Zadnjič je bila tema o 15 € na teden za hrano …
dandaes2, 11.02.2022 ob 11:44
Pri teh temah se vedno sprašujem, koliko vas je takih, ki res MORATE zategovati pri hrani, ker drugače ne bi prišli čez mesec? Če je tako, razumljivo, da se špara. Ampak imam bolj občutek, da se pri nas kar špara na splošno, ker je to nacionalni šport. Moja soseda npr. res na vsak cent gledata, kupujeta najcenejše možne izdelke, tik pred potekom roka, eurospin, sori, stvari, ki jih sama ne bi dala vase, pa imata oba konkretne plače. Avto mora biti pa najnovejši BMW, ni da ni. Meni je to bolno.
Ne verjamem, da je šparanje nacionalni šport. Ne bi imeli največ trgovskih površin na prebivalca, če ne bi temu ustrezno tudi zapravljali.
Zartrose izven profila, 11.02.2022 ob 14:42
Kosilo v šoli je recimo 3,19, malica 0,90, sadni zajtrk 0,30… tudi to je strošek hrane, ki ga socialci imajo zastonj, delovni ljudje pa ga dejansko plačujemo. No pri nas zadnja dva meseca kosila nič več, ker so tudi kvaliteto poslabšali.. pol pa preračunavaš recimo malica-kos kruha, kos salame in sira ali jogurt in kos kruha itd-nikoli dejansko ne pride 0,90.. enako s kosilom, za ta denar lahko naredim kosilo za tri osebe in to okusno, da ga zmaže!
ZA 3,9 EVRA NAREDIŠ OKUSNO KOSILO ZA TRI OSEBE?
Tvoj problem, če daš za neke kosmiče 8 €, verjetno so neki fensi šmensi z umetnimi aromami, pa še cukrani do amena. Ovseni kosmiči so 1,10 € na kg pri diskontarjih, to je 3800 kcal in 130 g beljakovin, torej taglavne hranilne snovi približno za 2 dni za eno osebo.
Da pa tvoji mulci ne bi samo tega jedli, je pa druga stvar.
15€ na teden za eno osebo, ki ne je velik je čist možno, ker nekateri ljudje res ne pojejo velik.
15 € je tudi za orng desca nahranit dost na teden – pod pogojem, da je pripravljen jest dost enolično in pusto hrano. Brez problema dobiš za 10 evrov 15000 kcal in 700+ g beljakovin. Iz hrane, ne iz praškov.
Živila so se močno podražila in niti približno ne moreš s 15 euri preživet na teden. Tudi če gre za samsko osebo. Ne moreš pa kupovat tudi nezdrave stvari in škoduješ svojemu zdravju. Bistvo zdravega nakupa je zelenjava sadje (gajbica obojega malo mešano takoj nanese 15-20 EUR), mleko, jajca, jogurti, ribe ali belo meso. Naj bodo tudi še kosmiči, pa kakšna malenkost. Se pa da prišparat pri mnogih stvareh, ne kupujejo se mastne stvari, čipsi, paštete, sladkarije – tu se da veliko privarčevat.
Seveda lahko preživiš s 15 € na teden. AMPAK takoj je treba črtat ribe in meso, s tem ne gre. Za beljakovine ješ oves in stročnice, tudi nekaj mleka in jajc si lahko zraven privoščiš, meso je pa no-go, ker tam dobiš zelo malo beljakovin in hranil nasploh na evro.
Sam povem, 11.02.2022 ob 11:18
Jaz sem danes dala 8 € samo za 4 škatle kosmičev, za katere vem, da jih bo mladina pojedla v 2-3 dneh. Za enolično hrano za 1 mogoče gre 15 € na teden …
Ti kosmiči so pa v bistvu prazni in po njih postanejo komaj lačni.
Kaj za vraga jeste za 15 € na teden, da vas nasiti?
Ne morete na primer piti samo beljakovinskih praškov, ker to uniči zdravje. Sem ravno gledala en video, da če piješ samo beljakovinske praške, izpirajo kalcij in se začnejo lomit kosti. Pa tudi želodec prepušča al kako se že reče.
Kosmici so neumnosti,preseravanje od tega se otrok se niti ne naje ne.
Definitivno ne morejo s 15 € na teden preživet mimoze, ki samo sedijo na riti in ne morejo shendlat malo dodatnih OH, ker ne skurijo nič, in seveda, ki rabijo vse fensi šmensi okusno bla bla.
Tist, ki se veliko giblja in je res lačen in požre skoraj vse, bo dobil za 15 € vse kar rabi.
Za razvajence in gurmane to ni. To je za golo preživetje in za golo preživetje je 15 € na teden dovolj, da ne stradaš nobenih hranilnih snovi, vsaj makro ne. Če pa takoj vržeš 10 evrov za nekaj samo zaradi okusa, potem ne bo šlo skozi.
Morate pač ločiti modernega razvajenega človeka z ovirami v glavi in tistega, ki se prehranjuje zaradi nuje in preživetja. Naši stari starši so brez težav na teden preživeli s toliko robe, kot je danes dobiš za 15 € ali še manj, pa skoraj vsi so fizično delali, pa veliko jih živi čez 90.
Zdaj ste (no smo) se pač navadili na vse mogoče priboljške, pa filozofiramo, kako to ne gre.
Jaz dam za hrano še manj.
Kosmičev in podobnega umetnega sranja ne kupujem, ker tega nihče pri nas ne je.
Meso kupimo na kile pri kmetu, ozimnica se ali pridela ali nakupi, testenine kupim ali naredim sama. Jajca so domača.
Fiksni kuhinjski stroški so mi sol, poper, sladkor, moka, riž, kakšna mleta paprika, olje, drobtine. Pol še npr pašteta, salame, klobase, hrenovke tu in tam….
Ko otrokom pade cuker se doma vedno najde kaj, če ni, pa se speče. Ravno danes delam ” čiz kejk” ??
Mah, ena mladenka je bila na postu pa objavla kok zapravi na teden…dolgoročno pa…
Niti zdravo, niti priporočljivo…
Šparat na hrani je najbolj neumno. Telo dobi hranila in telo poganja… žal Slovenci bolj skrbijo za jeklene Konjičke kot zase.
Ne rečem za poštni teden 15eur…hkrati pa druga skrajnost nažiranje prav tako ni OK
Anonimno 9136, 15.02.2022 ob 18:05
Jaz dam za hrano še manj.
Kosmičev in podobnega umetnega sranja ne kupujem, ker tega nihče pri nas ne je.
Meso kupimo na kile pri kmetu, ozimnica se ali pridela ali nakupi, testenine kupim ali naredim sama. Jajca so domača.
Fiksni kuhinjski stroški so mi sol, poper, sladkor, moka, riž, kakšna mleta paprika, olje, drobtine. Pol še npr pašteta, salame, klobase, hrenovke tu in tam….
Ko otrokom pade cuker se doma vedno najde kaj, če ni, pa se speče. Ravno danes delam ” čiz kejk” ??
tudi ti napiši jedilnik za cen teden
Delaš čiz kejk ja. Predvidevaj, da si v bloku ni domačih jajc. Že skuta je 3 evre. Torej ostane še 12 evrov. Pa si komi en dan jedla, pa še to samo čiz kejk.
Mater ste pokjeni. Nimajo vsi domačih jajc, pa meso od kmeta si vračunala ceno bencina? Kmetij ni pred blokom kot hofer.
Saj se da kakšne tedne, ne pa leta in leta. Pa sploh nimam nekega interesa, da se mučim ob zelju, fižolu, krompirju leta. Včasih pa res paše kakšna riba, blitva, in za malico panakota z malinino kašo in oreščki – evo jedel samo eden in si na pol tedenskega badžeta. Kar pomeni, da naslednji teden, še jote ne morš skuhat, sam zelje s kruhom. Pa mimgrede jote tud ne kuhaš s pestjo zelja. Mater 4 jabke so kila in so 1,70 eur.
Je pa res če ste trije, štirje in na osebo 15 eur, pa za 45-60 evrov tednsko res mal več skupaj spraviš.
Sem skromna, ampak na domačo pico ne bom sira iz škroba in pica šunke s budget gor dajala. Mozarela pa že mal stane.
Včasih pa seveda paše tudi kos domačega rženega kruha s soljo ali zastojnska regratova solata ali pražene gobe (zanemarljiv strošek olja, čebule).
Pa ni važno, bolj me zanima, zakaj se tako prikrajšute pri hrani. A ste na socialni pomoči, upokojenec, šparate za potovanje, hišo…
Neka razmerje med ceno, udobjem in kvaliteto pa lahko imaš. Pa ni treba v maxiju francoskih sirov in vina kupovat, niti kaviarja in tartufof.
Preračunaj..
Imela 200 eur na mesec, ker je sistem zajeb.. Od otroškega dodatka 240, minus dodatno zavarovanje. Sem preživela 4 mesece tako. Pa ne sama, 2 majhna otroka zraven, 3 živali. Še cepljenje psa pokrila. Še veliko dodatnih brezveznih stroškov, ki niso hrana..
Moraš pa znat kuhat in delati popolnoma vse sam. Kruh, kosila, malice.. Raznovrstna prehrana, nič konzerviranega, delno pripravljenega..
Ni možno? Je možno! Pa ne s cenenimi kosmiči itd… Trgovina vsak dan.. Sladkor, balast povsod.. Vsako osnovno živilo pripraviš sam.
Nekateri zmoremo sami, ker so nas starši naučili, da se vse da, če se znaš prilagoditi..
Pa tarnanje ljudi, ki imajo polno rit celo življenje.. Me ne gane več, sploh.. Ne več… Je pa res, da sem odraščala ob zgodbah kako težko je bilo včasih. Ko so bili doma 4 otroci, oče je na teden dobil pol klobase, ostali – 5 oseb so pa delili ostalo. In v meni je ostalo samo in edino to, da nisi odvisen od drugih..
Ko in če pride huda kriza bomo preživeli… Brez težav, pa ti noben denar ne pomaga takrat.. Znanje in samooskrba..
če hočš, 15.02.2022 ob 15:55
Živila so se močno podražila in niti približno ne moreš s 15 euri preživet na teden. Tudi če gre za samsko osebo. Ne moreš pa kupovat tudi nezdrave stvari in škoduješ svojemu zdravju. Bistvo zdravega nakupa je zelenjava sadje (gajbica obojega malo mešano takoj nanese 15-20 EUR), mleko, jajca, jogurti, ribe ali belo meso. Naj bodo tudi še kosmiči, pa kakšna malenkost. Se pa da prišparat pri mnogih stvareh, ne kupujejo se mastne stvari, čipsi, paštete, sladkarije – tu se da veliko privarčevat.
Seveda lahko preživiš s 15 € na teden. AMPAK takoj je treba črtat ribe in meso, s tem ne gre. Za beljakovine ješ oves in stročnice, tudi nekaj mleka in jajc si lahko zraven privoščiš, meso je pa no-go, ker tam dobiš zelo malo beljakovin in hranil nasploh na evro.
Ribe lahko sam naloviš.. V reki, morju, na roke, trnek, nekdo že ima tisto dovoljenje za ribolov, malenkost plačaš.. Pa še otroke naučiš.. Cela zabava in užitek!
Ja trgovine so pa drage.. Sama sem celo otroštvo capljala z mrežo s svojim očetom in smo nalovili za kosila, ostalo očistili in dali v skrinjo za čez leto.. Na morju lovila ribe. Prakse ne pozabiš nikoli, kot vožnje s kolesom ne..
Tudi sedaj to počnemo. Ni kritika!! Ampak res ne razumem kako nekateri starši premorejo samo to znanje, da vse zraste v trgovini..
Že počasi razmišljam, da ustanovim podjetje, kjer bi dajala inštrukcije “preživetja” z lastnimi rokami.. Kmet je drag? Jaz pomagam kmetu, v zameno dobim živila. Pomagam v vinogradu, imam z zlato medaljo (amerika) vino na voljo, grozdje, plačilo.. Pomagam na njivi, vrtu.. Dobiš zastonj dobrine v zameno za celo leto..
Pa sem majhna, drobna.. Od dela sicer polna mišic a premorem 45 kg.. sekam drva, lovim ribe, v gozdu nabereš dobrote, gobe, zelišča.. Moja prijateljica je mašinca za vrtanje, zajla za odtoke, flexarca, samohodna kosilnica.. Še stare avte sm znala popraviti…
Faaaaak sm hvaležna staršem, da so mi dali to možnost, da se znajdem v življenju.
Pravijo vseživljenjsko učenje.. Balasta na papirju v sistemu.. Sam naredi. Sam ustvari, se nauči še več.. In predaj to znanje naprej ostalim, sploh svojim otrokom.
Ali pa lahko po službi čepim pred TV, otroka tudi.. In je za vse slabo.. Pa draga trgovina.. Pa posledično težave pri vzgoji otrok..
Sem vdova, z možem je bilo še slabše, ker si mislijo, da boga za j.. primejo, ko rabijo malenkost fizičnega opravit, pa nič ne znajo, prosiš 3 mesece.. . Aaaaahhhhhh, pa sem pod 40 let ja! Nikoli ni prepozno, da se sam kaj naučiš. Tarnamo pa lahko vsi…
cela debata je brezpredmetna, če se pogovarjamo ali o tem, da liter bučnega olja stane 20eur+ ali da ima nekdo na razpolago določeno število eurov in več od tega nima.
sem poznala mlado mamo, ki je otroke, sebe in psa hranila par mesecev s polento in mlekom. denar za to je dobila, ko je iskala “pozabljene” vozičke na parkingih in kovance v njih.
a boste zdaj takemu človeku pisali, koliko stane ekstra deviško oljčno olje in koliko kaviar?
Forum je zaprt za komentiranje.