delavke TUŠa – kako dolgo bomo še to prenašale!!!
Dokler ne bo vsak sam nekaj naredil, da mu bo boljše, se ne bo spremenilo nič. Jaz se nebi preveč zanašala na reklo, da smo Slovenci delaven narod – kakor kdo. So ljudje, ki ves čas samo tarnajo, niso pa pripravljeni kaj dosti storiti aktivno, da bi karkoli spremenili, na boljše seveda. Pritožujejo se trgovke, frizerke, tajnice, računovodje, ma vsi profili. Hočem povedat, da gre bolj za osebnosti, ki pač ne znajo drugega, kot tarnati. Dokler ne prihaja do mobinga in raznih zakonskih prekrškov. Tukaj je druga pesem, a tudi obstajajo vzvodi in niso ljudje tako nemočni, kot nekateri tarnate tukaj. In to neglede na to, kje delate. Takšne nelojalne kadre je samo za odpustit, pa naj delajo kje drugje.
Važno,da se Mirko Tuš popelje v kapsuli okoli zemlje za velike denarce.Tako je bilo govora,če še to drži pa ne vem.Mu nisem folš,samo za plače bi pa lahko poskrbel,ker so v tušu blagajne vedno polno zasedene.Čakaš v vrsti kot osel,pa laufa veliko blagajn.Sploh danes ko je nedelja je bilo vse na polno v našem kraju.Pa o kakšni finančni krizi govorimo,saj pred temi pulti to ni videti.
Delavke za božjo voljo,to je vaša dolžnost in pravica,da se borite za svojo vrednost,ne se stit teptat za interes bogatinov,ki znajo samo izkoriščati.Mislim na splošno,ne samo tuša.
Nedelje delate zastonj,a to res???
Mislim, da po trgovcih udrihate tisti, ki ne veste kako je delati v trgovinah.Ja, sem delala 13 let v trgovini( zdaj ne delam že pribl. leto) in vem kako izkoriščani so trgovci.Kako se pa naj “postavijo zase”, če pa jih večina nima za nedoločen čas in jim kar naprej spreminjajo pogodbe.Kolegica dela v trgovini že 2 leti in vsekih 6 mesecev je zaposlena pri drugi firmi .Ja ,se vrši tudi mobing nad trgovci, ampak ne bi o tem..
Skratka, kdor dela v trgovini ve o čem govorim.Pa naj še povem, da tudi izobrazba ni merilo.Sem imela večino sodelavk z višjo izobrazbo…nima nobene veze.Eno je teorija -drugo praksa.
Vem iz luknje, ki se imenuje Tuš.
Že splošno poznano. Ampak tudi druge trgovine v SLo so približno enake, mislim na izkoriščanje in klimo. Država se sesuva po vseh standardih enako kot se je sesuvala prejšnja Juga.
Kdor želi čim prej ven. Vsi ven iz luknje, ki se imenuje Slovenija pa bodo videli kdo bo jim še delal!
Pred dobrim tednom sem nakupovala v Tuševi trgovini nekje v Mariboru in sem doživela hladen tuš s strani trgovke. Takšne neprijaznosti ne srečaš tako pogosto, predvsem v današnjem času ne, ko je konkurenca ogromna. Na srečo nisem bila sama, oseba, ki me je spremljala se je tudi čudila tako neprijaznemu odzivu trgovke, torej si nisem jaz napačno razlagala njene reakcije. Ta dogodek me je spremljal še preko dneva, kljub temu, da sem se ga želela otresti. Sama pri sebi sem si rekla, da me v Tuševi trgovini ne vidijo kmalu. Pa moram reči, da sem v teh trgovinah pustila že precej svojega denarja in tudi trgovke me že poznajo na videz, saj sem pogosto nakupovala v tej trovini.
Tudi njihove reklame iz televizije v stilu svežina in kakovost ne držijo povsem.
Ne vem, kaj je bilo krivo, vem samo to, da se tako z kupci, predvsem pa z stalnimi strankami ne ravna.
Nikoli nisem razumela besede prijaznost.Na živce mi grejo prodajalke ki so prijazne ter z nami strankami ravnajo v rokavicah kot da smo mejhni razvajeni otroci,celo barvo glasa spremenijo in nas nagovarjajo kot otroke.Ne rabim nobene pozornosti trgovk saj jo doma imam čist zadost.Spoštovanje mora bit obojestransko.Tako hinavskih ter pokvarjenih kupcov ne najdeš v drugih državah evrope,Jankovič je dejal kupec je kralj,in se nori folk tako tudi obnaša,umišlja si da je res ne vem kaj,blagajničarko tudi z gnojem imenuje,zadnjič je kupec upil kje ste najdli ta gnoj od blaganičarke.
Berem tole in se čudim…
V redu.Pogoji za delo so slabi.
V času kapitalizma to ni noben problem. Odpoveste službo, odprete svoj s.p. – in delate kar vas veseli in kolikor vas veseli.
Nočete tvegati? Potem pa si najdite drugo službo.
Trgovske firme sicer služijo precej, je pa res, da imajo tudi stroške velike (velike prodajalne, zaloge, ipd.). Merkator je kar na podnu, Tuš pa tudi. Vsaj Tuš je imel veliko kreditov (Mirko je moral prodati naftni biznis – prodal bi še mobilno telefonijo – če bi mogel komu). Merkator pa več najemnin za prostore sploh ne plačuje na valuto. Beda seka ne samo na delavce – tudi poslovodstvo je že malček kuhano.
Bi radi delali vseeno v Tušu ali kjerkoli že pač? Šefu se pritožite. Če ne reagira, tudi on ima šefa. Se vam zdi, da firma ne odreagira, kot bi morala. Potem je čas, da tisto ladjo norcev zapustite. Nočete iz službe, ker nimate kam? Potem bodite tiho. Jaz imam svojo firmo že več kot 10 let, vedno smo pozitivno poslovali – ampak dejansko včasih meni tudi ni kaj všeč – pa sem tiho. Ker bi z renčanjem naredil več škode, kot koristi.
Tako mečkati nekaj po forumih – to pa je brez nekega pravega efekta.
si pa res en dummy. ne delam v tušu, pa vendarle….ti tu nekaj pametuješ, me pa prav zanima kako bi govoril, če ne bi imel svoje uspešne firme in bi delal v eni izmed trgovin za minimalno plačo, kjer so neplačane nadure že nekaj povsem normalnega, pritiski nadrejenih in njihov način komuniciranja vedno bolj žaljiv, potem pa na drugi strani stranke, ki svoje frustracije zlivajo na prodajno osebje, ker seveda lahko. stranka ima vedno prav, a ne dummy? ker prodajalke nimajo svojega privat življenja, nikoli ne smejo imeti slabega dneva in seveda ne smejo razmišljati s svojo glavo, ampak morajo vse to sranje z nasmehom prenašati, ker hej, če jim ni kaj prav, pa naj lepo odidejo. in si odprejo privat firmo, ne pa da jamrajo, a ne dummy? ker ni problem to, da je danes biti prodajalec najmanj cenjen poklic, pri tebi je očitno problem to, da prodajalke jamrajo. ker seveda po tvoje ne bi smele izpostaviti probleme in se upreti izkoriščevalskemu odnosu, ampak naj bodo tiho ali pa naj se poberejo stran. dummy, nimajo vsi možnosti odpreti svojih firm, prav tako je danes težko najti drugo službo, trgovine pa se med seboj po načinu dela ne razlikujejo preveč. zato bo enkrat moralo priti ven, kaj se v resnici dogaja v teh mega trgovinah. in ja, so tudi slabe prodajalke, in ja, nekatere trgovine slabo poslujejo, vendar jim to ne daje nobene pravice, da se potem do svojih zaposlenih tako obnašajo. in točno tako razmišljanje kot ga imaš ti dummy nas počasi oz. vse bolj hitro pelje k vragu. ah, dummy, kako lepo mora biti pametovati s polno ritjo.
trgovka dobi vsak dan lahko sluzbo, povsod jih iščejo, razmere pa so so povsod enake, delat je treba , ni kaj, ni firme dons, kjer bi cvetele še rožce, redke so, torej, ne jamri, delaj, če tega ne moreš, pojdi drugam, vem, da ni prijetno, ampak tako pač je danes povsod in ne tudi samo v SLo, tudi izven meja, čeprav eni mislijo, da če si v tujini tujec, je pa vse lažje, japaja, garamo kot vi kle, tujci smo!
Ne vem, kako lahko pustite, da vas kdo tako izkorišča.
Jaz za seboj nimam bogatih staršev in nikogar, ki bi me finančno podprl, pa sem dvakrat že dala odpoved zaradi neustreznih delovnih pogojev. Prvič nisem imela druge službe nagledane, direktor je pa pohvalil mojo odločnost, da naredim to – sem pa vedela, da ne bo lahko že v naprej in sem v bistvu od začetka sama sprejela pogoje – niso nikogar drugega dobili. Za tem, sem dobila še eno manjšo nagrado za uspešnost, še po prekinjeni pogodbi.
Drugič je pa šlo za nefer direktorja in sem dala odpoved, ker sem dobila drugo službo. Prvič so me oni obravnavali diskriminatorno, drugič sem jim vrnila nazaj… Niso bili veseli, ker so težko tisti trenutek koga dobili, kljub odpovednemu roku. pa je to sektor, kjer se tepejo za službe, sam očitno so obdobja, ko ni tako lahko koga dobit 🙂
Ne vem, kako lahko pustite, da se vas izkorišča. Ljudje ne bi smeli sprejemat takih del – halo, manj kot minimalna plača? Tdi nihče ne bi smelč sprejet dela namesto vas – žal je pa taka kriza, da verjetno takoj koga dobijo.
Zato jaz bojkotiram te velike sisteme in če se le da, čim manj kupujem pri njih. Kupim tam, kjer je ceneje ali pa kupim na kaki kmetiji, ampak če je ceneje… Ponavadi ni, sam npr. moko kupujem v nekem mlinu dvakrat ceneje kot v trgovini. Ostalo pa tako – če ej dražje, ne kupim. Čeprav nisem nikoli znala, si delam vrt. Če mi bo kdaj karkoli ostajalo, bom posikala kakega reveža. Ne podpiram izkoriščevalskih sistemov in mislim, da bi si ljudje mogli pomagat in stopit skupaj.
Tudi na “boljših” delovnih mestih je tako, vem iz prve roke. Ti obljubijo 1000-1300 netto, potem pa te nekaj časa vleče kot probni rok,pa na polovičen delovni čas, razliko ur – ostalo moraš odpreti s.p, plačat računovodjo, se doma po službi ubadati z skrbmi. Malice in potnih stroškov ni, jih pa prikaže, kot da so. Ko vprašaš kje je ta razlika do 1000, ti reče-malica in stroški, to ti je stimulacija, zato ti ne pride notri v plačo. Regres ti prej da, da podpišeš, da siprejel, če ne, letiš. Če slučajno pošlje regres na račun, naslednji dan moraš prinesti regres nazaj v firmo njej – je samo finta, kot da ti je plačala, da ona plača manj davka. Jaz imam trajnik, ko mi pride kesh, samo trga prvo položnico na vrsti, ne sprašuje če je regres, ki ga moram vrniti, pol pa zmanka.
Pol ure prej moraš priti v službo in lahko tudi nekaj ur kasneje it stran, ne smeš pa povedati da se šel toliko kasneje, ker si potem “nabijaš ure”. Ok, rečeš si, za tak denar oddelam še teh par ur zastonj, saj je na nek način plačano, ker je višja plača. Odštej benzin, odpravnino lahko sanjaš, podpisati moraš da si jo prejel na roke ali v naturi (boni itd). Nafila te z nepotrebnimi dodatnimi deli, ki ji služijo da kontrolira zaposlene v strahu, da ji kdo nebi kradel. Manj računov na črno bi imela, pa bi bilo manj potrojenega dela. Tudi roba, katera je v trgovini ni nikjer uradno zavedena, seveda potem ne ve kaj ima v trgovini. Ko se ji zdi, da je nekaj zmankalo, te nadira kot psa z grožnjami o krivdni odpovedi, ko ugotovi, da je roba tam je tiho. Prideš v službo, ti ne da čas niti da prešteješ kesh, ti nafila 100 nepomembnih stvari, da ne utegneš kesh. Ko rečeš da bi prvo kesh reče boš že, sej si sposobna, Vmes pridejo stranke, ki jih moraš postreč. Nekaj šlata po denarju in menjava, potem pa tebi reče da ti manka, ne dovoli pa ti, da zatem prešteješ, ker veš da boš ti trpel posledice, ki so lahko tudi nekaj 100 eur. Oblačila moraš imeti draga, njena-iz firme, da ona zasluži, avto se spodobi dražji, če ne, ti govori da si prišla z pičipočijem in da te stranke ne vzamejo resno (kot da bi to bil razlog – sej nisem nek megadirektor in tudi če bi bila). Tako da na koncu ni nič niti približno plači od 1000 eur, ker spotoma ti štuli vse možne usluge, naj ji narediš zastonj – greš šivilji, veterinarju, čevljarju itd, a bencin gre in čas gre. Tvoj.
Ne dovoli, da bi se naučil kaj novega, da ji slučajno ne prevzameš delo, da ne napreduješ, da se počutiš nič vreden in da si ne upaš iskat drugo službo, ker nisi pridobil nobenih novih znanj – za kar si prišel v to službo. Pol si pridno tiho in delaš in se treseš da ne izgubiš še to službo. Tvoje ideje prvo popljuje, potem skopira. Ampak glavno da je prej morala nadirat in mahat z knjižico. Ko imaš otroke, toliko hujše, otrok na urgenci ali na dihalnem aparatu, ona pa reče, sej boš prišla delat, ne moreš nič pomagat, boš videla po službi kako bo. Krvaviš – noseča, ti reče naj prideš iz bolnice, da ji manka nekdo. Rečeš da si švoh, nima veze, prišel je kamion robe, boš pomagala prodajalkam. A prodajalke so še na hujšem.
Pri američanih imajo v tovarnah tako natančno delo za enega delavca, nekaj gibov, da ja slučajno se nebi počutil tako samozavesten, da bi poiskal drugo službo, ali se uprl. Kaj pa češ reč ko iščeš drugo službo -sem delal za strojem dva giba?
Jaz bi rekla, da podjetniki morajo pustiti zaposlenega da se veliko novega nauči, če ne, plača več odpravnine, ker bo ta dlje časa brezposlen, ker ne bo tržno zanimiv. Več kot ga nauči, manj odpravnine treba plačati, ker ven pride sposoben človek ki bo že danes najdel boljše plačano stimulativno delo.
Končno se zaposleni v Tušu prebujajo. Ja, Maribor ima vodstvo, ki mu ni nihče kos. Zakaj ? Ni potrebno govorit, KO BO TA OSEBA ODSTRANJENA, BO TUDI V TRGOVINAH VZDUŠJE BOLJŠE. Žalostno, vendar resnično. Ni vse, da ti podjetje daje kruh, ko se nad tabo izvaja mobing. Pametni zapustijo kraj zločina. Iščite si delo, vedno se najde, le pogum in močno voljo.
Moj prejšnji post se nikakor ni nanašal na Tuš. Je pa podobna situacija, ali še hujša v drugih trgovinah, le vprašajte bivše Hoferke, Lidlovke, Mercatorke itd. Nekdo je rekel: najlajže je kontrolirat skregano množico, in se strinjam, trudijo se, da ustvarijo občutek, da druga proti drugi plete, da si ne zaupajo itd., da ne bi slučajno skupaj držale. Tako jih vodstvo ne rabi kontrolirat, ker se kontrolirajo med sabo. Gledajo si pod prste tudi najbolj nemogoče potencialne možnosti na nekdo naredi napakico in je že pred tem pod drobnogledom, da z tem ne izgublja čas šef. Enako je z prometom, te ne rabi šef spomnit da je ena danes prodala za 10 000 eur (on je pripeljal kupca), boš že sam izvedel od nje, pa se boš potrudil naredit več,se boš polomil da si dovolj dober za ta dan, tako da si šef zmanjša naloge.
Ja, prav ti je, da se nisi učila in verjetno pri delu kaj dosti ni učinka in lepo ti je in oćitno te pustijo pri miru. Lepo zagovarjaš stanje v kolektivu. Moraš šefom biti čimbolj podložna in si zmagala. Bravo, take potrebuje vodstvo Tuša a ne vem če se Mirko s tem strinja, ko mu vodstvo blati imperij, če se temu še tako reče.
590 EUR BRUTO!!!
Tak da ven dobiš okrog 550 EUR, to je z vsemi dodatki (2 do 3 nedelje, delovna doba, popoldansko delo….). S tem, da vsak dan oddelaš še približno 1 uro zastonj, saj moraš priti kakih 20 minut prej že na delovno mesto, po končani službi te pa po možnosti not zaklenejo, ker tako trgovino ne moremo pustiti, JO JE TREBA UREDITI, se pravi malo vlečt naprej izdelke na policah itd. itd.
Služb ni – službe so, samo obrnit se je treba pa poiskat.
Za 550 eur plače si upam trdit, da jo dobiš takoj, če delaš še nedelje, pa vsak dan 1 uro zastonj, pa te sploh ima vsak rad. Napiši prošnjo, omeni, da želiš tako plačo, pa delaš rada tudi nedelje, pa še kako uro zastonj cepaš, pa boš zihr takoj zaposlena.
Vsi samo jamrajo za ovinkom, ukrenit si pa tako in tako nihče ne upa nič,
Če pa ima nekdo hrbtenico, da se na kakem sestanku upre, pa kolektiv vse to vidi, pa počasi tudi drugim pride v kri, da kaj ukrenejo, zato le pogumno!
So pa tudi tukaj kakšne delovne inšpekcije, pa se kaj prijavi in s tem kaj spremeni.
Mirko pa tak in tak ne bo nikomur pogledal v obraz, saj ne hodi po trgovinah delavke gledat, ima zato zaposlene v upravi. Tak in tak se pa govori, da je že vse prodal.
Kokolo, ti hrbtenica v Tušu ne koristi, ker ostaneš hitro brez nje. Je vodstvo maloprodaje močno in si hitro nagradna. Res pa bi bilo bolje, da vse proda in se končajo nočne more zaposlenih v trgovinah, da se nastavi novo vodstvo in prične znova. To je edina rešitev za delavce, šefi so za se poskrbeli, Tanjo Tuš pa itak navijajo okoli prsta. Bo prišel čas, ko bodo tudi šefi na dnu in se mogoče vprašali, kje so ga lomili. Žal pa nekateri nimajo vesti in jim je malo mar za ta male, samo da imajo oni polne denarnice in službena vozila in vse pristojnosti. Pravi šefi…
Forum je zaprt za komentiranje.