Zakaj ljudje pri toliko izbire še vedno hodijo na Hrvaško
mi gremo na dopust marsikam po svetu, večkrat letno … tudi na hrvaško, ampak res redko na morje… ali pa nekaj dni morja vključimo v daljši dopust/potovanje. tako nam najbolj ustreza, mi je pa čist vseeno če kdorkoli hodi že celo življenje v isti app in je tam 14 dni. zakaj vas pa moti kako drugi preživljajo svoj dopust?
Pac jugo nostlagija. Jadran je postal umazan. Pa ljudje ne znajo jezika, bojijo se iti v lastni izvedbi, agencije so pa zelo drage. Mi hodimo vsako leto nekam, tudi po Evropi je toliko lepih letovisc, Grcija, Ibiza, mallorca, Korzika, sardinija… meni je lepse kot Hrvaska. Ki bo morala veliko narediti, da bo drzala korak s casom. Ker so zaspali. Kolegica je sla lani prvic v Turcijo z agencijo , prej je bila zvesta Hrvaski. In je rekla da so jih stregli od spredaj in od zadaj, polno dogajanja, narava ful lepa , kaksne naravne znamenitosti so tam. Ampak za ene ga ni cez lezanje na pesku na HR plazah in kopanje v fekalijah:)
Mislim, da bo moralo človeštvo tudi v turizmu postati bolj “vitko”. A vi sploh veste, koliko letal je trenutno nad nami? Mislite, da hektolitri kerozina, ki se kurijo vsak trenutek nad našimi glavami, ne onesnažujejo? Ene EKO takse nam ne plačajo, pa v gorah imamo rastline že čisto polne težkih kovin. Tam, kjer bi morala biti narava neokrnjena.
Iti se masovnega turista, ki serijsko potuje v daljne kraje bo moralo postati manj dostopno. Na Veliki planini imate čez poletje masovni obisk. Vse potacano, kup rožic za čaje kar z ruševjem vred ljudje v vreče bašejo in uničujejo naravo.
Če si res Primorec bi vedel, da včasih kakšnih 30-40 let nazaj je morje dišalo po morju, danes dobesedno smrdi, večkrat se tudi dogaja, da se nenormalno peni in pena na obali tudi ostaja, kar se včasih ni dogajalo, to ni pena morja, ampak umazanije in strupov. Ribe so pa sploh super iz Jadrana, kar uživaj jih pa dober tek. Lahko bi tudi vedel, da je Jadran še posebej severni del onesnažen tudi z živim srebrom.
[/quote]
Ok, v juhi v San Simonu se jaz še kot otrok nisem hotel kopat, ker je bilo res grozno. Tudi zato smo radi zahajali na Hrvaško, res pa da najpogosteje malo dlje, do Dalmacije. Kvarner je od nekdaj packarija, Istra pa zadnja leta tudi ni več tisto kar je bila. Ampak zame je resno hrvaško morje itak od Zadra navzdol in tam je še vedno lepo.
A ti to sarkastično pišeš? V Iran greste? Letos?? Sem 3x pogledal datum, kdaj je bilo to napisano.
Očitno iščete avanture, pa jih ne najdete. Pojdite na kakšno vojno bolj ogroženo območje, mogoče boste potem končno zadovoljni.Predvidevam,d a ste na Hrvaško hodili tudi med letoma 1991 in 1995?
[/quote]
Ja, planirali oz razmisljali smo o Iranu, kot druga opcija pa OMan. Iran je bil zelo varen vse do tega atentata pred nekaj dnevi. Vse je odvisno kako se bo odvilo glede atentata, ce se bo zaostrilo, gremo v oman. Kart nismo rezervirali, je se vse odprto. Je pa kolega bil v Iranu pred nekaj meseci in nas je cisto navdusil kako je lepo. Enkrat bomo sli tja, letos ali v nekaj letih, vse odvisno od varnostne politike. In ja, kot studentka sem bila na Hrvaskem v Dalmaciji prvo leto po vojni 🙂
V bistvu je cel Mediteran najbolj onesnaženo evropsko morje. Ste bili kdaj na slavni Azurni obali? Nica, Toulon, Marseille… Na slikah zgleda lepo, v živo daleč od tega. Podobno je z italijanskimi obalami. Plastika in svinjarija pa je problem tudi v Grčiji. Ne sanjajte, da je tam pa kaj veliko boljše. Čeprav so Grki dobili ogrooomno denarja, je njihov odnos do smeti še vedno katastrofalen.
V glavnem pa je masovni turizem glavni krivec za onesnaženja. Zato se tem reklamiranjem daljnih destinacij dejansko delate okolju medvedjo uslugo. Ampak glavno, da je na drugi strani trava bolj zelena, al kako že. Da s temi vašimi potovanji še bolj smetite, nima veze. Samo da ste v bolj čistem. Malo morgen…
Ni ceneje, hrvaška je v bistvu draga. Če greš z Ryanair, so karte smešno poceni, nas 4 je Maroko prišel 1050 eur za 5 dni z vsemi izleti, karto, hotelom, hrano. Torej na osebo 270 eur 🙂 . Na HR ljudje hodijo ker jim je domače, pa grejo z avtom, ampak ko enkrat vidiš svet, te ne spravijo več na HR.
[/quote]jaz sem v zadnjih 40 letih videla res ves svet in vse plaže sveta, pa mi je še vedno najbolj všeč Dalmacija. Muslimanskih držav pa sploh ne prenašam in ne grem več. Denar mi ni problem, znanje jezikov tudi ne, ampak še vedno me vse te države ne prepričajo.
Glede plastike in lepega izraelskega morja&co:
https://www.bbc.com/news/world-48554480
Glede fekalij je problem povsod ob obali, hrvaška je seveda vedno bolj problematična tudi zaradi nekontroliranega navtičnega turizma, ki je postal res nevzdržen, potem pa je problem tudi izliv nafte – severni del (Trst, Koper…) in pa Egejsko morje. Skratka povsod je svinjsko.
Turcija nekje 300 eur/ osebo, all invlusive z izleti. Egipt kaksnih 100 eur drazje, spet all inclusive.
[/quote]
Egipt je zelo velik…. če misliš kako Hurgado ali šarm el sjhake…kamor vodijo večinoma naše agencije. to je podn od podna
jih akr nekaj poznam, ki so bili na teh destinacijah, živeli so v hotelskem kompleksu, kopali pa v bazenih v tem kompleksu !? halloooo!? 🙂
Pišeš: nekateri gredo na dopust za en teden, da šparajo.
Narobe : nekateri (vse vač je takih), gredo za en teden, ker šparajo- da lahko gredo vsaj za teh par dni.
Nam ni ravno treba šparat, a kakšnega dopusta za 500-600E na osebo si tudi ne moremo privoščit. Lani smo bili v Grčiji v bolj cenenem hotelu, tako da smo lahko še malo potovali okrog in kaj videli. Prišlo nas je približno 400E na osebo za teden dni.
[/quote]
Mi tudi v grčiji na otoku z lastnim avtomobilom 10 dni (4 osebe) 500 € apartma, cca 400 € benzin in cestnine. nekaj čez 500 € hrana (ob zelo številnih restavracijah ješ vsak dan v drugi restavraciji, kadarkoli ti zapaše, čas te ne priganja…)
Letos gremo v grčijo za 3 tedne, tako da bo dopust na dan še precej ceneje…. kot za deset dni.
Na hravškem otoku pride kamp cca 70 € na dan + prevoz + vsa hrana) s tem da je hrana slabe kvalitete, precej dražja in nikakva postrežba.
Mi tudi v grčiji na otoku z lastnim avtomobilom 10 dni (4 osebe) 500 € apartma, cca 400 € benzin in cestnine. nekaj čez 500 € hrana (ob zelo številnih restavracijah ješ vsak dan v drugi restavraciji, kadarkoli ti zapaše, čas te ne priganja…)
Letos gremo v grčijo za 3 tedne, tako da bo dopust na dan še precej ceneje…. kot za deset dni.
Na hravškem otoku pride kamp cca 70 € na dan + prevoz + vsa hrana) s tem da je hrana slabe kvalitete, precej dražja in nikakva postrežba.
[/quote]
Koliko časa pa potujete tja? Pa trajekt? Pa kakšen apartma je to? Ob morju? Stran od morja? Lastna plaža?
Koliko časa pa potujete tja? Pa trajekt? Pa kakšen apartma je to? Ob morju? Stran od morja? Lastna plaža?
[/quote]
Priporoča se 1x prespat v južni srbiji ali makedoniji vožnje 15 ur v eno smer po AC, na Lefkado imaš brezplačni most, na sosednje otoke je pa lokalni trajekt manj kot pol ure vožnje.pač odvisno kam greš. apartma ima svojo plažo (kot na HR) brez ceste vmes ali asfaltirane sprehajalne poti.
Ne greš pa v GR zato, da se kopaš od jutra do večera na eni plaži, ampak dopoldne oziroma čez dan obiščeš vsak dan drugo prelepo plažo ( take plaže niti Dalmacija ne premore) seveda z avtom, kajti najlepše plaže niso v samih turističnih krajih in so dostopne le z avtom ali pa celo peš do 20 minut hoje….. če se ti pa ne da vozit, se pa namakaš v morju ob apartmaju.
Danes si pa res ni problema spomočjo interneta in googla eartha okvirnega plana nardit že doma, da ne zgubljaš časa tam… z brskanjem po netu ampak le uživaš Vse si lahko natančno splaniraš tudi stroškovno, je vse na netu. Plačuješ vse s svojo BA ali mastercard al pa €, kakor želiš.
Priporoča se 1x prespat v južni srbiji ali makedoniji vožnje 15 ur v eno smer po AC, na Lefkado imaš brezplačni most, na sosednje otoke je pa lokalni trajekt manj kot pol ure vožnje.pač odvisno kam greš. apartma ima svojo plažo (kot na HR) brez ceste vmes ali asfaltirane sprehajalne poti.
Ne greš pa v GR zato, da se kopaš od jutra do večera na eni plaži, ampak dopoldne oziroma čez dan obiščeš vsak dan drugo prelepo plažo ( take plaže niti Dalmacija ne premore) seveda z avtom, kajti najlepše plaže niso v samih turističnih krajih in so dostopne le z avtom ali pa celo peš do 20 minut hoje….. če se ti pa ne da vozit, se pa namakaš v morju ob apartmaju.
Danes si pa res ni problema spomočjo interneta in googla eartha okvirnega plana nardit že doma, da ne zgubljaš časa tam… z brskanjem po netu ampak le uživaš Vse si lahko natančno splaniraš tudi stroškovno, je vse na netu. Plačuješ vse s svojo BA ali mastercard al pa €, kakor želiš.
[/quote]
Ampak potem moraš v strošek dopusta prišteti tudi to spanje. Kolikor gledam že nekaj let to Grčijo, pride na koncu precej dražja od Hr. Vsaj moj način dopusta s familijo. Za dva bi še šlo, za več ne. Ko gledam apartmaje – eni so za precej višjo ceno od tiste, ki smo jo lani plačali na Hr, tako ubogi, stari, da joj. Nisem še obupala, samo dvomim, da bo Grčija res kdaj cenejša.
Dajte to antireklamo za Hrvaško morje vleči do poletja, da bo malo manj gužve. Pa treba je to sprožit še malo čez meje, po EU-ju, ker poleti smo Slovenci na Jadranu vseeno v manjšini v primerjavi z drugimi turisti.
Zakaj na Hrvaško? Ker po svetu potujemo takrat, ko je na Jadranu mraz. Poleti je pa streljaj od doma tako lepo, da bi bil greh izgubljati čas za vožnjo. Tudi poleti najdeš čudovite skrite prazne plaže, ampak s čolnom, ker so tiste, ki so dostopne po kopnem, na višku sezone precej okupirane. Če nekam potuješ z letalom, moraš biti na letališču 2 uri prej. Za vožnjo v vsako smer gre navadno en dan. 2 uri je z avtom do prvega jadranskega otoka. Če greš nekam daleč za kak teden ali dva, je to to. Na Jadranu si pa lahko vsak teden, če ti paše, ker je tako blizu. Za majhne otroke je to neprecenljivo.
Hrvaška najlepše morje na svetu, hehehe…dober vic! Najbolj usrano pa res, se vsa kanalizacija iz časa Tita, počasi poka in poka, ves drek imajo že v priobalnem pasu hehehe…
[/quote]
V Portiću je razgrajen drek plaval po morju. Plava zastava na plaži je bila pa obešena ves čas. Za kozlat, srali smo pa itak..
Forum je zaprt za komentiranje.