Zadnjič je bila tema o 15 € na teden za hrano …
gjghjkg, 11.02.2022 ob 11:35
Pri nas bi šlo.
Čez teden otroci pojedo zjutraj pol šalice mleka in kšček kruha (niti ne cel). Ob 10ih imajo tako že malico potem kosilo v šoli.
Potem imamo kosilo doma. Veliko doma pridelane hrane. Včeraj recimo sem za kosilo za 6 uporabila od kupljenega samo žlico moke, začimbe in testenine. Skuhali smo kostno juho z vlivanci in pa golaž s testeninami. Meso in solato in kost imamo doma in zelenjavo za juho.
Kakšno solato pa imate februarja doma? Peso?
sama jem za zajtrk pomarančo ali jabolko 5eur
ta teden za kosilo
pon- gov juha od nedelje in govedina ter tenstan krompir, solata 2eur
tor- sarma 2,5 eur meso zelje 0,50 eur, riž 0,10 eur jajc 0,15 eur
sreda- ješprenj 1 eur vsega po malo, 2,5 eur meso
četr- golž in makar 3,5 eur
pet- palačinke in gobova juha 3 eur
sob- običajno morsko ker smo vsi doma (ribe, hobotnica, kalamari…ulovljeno) in priloga 3 eur
ned- sv. pečenka pečen krompir juha solata 10 eur
vse to realno pride 33,25 eur pa lahko zaokrožimo na 50 eur in potem dodamo še 30 eur večerje. nato delimo s 5 ker nas je trenutno toliko in pride 16 eur na osebo.
Mi zapravimo več, ker nismo tako striktni. Samo zajtrk imamo resnično samo sadni. Večkrat je tudi kak smuti iz borovnic, robid in jagod, ki so nabrane v gozdu.
4 kg leče, 8 € pri diskontarjih, okol 13000 kcal, okol 900 g beljakovin, je približno 1800 kcal na dan in približno 120 g beljakovin na dan. Če kupiš zraven pšenično moko za 1 € in si pečeš kruh, lahko prihraniš tretjino leče, naslednji teden celo od 15 € nekaj prišparaš. Kuhat si moraš lečo sam in peči kruh.
Ostalo porabiš za začimbe in drugo preseravanje, npr. zelje za vitamine.
Anonimno 9136, 15.02.2022 ob 18:05
Jaz dam za hrano še manj.
Kosmičev in podobnega umetnega sranja ne kupujem, ker tega nihče pri nas ne je.
Meso kupimo na kile pri kmetu, ozimnica se ali pridela ali nakupi, testenine kupim ali naredim sama. Jajca so domača.
Fiksni kuhinjski stroški so mi sol, poper, sladkor, moka, riž, kakšna mleta paprika, olje, drobtine. Pol še npr pašteta, salame, klobase, hrenovke tu in tam….
Ko otrokom pade cuker se doma vedno najde kaj, če ni, pa se speče. Ravno danes delam ” čiz kejk” ??
Ma nemoj, čiz kejk….a samo skuta je skoraj 5 eur.
Ko pa te berem še z ozimnicami in domačimi jajci, takoj razumem, da nekaj skrivaš. Verjetno to, da živiš v istem gospodinjstvu ali na istem dvorišču s starši ali taščo in tastom, ki so še mladi in vitalni, imajo 15 kokoši ali več, častijo sadike in semena, orjejo, zalivajo in drugo.
Ker če ni tako, bi te stroške vštela v svoj izračun, pa jih nisi. Jaz jih dobro poznam, ker imam 15 kokoši in obdelujem zemljo, vem koliko stane traktor ali najem orača, orodje, gnoj, koprene, semena, gnojila, zalivanje, zaščita pred točo, pokrivanje, pa dalje kozarci in pokrovi, vkuhavanje (plin, elektrika) in tako naprej.
Pa zna bit, da na istem dvorišču tvoji otroci še k babici zavijejo na kosilo, tako da verjamem, da v tem primeru res porabiš manj kot 15 na osebo v enem tednu, samo malo si zamolčala, nič takega.
mama 4, 16.02.2022 ob 09:35
sama jem za zajtrk pomarančo ali jabolko 5eur
ta teden za kosilo
sob- običajno morsko ker smo vsi doma (ribe, hobotnica, kalamari…ulovljeno) in priloga 3 eur
vse to realno pride 33,25 eur pa lahko zaokrožimo na 50 eur in potem dodamo še 30 eur večerje. nato delimo s 5 ker nas je trenutno toliko in pride 16 eur na osebo.
Mi zapravimo več, ker nismo tako striktni. Samo zajtrk imamo resnično samo sadni. Večkrat je tudi kak smuti iz borovnic, robid in jagod, ki so nabrane v gozdu.
Tole je čisto nakladanje.
Ponedeljek – samo govedina stane 5 in več EUR, jušna zelenjava ni všteta, poglej si cene pora, korenja, zelene….
Torek sarma, zeljne glave so preko enega eur na kg, glava je tako 2 in več eur
Sreda – v ričet daš meso za 2,5 eur? Kosa šunke/reber ni pod 5 in več eurov
Četrtek – golaž – govedina pol kile je spet 5 eur
Sobota -600 g ribe je vsaj 7 eur, to sta dve ribi, a vseh 5 družinskih članov je dve ribi ali kako? kje je še blitva, krompir….
Nedelja – spet jušna zelenjava, solata, pečenka sama stane 10 eur za 5 oseb…
Skratka, nakladaš.
Sam povem, 11.02.2022 ob 11:18
Jaz sem danes dala 8 € samo za 4 škatle kosmičev, za katere vem, da jih bo mladina pojedla v 2-3 dneh. Za enolično hrano za 1 mogoče gre 15 € na teden …
Ti kosmiči so pa v bistvu prazni in po njih postanejo komaj lačni.
Kaj za vraga jeste za 15 € na teden, da vas nasiti?
Ne morete na primer piti samo beljakovinskih praškov, ker to uniči zdravje. Sem ravno gledala en video, da če piješ samo beljakovinske praške, izpirajo kalcij in se začnejo lomit kosti. Pa tudi želodec prepušča al kako se že reče.
Kvalitetni kosmiči (musliji) so še dražji. Čim so zdravi, da nimajo cukra in nevemkakšnega sranja od čokoladic in ogljikovih hidratov brez hranilnosti in vlaknin, te bodo pošteno udarili po žepu. Ampak nezdrava in škodljiva hrana, to je seveda najceneje. Drugače ti pa dam čisto prav.
surovin za več kot 14 dni, 11.02.2022 ob 12:36
ajajaj, 11.02.2022 ob 11:30
15€ na teden za eno osebo, ki ne je velik je čist možno, ker nekateri ljudje res ne pojejo velik. Če si kuhaš sam, si 2 dni v tednu na postu, za 2 dni skuhaš neko enolončnico, mal solate, zelje, krompir, 2x kruh, kakšno banano in jabuk …. pa je teden že okol 🙂
kilo riža, polente, kuskus … imaš za 3 mesece, vrečo makaronov, kosmičev ipd. za en, zelenjavo sezonsko, kakšen kos mesa v mesecu pa je. Jaz sama se komot preživim s tem, ampak dodatnih 15€ recimo še za dušco – sladkarije, oreščke ipd. haha.
Kupim v TUŠ Cash& Carry:
Žakl 10 kg slovenskega krompirja TUŠ C & C = 5,50 EUR ( za praženega, v solati kuhanega, za cmoke – daš noter tudi suho marelico, ki jo prej namočiš v vodi)
2kg pakiranih piščančjih stegen, gornji del: 5, 06 EUR
1 kg kisle repe: 1 ,02 EUR
2 veliki glavi endivje- skupaj 2, 10 EUR ( nekje 1, 75 kg)
Potem imajo v TUŠ Cash& Carry dnevno veliko izdelkov, znižanih tudi na 50% – od sirov, jajc, jogurtov, smetane, mleka, včeraj še orado in brancina – za 2 EUR na kos… -tega naberem nekje za 7 EUR; čisto OK roba, nič ji ne manjka – pridem ob taki uri, da mi “gostinci” ne poberejo tega, ker se taprvo zapodijo na znižano robo 🙂
čebula: 5 kg žakelj: 4,20 EUR
suho mešano sadje; npr, slive, marelice, mešano, razsuti na kg: kupima pol kile cca. 6 EUR ( za sladico)
Riž kupim npr, 3 vreče po 10 kg 1x letno v Italiji ( =30 kg = 30 EUR)- grem načrto iskat domačega italijanskega v zadružno štacuno njihovo, ko grem še v en velik nakup italijanske druge prehrambene robe – nekje 300 EUR za pol leta, torej skupaj 330 EUR na pol leta.
moko kupim 1x letno , po 5 kg tri različne vrste ( ajdovo, polnozrnato in koruzno) zmleto v lokalnem mlinu nad potokom ( okolica LJ) = 25 EUR
Brez riža in moke je to 2,20 EUR na dan; zdaj pa računaj, koliko je to na teden 🙂 okoli 15 EUR + –
Zdaj pa to radeli na 14 dni in preračunaj, koliko te košta
Domači italijanski riž. ???? Eni pa ste prismojeni. In kje ga gojijo?
ne nakladaj, 16.02.2022 ob 17:46
Tole je čisto nakladanje.
Ponedeljek – samo govedina stane 5 in več EUR, jušna zelenjava ni všteta, poglej si cene pora, korenja, zelene….
Torek sarma, zeljne glave so preko enega eur na kg, glava je tako 2 in več eur
Sreda – v ričet daš meso za 2,5 eur? Kosa šunke/reber ni pod 5 in več eurov
Četrtek – golaž – govedina pol kile je spet 5 eur
Sobota -600 g ribe je vsaj 7 eur, to sta dve ribi, a vseh 5 družinskih članov je dve ribi ali kako? kje je še blitva, krompir….
Nedelja – spet jušna zelenjava, solata, pečenka sama stane 10 eur za 5 oseb…
Skratka, nakladaš.
meso pri kmetu govedina med 4,5 in 6,5 eur kg odvisno od starosti goveda
svinjina 2,8 do 3,2 odvisno od področja
aja pa v nedeljo se juha kuha z mesom, ki ostane in to sem dala na jedilnik v ponedeljek (plačala sem ga samo enkrat)
por raste na vrtu ravno tako vsa ostala zelenjava. Zelje je bilo 0,35 centov po kg jeseni, kisamo ga doma, ker mi je iz trgovine zanič.
pri ribah piše ULOVLJENO
Na koncu sem dodala k znesku še nekaj evrov in še 30 eur za večerje to pomeni cca 350 eur na mesec za golo hrano brez priboljškov. Menim da je to za 5-člansko družino dovolj oziroma glede na najnižje plače veliko preveč. Ampak mi za hrano v povprečju zapravimo 400 eur mesečno. Tu ni všteto prehranjevanje zunaj kjer nas eno nedeljsko kosilo pride cca 100 eur.
Verjamem pa, da tisti, ki nimate vrta ne gozda in ki vsako meso kupite sproti v trgovini za hrano zapravite veliko več.
p.s.
ješprenj jemo z govejim mesom, prekajenega ne maramo.
Kvalitetni kosmiči (musliji) so še dražji. Čim so zdravi, da nimajo cukra in nevemkakšnega sranja od čokoladic in ogljikovih hidratov brez hranilnosti in vlaknin, te bodo pošteno udarili po žepu. Ampak nezdrava in škodljiva hrana, to je seveda najceneje. Drugače ti pa dam čisto prav.
Ne, niso. Najcenejši so navadni ovseni kosmiči, imajo samo oves, nič dodanega cukra. Musli je že neka fensi šmenski mešanica, ki ti jo zakasirajo orng, če še pritisnejo na paknungo “fit”, “brez sladkorja” ali “bio”, ti pa zakasirajo še dodatno, čeprav je najbolj kvalitetna najcenejša verzija – navadni ovseni kosmiči.
ne niso, 17.02.2022 ob 18:13
Ne, niso. Najcenejši so navadni ovseni kosmiči, imajo samo oves, nič dodanega cukra. Musli je že neka fensi šmenski mešanica, ki ti jo zakasirajo orng, če še pritisnejo na paknungo “fit”, “brez sladkorja” ali “bio”, ti pa zakasirajo še dodatno, čeprav je najbolj kvalitetna najcenejša verzija – navadni ovseni kosmiči.
Navadni kosmiči niso dovolj. Je treba dodat še kaj s proteini. Navadni kosmiči so pa res žalost od žalosti. Tam bo šele problem, ker si potem dodajajo sladkor, kar je spet strup za telo. Tako preprosto pa to spet ne gre.
Navadni kosmiči niso dovolj. Je treba dodat še kaj s proteini. Navadni kosmiči so pa res žalost od žalosti. Tam bo šele problem, ker si potem dodajajo sladkor, kar je spet strup za telo. Tako preprosto pa to spet ne gre.
Navadni ovseni kosmiči imajo sami po sebi solidno količino beljakovin na 100 g, tam okoli 14 g. In približno 75 g beljakovin na 2000 kcal. Fensi šmensi kosmiči imajo manj beljakovin not na 100 g, ker namečejo poleg ovesa not še suho sadje (ki je skoraj čisti cukr), čokolado, in ne vem, kaj še vse. In če namečejo še kakšne oreške – orešči nimajo več beljakovin na kcal, ker so polni maščob – fino redijo.
Dodaten šus beljakovin zraven popolnoma navadnih ovsenih kosmičev dobiš pa seveda z dodanim mlekom, ker jih malokdo z vodo je.
Poglej si enkrat hranilne vrednosti in se sprijazni, da se fensi šmensi kosmiči kupujejo zaradi okusa, ne zaradi beljakovin, ker jih ima večina pod črto še manj od navadnih ovsenih kosmičev. Če so pa kateri taki, da imajo dodane proteinske praške, pa ceneje skozi prideš, če si posebej kupiš proteinski prašek v večkilskih vrečah in si ga sam dodajaš.
Če na dan ješ samo navadne ovsene kosmiče (500 g) in mleko (1 liter), dobiš od tega 2370 kcal in malo preko 100 g beljakovin, stane te pa to dvoje skupaj 1,2 €. Te hranilne vrednosti so že kar solidne za kakšnega 80 kg športnika. Manj aktivni in težki pač lahko pojedo manj.
Vse ostalo se dokupuje v glavnem za okus in razvajenost, ne za hranilno vrednost.
Ne vem pod katerim imenom sem pisala.
Prosim ne mi z domačimi jajci, radičem, skuto in ribolovom v bližnji reki. Kr folk v bloku to vse ima na dosegu roke.
Ves koliko je ribolovna karta? Pa iz murske sobote res komot grem lovit hobotnice, un iz Bohinja al ap babnega polja ima seveda celo zimo na vrtu domačo zelenjavo.
Poraba je odvisna predvsem od okolja, dela, športa in seveda od samega človeka.
Na dolgi rok, obračajte gor ali dol, ne gre.
Torej v enem letu zapravite za hrano 780 eur? Torej vam 11 plač ostane?
Ne se hecat.
ne verjamem, 15.02.2022 ob 18:10
Biba593, 15.02.2022 ob 17:36
Sem sla racunat. Ja, pri nas gre tudi 15€/teden po osebi ? pa nic pretirano ne sparamo
Napiši jedilnik za 1 osebo/teden za 15€
Ma sploh brez problema 🙂
Zajtrk: jajca, hrenovke, kosmici, namazi, paleci ke…nekaj od tega
Kosilo: rizota, makaroncki, zrezki v omaki in riz, sladko zelje, pire in polpeti, pecenice, zelje in matevz, juha, tenstanc, pohani filejcki, ajmoht,…
Vecerja: podobno kot zajtrk ?
Malica: sadje, jogurt, grisini, puding…
Kuham vsak dan. Za 5 ljudi. Porabimo max 500€ na mesec za nabavo. V to so vkljucena se vsa cistila, kozmetika, plenice in futr za zivali ?
Ocitno se da. Cez leto pride se malo manj, ker imamo vrt.
Forum je zaprt za komentiranje.