Brez darila :(
Eno je to, da je treba stvari nekam umestiti v teh 365 dneh, drugo pa lahko upoštevaš, da Bog vstopa v konkretnost ljudi, v poganstvo, razvrat, v hlev. Značilnost Boga je, da išče človeka tam, kjer je in ne tam, kjer ga ni.
Verjetno praznujemo dan smrti Prešerna zaradi njegovega pomembnega pesniškega dela, ki ga je za Slovence ustvaril tekom življenja in ne že ob rojstvu. 🙂
Pri tebi odpor do takšnih in drugačnih običajev ni toliko povezan s samim ateizmom, kot s splošnim odporom do takšnih praznikov.
Zato pravi ateisti prav tako praznujejo Božič, saj ni pogojen z vero, ampak je to družinski praznik in zato marsikateri ateist svojim otrokom in bližnjim kaj podari ali pa si privoščijo kaj posebnega, pa čeprav so prav tako pravi ateisti.
Malo si kontradiktoren, saj trdiš, da so verske institucije ugrabile praznik, potem pa praviš, da ga samo pravi ateisti ne praznujejo.
Pri tebi odpor do takšnih in drugačnih običajev ni toliko povezan s samim ateizmom, kot s splošnim odporom do takšnih praznikov.
Zato pravi ateisti prav tako praznujejo Božič, saj ni pogojen z vero, ampak je to družinski praznik in zato marsikateri ateist svojim otrokom in bližnjim kaj podari ali pa si privoščijo kaj posebnega, pa čeprav so prav tako pravi ateisti.
Malo si kontradiktoren, saj trdiš, da so verske institucije ugrabile praznik, potem pa praviš, da ga samo pravi ateisti ne praznujejo.[/quote]
Narobe, jaz praznujem praznike ki so smiselni, kot je recimo Praznik dela (ki je spet ironično narobe poimenovan kajti poimenovati bi ga morali praznik DELAvcev) tako kot mi praznik Marijinega vnebovzetja ne pomeni ničesar razen to da sem zakonsko fraj, mi praznik Božiča ne pomeni ničesar razen tega da sem zakonsko fraj. namesto Marijinega vnebovzetja bi bilo bistveno bolje, da bi uzakonili praznik na tvoj rojstni dan ko bi zakonsko moral imeti fraj kar je bistveno bolj smiselno in univerzalno kot Marijino karkoli pač je.
Govora o ”pravih” ateistih je mišljeno v smislu, da ostali ateisti so pač padli kot ovčke pod neko normo družbe ki te gleda čudno če rečeš da se ti jebe za božič, smrekico, decembersko vzdušje in obdarovanje, in pač to delajo, četudi jim je globoko v njih brezveze in včasih celo odveč, ampak veš kako je to, družba in njen vpliv.
Se absolutno strinjam, ČE nam je dovoljeno izbrati enako število dni na dni ki jih želimo PRAZNOVATI, ker nam nekaj pomenijo……………. drugače je to diskriminacija ateistov ali drugače mislečih.
Kakšna beda od dedca. Koliko pa stane ena majhna čokolada, pa da gor napišeš rad te imam…[/quote]
Kakšna beda od babe, da na internetu cmizdri, ker ni dobila čokoladice? Kje je v takih primerih vaš babji ponos in refren: “Si bom pa drugega našla!”? Nobeden drug te ne povoha, to je! Nihče te pa tudi ne sili, da si z njim, razen lastne neumnosti. Ostani samska![/quote]
A ti to meni? Sonček jaz sem dobila čokoladico :))
Da se vrnemo k Veronikinemu vprašanju.
Veronika, prav imaš. In ker tako razmišljaš, ne pomeni, da si sebična. Pomeni, da želiš sooblikovati odnos s tem, da se upoštevajo tudi stvari, ki so pomembne tebi, ne pa zgolj njemu. In če je tebi pomembno, da se takšne priložnosti primerno obeležijo, naj se tip pač potrudi. V končni fazi lahko resda kupiš darilo z Evrom ali dvema. Pozornost pa lahko izkažeš tudi tako, da investiraš nekaj časa, ne samo denarja, če nikakor ni mogel do tistih dveh Evrov…
Največjo napako si storila pa v tem, da nisi zadeve že lani razrešila. Ko te kaj prizadane ali se s čim ne strinjaš, odpri usta in jasno in glasno povej. Takoj. In vztrajaj, dokler se zadeva ne razreši tako, da je tudi zate sprejemljivo.
Utemeljitev, da “je mislil, da boš razumela”, je sicer iskrena in prisrčna, ampak čas je, da tip stopi na realna tla. Nisi njegov alter ego, temveč njegova punca. Če naj vajin odnos fukncionira, bo moral vanj veliko vlagati (kot tudi ti), in slabo se vama piše, če že pri tako banalnih zadevah kot je ena k… ćokolada misli, da bi ti “morala razumeti”. Potem boš morala razumeti še marsikaj. Ti, seveda. Če bo treba tudi njemu kaj razumeti, je pa drugo vprašanje …
On je očitno mislil, da boš razumela. Ti si morda tudi razumela, se pa ne strinjaš in si emocionalno prizadeta. Naj vzame na znanje in za v prihodnje poskrbi, da bo primerno obeležil dogodke, ki ti veliko pomenijo. Pa četudi to pomeni, da bo moral za preostala darila zapraviti nekaj manj denarja, ali pa da bo moral napeti možgane, da dogodke obeleži brez denarnega vložka.
Saj po eni strani se strinjam s teboj. Po drugi pa pravim, še sreča, da so nekatere razumevajoče in jim takšna darila, kakor tudi meni ne, ne pomenijo nič posebnega. Moja recimo ni želela nič, pravi, da svoje darilo že ima. Je pa že tako, da včasih je tako, da sami preveč kompliciramo, kjer ni treba, včasih pa tudi ne dobimo tega, kar mislimo, da bi morali in si je to treba izboriti.
Ljudje imamo različne želje. Jaz si tudi ničesar ne želim, ker mi to deluje preveč skomercializirano. In če nekomu, ki si ne želi nič, ne daš nič, si tisti osebi izpolnil željo. In isto velja, če si želi neko simbolično darilo ali kaj drugega….
Ne morem pa zdaj to mojo željo posplošiti in zahtevati, da si nihče ne sme želeti nič.
S posebnim praznovanjem lahko tudi obdaruješ. Jaz želim biti obdarovana – t.j. dobiti darilo. Moji dragi polovici so darila brez veze, in želi praznovati – dobiti “darilo” v obliki doživetja.
Ne vidim, v čem je eno boljše od drugega in zakaj je nekaj komercializacija drugega. Torej, praznovanje v obliki nočnega sankanja je o.k., če pa nekomu podarimo čokolado je to skomercializirano … Ali pa praznovanje v smislu nažiranja ob (pre)polni mizi in alkoholu v družbi je v redu, če pa namesto da pečeš kilograme potic nekomu kupiš okvir za sliko, gre že za komercializacijo… Adijo pamet…
S posebnim praznovanjem lahko tudi obdaruješ. Jaz želim biti obdarovana – t.j. dobiti darilo. Moji dragi polovici so darila brez veze, in želi praznovati – dobiti “darilo” v obliki doživetja.
Ne vidim, v čem je eno boljše od drugega in zakaj je nekaj komercializacija drugega. Torej, praznovanje v obliki nočnega sankanja je o.k., če pa nekomu podarimo čokolado je to skomercializirano … Ali pa praznovanje v smislu nažiranja ob (pre)polni mizi in alkoholu v družbi je v redu, če pa namesto da pečeš kilograme potic nekomu kupiš okvir za sliko, gre že za komercializacijo… Adijo pamet…[/quote]
kakršnokoli darilo ki je posledica €€€ je komercializacija, pod to ne šteje to da se stuširaš, ker to načeloma storiš tudi brez praznika (ali pač ne? :P) čeprav stane €
Torej ja, tudi nažiranje, doživetje
Forum je zaprt za komentiranje.