delavke TUŠa – kako dolgo bomo še to prenašale!!!
Sem delavka v enem od trgovinskih centrov TUŠ v Mariboru. Zadnje čase so razmere v podjetju neznosne. Ker sem mama in je v teh časih težko najti novo službo, še vedno vztrajam, čeprav sem sem z živci že čisto na koncu.
Sprašujem se, zakaj tako tiho prenašamo, da se nad nami izvajajo takšni pritiski.
Naštela bom samo nekaj izmed nešteto primerov:
-Poslovodje smejo skrito brez da bi te obvestile izdat ustni opomin, velikokrat je izdan iz osebnih razlogov. Ob prejetju tretjega opomina lahko izgubiš službo, brez da bi imel možnost zagovora.
– Plače delavk so manjše od minimalne plače v RS, nedelje delamo zastonj. Če delaš nadure, jih ne prikažejo. Delavka z 30 let delovne dobe ima isto plačo kot delavka začetnica: 550 €. Malica v vrednosti 80 € se izplača na vrednostni kartici delavke.
– Minus na blagajni krije delavka medtem ko plus vzame podjetje in z njim kupuje pisarniški material.
-Poslovodje žalijo in nadirajo prodajalke, na vsakem koraku grozijo z odpovedjo delovnega razmerja.
– Ženskam, ki imajo male otroke in ne želijo podpisati aneksa o nedeljskem delu, se maščujejo z nečloveško razporeditvijo dela čez teden.
– Lanski regres je bil izplačan 45{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} v denarju, 55{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} pa na vrednostno kartico v obliki bona, s tem da nam z vrednostno kartico ni dovoljeno plačevati položnic preko tuševe blagajne
– Delavka mora pogosto koristiti čas malice že eno uro po pričetku dela, potem ji do konca delovnega dne ne pripada noben odmor več, včasih še na WC ne moremo, ker te že postrani gledajo.
Pritisk, ki se vrši na zaposlene se že pošteno pozna na splošnem vzdušju v podjetju.
spoštovane sotrpinke, sprašujem vas, kako dolgo bomo še to trpele. Zakaj se med sabo kregamo namesto, da bi družno nastopile proti nemogočim delovnim pogojem!!?
Imam že nekaj menjav služb za sabo v zadnjih 25 letih in lahko povem, da narod preveč resno jemlje te grožnje poslovodstev. Ko zamenjaš nekaj zaposlitev, ti ne morejo več tako do živega, ker veš, da se vedno kaj najde. Vse te grožnje si lahko nekam zatlačijo. Če mi kakšno šefovsko sralo poskuša kaj grozit, mu enostavno odvrnem, naj dela ,kar hoče, samo naj se ne ponavlja več in jim od šoka zapre gobec. Niti na misel mi ne pride več sekirancija v neprespanih nočeh ali pretrgovanje od (neplačanega) dela. Upam se na bolniško, če se ne počutim dobro. Flegmatika je najboljši odgovor. Za te voluharje nehvaležne ne mislim puščat krvi.
Dejstvo je, da, če ne boš ti, bo pa ena druga. Za delo stojijo v vrsti, ne glede na to kakšno je. Verjamem pa ti, da mora biti grozno. O Tušu sem že pred leti slišala veliko negativnih kritik, menda blagajničarke niti ne smejo sedeti za blagajno, ampak tipkajo v stoje….wtf???!!!!
Dvomim, da lahko kaj narediš. Mislim, ti sama. Razen če vas bo kaj več in mogoče nekaj premaknete. Daste v medije ali kaj podobnega.
sicer to nima veze s to temo, ampak sem te že večkrat hotel vprašat Gunnar, kaj pomenijo tiste 3 besede ki jih maš napisane spodaj? Je to v bengalščini? Če ni skrivnost…?[/quote]
to je iz ene hindujske mitologije, pomeni pa velike ribe jedo majhne ribe oz. zakon rib oz. zakon džungle.
A je kaj zame? Utihnili te bodo, da še anonimno ne boš več upala pisat? Si pripravljena na tiskovno konferenco? Pa povej v ekran Mirkotu v fris, da ve cela Slovenija?
bi rad tebe videl kolk boš živelo na svobodi, k te bodo zaklenil v štacuno proti tvoji volji, pa zahteval da “svobodno” delaš pro bono, štempljat se moraš pa kot da si šel domov, še naštevam tvojo “svobodo” ?
??? Ne razumem kaj si hotel s tem povedat.[/quote]
Mercator in minusi na blagajni17. 02 2012 Avtor blagajničarka1. Tresla se je gora, rodila se je miš. Tam beri in boš razumela.
normalno, tega pri tebi ni, ker delovne invalide tud če so mentalni majo tko, da jim skoz prste gledajo, ti maš pa sploh srečo da so te dal delat nekam drugam ne v VDC.
@gunnar, hvala za pojasnilo.
ne vem kako je lohk ta Mirko tuš tok brezčutn da to dovol.Sam se pa valja u dnarju.Jest ne bi meu ksihta pred delavke stopt. Pa kje take poslovodje dobivajo ej
Ja, to pa res! Kako to, da se kapitalist ne bori za pravice in dostojanstvo delavcev? Samo pri nas je delodajalcem več do profita kot do udobja svojih zaposlenih. Povsod drugje si lastniki kapitala od ust trgajo, da je raja zadovoljna. Pa še nič jih ni sram, teh tajkunov ! V tujini do bogastva pridejo samo ponižni, pohlevni in sramežljivi ljudje. Pri nas pa kr eni runklji.
Forum je zaprt za komentiranje.