Zadnjič je bila tema o 15 € na teden za hrano …
Jaz sem danes dala 8 € samo za 4 škatle kosmičev, za katere vem, da jih bo mladina pojedla v 2-3 dneh. Za enolično hrano za 1 mogoče gre 15 € na teden …
Ti kosmiči so pa v bistvu prazni in po njih postanejo komaj lačni.
Kaj za vraga jeste za 15 € na teden, da vas nasiti?
Ne morete na primer piti samo beljakovinskih praškov, ker to uniči zdravje. Sem ravno gledala en video, da če piješ samo beljakovinske praške, izpirajo kalcij in se začnejo lomit kosti. Pa tudi želodec prepušča al kako se že reče.
mijav mijav, 11.02.2022 ob 11:23
če že kupuješ kosmiče, potem kupi tiste navadne kilske in dodaj suho sadje. Saj na koncu ne bo nič ceneje, samo ni tako prazno. tisto o 15 evrih je pač nakladanje. okrog hrane je bilo tukaj gor že toliko napisanega, malo pobrskaj, če iščeš nasvete.
Jaz doma zmešam 2 paketa po 1/2 kg čisto navadnih grobo mletih ter en paket 1 kg navadnih z dodatkom suhega sadja.
Ne kupujemo čokoladnih in kaj vem kaj še vse, kjer je 40% samo sladkor.
15€ na teden za eno osebo, ki ne je velik je čist možno, ker nekateri ljudje res ne pojejo velik. Če si kuhaš sam, si 2 dni v tednu na postu, za 2 dni skuhaš neko enolončnico, mal solate, zelje, krompir, 2x kruh, kakšno banano in jabuk …. pa je teden že okol 🙂
kilo riža, polente, kuskus … imaš za 3 mesece, vrečo makaronov, kosmičev ipd. za en, zelenjavo sezonsko, kakšen kos mesa v mesecu pa je. Jaz sama se komot preživim s tem, ampak dodatnih 15€ recimo še za dušco – sladkarije, oreščke ipd. haha.
ajajaj, 11.02.2022 ob 11:30
15€ na teden za eno osebo, ki ne je velik je čist možno, ker nekateri ljudje res ne pojejo velik. Če si kuhaš sam, si 2 dni v tednu na postu, za 2 dni skuhaš neko enolončnico, mal solate, zelje, krompir, 2x kruh, kakšno banano in jabuk …. pa je teden že okol 🙂
kilo riža, polente, kuskus … imaš za 3 mesece, vrečo makaronov, kosmičev ipd. za en, zelenjavo sezonsko, kakšen kos mesa v mesecu pa je. Jaz sama se komot preživim s tem, ampak dodatnih 15€ recimo še za dušco – sladkarije, oreščke ipd. haha.
Samo to ni življenje, to je zgolj preživetje. Tako se dela, ko nimaš izbire in za krajši čas, če je možno seveda.
Pri nas bi šlo.
Čez teden otroci pojedo zjutraj pol šalice mleka in kšček kruha (niti ne cel). Ob 10ih imajo tako že malico potem kosilo v šoli.
Potem imamo kosilo doma. Veliko doma pridelane hrane. Včeraj recimo sem za kosilo za 6 uporabila od kupljenega samo žlico moke, začimbe in testenine. Skuhali smo kostno juho z vlivanci in pa golaž s testeninami. Meso in solato in kost imamo doma in zelenjavo za juho.
Živila so se močno podražila in niti približno ne moreš s 15 euri preživet na teden. Tudi če gre za samsko osebo. Ne moreš pa kupovat tudi nezdrave stvari in škoduješ svojemu zdravju. Bistvo zdravega nakupa je zelenjava sadje (gajbica obojega malo mešano takoj nanese 15-20 EUR), mleko, jajca, jogurti, ribe ali belo meso. Naj bodo tudi še kosmiči, pa kakšna malenkost. Se pa da prišparat pri mnogih stvareh, ne kupujejo se mastne stvari, čipsi, paštete, sladkarije – tu se da veliko privarčevat.
gjghjkg, 11.02.2022 ob 11:35
Pri nas bi šlo.
Čez teden otroci pojedo zjutraj pol šalice mleka in kšček kruha (niti ne cel). Ob 10ih imajo tako že malico potem kosilo v šoli.
Potem imamo kosilo doma. Veliko doma pridelane hrane. Včeraj recimo sem za kosilo za 6 uporabila od kupljenega samo žlico moke, začimbe in testenine. Skuhali smo kostno juho z vlivanci in pa golaž s testeninami. Meso in solato in kost imamo doma in zelenjavo za juho.
če ti drugi državljani plačujejo obroke za otroke v šoli to ne šteje?
Pri teh temah se vedno sprašujem, koliko vas je takih, ki res MORATE zategovati pri hrani, ker drugače ne bi prišli čez mesec? Če je tako, razumljivo, da se špara. Ampak imam bolj občutek, da se pri nas kar špara na splošno, ker je to nacionalni šport. Moja soseda npr. res na vsak cent gledata, kupujeta najcenejše možne izdelke, tik pred potekom roka, eurospin, sori, stvari, ki jih sama ne bi dala vase, pa imata oba konkretne plače. Avto mora biti pa najnovejši BMW, ni da ni. Meni je to bolno.
ma to verjetno pametujejo tisti, ki imajo domač vrt pa z njega pobirajo in ne upoštevajo zneske zelenjave in sadja.. ali pa tisti, ki so konstantno na dijetah.. nekateri pač jemo! Jaz ne morem na teden zgolj za 15€ zapravit, pa mesa recimo sploh ne kupujem.. res pa mam kake razvadice, vendar le teh ne upoštevam v znesek hrane.
fewgf, 11.02.2022 ob 11:35
Samo to ni življenje, to je zgolj preživetje. Tako se dela, ko nimaš izbire in za krajši čas, če je možno seveda.
Men tako ne bi bil noben problem, res pa ne kupujem najcenejših čip šit no name stvari in zato mi ne bi uspelo prit s tako nizkim zneskom čes. Pa tisto za zraven, kar sem napisala tudi dviguje znesek
Sam drugač pa res ni potrebe po prevelikem nažiranju. Če pogledam okrog sebe kaj ljudje vse dajo v usta in predvsem količine? Ne vem kam vse to dajo 🙂 🙂 🙂 kot da so vsi fizikalci.
Če ješ sezonsko, kuhaš sam in predvsem v zmernih količinah, hrana sploh ni tako velik strošek. Tist luksuz ki ga vmes poješ v obliki raznih piškotov, sladoledov, oreščkov, eksotičnega sadja … pa nanese, to pa sigurno.
Kupim v TUŠ Cash& Carry:
Žakl 10 kg slovenskega krompirja TUŠ C & C = 5,50 EUR ( za praženega, v solati kuhanega, za cmoke – daš noter tudi suho marelico, ki jo prej namočiš v vodi)
2kg pakiranih piščančjih stegen, gornji del: 5, 06 EUR
1 kg kisle repe: 1 ,02 EUR
2 veliki glavi endivje- skupaj 2, 10 EUR ( nekje 1, 75 kg)
Potem imajo v TUŠ Cash& Carry dnevno veliko izdelkov, znižanih tudi na 50% – od sirov, jajc, jogurtov, smetane, mleka, včeraj še orado in brancina – za 2 EUR na kos… -tega naberem nekje za 7 EUR; čisto OK roba, nič ji ne manjka – pridem ob taki uri, da mi “gostinci” ne poberejo tega, ker se taprvo zapodijo na znižano robo 🙂
čebula: 5 kg žakelj: 4,20 EUR
suho mešano sadje; npr, slive, marelice, mešano, razsuti na kg: kupima pol kile cca. 6 EUR ( za sladico)
Riž kupim npr, 3 vreče po 10 kg 1x letno v Italiji ( =30 kg = 30 EUR)- grem načrto iskat domačega italijanskega v zadružno štacuno njihovo, ko grem še v en velik nakup italijanske druge prehrambene robe – nekje 300 EUR za pol leta, torej skupaj 330 EUR na pol leta.
moko kupim 1x letno , po 5 kg tri različne vrste ( ajdovo, polnozrnato in koruzno) zmleto v lokalnem mlinu nad potokom ( okolica LJ) = 25 EUR
Brez riža in moke je to 2,20 EUR na dan; zdaj pa računaj, koliko je to na teden 🙂 okoli 15 EUR + –
Zdaj pa to radeli na 14 dni in preračunaj, koliko te košta
Malica in kosilo v šoli je zastojn? Božiček prinese? Samo malica in kosilo v šoli stane več kot 15e na teden. Torej kako ti rata za manj otroke nafutrat? Jih stradaš doma?
Naj uganem, ti tudi ješ malico v službi. To tudi božiček prinese?
Živali za vzrejo, semena ipd. tudi božiček prinese? Kar priletijo na domač vrt?
Mater ste intelekti tu na tem forumu res. Za hrano ne date skoraj nič (pozabite povedat da vas drugi futrajo), za obleke in opremo za otroke tudi ne, to se sam ljudje preseravajo (pozabite povedat da vse nafehtate od drugih, katerim je po vašem verjetno tudi božiček prinesel in niso rabili kupit), otrok ni strošek sploh (jasno če ti ga futrajo in oblačijo drugi, vrtca pa plačaš minimalno – razliko do polne cene tudi božiček krije), hišo na minimalcu simpl postaviš (seveda, če dobiš parcelo in zastojn delovno silo ki ti jo postavi). Ampak ustvarite pa vsi vse sami :). Vsi tako ekstremno sposobni, ampak da vam vzamemo vse kar dobite oz. vam krijejo drugi bi pa res samo od kile riža za tri mesece živeli.
sveta preproščina, 11.02.2022 ob 13:02
Malica in kosilo v šoli je zastojn? Božiček prinese? Samo malica in kosilo v šoli stane več kot 15e na teden. Torej kako ti rata za manj otroke nafutrat? Jih stradaš doma?
Naj uganem, ti tudi ješ malico v službi. To tudi božiček prinese?
Živali za vzrejo, semena ipd. tudi božiček prinese? Kar priletijo na domač vrt?
Mater ste intelekti tu na tem forumu res. Za hrano ne date skoraj nič (pozabite povedat da vas drugi futrajo), za obleke in opremo za otroke tudi ne, to se sam ljudje preseravajo (pozabite povedat da vse nafehtate od drugih, katerim je po vašem verjetno tudi božiček prinesel in niso rabili kupit), otrok ni strošek sploh (jasno če ti ga futrajo in oblačijo drugi, vrtca pa plačaš minimalno – razliko do polne cene tudi božiček krije), hišo na minimalcu simpl postaviš (seveda, če dobiš parcelo in zastojn delovno silo ki ti jo postavi). Ampak ustvarite pa vsi vse sami :). Vsi tako ekstremno sposobni, ampak da vam vzamemo vse kar dobite oz. vam krijejo drugi bi pa res samo od kile riža za tri mesece živeli.
jah lej, nekateri imajo v šolah dejansko hrano zastojn. Pa vrtci so tudi za nekatere zastojn, vključno s hrano tam 🙂
Eh no, 11.02.2022 ob 13:11
jah lej, nekateri imajo v šolah dejansko hrano zastojn. Pa vrtci so tudi za nekatere zastojn, vključno s hrano tam 🙂
Nič ni zastojn. Ostali plačujemo. Torej naj ne govori da ona prehrani in preživi svojo družino s tako malo denarja, ker jo ne. Ta prepotentnost kako so vsi ostali nesposobni, jaz pa totalen car ker mi večina življenjskih stroškov drugi krijejo…..za kozlat. Dobesedno drkanje v glavo ljudi, ki plačujejo polne cene za vse. Če so tako sposobni kaj potem te subvencije jemljejo?
Kosilo v šoli je recimo 3,19, malica 0,90, sadni zajtrk 0,30… tudi to je strošek hrane, ki ga socialci imajo zastonj, delovni ljudje pa ga dejansko plačujemo. No pri nas zadnja dva meseca kosila nič več, ker so tudi kvaliteto poslabšali.. pol pa preračunavaš recimo malica-kos kruha, kos salame in sira ali jogurt in kos kruha itd-nikoli dejansko ne pride 0,90.. enako s kosilom, za ta denar lahko naredim kosilo za tri osebe in to okusno, da ga zmaže!
Nehajte že s tako neumnimi temami….. Toliko besed o tem, ali se da ali ne – pa jasno je, da je možno “priti čez” s 15 EUR…. Tudi z 10 EUR se da priti čez teden. Umrl zaradi lakote ne bi nihče, ljudje preživijo tudi ob kosu kruha na dan in krožniku čorbe, poglejte klošarje, kaj pa mislite da oni jejo? Pa upokojenci z nizkimi penzijami? Kos kruha in kislo zelje, ob nedeljah pa še 2 dl mleka s cukrom spijejo za sladico.
Forum je zaprt za komentiranje.