Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek kdaj alkoholik?

kdaj alkoholik?

Dajte pomagat, prosim! Temo odpiram tudi zato, da jo potem preberem skupaj z možem, ker se non – stop kregava zaradi alkohola.
Konkretno me zanima vaše mnenje, kje je meja med “normalnim pitjem” in alkoholizmom?
Mislim, da preveč spije, on misli, da ni alkoholik… Torej, kje smo?
Vsako jutro spije šilček, potem “mimogrede” zapelje poleg svojih staršev in tam spet spije šilček, ali vino, ali pir – če je popoldan.
Če pridejo gosti, ne bo ponudil le njih, temveč bo spet sebi nalil enga! Če alkohola doma ni – ne bo pil, če pa ga je – ne bo ga dolgo. Npr. kupila sva karton piva, ko sva šla na počitnice. Tretji dan je v kartonu ostalo le 6 pirov. Halooooo??????????
Potem naslednjih deset dni ni imel kaj piti, njegov problem… Taki so otroci, če jim pokažeš čokolado, jo bojo vso pojedli – pol pa nič! Sicer, na mrtvo se ga napije bolj poredko 2 krat na leto, ampak pije vsak dan po malem.

Torej, PROSIM, ne mi svetovat – Pusti moža, ker je pijanček!, temveč podajte svoje mnenje na temo KDAJ JE NEKDO ALKOHOLIK, oziroma, če je latenten alkoholik ali ne?!

Lepa hvala in lp!

Zame je alkoholik vsakdo, ki ne more preživeti dneva brez kaplice alkohola.

MImogrede a veš, da 15 procentov tistih, ki ENKRAT NA TEDEN uživajo alkohol, pristane med alkoholiki, potrebnimi zdravljenja?

Ta podatek me je pa res šokiral.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Dogovorita se, da 2 meseca preživi brez kaplje alkohola, ampak alkohola ne sme nadomestiti z drugo omamo. To je precej zanesljiv test.

(Po moje je alkoholik, po povedenem, ampak daj mu priložnost)

Ćim je prisotno kreganje okreog tega, pomeni da je alkoholizem prisoten. Na žalost je alkoholik in čim prej si oba to priznajta. Posebno ti šilčki so zelo nevarni. Počasi a zanesljivo pokopljejo še takega silaka. Prepričaj ga, da si poišče pomoč. Veliko nežnosti, vztrajnosti boš rabila, ampak se da. Enemu mojemu sorodniku je uspelo, da se. Sprva si mora priznat, da je odvisen od alkohola, pa želeti si mora situacijo spremeniti. Srečno! Pa poročaj, kako vama uspeva!

Ja, tudi po moje je mejo že prestopil.

________________________________________________ Prave kritike so zasnovane na trdnem prepričanju ali znanju.

Spider, to pa ja ni presenetljiv procent, jaz bi rekla, da jih pristane več, glede na to, da je kakšnih 10% VSEH odraslih prebivalcev Slovenije alkoholikov.

Ma ja, totalno zapita nacija smo, večini Slovencev je vzor Prešeren, le da se je malo pozabilo, da je bil car zaradi poezije in ne pijače.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Pri tej stopnji je že alkoholik. :'(

Moj niti poezijo ne piše… hm… Hvala za prispevke, upam, da jih bo še, ker mu to namerava sprintati, ker mi vedno govori, da sem jaz prezahtevna ženska… Nadaljujte prosim!

lp

***** Npr. kupila sva karton piva, ko sva šla na počitnice. Tretji dan je v kartonu ostalo le 6 pirov. Halooooo??????????*******

Če sta kupila za na morje ta velk karton je to 20 pirov minus 6 = 14, v treh dneh je to mal več kot 4 pire na dan, to je mal več kot 1 deci na uro. Haloooo??? Tvoj mož je res pijanec. Pusti ga takoj.

No ja, eni njegovo dnevno dozo ponucajo v eni uri, pa še zdaleč nimajo dost za ta dan.

Vsakdo, ki vsako jutro spije šilček, je alkoholik.

zakaj ga spije, če mu kao ni treba? pa še s tabo se krega!

Teli ta kratki so mal sumljivi.Sploh zjurtri in skor vsak dan.Ce ga ne spije doma,kako ves,da ga tut v sluzbi ne?
Tega nikol ne bom razumela kako lahko ze zjutri spijejo nekateri en stamperle.
Tole meji ze na alkoholizem,vsaj za moje pojme.

Jah ženske ste nore! Cele 4 pire je spil na dan na morju ja halo dej nehi jest jih spijem 10, mam ve ste nore mal

Jaz mislim ,da je bolj kot štirje pivi na dopustu (halo saj je bil na dopustu) problematično vsakodnevno pitje – ti le štamperčki se mi zdijo zelo sumljivi. jaz razumem, da so zabave in družba ga se ga malo spije, včasih lahko tudi večrat na teden. Da pa stalno vsaki dan spije štamperček kar tako brez vzroka – no meni že tudi meji na alkoholnost. Bo potrebno dospti pogovora in ves alkohol iz stalaž pometat in ga nadomesti s sokom.

Mislim da bo tvoj pred zelo težko preizkušnjo. Naj zamenja štamperček za kavo bo vseeno bolje.

hmmmm, tema o kateri ni dobro pametovati…no, pa vseeno…zame je alkoholik nekdo, ki pije vsak…ki ne zdrži brez alkohola ne da bi se mu tresle roke…

čeprav je baje 1 dcl vina na dan zdravilen…ok., če ostane pri tem, pri tvojem možu ne, vsaj kolikor si napisala…po moji oceni je alkoholik, žal

Jaz mislim da še ni kronični alkoholik ,je pa na najboljši poti da to postane.Zame je kroničen alkoholik tisti ki se zjutraj trese če ne spije štamprli ali pa kaj podobnega.

Pijem pusim i devojke rusim!

Včeraj so mislim da to temo obdelovali v 24urah (tist k majo ob nedeljah pop klub al kaj je) in po tistem kar sem mem grede slišala, bi se dalo reči, da je tvoj alkoholik.

Sam se pa tud ne more šteti med tiste, ki vsak dan pijejo (tko da so full pjani al se pa vmes sploh ne streznijo), čeprav je že to kritično, da zjutraj rukne t kratkega. Ne vem probita se zment tako, da nekaj časa nič ne pije pa bosta vidla al bo zdržal al ne.

Upam, da vama bo uspelo!!!

Tisto kar je spil na dopustu se tudi meni ne zdi nič posebnega. Sem ženska pa mi ni na dopustu noben problem spit 4 pive v enem dnevu.
To da vsako jutro zvrne enega ta kratkega pa ni kar tako. Po moje je na najbolši poti, da postane pijanec. Če trdi, da on to ni (kar ponavadi vsi) naj ti dokaže tako da 1-2 meseca ne bo spil nič.
Ampak grem stavit, da tega ne bo sprejel…ker enostavno ne more bit več brez…to pa kaže na to da je alkoholik. Žal.

Pred par dnevi sem gledala po TV en prispevek od Ikee…ta glavni (ustanovitelj) se je skoraj zapil, pa da mu je svetoval nek dohtar, da naj pije vsak dan po malo in najmanj 2x na leto po 3 tedne abstinira…tako da ne bo nikoli postal alkoholik. Možakar ima danes (se mi zdi) 78 let in prav fanj zgleda.

Samo meni je čudno, ker nekomu ki ga rad pije je najbrž težko postaviti mejo naj pije vsak dan po malo. Bi pa tvoj mogoče poizkusil vsaj abstinirat 2x na leto po 3 tedne???

Ok,kaj bi pa rekli za cloveka,ki vsak dan po sluzbi sedi v lokalu in pije pivo ,ene 5,6 do 8 piv na dan obvezno,veckrat se zavlece vse skupaj do ene 22 ure zvecer? Fant je star 24 let? Se vam to zdi normalno? Poleg tega se vse zraven posiljuje da naj pijejo pir. Je tak clovek alkoholik?

To je popoln alkoholik, ki je potreben zdravljenja!

marija (1)

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

Tud jst se strinjam, da je ta 24 letnik že alkoholik. Sicer pa tudi sama poznam enega, ki je star 22 let pa je tudi že alkoholik. Taki ljudje se mi gravžajo, v službo hodijo samo za to, da zaslužijo toliko, da grejo pol lahko v gostilno in vse zapijejo. Fuj!

V svetu se že dolgo rabi Jellinekova razdelitev alkoholikov :

α -alkoholik : Pije zaradi duševnih razlogov. Alkohol mu služi kot sredstvo za odpravljanje raznih težav. Pije več, kot je to v njegovem okolju v navadi. Posledice so vidne npr; telesno, v družini, v službi….

β -alkoholik : Pojavljajo se že telesne posledice pitja ( tudi zelo hude ), vendar ni ne telesno ne duševno odvisen. Pije zato, ker je to v navadi v okolju v katerem živi.

g -alkoholik : Kaže jasno napredovanje od duševne v telesno odvisnost. Ima hudo okvarjen nadzor nad količino zaužitega alkohola, hkrati pa ni sposoben abstiniranja. Ko ne dobi alkohola, čuti močno željo po njem in kaže odtegnitvene znake. Posledice so hude na vseh področjih njegovega življenja.

d-alkoholik: Je izrazito telesno odvisen.Tak človek ni sposoben abstinirati, niti dneva ne more biti trezen, ne pojavljajo se odtegnitveni znaki.Ima pa nadzor nad zaužito količino pijače.

———————————————–
Alkoholik je tisti, ki se z rednim pitjem ( ali z občasnim izgubljanjem nadzora nad količino zaužitega alkohola ) navadil na vedno večje množine alkohola ( toleranca raste ). Hkrati je postal bodisi duševno ali telesno odvisen od alkohola.
————————————————

Enega samega vzroka ni.

Več jih je, a niso navzoči pri vsakem alkoholiku ali pa so pri enem bolj pri drugem pa manj izraženi.

Vse vzroke lahko razvrstimo v tri skupine. Iz medsebojnega delovanja teh skupin vzrokov se potem porodi odvisnost.

ALKOHOL :

Brez alkohola ni odvisnosti od alkohola. Če hočemo razumeti kako in zakaj lahko alkohol povzroči odvisnost, potem moramo vedeti kaj alkohol je in kako deluje na človekovo telo.

ČLOVEK :

Tudi brez človeka ni odvisnosti od alkohola. Pri tem mislimo na človeka v celoti, in sicer kot telesno, duševno in družbeno bitje.

OKOLJE :

Okolje v katerem človek živi in dela lahko tudi pomembno vpliva na nastanek odvisnosti od alkohola. Pri tem mislimo različno okolje od družbe, vasi, mesta, delovnega okolja pa vse do družbenega okolja v katerem živimo.

Kar pa nas najbolj zanima je vpliv človekove duševnosti na nastanek odvisnosti od alkohola.

Vsak človek je drugačen, zato ni mogoče opisati ene same vrste duševnosti, ki bi bila značilna za alkoholika.Vendar se nekatere duševne lastnosti pri alkoholikih pojavljajo dokaj pogosto; Negotovost vase, premajhno samospoštovanje.
Negotovost, ki izvira že iz otroštva, je zelo pomemben faktor nastanka odvisnosti. Tak človek je morda že v otroštvu doživljal same slabe stvari; pretepali so ga, niso mu dali občutka ljubezni, ni se počutil varnega v družini ali pa tam, kjer je živel. Tak otrok nikoli ni vedel kaj je spoštovanje in nikoli ne bo imel spoštovanja, ker tega občutka ne pozna.
Premajhno samospoštovanje pa pri otroku nastane tudi takrat, ko njegovi starši zahtevajo preveč za njegova leta. Ker otrok ne zmore vsega, dobi občutek nesposobnosti in manjvrednosti, ki jih nosi s seboj v odraslo osebo.
Ob stiku z alkoholom, se takim ljudem samozavest dvigne. Alkohol jim pričara tisto, kar tako boleče manjka v njihovi osebnosti, a to na žalost le za kratek čas, saj ko se strezni, so občutki enaki in začarani krog tako teče naprej.

NAUK :
LE KDOR SE NE CENI, BO DOVOLIL, DA MU ALKOHOL UNIČI ŽIVLJENJE !!
—————————————

Značilno za zgodovino zdravljenja odvisnosti od alkohola je bilo vedno malodušno ozračje, ki je vladalo med terapevti kot tudi splošno med ljudmi. To ozračje najbolje opisuje slovenski rek : PIJANEC SE SPREOBRNE, KO SE V JAMO ZVRNE !

Danes pa je znano, da je odvisnost od alkohola bolezensko vedenje, da se človek odvisnik večkrat trudi, da bi nehal piti, pa ne more.

Odvisen je in odvisnost je bolezen. Treba mu je pomagati in ga zdraviti.

Človek, ki je odvisen od alkohola, mora imeti željo, da bo nehal piti, torej mora biti motiviran, saj bo le tako zdravljenje zanj uspešno. To zdravljenje se po navadi začne s prisilo in abstinenca ni dokaz, da je zdravljenje tudi uspešno.

Z zdravljenjem odvisnosti od alkohola se ukvarjajo organizacije za zdravljenje odvisnosti od alkohola. To zdravljenje poteka organizirano v treh stopnjah.

PRIPRAVA : Na tej stopnji zdravstvena služba sprejme odvisnika v ambulanto. Z njim se pogovori zdravnik, ugotovi stopnjo odvisnosti, telesne in duševne okvare, zaplete v družini in na delovnem mestu ter željo po zdravljenju. Ko dobijo vse podatke, se na podlagi njih odločijo v kateri del druge stopnje bodo odvisnika vključili.

TERAPEVTSKA : To stopnjo sestavljajo bolnišnično, zunaj-bolnišnično in pol-bolnišnično zdravljenje. Bolnišnično obsega : streznitev, izobraževanje iz teorije o odvisnosti, priprava na skupinsko terapijo, motiviranje, prevzemanje odgovornosti za zdravljenje in življenje nasploh, vključitev v terapevtsko skupnost, odločitev o nadaljnjem zdravljenju in rehabilitaciji. Zunaj-bolnišnična pa obsega : popolna treznost dva do tri mesece, dovolj dobro motiviranje, zaposlitev, sodelovanje svojcev v terapevtskem postopku.

KLUBI ZDRAVLJENIH ALKOHOLIKOV : Pri sodelovanju v klubih, naj bi člani torej spremenili vedenje, brez občutkov krivde in manjvrednosti, naj bi spet ustvarjali skladne odnose z ljudmi, pred vsem pa naj bi se sproščeno navezali na partnerja, prepoznavali njegove želje in potrebe, jih skušali zadovoljiti in od partnerja zahtevali enako. Vse to pa bi morali početi ne samo brez alkohola, ampak tudi brez želje po njem.
—————————————

Za otroke se nedvomno splača storiti največ, da bi lahko živel zdravo in od alkohola neodvisno življenje.

Starši zato morajo omogočiti mirno otroštvo, z varnim dozorevanjem, spoznavanjem samega sebe in življenja, za odraščanje torej.

Toda, ko pride do vzgoje o alkoholu in njegovih učinkih, pa se pojavijo dileme, kot so :

KDAJ IN KAKO ZAČETI ?

Najbolje pa je, če otroka o tem poučimo pri 8 do 12 letih.

PRVI KORAK : pogovarjajte se z otrokom o alkoholu

DRUGI KORAK : naučite se res prisluhniti svojemu otroku.

TRETJI KORAK : pomagajte otroku, da bo imel dobro mnenje o sebi
otroka veliko hvalite
pohvalite tudi njegov trud, ne samo končni uspeh
pomagajte otroku, da bo imel stvarne in možne cilje
nikoli ga ne primerjajte z drugimi otroci
kritizirajte njegova dejanja, ne samo njega samega
dajte otroku prave odgovore
pokažite otroku, da ga imate zares radi.

ČETRTI KORAK : pomagajte mu razviti primerne vrednote v življenju. Naučite ga kaj je prav in kaj ne!

PETI KORAK : bodite dober vzor

ŠESTI KORAK : pomagajte otroku vzdržati t.i. pritisk vrstnikov

SEDMI KORAK : spodbujajte zdrave, ustvarjalne dejavnosti. Važno je, da se otrok za neko dejavnost zanima in, da pri tem tudi uživa.

———————————–
ZAKLJUČNA MISEL:

PITJE ALKOHOLA NI BOLEZEN, ODVISNOST OD ALKOHOLA PA JE!
————————————

(vse pobrano iz najdi.si)

marija (1)

==================================================== Tudi glavni dobitki so največkrat samo ... zadetki! (R.K.) ====================================================

In tudi tole je hudo zanimivo branje:

marija (1)

definicija alkoholizma je zapletena in se je ne enostavno določiti po vrčkih piva ali šilcah žganja.

velja pa nekako pravilo, da lahko govorimo o alkoholizmu takrat, ko človek s svojim vedenjem ob pitju alkohola čedalje bolj moti ljudi okoli sebe (družino) in ne preneha s svojim početjem tudi po njihovih prošnjah in prigovarjanju.

odgovor na svoje vprašanje veš torej ti in tvoja družina.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close