Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kaj mi preostane?

Kaj mi preostane?

Eno vprasanje. Zaposlila sem se kot osebni asistent osebi, ki potrebuje pomoc-delno gibalno ovirana- dodeljena pomoc 8 ur dnevno. Do tukaj vse ok, pomoc po navodilu uporabnika OA. Prvi teden je bilo to pomoc pri hranjenju, higieni, pac pospravljanje, likanje, spremstvo….vse ok. Sedaj so se pa zacela navodila dobesedno suzenjstva za moje pojme. Vrt, pa je treba njivo pripravit za zimo, pa drva- ima svoj gozd-bo treba nazagat prpelat, zloziti. Pa je treba 5x dnevno sem pa tam pa na kavo pa v to trgovino pa uno…pa bi sla v lj pa ce pa ne vem na bled…z mojim avtom na moje stroske ker svojega nima.Nevzdrzno je postalo tole dobesedno sem suzenj nekomu za minimalca. Imam pravico zavrniti ta dela? Ker konec koncev nisem prisla igrat sluge ampak pomagati osebi pri njenem samostojnemsem zivljenju.

Ja reci da ne. Sej a nimas nekega sklopa navodil in nalog?

Ceprav dvomim da bi se te posiljalo da peljes na bled z svojim avtom in na svoje stroske.

Rec taxi. Al pa rent a car.

Ratoricno je bilo povedano bled pac to mi je padlo na pamet. Hotela sem povedati z tem, da bi rada hodila na izlete izven svojega kraja, seveda z mojim avtom na moje stroske

K osebni asistenci ne spada vrt in ne vem kaj še vse, ampak SAMO pomoč osebi.Jaz bi rekla: tole ali pa nič in grem drugam! To kar ti opisuješ vrt in ne vem kaj še vse- za te stvari naj pa najame hlapca in ga dobro plača! Čim  se ti zdi zazdi, da te izkorišča – te dejansko izkorišča.Ne pristani, ker boš garala kot opica!

Drva in njivo racunas urno postavko posebej, prej se zmenis, reces, da to ni v opisu del in nalog in da se racuna dodatno.

Vsak prevoz potni nalog in potni stroski, kilometrina.

Zakaj se pustite izkoriscat?

a nimaš pogodbe? notri je opis del in to je to. že naziv ti pove kaj je tvoje delo … pomoč osebi, ne pomoč posestvu. čimprej postavi meje in naredi red …

Glej, če že na začetku ne prideta  skupaj, odpovej vse in si drugje najdi službo.Za osebno asistenco se moraš ti s tem človekom dobro ujeti, morata biti kompatibilna, kot v zakonu, drugače to ne bo šlo.Pa kako more nekomu pasti na pamet, da ga ti voziš s svojim avtom na svoje stroške? Saj ni tvoja mama! Pa še tvoja mama bi ti dala za bencin in stroške! Odpovej, ker ne gresta skupaj.Samo vsak dan te bo bolela glava, prisilno boš hodila tja in enkrat ….in to zelo hitro….to bo šlo vse čez piskr.

Odgovor na objavo uporabnika
sawadee ka, 05.11.2023 ob 11:54

a nimaš pogodbe? notri je opis del in to je to. že naziv ti pove kaj je tvoje delo … pomoč osebi, ne pomoč posestvu. čimprej postavi meje in naredi red …

Pomoč osebi pri njenem samostojnem življenju je zelo, zelo širok pojem. Oseba, ki je samostojna, zna tudi drva nasekat in it na izlet na Bled.

Pa ne vem ce imate ravno prav. Sem imela znanko ki je bila oa, ampak dejansko je delala vse, ker je to zaposlitev v smislu pomagati osebi delati to kar sama ne more-tako da tudi mija znanka je bila taxi sluzba cistilka kuharica vrtnarka ni da ni, ker je pac to namen oa

jajajajajaja, 05.11.2023 ob 11:57

Pomoč osebi pri njenem samostojnem življenju je zelo, zelo širok pojem. Oseba, ki je samostojna, zna tudi drva nasekat in it na izlet na Bled.

taka verjetno ne rabi od države plačanega osebnega asistenta, ne?

Meni se en tak izkoriščevalski tip človeka hitro zameri in grem stran od njega.Odnos je že pokvarjen in takemu ne bi imela več apetita, da ga strežem.Grem pa že raje delat kam drugam

sawadee ka, 05.11.2023 ob 11:59

taka verjetno ne rabi od države plačanega osebnega asistenta, ne?

Ja, poleg navedenega sem mislila. Mislila sem v smislu:

Ves da, 05.11.2023 ob 11:59

Pa ne vem ce imate ravno prav. Sem imela znanko ki je bila oa, ampak dejansko je delala vse, ker je to zaposlitev v smislu pomagati osebi delati to kar sama ne more-tako da tudi mija znanka je bila taxi sluzba cistilka kuharica vrtnarka ni da ni, ker je pac to namen oa

A bejž? Kuharica, čistilka, vrtnarka? Vse to za minimalno plačo? Pa še osebna asistentka, da jo je oblekla in zrihtala? Kje se pa še dobi taka dekla, ki za drugega gara kot opica in na koncu še reče: Uuuuu, super, delam veliko in srečna sem , ker dobim minimalca?

Meni je pa tale tvoja izkusnja zelo znana. Sem pred casom ostala brez sluzbe in sem po sili okoliscin postala OA. Katastrofa. Naletela na tako osebo kot jo opisujes. Imela me je za svojo slugo dobesedno, pri meni je bila celo ta ovira, da ker ni imela avta in ker moj ni bil prilagojen invalidni osebi, da je zahtevala od mene da po opravljenih mojih 8 urah suzenjstva grem se v to pa to pa to trgovino po to pa to pa to, ker po zakonu ne mores pustiti uporabnika OA niti za minuto samega. Tako, da sem po sluzbi se dve uri letala okoli zastonj seveda. Ko sem ji enkrat rekla, da moje delo ni, da sadim solato je klicala na CSD kjer so mi po njenem posredovanju lepo obrazlozili, da TO JE moje delo, ce uporabnik to zeli. Odpovedi zal nisem migla dati, ker sem zivela v najemu in bi izgubila vse pravice na zavodu, ce bi to naredila. Skratka muke totalne nikoli vec kaj takega. Ce imas moznost samo stran od teh upravicencev asistence

jajajajajaja, 05.11.2023 ob 12:05

Ja, poleg navedenega sem mislila. Mislila sem v smislu:

taksi služba ok,  do zdravnika ali nujne zadeve … pa ne s svojim avtom na lastne stroške

čisti izključno sproti, kar je za počistit, ne pa generalno čiščenje nevemčesa

vrt ok, gre po zelenavo da skuha, ne pa da pleve 3 ure

tako nekako, v prijateljskem duhu, kjer se da vse dogovorit  …  ko pa vidiš da te nekdo izkorišča  in se tam več ne počutiš ok, se zahvališ in greš naprej …

Kar se tiče štacune, je tvoja pomoč. Kar se tiče izletov, to ni tvoja pomoč. Dvomim, da soseda pod osebno asistenco okopavanje zemlje, sekanje gozda in delo gozdarja. Da mu pripraviš drva za zakuril, ki jih prineseš npr. iz garaže, lope in podkuriš, bi bila tvoja pomoč. Preberi, kaj ti piše, kjer ste podpisani vsi, da so tvoja dela in naloge. Ostalo je tvoja dobra volja. Gozd naj proda ali naj določi upravljalca. Ti imaš sklenjeno 8 ur, ne 24/7. Če ni zgolj osebna asistenca za 8 ur, naj se določi skrbnik. Ki bo pol upravljal še zemljo, gozd in mu priskrbel družbo za izlete, kar bo tudi plačal.

Evo vidim, da se uzigate zelo na tole temo. Da se vam predstavim. Tudi jaz sem upravicenka OA/ sicer 24/7 pa da vam pojasnim.
Invalidne osebe si najbolj na svetu zelimo hoditi, posaditi kaj na vrt, odtrgati jabolko in ga pojesti z svojimi rokami,tudi morda napisati to sporocilo pa ga ne moremo in imamo zato asistenta, ki je placan zato, da tipka to po navodilu, nahrani osebe, namesto nje odtrga jabolko, ji posadi paradiznik in ji ga otrga in ga vmes zalije, podela vse okoli hise kar je potrebno, ker uporabnik tega ne more. Ga zapelje v trgovino, frizerju, zdravniku, na kavo tudi na kak izlet ali na morje oddide z njim. Dobro no ceprav morje tudi meni kot upravicencu OA in nasemu zakonu ne sodi v opis dela, ker v tem pojmu je delavec 24/7 z uporavnikom placan pa le 8. Ampak povedati hocem, da str nase roke, noge, nase vse in ja zal premalo placano delo, ampak dejansko to je vase delo, da nam z vaso pomocjo nudite samostojnost.

Osebna asistenca, 05.11.2023 ob 11:38

Eno vprasanje. Zaposlila sem se kot osebni asistent osebi, ki potrebuje pomoc-delno gibalno ovirana- dodeljena pomoc 8 ur dnevno. Do tukaj vse ok, pomoc po navodilu uporabnika OA. Prvi teden je bilo to pomoc pri hranjenju, higieni, pac pospravljanje, likanje, spremstvo….vse ok. Sedaj so se pa zacela navodila dobesedno suzenjstva za moje pojme. Vrt, pa je treba njivo pripravit za zimo, pa drva- ima svoj gozd-bo treba nazagat prpelat, zloziti. Pa je treba 5x dnevno sem pa tam pa na kavo pa v to trgovino pa uno…pa bi sla v lj pa ce pa ne vem na bled…z mojim avtom na moje stroske ker svojega nima.Nevzdrzno je postalo tole dobesedno sem suzenj nekomu za minimalca. Imam pravico zavrniti ta dela? Ker konec koncev nisem prisla igrat sluge ampak pomagati osebi pri njenem samostojnemsem zivljenju.

Oh… to ni asistenca…

Prijavi

Joj kako ste vsi pametni. Ja dejansko je grdo napisano asistent osebni sluga in tudi v pogodbi ima napisano da dela po navodilu upravicenca. Kaj vam ni jasno, saj vas noben ne sili to delati pa pejte drugam, dejansko pa je delo asistenta tudi zlaganje drv!!!!

Upravicenka asistence, 05.11.2023 ob 12:31

Evo vidim, da se uzigate zelo na tole temo. Da se vam predstavim. Tudi jaz sem upravicenka OA/ sicer 24/7 pa da vam pojasnim.
Invalidne osebe si najbolj na svetu zelimo hoditi, posaditi kaj na vrt, odtrgati jabolko in ga pojesti z svojimi rokami,tudi morda napisati to sporocilo pa ga ne moremo in imamo zato asistenta, ki je placan zato, da tipka to po navodilu, nahrani osebe, namesto nje odtrga jabolko, ji posadi paradiznik in ji ga otrga in ga vmes zalije, podela vse okoli hise kar je potrebno, ker uporabnik tega ne more. Ga zapelje v trgovino, frizerju, zdravniku, na kavo tudi na kak izlet ali na morje oddide z njim. Dobro no ceprav morje tudi meni kot upravicencu OA in nasemu zakonu ne sodi v opis dela, ker v tem pojmu je delavec 24/7 z uporavnikom placan pa le 8. Ampak povedati hocem, da str nase roke, noge, nase vse in ja zal premalo placano delo, ampak dejansko to je vase delo, da nam z vaso pomocjo nudite samostojnost.

Ja, Vse do ene meje!

Kaj pa če se enemu dvigne… pa bi si ga rad…

A to tudi asistenti počnejo?

Ja, seveda, je to pomoč…

Jaz bi tudi rada šla na morje…pa …

Če dobiš OA to se ne pomeni da si dobil suznja.

Vožnja avta na morje, bencin, kilometrina…kdo bo poravnal?

Tudi asistentka ima svojo druzino!

ne morejo te tolk slabo plačat, kolikor lahko ti zavlačuješ pa francoza delaš. Glede bencina, verjetno ti bi morali povrnit, ostalo pa niso stroški, 8 ur pač delaš, saj lahko počasi, če ti ni, si najdeš nek izgovor.

Če ni to strogo določeno, pač po svoji pameti delaš, saj prisilit te ne more. Če boš kolikor toliko opravila, te td zamenjat ne bo hotela. Glavno, da si prijazna, četudi naštimano, to verjetno več pomeni kot vse ostalo, tudi če kje zakompliciraš.

Pac pa bi si izbrali drugacen poklic. Delo asistenta je dejansko to kar opisuje zgoraj gospa in je za to tudi placana in je noben ne sili da to dela ce ne zeli. Ljudi je veliko in tudi asistentov malo morje

Meni pa ni jasno, a ni boljse delat razlicna dela, kot samo nekaj? A ti bi rada samo rit brisala in futrala? A ni boljse it malo ven po vrtu delat, kot pa samo noter cepet? Bodi vesela. Izleti pa itak da ja, samo prevoz na njegove stroske.

Se strinjam delno z vami. Mislim da je tukaj bolj kot razgibano delo problem placa. Realno tudi jaz ne bi nekomu plela vrta in brisala riti za minimalca

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close