Verni ljudje
Boga, v kakršnega verjameš torej očitno ti, si je nekoč izmislila vesoljna krščanska cerkev. Ki se ej nato razdelila najprej na zahodno in vzhodno-bizantinsko ( pravoslavno ), nadalje pa zahodna še na katoliško in številne frakcije protestantske.
Torej verjameš v njihov izum, nočeš pa se podrejati pravilom nobenega od teh klubov? Ni to malo nesmiselno?
Ne se opravičevati, saj smo vsi božji otroci:)). Verovati je še kaj drugega kot hoditi v cerkev (po možnosti, da te vidijo drugi, kako si vzoren). Ne strinjam se z vsem, kar katoliška vera oznanja. Sem zato slaba? Se ne morem identificirati kot verujoča? Ne jemljem le tistega, kar mi paše. Sledim zdravi pameti, notranjemu občutku in lastnim vrednotam. Seveda vero živiš in se to kaže navzven, po moje si zaradi tega boljši človek. Popolnosti ni!
Heh… za zgornje komentaraje mi niti malo ni mar, verjamem v to kar se sklada z mojo notranjostjo, če imate drugi s tem problem je to vaš problem, ne moj. Ja Ferbčna, ni me me treba razumeti, si boš mozek pretegnila 😀
Napaka, verni so lahko brez vesti, ker jih držijo nazaj bog, zapovedi, institucija… ostale nič od tega, samo vest, ki jo pa imaš ali pa tudi ne. Torej tri :)[/quote]
No, vseeno mislim, da tudi verni lahko imajo vest. Torej imaš spet 4. :)[/quote]Ne tri! Izhajam iz tistega kar je Ferbčna napisala ne kaj ti misliš ;).
Lahko imajo verni svojo vest ali so pa brez, če se držijo vere/živijo po njenem nauku, je ista figa, nit je ne rabijo nujno 😉
No, vseeno mislim, da tudi verni lahko imajo vest. Torej imaš spet 4. :)[/quote]Ne tri! Izhajam iz tistega kar je Ferbčna napisala ne kaj ti misliš ;).
Lahko imajo verni svojo vest ali so pa brez, če se držijo vere/živijo po njenem nauku, je ista figa, nit je ne rabijo nujno ;)[/quote]
No, komot jo imajo, ampak lažje opravijo s slabo vestjo, ker dobijo odpustek.
Drugače je bilo pa mišljeno tako, da so ljudje brez vesti tako med verniki kot neverujočimi oziroma ateisti.
Pa sem ti rekel On. :p[/quote]Saj vem kaj si hotel in tudi Ferbčna se sedaj ven vleče na isto karto…. 🙂
Ne more bit tako. Nekdo, ki se ne ravna po veri, zapovedih ni več vernik, je po tej logiki izbral drugo stran, ne verjame tistemu kar mu narekuje vera in dela nekaj po svoje. Tak ni več vernik 😉
Vernik je edino tisti, ki deluje v skladu z vero in nikoli ne dvomi vanjo, ker če to počne…. ne bo videl nebeškega kraljestva….
Si naš ali pa nisi, simple…. 😉 🙂
Pa sem ti rekel On. :p[/quote]Saj vem kaj si hotel in tudi Ferbčna se sedaj ven vleče na isto karto…. 🙂
Ne more bit tako. Nekdo, ki se ne ravna po veri, zapovedih ni več vernik, je po tej logiki izbral drugo stran, ne verjame tistemu kar mu narekuje vera in dela nekaj po svoje. Tak ni več vernik 😉
Vernik je edino tisti, ki deluje v skladu z vero in nikoli ne dvomi vanjo, ker če to počne…. ne bo videl nebeškega kraljestva….
Si naš ali pa nisi, simple…. 😉 :)[/quote]
Po tej teoriji, kako si potem razlagaš, da so sploh izumili odpuščanje, odpustke, spovedi in to? Saj ne bi smelo biti nikogar, ki bi to sploh potreboval.
Seveda ampak tebi je bilo treba dodatne razlage; kako pa to , da sem jaz že v prvo razumela? Ker se nimam za ateistko?
Bog vas blagoslovi, ki ne verjujete 🙂 🙂
[code]"Nekoč bo lepo,
ko blazni bomo ob ognjih čepeli
in bomo odprte rane imeli-
takrat bo lepo..."[/i][/code]
[sup]france balantič [/sup] Jaz sem ciljal na to, da imaš med verniki ljudi s slabo vestjo in tiste brez vesti iz vidika posameznika. Gotovo obstaja kdo, ki se ima za vernika, počne pa stvari, s katerimi krši neka pravila, ampak se na njih ne požvižga, ker je preveč zaverovan vase (tega ne bo priznal), se ima za nezmotljivega in seveda za vernika, ki ne počne nič slabega, on pač ne. V tem smislu torej imaš med verniki tudi dve vrsti ljudi. Seveda pa, takoj ko pogleda na tega posameznika druga oseba, ga lahko na podlagi njegovih dejanj označi za nevernika, čeprav se ima on še vedno za vernika. No, tako pa imaš samo eno vrsto vernikov. 🙂 Odvisno, s katere strani pogledaš.
Vernik ali nevernik, še vedno ima vsak izbiro kaj bo verjel; dvomim pa da je res tako, da bi moral vsak, ki se nima za ateista oz je npr krščen živeti popolnoma v skladu z nazori, ki jih narekuje vera kateri pripada; če imaš pomisleke in ti kaj ni prav, se temu izogneš pa vendar to hkrati ne pomeni, da si pogan, ateist. Sicer pa še vsak duhovnik trdi, da bog ima vse ljudi rad, da smo v njegovih očeh vsi enaki, tako da res nima veze kdo kam spada, v kaj verjame pa kako grešno ali milostno živi in nadaljnje se zaveda svoje vesti ali ne…. 🙂
Saj vem kaj si hotel in tudi Ferbčna se sedaj ven vleče na isto karto…. 🙂
Po tej teoriji, kako si potem razlagaš, da so sploh izumili odpuščanje, odpustke, spovedi in to? Saj ne bi smelo biti nikogar, ki bi to sploh potreboval.[/quote]Pa potrebujemo oz smo jo nekoč bolj kot danes, (ko ljudje niso tako verni-odvisni od cerkve), iz preprostega razloga, ki je v nas, to je občutek pripadnosti. To je močno čustvo.
Če nekam potuješ, se srečaš z nekom nepoznanim, se identificiraš z imenom družine kateri pripadaš, krajem-od kod izviraš, državo..itd Želiš pripadat nekom, ker ta pripadnost (je nekoč) omogočala preživetje, ker sam v divjini nisi mogel preživet. In tisti ki tega občutka ni imel “vgraviranega v dnk” je enostavno izumrl.
S tem, ko si “delal greh” si se ločil od skupnosti, bil si zaznamovan, izločen in si želel prit nazaj, bit del skupnosti, si se spovedal, pokesal, obljubil, da boš veroval in spet si bil “naš” – del skupnosti.
Danes ni več te potrebe pripadat ravno cerkvi, zato ljudje pripadajo tudi drugim takim skupnostim in se identificirajo z njimi, z njihovimi pravili…. Princip je pa isti 😉
Po tej teoriji, kako si potem razlagaš, da so sploh izumili odpuščanje, odpustke, spovedi in to? Saj ne bi smelo biti nikogar, ki bi to sploh potreboval.[/quote]Pa potrebujemo oz smo jo nekoč bolj kot danes, (ko ljudje niso tako verni-odvisni od cerkve), iz preprostega razloga, ki je v nas, to je občutek pripadnosti. To je močno čustvo.
Če nekam potuješ, se srečaš z nekom nepoznanim, se identificiraš z imenom družine kateri pripadaš, krajem-od kod izviraš, državo..itd Želiš pripadat nekom, ker ta pripadnost (je nekoč) omogočala preživetje, ker sam v divjini nisi mogel preživet. In tisti ki tega občutka ni imel “vgraviranega v dnk” je enostavno izumrl.
S tem, ko si “delal greh” si se ločil od skupnosti, bil si zaznamovan, izločen in si želel prit nazaj, bit del skupnosti, si se spovedal, pokesal, obljubil, da boš veroval in spet si bil “naš” – del skupnosti.
Danes ni več te potrebe pripadat ravno cerkvi, zato ljudje pripadajo tudi drugim takim skupnostim in se identificirajo z njimi, z njihovimi pravili…. Princip je pa isti ;)[/quote]
Kako pa potem razlagaš kronične povratnike? Duhovnike z otroki? Vse lažnive politike, ki se pa na večjih cerkvenih zborih kažejo v prvih vrstah? Kaj so potem to, večni begavčki med vero in nevero? Ali pa nemara vendarle ljudje brez kompasa oziroma vesti?
Pa potrebujemo oz smo jo nekoč bolj kot danes, (ko ljudje niso tako verni-odvisni od cerkve), iz preprostega razloga, ki je v nas, to je občutek pripadnosti. To je močno čustvo.
Danes ni več te potrebe pripadat ravno cerkvi, zato ljudje pripadajo tudi drugim takim skupnostim in se identificirajo z njimi, z njihovimi pravili…. Princip je pa isti ;)[/quote]
Kako pa potem razlagaš kronične povratnike? Duhovnike z otroki? Vse lažnive politike, ki se pa na večjih cerkvenih zborih kažejo v prvih vrstah? Kaj so potem to, večni begavčki med vero in nevero? Ali pa nemara vendarle ljudje brez kompasa oziroma vesti?[/quote]Koristolovci, ki izkoriščajo to “čredno miselnost” množice za svoje lastne (materialne?) koristi.
Imaš ti kak boljši izraz? 🙂
Kako pa potem razlagaš kronične povratnike? Duhovnike z otroki? Vse lažnive politike, ki se pa na večjih cerkvenih zborih kažejo v prvih vrstah? Kaj so potem to, večni begavčki med vero in nevero? Ali pa nemara vendarle ljudje brez kompasa oziroma vesti?[/quote]Koristolovci, ki izkoriščajo to “čredno miselnost” množice za svoje lastne (materialne?) koristi.
Imaš ti kak boljši izraz? :)[/quote]
Da. Verni brezvestneži. 🙂
Ja, že, ampak ne razumem, kako lahko nekdo, ki ne hodi v cerkev, veruje v Kristusa kot božjega sina.[/quote]
Hja, je protislovno, se strinjam.
Za silo bi bilo možno, če gledaš na krščansko vero kot na filozofski sistem in odmisliš vse tiste svetopisemske zgodbe kot nekaj, kar je namenjeno preprosti razlagi za najširše možne množice. Potem lahko v Kristusa verjameš kot v nadčloveka, skup vseh dobrih lastnosti, ki naj bi jih imel človek oziroma človeštvo. Neki ideal, nadomestilo za boga iz mesa in krvi.
Vendar taki ljudje za uradno cerkev ne štejejo kot verniki.
Pajek, ne mešaj vere in institucije!![/quote]
Ne more nekdo trditi, da je katolik, a ne upošteva RKC. To ne gre.
Lahko reče, da je vernik. Ampak vernik v kaj? Ok, boga. Ampak zakaj krščanskega boga. Za vero v boga ne rabiš krščanstva.
zakaj verniki, ki ne marajo RKC, svojemu bogu ne rečejo Svarun?
Forum je zaprt za komentiranje.