc, dodala rozine in naribana jabolka, povrh polila še kislo smetano z jajcem;spekla v pečici).Njam njam je bilo dobro…
Forum je zaprt za komentiranje.